plusfoto 19.12.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Z wody w 'obiegu" jak napisałeś, temp. w pomieszczeniu może mieć nawet 22deg i więcej. Czyli to raczej nie jest niska temp. ten czas defrostu, jest bardzoooo długi. Wiesz z czego on wynika? W pomieszczeniu jest 23 ale co ta temperatura ma wspólnego z odszranianiem? Jak na zasilaniu masz 28 a w porywach 29 natomiast powrót to 24 góra 25 to w obiegu jaka jest woda? Czy odszranianie długie? - nie wiem, nie wnikałem i nie wnikam w to. Mogę tylko powiedzieć iż gdy odszranianie nastąpi w trakcie grzania CWU (tyle że wtedy zasilanie to około 50 stopni a powrót około 40 -43) to trwa to około 3 - 4 min a pompy często wtedy nie widać bo jest cała w obłokach pary. Nie zapominaj też że mam jednostkę dwu wentylatorową gdzie do odszronienia jest ponad dwukrotnie większa powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 19.12.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 W pomieszczeniu jest 23 ale co ta temperatura ma wspólnego z odszranianiem? Jak na zasilaniu masz 28 a w porywach 29 natomiast powrót to 24 góra 25 to w obiegu jaka jest woda? Czy odszranianie długie? - nie wiem, nie wnikałem i nie wnikam w to. Mogę tylko powiedzieć iż gdy odszranianie nastąpi w trakcie grzania CWU (tyle że wtedy zasilanie to około 50 stopni a powrót około 40 -43) to trwa to około 3 - 4 min a pompy często wtedy nie widać bo jest cała w obłokach pary. Nie zapominaj też że mam jednostkę dwu wentylatorową gdzie do odszronienia jest ponad dwukrotnie większa powierzchnia. 5KW Odszranianie pompy ciepła trwa ~ 4 min, bez grzałki dodatkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 W pomieszczeniu jest 23 ale co ta temperatura ma wspólnego z odszranianiem? Jak na zasilaniu masz 28 a w porywach 29 natomiast powrót to 24 góra 25 to w obiegu jaka jest woda? Czy odszranianie długie? - nie wiem, nie wnikałem i nie wnikam w to. Mogę tylko powiedzieć iż gdy odszranianie nastąpi w trakcie grzania CWU (tyle że wtedy zasilanie to około 50 stopni a powrót około 40 -43) to trwa to około 3 - 4 min a pompy często wtedy nie widać bo jest cała w obłokach pary. Nie zapominaj też że mam jednostkę dwu wentylatorową gdzie do odszronienia jest ponad dwukrotnie większa powierzchnia. Plusfoto, nie pisałem o wpływie temp w pomieszczeniu na odszranianie. Podałem ją, by uzmysłowić ci, że 27deg w "obiegu", jak napisałeś- to normalna temp w większości domów dla takich warunków zewn.jak w ostatnie dni. myślałem, że się domyślisz dlaczego tak napisałem. Nie rozumie, jak odszranianie w trakcie grzania CWU? Czy twoja PC grzejąc CWU, robi defrost w trakcie grzania? Powierzchnia wymiany za mała w zbiorniku, czy PC za duża? Co do reszty odpowiedzi, sporo ona tłumaczy. Ale pisz, pisz- sporo o tym twoim kolosie, potencjalni się kupcy dowiedzą. Wreszcie ktoś z userów panasa ma jaja i pisze jak to wygląda w realu. Brawo, plusfoto. Dodaję cię do ulubionych. Przeczytaj co napisał vaikis. I przemnóż swoje, chyba bardziej 10min razy ilość defrostów..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 5KW Odszranianie pompy ciepła trwa ~ 4 min, bez grzałki dodatkowej Nie zapominaj o ponad dwukrotnie mniejszej powierzchni do odszronienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 19.12.