mate166gmail.com 06.01.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Ja w grudniu miałem 280 kwh zużycia prądu bytowego. Wszystko w domu na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2019 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mate , w sumie jeszcze mi się nie chce spać,poniżej fotki.Kawałek dokumentacji to stronka 78 DTR Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.01.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ostatnio w energetyce 2 godziny spędziłem z tego co widziałem wszyscy na g13 zmieniają nawet jak prądem nie grzeją a pani mnie poinformowała, że mi dopiero licznik przestawią w okolicach lutego bo tle mają wniosków czyli po sezonie. U mnie 9kw panasonic 1f uruchomiony 19 listopada do tej pory licznik na pompie pokazuje od tego czasu 250 kwh Listopad 450kwh grudzień 60 kwh styczeń Licznik w skrzynce 1300 kwh:mad: więc to co pokazuje pompa jest mocno zaniżone albo nie wiem co się dzieje Mieszkam od 15 grudnia więc gdzie jest 500 kwh bo za miesiąc na bytowy to trochę dużo. Ma ktoś jakiś pomysł Dom nowy 120 m zapotrzebowanie na ciepło 4.9kw Podłogówka 100% 40 cm wełny lambda 0.36 20 cm grafit lambda 0.31 na 24cm BK Podłoga 20 cm , wylewka 6 cm plus płytki wiem mało ale płytki i klej to już 8cm No i największy błąd wentylacja grawitacyjna plus nawiewniki w oknach tak że trochę działa mam to samo 9kw 1 f - na licznik w pompie nie patrz bo zakłamuje . Mi teraz wskazuje 1200 kwh a z podlicznika 1590 kwh , ja grudzień zamknołem przeszło 500 kwh na samo grzanie CO + CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 07.01.2019 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 W styczniu mało bo testuje krzywą i miałem w domu za ciepło i ustawiłem -4 to znowu franca cały dzień się nie włączyła nie moge jej ogarnąć narazie. Napiszcie ile macie średnio bez pompy zużycie prądu w domu bo mi się 500 kwh dużo wydaje. Donkazo. Wysłałem Ci wiadomość na priv;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 07.01.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Mate , w sumie jeszcze mi się nie chce spać,poniżej fotki.Kawałek dokumentacji to stronka 78 DTR [ATTACH=CONFIG]424378[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]424379[/ATTACH] Pzdr Wielkie dzieki Przemysle temat i pewnie pokombinuje. Zastanawiam sie tylko czy u mnie teraz remote controle jest pusty czy moze smart cloud jest tam wpiety. Smarta dokladalem sam, ale ni cholery nie pamietam w ktore gniazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 07.01.2019 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Hmmm... a u mnie w 9kW 3 faz licznik na PC pokazuje mniej niż podlicznik założony w rodzielce, ale... dziwnie zbieżny jest ze wskazaniami licznika w skrzynce energetycznej. Czyżby podlicznik mnie oszukiwał i zawyżał? Przetestujemy styczeń cały i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Mate , w sumie jeszcze mi się nie chce spać,poniżej fotki.Kawałek dokumentacji to stronka 78 DTR [ATTACH=CONFIG]424378[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]424379[/ATTACH] Pzdr Panowie , na pewno nie wyjście "Remote controler" ,bo tam jest podłączony sterownik-regulator wewnętrzny ( można go wyjąć i powiesić na ścianie). Jeśli już to wyjście "External control" - Opisane jest w sumie jako : "Able to turn ON/OFF the operation by external switch " , ale może pewniej będzie jednak wykorzystać "Optional Thermostat 1" - identycznie jak w poprzedniej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Panowie , na pewno nie wyjście "Remote controler" ,bo tam jest podłączony sterownik-regulator wewnętrzny ( można go wyjąć i powiesić na ścianie). Jeśli już to wyjście "External control" - Opisane jest w sumie jako : "Able to turn ON/OFF the operation by external switch " , ale może pewniej będzie jednak wykorzystać "Optional Thermostat 1" - identycznie jak w poprzedniej serii. Nie wiedziałem ,że tam jest podłączony zabudowany sterownik-a czy czasem "External control" nie spowoduje wyłączenia całej PC ? Z drugiej strony jeśli nadal podłączymy równolegle wg mojej propozycji-to wszystko będzie nadal działało -a nawet będzie możliwość wymuszenia załączenia CO bez Salusów (nie wiem po co-ale dodatkowa funkcja jest...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 07.01.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 mam to samo 9kw 1 f - na licznik w pompie nie patrz bo zakłamuje . Mi teraz wskazuje 1200 kwh a z podlicznika 1590 kwh , ja grudzień zamknołem przeszło 500 kwh na samo grzanie CO + CWU No właśnie i już jest 400 kwh ekstra ja nie mam podlicznika czyli wychodzi , że prawie o 1/3 przekłamuje licznik na pompie Mi poszło tej nocy z licznika 24kwh a na pompie 14 kwh pokazuje było -8c więc albo mi coś prąd kradnie albo pompa tak cygani:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Nie wiedziałem ,że tam jest podłączony zabudowany sterownik-a czy czasem "External control" nie spowoduje wyłączenia całej PC ? Z drugiej strony jeśli nadal podłączymy równolegle wg mojej propozycji-to wszystko będzie nadal działało -a nawet będzie możliwość wymuszenia załączenia CO bez Salusów (nie wiem po co-ale dodatkowa funkcja jest...) Pewnie spowoduje ( i dodatkowo wyświetli się na wyświetlaczu , że "Turned off by external switch" ,tak mówi instrukcja , ale może nawet wyświetli się po polsku. Ale chyba użycie Optional Thermostat też wyłączy całą pompę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 No właśnie i już jest 400 kwh ekstra ja nie mam podlicznika czyli wychodzi , że prawie o 1/3 przekłamuje licznik na pompie Mi poszło tej nocy z licznika 24kwh a na pompie 14 kwh pokazuje było -8c więc albo mi coś prąd kradnie albo pompa tak cygani:mad: Jakie masz dokładnie napięcie na zaciskach pompy ? U mnie jest 237V na dwóch fazach i 238V na trzeciej ( miernik nie najtańszy ,ale wiekowy . Kiedyś był nawet kalibrowany ). Przy takim napięciu też mi przekłamuje , pompa pokazywała 1030kW h , a licznik ok 1300kWh. Wg instrukcji wskazania są ok , gdy napięcie jest 230V.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Migu,nie mam pod ręką DTR-ki ,a jak ma rozwiązane zasilanie wbudowany sterownik przenośny ? Mam nadzieję ,że ten zacisk "remote controller" w jedn wewn to jest po prostu wejście styku zwiernego ,ale oczywiście może to być zasilanie ze sterowaniem-wtedy to będzie lipton ze sterowaniem zaproponowanym Mate@. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie , na pewno nie wyjście "Remote controler" ,bo tam jest podłączony sterownik-regulator wewnętrzny ( można go wyjąć i powiesić na ścianie). Jeśli już to wyjście "External control" - Opisane jest w sumie jako : "Able to turn ON/OFF the operation by external switch " , ale może pewniej będzie jednak wykorzystać "Optional Thermostat 1" - identycznie jak w poprzedniej serii. Bezwzglednie OPTIONAL Thermostat i styki H oraz L a dodatkowo należy w menu/ustawienia instalatora/ ustawienia systemu/ strefa&czujnik zmienić tryb z temp. wody na termostat pokojowy zewnętrzny. Działa on na zasadzie ON/OFF. Zwarcie powoduje załączenie pompy, rozwarcie stop. Pomimo zmiany trybu czujnika pompa i tak w momencie jej pracy będzie działać na podstawie krzywej. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Migu, nie mam pod ręką DTR-ki ,a jak ma rozwiązane zasilanie wbudowany sterownik przenośny ? Mam nadzieję ,że ten zacisk "remote controller" w jedn wewn to jest po prostu wejście styku zwiernego ,ale oczywiście może to być zasilanie ze sterowaniem-wtedy to będzie lipton ze sterowaniem zaproponowanym Mate@. Sterownik ma dwa kable i to wszystko ( zarówno do zasilania jak i komunikacji) , także zacisku "remote controller" nie możesz ani wykorzystać ,anie broń boże zwierać ! Bezpiecznie będzie użyć Optional Thermostat 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 W styczniu mało bo testuje krzywą i miałem w domu za ciepło i ustawiłem -4 to znowu franca cały dzień się nie włączyła nie moge jej ogarnąć narazie. Napiszcie ile macie średnio bez pompy zużycie prądu w domu bo mi się 500 kwh dużo wydaje. Jak dałeś krzywą którą masz z tego co pamiętam -15/32 i 10/26 na -4 to pompa żeby się załączyła to powrót z podłogówki przy -5 stopniach na dworze musi spaść do 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 07.01.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Panowie takie laiczne pytanie. Jestem przed montażem PC Panasonic 9 KW. I jestem przed ułożeniem kabli w kotłowni i pytanie brzmi: jeżeli robię PC bez bufora to kabel z Salusa muszę położyć do PC??? a jeżeli z buforem i dwoma pompami obiegowymi, to dwa kable z Salusów muszę położyć w miejsce gdzie będą pompy obiegowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Jak nie dajesz dodatkowej płyty sterującej do pompy to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Bezwzglednie OPTIONAL Thermostat i styki H oraz L a dodatkowo należy w menu/ustawienia instalatora/ ustawienia systemu/ strefa&czujnik zmienić tryb z temp. wody na termostat pokojowy zewnętrzny. Działa on na zasadzie ON/OFF. Zwarcie powoduje załączenie pompy, rozwarcie stop. Pomimo zmiany trybu czujnika pompa i tak w momencie jej pracy będzie działać na podstawie krzywej. No -to teraz wszystko jasne. Jednak w modelu F jest dużo łatwiejsze sterowanie i bardziej czytelne. Mate@-teraz już powinno być ok,dla pewności zobacz sobie jak masz to fizycznie podłączone i może wrzuć fotkę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 07.01.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Plusfoto czyli tak jak napisałem tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 07.01.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Jak dałeś krzywą którą masz z tego co pamiętam -15/32 i 10/26 na -4 to pompa żeby się załączyła to powrót z podłogówki przy -5 stopniach na dworze musi spaść do 20 stopni Tak sie stało dokładnie jak piszesz. Jak mi taryfe na g13 przestawią to zadzwonie do Ciebie to mi pomożesz harmonogram ustawić tak jak u Ciebie na noc i 3 godz w dzień tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts