Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jest tak jak piszesz czyli nie da się z tym termostatem od Panasonica ustawić dokładnie pod g13?

Czy lepiej na krzywej od jakich tem na krzywej zacząć raz przełączyłem na krzywą -15 38 +15 26 i grzało dom do 25 stopni i wróciłem na termostatu

Proszę o pomoc bo żona rozwodem straszy a ja mam ochotę sprzedać tego panasonica 9kw w cholerę

ja walczyłem z moją KG i guzik... skończyło się na prostej 30 stopni i grzeje tylko od 21-7 , też mam G13 w domu 22 w górę

A jest ktos komu sie udało pod ten termostat Panasonica ustawić g13 ? Czyli trzeba by było podbic w tanich temperature zeby pompa sie załączyła a wode i tak bedzie grzała kiedy delta cwu spadnie o 8 stopni

Mysle ustawi tak

6 grzanie +woda

7wył

13-16 grzanie+woda

16-21 wył

21 grzanie +woda

22 grzanie

Wsumie w g 13 wystarczy zablokowac 16-21 bo od 7-13 szczyt przedpołudniowy i tak jest taniej jak w g11

Jak macie ustawione u siebie w g13?

No ale czemu się dziwisz. Przy tej krzywej tak powinno być. 7 na dworze to wyjście z pompy 27. Przy 29 pompa powinna się wyłączyć a przy 22 ponownie załączyć. Tamte parametry możesz zmienić. Wodę daj na 1 godzinę a dom na 4.

ok tak zrobię.Powiedz mi tylko czy jak ustawione mam grzanie 4 godziny a pompa zadana tem osiągnie w 2 to się wyłączy grzanie czy na siłę dalej będzie ciągnąć?? Dziwie się bo kolega ma tą same pompę dom podobny mieszka 2 km dalej ,a ustawienia mma -15/32 +15/25 i on nie grzebie więcej a w domu ma 23-24 u mnie przy takich ustawieniach jest 21 .

Bez względu na to co tam będzie ustawione to po osiągnięciu parametrów wynikających z krzywej, pompa (czytaj sprężarka) się zatrzyma. Tamte ustawienia dotyczą zasobnika CWU a nie CO i oznaczają że po określonym czasie tam ustawionym priorytetem dla pompy będzie CWU lub CO. Czyli Jeśli ustawiłeś 1 godzinę dla CWU i 4 dla CO to po 4 godzinach grzania CO priorytetem dla pompy będzie CWU i jeśli zasobnik zgłosi zapotrzebowanie to pompa zacznie grzać CWU. Dalej po 1 godzinie grzania zasobnika (nawet gdy nie do końca zostanie on wygrzany) jeśli CO zgłosi zapotrzebowanie to pompa przełączy się w tryb CO. Oczywiście zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku jeśli parametry wynikające czy to z krzywej czy z ustawień zasobnika zostaną osiągnięte wcześniej to pompa przejdzie albo w stan czuwania bądź przełączy się w drugi tryb.

Może się przyda tym co zastanawiają się nad zmianą taryfy!

Opłata za przesył g13 która dla reszty doby w tej taryfie to 0,0438 brutto a dla taryfy G11 to stale 0,2339 zł/kWh brutto i stad te 50% ceny taryfy G11 (cena prad + cena przesyl)

G11 0.5346 zł/kWh brutto 24h

G13

1. W pozostałych godzinach 0.2673 zł/kWh brutto (mniej i to w cholerę)13-16 21-7

2. W szczycie popołudniowym 0.7941 zł/kWh brutto (wiecej)16-21

3. W szczycie przedpołudniowym 0.5002 zł/kWh brutto (mniej)7-13

W tej taryfie wystarczy zablokować pompę na 5 g od 16 do 21

Dzięki koledze Plusfoto ustawiliśmy harmonogram

7 wł grzanie + cwu krzywa -1 woda 40c

13 wł grzanie + cwu krzywa 0 woda 45

16 wł woda 40 (żeby ciepłej wody nie brakło :-0)

2 1wł grzanie + cwu krzywa 0 woda 45

Krzywa -15 30C +10 26c

Czas teraz na test:cool:

Panowie, czy możecie podpowiedzieć jak podpiąć termostat bezprzewodowy Euroster Q7 pod T-Cap ? Przegrzewa mi dom na krzywej i zdecydowałem się na przerzucenie się na termostat. Wiem, że gdzieś w pompie jest kostka do której podpinamy termostat.

