Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nic nie widać- na dzisiaj pass.Zobaczymy co jutro powie instalator.Jeśli nic więcej nie zayważymy, to założę na wszystkie śrubunki ( 4 szt) białe otuliny i zaglądne tam po kilku dniach-jak będzie wyciek, to będzie żółty ślad po oleju.

Dzięki za wsparcie.

Sprawdziłem-niestety mam nieszczelność na śrubunku (z grubszą rurą) przy jednostce wewnętrznej.Napisałem już do instalatora-sprawdzimy jeszcze śrubunki przy jednostce zewnętrznej.

Po zamontowaniu PC sam dołożyłem ok 6 cm (brakującej) otuliny przy śrubunkach-od tego czasu nie zaglądałem tam.Teraz wygląda to jakby było suche i po prostu brudne (żółto-rudawe odcienie)-założyłem nową otulinę i zobaczymy przy wizycie instalatora, czy to bieżący wyciek czy może coś z montażu.

PC w tym sezonie zużywa znacznie mniej energii jak w poprzednich-jeśli dalej tak pójdzie ,to będzie gdzieś o ok 600-700kWh mniej.

A tu taki klopsik...Sprawdzę jeszcze jutro w firmie

Witam

Śrubunek zapewne lekko pęknięty - jak u mnie w ub. roku.

Trudny dostęp uniemożliwia, wg moich serwisantów, precyzyjne złączenie.

Szczegóły mojego przypadku:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7577044&viewfull=1#post7577044

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Śrubunek zapewne lekko pęknięty - jak u mnie w ub. roku.

Trudny dostęp uniemożliwia, wg moich serwisantów, precyzyjne złączenie.

Szczegóły mojego przypadku:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7577044&viewfull=1#post7577044

Pozdrawiam

Pratchawiec

Cześć Pratchawiec,

a czy u Ciebie pęknięcie czy też wyciek były wyraźnie widoczne ?

Pzdr

Witam

Sam przecieku nie szukałem. Nie mam osłony na połączeniach, ale specjalnie im się nie przyglądałem.

Jak przyszli serwisanci, to zaczęli oględziny od połączeń jedn. zewn. Potem dotarli do środka i po posikaniu jakimś aerozolem, stwierdzili; To tu.

Nieszczelność wg nich nie była wielka. Wyraźnych śladów zaolejenia na pewno nie widziałem, ale też specjalnie ich nie szukałem.

Jak wcześniej pisałem, za moją zgodą zrobili połączenia na twardy lut. Wobec trudnego dostępu, nie gwarantowali bowiem, że sytuacja się nie powtórzy.

Te średnio wyraźne pasy podczas odszraniania to u mnie sytuacja normalna od nowości. Czynnik zapewne nierównomiernie przepływa przez parownik stąd różnice. .Na koniec wszystko się wyrównuje i wszystkie lamele są całkowicie czyste. Najpóźniej schną te w pasie dolnym.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Koledzy,

jest szansa ,że może jednak jest wszystko ok,ten żółtawo-rdzawy kolor może być po mojej akcji z płukaniem wymiennika ze szlamu (rudy ) po starym zas CWU.

Instalator zapytał mnie czy to zabrudzenie na otulinie jest oleiste-no nie jest (olej raczej się nie "wchłania" w otulinę). Wtedy sobie przypomniałem o płukaniu i wycieku z obiegówki (też była czyszczona).

Jeśli jest za mało czynnika to podobno pasy są grubsze i równomierne.U mnie jest tak jak Pratchawiec napisał-czasem są ,ale nieregularne.

Zrobię jeszcze jeden test -dokładnie umyję i odtłuszczę śrubunki, następnie zawiążę bawełniane białe szmatki i zaglądnę po czasie.

Zobaczymy.

Poniżej dwie fotki , z tymi regularnymi odstępami to w firmie -kiedy okazało się ,że jest za długie orurowanie i było za mało czynnika.Tam gdzie jest jeden pasek u dołu-rzadko się zdarza taka sytuacja ,zazwyczaj kiedy było chłodno i szybko zrobiło się ciepło.

IMG_4670.jpg

IMG_4452.jpg

pzdr

Bobrow

Takich "frędzli" lodowych jak na drugim zdjęciu nigdy w Panasie nie miałem.

W starym domu natomiast - gdzie były Fujitsu, nagminnie.

Jeszcze jedna obserwacja; w moim przypadku po ubytku czynnika pasy nie były równomierne. Trochę tak mniej regularne.

Jeśli masz możliwość monitoruj użycie grzałek. Przy niedostatku czynnika mogą się włączać w nieoczekiwanych momentach, gdy warunki pracy PC wcale tego nie uzasadniają.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Życzę powodzenia

Bobrow

Takich "frędzli" lodowych jak na drugim zdjęciu nigdy w Panasie nie miałem.

W starym domu natomiast - gdzie były Fujitsu, nagminnie.

Jeszcze jedna obserwacja; w moim przypadku po ubytku czynnika pasy nie były równomierne. Trochę tak mniej regularne.

Jeśli masz możliwość monitoruj użycie grzałek. Przy niedostatku czynnika mogą się włączać w nieoczekiwanych momentach, gdy warunki pracy PC wcale tego nie uzasadniają.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Życzę powodzenia

Pratchawiec,

frędzle to z powodu dachu są -muszę jeszcze zrobić jakieś zadaszenie jedn zewn...Grzałki mam wyłączone-ale te w karterze powinny zwiększać mi zużycie (a jest nawet niższe niż w poprzednich latach).

Co do regularnego kształtu -to bardziej chodziło mi o pas biały i ciemny ,na Twojej fotce taki właśnie był.

Zobaczymy-nadzieja wróciła !

Nie ma czegoś takiego jak optymalne ciśnienie w układzie OP. Ty masz prawdopodobnie zapowietrzony układ. Odkręć odpowietrzniki i zapuść kilka razy odpowietrzanie. A ciśnienie w trakcie postoju staraj się utrzymywać na poziomie 1,5 natomiast podczas pracy w okolicy 1,2. Reguluj je dopuszczając pomału do układu wody.

Gość TwojPan
. A ciśnienie w trakcie postoju staraj się utrzymywać na poziomie 1,5 natomiast podczas pracy w okolicy 1,2. Reguluj je dopuszczając pomału do układu wody.

Jesteś pewien?

Z tego co mówi mój instalator, powinno być 2 lub blisko w tych okolicach. W czasie pracy, ciśnienie raczej rośnie, pracuje pompa obiegowa. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

Dzięki,

Czyli otwieram wszystkie kapki na odpowietrznikach ( pworót zasilanie ) plus odkręcam na maksa ten w PC i zapuszczam kilka razy opcję odpowietrzania następnie dopuszczam wody do 1.5 ba .

Czy po całej akcji mam zostawić ten w PC odkręcony napweno mam go w pozycji zamknętej bo raz miałem wyciek wody właśnie z tego miejsca i dokręciłem go na maksa.