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Nie zapominaj o ponad dwukrotnie mniejszej powierzchni do odszronienia. wiem to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Nie zapominaj o ponad dwukrotnie mniejszej powierzchni do odszronienia. No ale, jego pompą można by było ogrzać i twój dom.... Co to za argument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Plusfoto, nie pisałem o wpływie temp w pomieszczeniu na odszranianie. Podałem ją, by uzmysłowić ci, że 27deg w "obiegu", jak napisałeś- to normalna temp w większości domów dla takich warunków zewn.jak w ostatnie dni. myślałem, że się domyślisz dlaczego tak napisałem. Nie rozumie, jak odszranianie w trakcie grzania CWU? Czy twoja PC grzejąc CWU, robi defrost w trakcie grzania? Powierzchnia wymiany za mała w zbiorniku, czy PC za duża? Co do reszty odpowiedzi, sporo ona tłumaczy. Ale pisz, pisz- sporo o tym twoim kolosie, potencjalni się kupcy dowiedzą. Wreszcie ktoś z userów panasa ma jaja i pisze jak to wygląda w realu. Brawo, plusfoto. Dodaję cię do ulubionych. Przeczytaj co napisał vaikis. I przemnóż swoje, chyba bardziej 10min razy ilość defrostów..... Gdybym miał w obiegu 27 stopni to na zasilani musiało by być minimum 31 - 32 stopnie. A wtedy nawet zdjęcie majtek z siebie by nie pomogło bo bym się ugotował. Tyle to ja będę potrzebował przy -18 na zewnątrz. Co do ilości odszronień to różnie to bywa. Zdarza się i co godzinę ale bywa też co 2 - 3. I następna sprawa co widzisz dziwnego w tym że odszranianie przypadło akurat w trakcie grzania CWU? To tak jak byś sie zdziwił że pompa ma potrzebę odszraniania w trakcie grzania CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 (edytowane) No ale, jego pompą można by było ogrzać i twój dom.... Co to za argument? Ale ja nie chcę grzać 24/doba. Gdybym miał pompę 5kW to z II taryfy bym wypadł już przy +6 stopniach bo mój dom potrzebuje wtedy 50 kWh/ dobę Edytowane 19 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertoski 19.12.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Panowie, czy ktoś z Was - użytkowników pomp Panasonic Aquarea - posiada sterownik z HPM (Heat Pump Manager) i użytkuje go do zarządzania "pracą wspólną" pompa ciepła + panele fotowoltaiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Ale ja nie chcę grzać 24/doba. Gdybym miał pompę 5kW to z II taryfy bym wypadł już przy +6 stopniach bo mój dom potrzebuje wtedy 50 kWh/ dobę Nie o tym rozmawialiśmy jak i czym chcesz grzać. Trzymajmy się faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Gdybym miał w obiegu 27 stopni to na zasilani musiało by być minimum 31 - 32 stopnie. A wtedy nawet zdjęcie majtek z siebie by nie pomogło bo bym się ugotował. Tyle to ja będę potrzebował przy -18 na zewnątrz. Co do ilości odszronień to różnie to bywa. Zdarza się i co godzinę ale bywa też co 2 - 3. I następna sprawa co widzisz dziwnego w tym że odszranianie przypadło akurat w trakcie grzania CWU? To tak jak byś sie zdziwił że pompa ma potrzebę odszraniania w trakcie grzania CO. Masakra. Nie dopowiadasz na kluczowe pytania. Na pozostałe, jak ci wygodnie. Tak się nie da dyskutować. Przypomina mi się rozmowa z politykiem najmądrzejszej partii na świecie. Czas to chyba skończyć. Szkoda czasu. Jak dla mnie, jesteś nr.1 na administratora/moderatora tego forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Masakra. Nie dopowiadasz na kluczowe pytania. Na pozostałe, jak ci wygodnie. Tak się nie da dyskutować. Przypomina mi się rozmowa z politykiem najmądrzejszej partii na świecie. Czas to chyba skończyć. Szkoda czasu. Jak dla mnie, jesteś nr.1 na administratora/moderatora tego forum. Pozdrawiam. Dziękuję za uznanie ale nie skorzystam . A wracając do tematu - które to pytanie pozostało bez odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Nie o tym rozmawialiśmy jak i czym chcesz grzać. Trzymajmy się