Jak ktoś może podesłać fotkę tej kostki to będę wdzięczny.

Dzięki.

Panowie, czy możecie podpowiedzieć jak podpiąć termostat bezprzewodowy Euroster Q7 pod T-Cap ? Przegrzewa mi dom na krzywej i zdecydowałem się na przerzucenie się na termostat. Wiem, że gdzieś w pompie jest kostka do której podpinamy termostat.

Dzięki.

A jaki model jest tego T-capa ?

Dzięki.

Zdaj relację jak się sprawuje bo też o nim myślę.

Bez względu na to co tam będzie ustawione to po osiągnięciu parametrów wynikających z krzywej, pompa (czytaj sprężarka) się zatrzyma. Tamte ustawienia dotyczą zasobnika CWU a nie CO i oznaczają że po określonym czasie tam ustawionym priorytetem dla pompy będzie CWU lub CO. Czyli Jeśli ustawiłeś 1 godzinę dla CWU i 4 dla CO to po 4 godzinach grzania CO priorytetem dla pompy będzie CWU i jeśli zasobnik zgłosi zapotrzebowanie to pompa zacznie grzać CWU. Dalej po 1 godzinie grzania zasobnika (nawet gdy nie do końca zostanie on wygrzany) jeśli CO zgłosi zapotrzebowanie to pompa przełączy się w tryb CO. Oczywiście zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku jeśli parametry wynikające czy to z krzywej czy z ustawień zasobnika zostaną osiągnięte wcześniej to pompa przejdzie albo w stan czuwania bądź przełączy się w drugi tryb.

Super dzięki w końcu mi ktoś to rozjaśnił:) ustawiłem tak jak pisałeś.

Wiem ,że każdy ma inny dom ,ale jak mógłbyś mi doradzić jak tą krzywą ustawić? może -15 / +15 jest zbyt mocno rozciągnięta ?? czy może temp 40-25 może to jakość zbliżyć do siebie? te ustawienia w mrozy są spoko i w domu podkręcę dolną np 37/28 i w domku ciepło jest czy 0* czy - 8*.

Super dzięki w końcu mi ktoś to rozjaśnił:) ustawiłem tak jak pisałeś.

Wiem ,że każdy ma inny dom ,ale jak mógłbyś mi doradzić jak tą krzywą ustawić? może -15 / +15 jest zbyt mocno rozciągnięta ?? czy może temp 40-25 może to jakość zbliżyć do siebie? te ustawienia w mrozy są spoko i w domu podkręcę dolną np 37/28 i w domku ciepło jest czy 0* czy - 8*.

Daj na początek dla -15 30-32 stopnie.

Daj na początek dla -15 30-32 stopnie.

ok a dla +15 rozumiem 25*??

kiedyś tak ustawiłem było w domu 21 stopni ,ale spróbuję.Przy okazji w mojej 7kw all in one poradze sobie z podłączeniem sterownika?? i czy sterownik zewnętrzny wymusza pracę pompy tak? zawsze dąży do żądanej temp. pokojowej?

Witajcie. Mam pytanie. Uruchomiono mi poltora tygodnia temu Panasonica Aquarea All in One 9kW 1f. Dom wg. ozc 5,6, narazie nie grzeje wody. Jestem w trakcie wygrzewania posadzki (program wbudowany) i przy 9 dniu zadana temperatura to 40 st, a pompa robi max 33. (rzeczywystia tempteratura)i tak juz 3 dzień i nie może się podnieść. Obiegi sa ustawione na minimum w malych pomieszczeniach. Co moze byc powodem? Na zewnatrz 3-5 stopni.

Nie dasz rady na raz tego wygrzac. jak bardzo chcesz to podziel to na piętra ,moze pokoje.

Sam probowalem i tez sie podałem. pompa 12kW ,powierzchnia grzania ok 330m2.(bez garazu 45m2). Dzielilem na pietra ,ale i tak temperatura doszła do 30 stopni na powrocie (i ok 33 w domu) i wyżej sie nie dalo(znaczy moze i by sie dało ,ale po tym jak pompa w 2 tyg nakręciła 1300kWh to odpuściłem).Cienki anhydryt jednak ciepła wcale nie akumuluje.