Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Pokaż mi wyświetlacz w trakcie pracy pompy (ekran główny)

Podrzucę fotkę, ale ustawienie miałem standardowe. Uruchomiony timer: 22-6 Tank+Heat, 12-16 Tank+ Heat. Piszę: miałem , bo z racji tego, że Tank działa strasznie długo czas nagrzewania budynku mam skrócony co powoduje, że budynek nie łapie tyle ciepła ile powinien.

Opcja Tank+Heat jest rzecz jasna wygodna, gdy faktycznie nagrzewanie zbiornika 300 l o 10 st C nie trwa "wieczności".

Wczorajsza obserwacja: ustawiłem w timerze sztywne okno na grzanie CWU tyle, że temp. w zbiorniku nie spadła o tyle, by grzanie się włączyło. Wstawiłem więc w timerze kolejne okienko - ograniczone do 60 min. Pompa wystartowała. Temp. w zbiorniku 36 stC. Temp na zew -3 stC. I znów to samo: sprężarka doszła do 44 Hz. Temp zasilania trochę wyższa niż ta w zbiorniku, pompa obiegowa mieli wodę w tempie 11-12 l/min. COP w okolicach 3. Pobór prądu 1,2 kwh. Sprawdzam po godzinie: temp w zbiorniku wzrosła o 3 stopnie. Stan bez zmian. To wcisnąłem jej wymuszone grzanie CWU. Pobór prądu 3 Kwh. Sprężarka na wysokości 81 Hz. Pompa wodna w ok. 13 l/mln. Temperatura zasilania poszła zdecydowanie w górę, ale po kilkunastu minutach traf chciał że trafił się defrost. A po defroście... Sytuacja wróciła do niechcianej normy: sprężarka 52 Hz, temperatura wody powoli, mozolnie idzie w górę. No to znów wymuszam grzanie CWU spod palca i ostatecznie osiągam cel: 47 st C w zbiorniku. Całość trwała.... 2 godziny. Koszmar.

Zastanawiam się, czy cała ta sytuacja może mieć związek z przejściem na sterowanie systemem timer plus pokojówka. I co sterownik pokojowy CO miałby mieć wspólnego z grzaniem CWU?

Czy wysokość krzywej grzewczej ma coś wspólnego z grzaniem CWU?

posky

Grzanie CWU jest robione wg. najlepszej sprawności, czyli pompa pracuje tak by mieć najlepszą sprawoność, dlatego np. na CWU ciężko uzyskać moc nominalną.

Optymalne obroty sprężarki to zakres chyba około 50Hz dlatego pompa w tym zakresie stara się grzać wodę.

Jeżeli mamy za krótki okres grzania to może zdarzyć się że nie nagrzeje zbiornika w całości, wtedy trzeba zrobić dłuższy okres grzania.

Grzanie CWU jest robione wg. najlepszej sprawności, czyli pompa pracuje tak by mieć najlepszą sprawoność, dlatego np. na CWU ciężko uzyskać moc nominalną.

Optymalne obroty sprężarki to zakres chyba około 50Hz dlatego pompa w tym zakresie stara się grzać wodę.

Jeżeli mamy za krótki okres grzania to może zdarzyć się że nie nagrzeje zbiornika w całości, wtedy trzeba zrobić dłuższy okres grzania.

I nijak nie można tego zmienić? Wychodzi na to, że 300 l CWU można grzać w około godzinę tylko TCAPem :( W moim przypadku grzanie przy -3 zew w warunkach jakie opisałem to ok. 2,5 - 3kw "grzałki". Dlatego to tyle trwa. :(

Edytowane przez posky

Z tamtąd kapać może gdy : Niezałożony lub niewyprowadzony na zewnątrz wężyk odprowadzający do zaworu bezpieczeństwa , uszkodzony odpowietrznik lub jakaś nieszczelność w układzie.Tyle że powinieneś wtedy zaobserwować spadek ciśnienia w układzie. Przy chłodzeniu jeszcze może rosić wymiennik. Edytowane przez plusfoto

I nijak nie można tego zmienić? Wychodzi na to, że 300 l CWU można grzać w około godzinę tylko TCAPem :( W moim przypadku grzanie przy -3 zew w warunkach jakie opisałem to ok. 2,5 - 3kw "grzałki". Dlatego to tyle trwa. :(

Przepływ przy CWU masz jak najbardziej w normie.

Pytanie - pozbyłeś się tego auto czy dalej na nim jedziesz. I kolejne jaki masz ustawiony maksymalny czas grzania CWU i CO

Edytowane przez plusfoto

Z tamtąd kapać może gdy : Niezałożony lub niewyprowadzony na zewnątrz wężyk odprowadzający do zaworu bezpieczeństwa , uszkodzony odpowietrznik lub jakaś nieszczelność w układzie.Tyle że powinieneś wtedy zaobserwować spadek ciśnienia w układzie. Przy chłodzeniu jeszcze może rosić wymiennik.

Ostatnio zauważyłem lekki spadek ciśnienia w układzie po 2 miesiącach dobiłem wody do 1 bar i narazie jest ok . Ostatnio używałem funkcji odpowietrzania układu i zaraz potem zauważyłem ze jeden z odpowietrzników syczał sobie tak poprostu pomimo że ta kapka była zakręcona . I teraz pytanie czy mam nieszczelny układ ? Jeżeli tak to jak to sprawdzić ? Czy wymienić lub usunąć ten odpowietrznik z belki i obserwoawać ?

Z tamtąd kapać może gdy : Niezałożony lub niewyprowadzony na zewnątrz wężyk odprowadzający do zaworu bezpieczeństwa , uszkodzony odpowietrznik lub jakaś nieszczelność w układzie.Tyle że powinieneś wtedy zaobserwować spadek ciśnienia w układzie. Przy chłodzeniu jeszcze może rosić wymiennik.

Ciśnienie monitoruję, mam podejrzenie że delikatnie spadło. Kapanie nie jest małe, zmierzyłem dokładnie - 1,7 litra w godzinę!

Ciśnienie monitoruję, mam podejrzenie że delikatnie spadło. Kapanie nie jest małe, zmierzyłem dokładnie - 1,7 litra w godzinę!

Raz miałem taką sytuację że kapało i woda się zbierała na tacy okazało się że przyblokował się odpowietrznik jak na zdjęciu. Po zdjęciu obudowy dokręciłem git.

snip_1.JPG

Ostatnio zauważyłem lekki spadek ciśnienia w układzie po 2 miesiącach dobiłem wody do 1 bar i narazie jest ok . Ostatnio używałem funkcji odpowietrzania układu i zaraz potem zauważyłem ze jeden z odpowietrzników syczał sobie tak poprostu pomimo że ta kapka była zakręcona . I teraz pytanie czy mam nieszczelny układ ? Jeżeli tak to jak to sprawdzić ? Czy wymienić lub usunąć ten odpowietrznik z belki i obserwoawać ?

U mnie też po kilku tygodniach ubyło , po dobiciu stoi w miejscu.

Całkowicie zakręcony czy poluzowany? Jeśli syczy a nie kapie to jest OK.