faktów. Przepraszam a o czym? Sugerujesz że powinienem mieć 5 kW więc Ci odpisałem ze nie bo nie działała by zgodnie z założeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jak budowałem takie było założenie - wykorzystanie do maxa II taryfy. Pod to była robiona cała konstrukcja. Oczywiście teraz gdybym chciał te założenia zmienić to nic nie stoi na przeszkodzie. W drugą stronę niestety było by to prawie niemożliwe. Natomiast po pierwszym teście właśnie w podobnych warunkach dla grzania non stop wyniki nie są zadawalające. Pompa zużyła o około 30% energii więcej niż przy grzaniu tylko w II taryfie pomimo iż dość stabilnie pracowała na praktycznie najniższych obrotach. (19-20 Hz, produkcja około 3 - 3,5 kWh i pobór 0,8 - 1,2 kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Dlaczego? Drugi fakt . Pomiar z twoich narzędzi Panasa nie jest wiarygodny. Sprężarka może zejść z mocą max 40%. Często jest 50%. Niżej nie da rady. Czyli Twoja sprężarka pobiera 1,5kW minimum. . Ktoś tu pisał, chyba ktos na @P ..., że jest to 1,8kW na cała PC. Tyle będzie jak uwzględnisz dwa śmigła pompę i elektronikę. Teraz to dodaj to do danych wyżej. Policz sobie. Zdziwisz się. Wyliczenia przedstaw tutaj. Dalej sprężarka ma najlepszą sprawność ok 80%. Policz z jaką sprawności pracuje Twoja. Ale to wiesz bo mierzyłeś, sprawdzałeś czy doświadczałeś czy tylko bo ktoś tu na forum - nie obraź się - bąka puścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 19.12.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 5KW Odszranianie pompy ciepła trwa ~ 4 min, bez grzałki dodatkowej Czy mógłbyś podpowiedzieć gdzie ustawić żeby grzałka się nie uruchamiała do odszraniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Ale to wiesz bo mierzyłeś, sprawdzałeś czy doświadczałeś czy tylko bo ktoś tu na forum - nie obraź się - bąka puścił Ale jak cię zapytałem, kto i jak ci liczył pojemność cieplną betonu w podłodze i skąd wiesz, że jest tak jak napisałeś w trakcie grzania, to odpowiedziałeś, nie rozumiem o co wam chodzi. Przedstaw dane o jakie prosi kolega kubson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 I do tego dwa śmigła. WTF. No i te defrosty 2 razy dłuższe. Para w gwizdek. Chyba trafiłeś z tą parą... Mogę tylko powiedzieć iż gdy odszranianie nastąpi w trakcie grzania CWU (tyle że wtedy zasilanie to około 50 stopni a powrót około 40 -43) to trwa to około 3 - 4 min a pompy często wtedy nie widać bo jest cała w obłokach pary. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.12.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 I następna sprawa co widzisz dziwnego w tym że odszranianie przypadło akurat w trakcie grzania CWU? To tak jak byś sie zdziwił że pompa ma potrzebę odszraniania w trakcie grzania CO. Bo nigdy nie zaobserwowałem tego u siebie. Nawet przy wilgotności 90%. Dlatego się zdziwiłem. Chyba, że miałeś na myśli defrost po zakończeniu cyklu grzania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Ale jak cię zapytałem, kto i jak ci liczył pojemność cieplną betonu w podłodze i skąd wiesz, że jest tak jak napisałeś w trakcie grzania, to odpowiedziałeś, nie rozumiem o co wam chodzi. Przedstaw dane o jakie prosi kolega kubson. Ależ panowie dlaczego mam udowadniać że nie jestem koniem. Jeśli wy teoretycznie wiecie lepiej to OK. Ja z wami się kopać nie mam zamiaru. Po nad to już kilkakrotnie prosiłem. Uważacie że wszystko co ktoś podaje i wszystkie mierniki i liczniki oprócz waszych oraz waszych zasłyszanych i domniemanych teorii są be to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts