misq 29.10.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Inaczej przy jednostce zewnętrznej - tu chyba jako jeden z nielicznych na forum mam podłączone pełne odprowadzenie skroplin, więc i tam żadnej wody nie widać. Co oznacza pełne odprowadzenie skroplin? Póki co mam podstawione wiadro, które muszę codziennie opróżniać - jak będzie robiona kostka to instalatorzy proponowali poprowadzić pionową rurę ø50 w otulinie i wpiętą do odprowadzenia deszczówki. Czy taki coś wystarczy, żeby nie mieć kałuży i wiecznie mokrego fundamentu pod pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Co oznacza pełne odprowadzenie skroplin? Póki co mam podstawione wiadro, które muszę codziennie opróżniać - jak będzie robiona kostka to instalatorzy proponowali poprowadzić pionową rurę ø50 w otulinie i wpiętą do odprowadzenia deszczówki. Czy taki coś wystarczy, żeby nie mieć kałuży i wiecznie mokrego fundamentu pod pompą? Obejrzyj mój filmik - tak pod koniec drugiej minuty widać jak to jest u mnie rozwiązane. Generalnie sama rura to nie wszystko, potrzebny jest też jakiś system ogrzewania całej tacy ociekowej i tejże rury. System który będzie działał wydajnie, a jednocześnie nie puści Cię z torbami:) U mnie jest to zwykły kabel grzejny z termostatem, ale są tez inne rozwiązania - Panasonic ma nawet swoje systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joghurt 29.10.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Z jednostki zewnętrznej nie sprawdzam nawet wycieków bo logiczne, że mogą być wycieki. Mam przygotowany drenaż pod stojakiem, gdzie jednostka zewnętrzna, ale jak na razie wilgoci tam nie ma. Problem jest w jednostce wewnętrznej. Z niej leci praktycznie ciurkiem zaraz po odpaleniu pompy, a jak ją wyłączę to wyciek ustaje. U mnie odpływ jest w agregacie wewnętrznym po lewej stronie patrząc od czoła, taki mały wypust (Mam bieżący model 3f 9kW seria SDC). Do niego mam podłączoną pół metrową rurkę skąd ścieka dalej do wiadra. Nie podłączyłem jeszcze rurki do odpływu w podłodze bo ten mam po drugiej stronie i muszę wymyślić jak to podprowadzić. To jest mój pierwszy miesiąc użytkowania więc pytam bardziej doświadczonych użytkowników. Trochę się martwię, że coś jest nie tak, skoro u Was nic nie cieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 U mnie też jest króciec na dole po lewej stronie hydroboxu, ale tak jak mówiłem nigdy stamtąd nie poleciała ani kropelka. Żaden drenaż nie jest podłączony, więc jakby ciekło to prosto na podłogę, co z pewnością bym zauważył Czy powinno stamtąd coś lecieć czy nie? - to nie wiem, ale u mnie pompa hula już trzeci rok i wszystko działa super, więc raczej wg mnie nie powinno się z tego lać, a szczególnie w ilościach, o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenda2 29.10.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Na górze hydroboksu jest zawór nadmiarowy, to do niego jest podłączona ta rurka. Może masz za duże ciśnienie w instalacji (powyżej 3 barów). Jak rusza pompa obiegowa to ciśnie jeszcze minimalnie wzrasta i wtedy ten zawór może upuszczać ciśnienie. Chyba, że jest uszkodzony. Jakie masz ciśnienie w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.10.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Na górze hydroboksu jest zawór nadmiarowy, to do niego jest podłączona ta rurka. Może masz za duże ciśnienie w instalacji (powyżej 3 barów). Jak rusza pompa obiegowa to ciśnie jeszcze minimalnie wzrasta i wtedy ten zawór może upuszczać ciśnienie. Chyba, że jest uszkodzony. Jakie masz ciśnienie w instalacji? Witam Ten zawór jest niezbyt dokładnie spasowany. Nawet całkowicie (teoretycznie) zamknięty, jest minimalnie nieszczelny, co mogę zaobserwować na przezroczystej rurce odpływowej. Spadek ciśnienia jest jednak minimalny - rzędu 0,2 bara na kwartał Swój ustawiam we właściwym położeniu metodą prób i błędów. Przy ciśnieniu w instalacji powyżej 2,0 bara zawór samoistnie puszcza. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.10.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam Ten zawór jest niezbyt dokładnie spasowany. Nawet całkowicie (teoretycznie) zamknięty, jest minimalnie nieszczelny, co mogę zaobserwować na przezroczystej rurce odpływowej. Spadek ciśnienia jest jednak minimalny - rzędu 0,2 bara na kwartał Swój ustawiam we właściwym położeniu metodą prób i błędów. Przy ciśnieniu w instalacji powyżej 2,0 bara zawór samoistnie puszcza. Pozdrawiam Pratchawiec masz b. stary model od kilku lat zawory są na 3 bary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 29.10.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ja mam panasonica z 2012 roku. Zawór jest na 2 bary. Jak raz nalałem na równiutko 2 bary to też mi wyleciało trochę wody. Musisz trzymać w instalacji 1,5-1,8 bara i wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joghurt 29.10.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Moja pompa pracuje w okolicy 3 barów. Wydaje mi się, że pierwszego dnia nawet minimalnie przekroczyła, ale już teraz dokładnej wartości nie pamiętam. Natomiast obecnie pracuje ciut poniżej 3 i nie przekracza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 31.10.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Ponieważ bufor ciepła jak w przypadku poniżej: Musiałby mieć kolosalną pojemność przy niskiej temperaturze zasilania rzędu 2-3m3 i do tego bardzo mocno zaizolowany lub mniejszą pojemność przy automatycznie wyższej temperaturze zasilania co skutkowałoby zmniejszeniem COP. Czyli nie z automatu tylko jest wybór mały bufor niższy cop duży bufor wyższy cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 31.10.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 masz b. stary model od kilku lat zawory są na 3 bary Z tym to chyba "jak się trafi". Ja mam model z tego roku i ten zawór otwiera się przy 1,6bara, być może instalator tak go ustawił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-krzysiek 01.11.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 witam serdecznie Zastanawiam się nad ekonomią zainstalowania pompy PW w takim domku http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-borowkach-g-ver-2-m4432016b589d2 nad garażem jest jeszcze pokój dobudowany moje ozc według ciepłowłaściwe.pl wygląda tak: Ile ciepła potrzebuje twój dom 5,5kW maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz45W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu10 915kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego88kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej C W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -22°C na zewnątrz 5,5kW potrzebna moc grzewcza W przeciętny dzień zimy 1,1°C na zewnątrz 2,5kW potrzebna moc grzewcza budynek ma 20cm styropianu na elewacji i 30 cm wełny w skosach i stropie i15cm wełny na stryszku bez went.mech okna 2 szyby i tu moje pytanie czy taki rodzaj ogrzewania będzie się kalkulował i jak to sobie samemu orientacyjnie obliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 01.11.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 i tu moje pytanie czy taki rodzaj ogrzewania będzie się kalkulował i jak to sobie samemu orientacyjnie obliczyć? A co rozumiesz pod tym pojęciem,że się "kalkuluje" ? Dla ułatwienia: 1kWh z prądu w G12 to ok.0,30zł przy inwestycji 3tys.zł 1kWh z pompy p-w w G12 to ok.0,10zł przy inwestycji ok.20tys.zł 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,22-0,25zł przy inwestycji ok.12-15ys.zł Nie wiem o co Ci chodziło to nie odpowiem Ci co i czemu się kalkuluje lub nie bo to bezsensowne pytanie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-krzysiek 01.11.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 A co rozumiesz pod tym pojęciem,że się "kalkuluje" ? Dla ułatwienia: 1kWh z prądu w G12 to ok.0,30zł przy inwestycji 3tys.zł 1kWh z pompy p-w w G12 to ok.0,10zł przy inwestycji ok.20tys.zł 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,22-0,25zł przy inwestycji ok.12-15ys.zł Nie wiem o co Ci chodziło to nie odpowiem Ci co i czemu się kalkuluje lub nie bo to bezsensowne pytanie jest. przy dużych stratach ciepła w budynku ogrzewanie pompą ciepła raczej się nie kalkuluje- o to mi chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 01.11.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) przy dużych stratach ciepła w budynku ogrzewanie pompą ciepła raczej się nie kalkuluje- o to mi chodzilo Jest wręcz przeciwnie. Im większe straty ciepła tym pompa ciepła będzie się bardziej kalkulowała 10000kWh/COP3=3333kWh 10000-3333=6667kWh oszczedności 5000kWh/COP3=1666kWh 5000-1666=3334kWh oszczędności Paniał ? Chociaż w dalszym ciągu nie mam pojęcia co rozumiesz pod pojęciem "kalkulowała" ? Edytowane 1 Listopada 2015 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-krzysiek 01.11.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 dla mnie kalkulacja w tym przypadku to wybór odpowiedniego sposobu ogrzewania i kosztów eksploatacji co by nie pójść z torbami:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 01.11.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 dla mnie kalkulacja w tym przypadku to wybór odpowiedniego sposobu ogrzewania i kosztów eksploatacji co by nie pójść z torbami:yes: No to masz już podane wcześniej to co chcesz wiedzieć: Dla ułatwienia: 1kWh z prądu w G12 to ok.0,30zł przy inwestycji 3tys.zł 1kWh z pompy p-w w G12 to ok.0,10zł przy inwestycji ok.20tys.zł 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,22-0,25zł przy inwestycji ok.12-15ys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-krzysiek 01.11.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 1kWh z pompy p-w w G12 to ok.0,10zł skąd się bierze te 10gr z pompy- możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 01.11.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 1kWh z pompy p-w w G12 to ok.0,10zł skąd się bierze te 10gr z pompy- możesz wyjaśnić? Z ceny prądu w taryfie G12W z Tauron Gliwice gdzie 1kWh to 0,29zł a że pompa ciepła grzeje z COP i można przyjąć,że ten COP czyli sprawność to 3 czyli 0,29zł/sprawność 3 krotną=0,096zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-krzysiek 01.11.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) ok dziękujęa czy jest może przyjęta srednia pracy pompy w taryfie dziennej i nocnej wtedy można bardziej sprecyzować koszty eksploatacji takiej pompy Edytowane 1 Listopada 2015 przez -krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts