reksgildo 18.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź. Pompę dobierał instalator Panasonica na podstawie OZC, które mu wysłałem. On też zaprojektował bufor 100 l. Teraz jak pisałem przyjechał na montaż i tu moje wątpliwości. Nie wiem czy on sam to osobiście dobierał czy komuś to zlecił, nie mam pojęcia. . Zapewniam że czytałem cały temat o Panasonicu nie tylko wg tagu T-CAP. To ze przeczytałem, nie znaczy że zrozumiałem. Nie mogę znać się na wszystkim. Po to zgłosiłem sie do instalatora z autoryzacją. Ale jak wczoraj słyszałem, że instalator od podłogówki tłumaczy mu zasadę działania zaworu 3 drogowego to rodzą się wątpliwości. Dziś 3 dzień montażu. Ma to uruchomić. Nie wiem czy podpisać odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Jak masz wątpliwości to każ mu zamontować ciepłomierz. Weź do ręki tabelkę z Cop'ami i sprawdź czy odczyty są zbliżone do deklarowanych. Jak wszystko będzie OK to podpisuj. Jaki w ogóle masz układ - 100% podłogówki? czy instalacja mieszana? i jaki zasobnik CWU do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.11.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 bardzo dobra rada z tym ciepłomierzemjest to dodatkowy koszt, ale sprawa będzie "czysta", jesli po czasie okaże się ze cos jest nie halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 18.11.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Układ oparty w 100% o podłogówkę. Zasobnik Panasonic PAW-TE30C2E3STD. Co do tego zasobnika też mam wątpliwości, trzeba było mostkować węzownice. Najwięcej wątpliwości mam do tego spięcia pompy obiegowej za buforem z systemem. Teraz muszę pokrętłem nastawić temp. żeby się załączyła pompa obiegowa. Przecież nie będe siedział cały dzień w kotłowni, a ustawić to na 25 st żeby chodziła praktycznie cały czas nie ma ekonomicznego uzasadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Układ oparty w 100% o podłogówkę. Zasobnik Panasonic PAW-TE30C2E3STD. Co do tego zasobnika też mam wątpliwości, trzeba było mostkować węzownice. Najwięcej wątpliwości mam do tego spięcia pompy obiegowej za buforem z systemem. Teraz muszę pokrętłem nastawić temp. żeby się załączyła pompa obiegowa. Przecież nie będe siedział cały dzień w kotłowni, a ustawić to na 25 st żeby chodziła praktycznie cały czas nie ma ekonomicznego uzasadnienia Cały bufor w Twoim przypadku nie ma ekonomicznego, ani jakiegokolwiek uzasadnienia. Jest to najzwyczajniej element zbędny. 100% podłogówki nie potrzebuje obiegów wtórnych bo samo w sobie jest buforem i cały układ powinien być bezpośrednio podpięty pod PCi. Co do zasobnika CWU to jest on na pewno dobry, ale zwyczajnie niezgodny z tzw polskimi realiami. Azjaci nie przewidują takich okoliczności jak taryfy:) Dlatego u nas ważne jest żeby zasobnik był możliwie duży i wyposażony w duży wymiennik, żeby się szybko nagrzewał i efektywnie magazynował wodę - Azjaci postawili zapewne na pracę ciągłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 18.11.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 A jak już bufor jest to co zapakować mu go i nie płacić za niego? Czytałem tu opinie, że bufor jest ok. Jakieś rady odnośnie sterowania pompą obiegową za buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.11.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Cały bufor w Twoim przypadku nie ma ekonomicznego, ani jakiegokolwiek uzasadnienia. Jest to najzwyczajniej element zbędny. 100% podłogówki nie potrzebuje obiegów wtórnych bo samo w sobie jest buforem i cały układ powinien być bezpośrednio podpięty pod PCi. Co do zasobnika CWU to jest on na pewno dobry, ale zwyczajnie niezgodny z tzw polskimi realiami. Azjaci nie przewidują takich okoliczności jak taryfy:) Dlatego u nas ważne jest żeby zasobnik był możliwie duży i wyposażony w duży wymiennik, żeby się szybko nagrzewał i efektywnie magazynował wodę - Azjaci postawili zapewne na pracę ciągłą Jak zamontujesz kilkadziesiąt pomp to uwierzę w te bzdury które tu powielasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.11.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Krótko i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 18.11.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Jak zamontujesz kilkadziesiąt pomp to uwierzę w te bzdury które tu powielasz Wybacz, ale również uważam, że bufor jest zbędny. Szkoda pieniędzy. W tych warunkach polecam to co map78. Pompa od razu pod podłogówke i duży zasobnik CWU. Ogrzewanie i CWU 100% w taniej taryfie jak będzie dobrze zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.11.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Wybacz, ale również uważam, że bufor jest zbędny. Szkoda pieniędzy. W tych warunkach polecam to co map78. Pompa od razu pod podłogówke i duży zasobnik CWU. Ogrzewanie i CWU 100% w taniej taryfie jak będzie dobrze zrobione. Kolego mieliśmy próbę twojego talentu jeżeli chodzi o przepływy więc wytłumacz jakie to obiegowe stosujesz aby pokonać opory instalacji źródła i dalej mieć zakładany dla pc przepływ a więc i cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 A jak już bufor jest to co zapakować mu go i nie płacić za niego? Czytałem tu opinie, że bufor jest ok. Jakieś rady odnośnie sterowania pompą obiegową za buforem. Nie sądzę aby to było możliwe:( Ale przynajmniej poproś go aby od razu zrobił by-pass na ten bufor. Niestety na forum było już wiele rozczarowań związanych z tego typu instalacjami i montaż by-passu najczęściej rozwiązywał sprawę. Wyjątkiem są tu oczywiście instalacje kolegi Silesii;) ale to już inna historia... A propos proszę wskaż mi te opinie, gdzie użytkownicy pomp i instalacji takich jak Twoja piszą, że bufor jest OK:eek: Bufor będzie OK, a nawet niezbędny w wielu przypadkach, ale w Twoim nie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 18.11.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 A propos proszę wskaż mi te opinie, gdzie użytkownicy pomp i instalacji takich jak Twoja piszą, że bufor jest OK:eek: Bufor będzie OK, a nawet niezbędny w wielu przypadkach, ale w Twoim nie:no: No własnie od mkm silesia wyczytałem ze bufor jest ok, ale jak teraz czytam to nie przepadacie za sobą. Mój instalator podłogówki(ma autoryzację innej firmy PC, której nie chcialem)też twierdzi ze bufor jest dobry, wydłuża żywotność pompy. Poza tym na Panasa miałem 5 ofert(otrzymałem je po przesłaniu rzutów budynku i OZC) i wszystkie miały bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.11.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Zamieńcie "pejoratywny w tym dziale" wyraz bufor na duże sprzęgło, a dla wielu nastąpi jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 18.11.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Osobiście znam dwie osoby, które z bufora zrezygnowały.Obie zadowolone. Zresztą ja też dałem się naciągnąć. Duże zdziwienie u mnie wzbudził fakt, że ciepłomierz pokazuje większą oddawaną moc przed buforem niż za nim. Okazało się, że po wywaleniu tego zbiorniczka zyskałem 0,35 kW oddawanego ciepła do pomieszczeń. O prądzie do dodatkowej pompki nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.11.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 No własnie od mkm silesia wyczytałem ze bufor jest ok, ale jak teraz czytam to nie przepadacie za sobą. Mój instalator podłogówki(ma autoryzację innej firmy PC, której nie chcialem)też twierdzi ze bufor jest dobry, wydłuża żywotność pompy. Poza tym na Panasa miałem 5 ofert(otrzymałem je po przesłaniu rzutów budynku i OZC) i wszystkie miały bufor. Tu nie chodzi o przepadanie za sobą czy nie, a o fakty. Na liczbach wymiernych, jak i w praktyce wielokrotnie zostało udowodnione, że bufor/sprzęgło w układzie PCi + 100% podłogówki jest szkodliwe. Jak masz wątpliwości zamontuj by-pass i przetestuj pracę z buforem i z jego pominięciem i będzie jasność. Pamiętaj też, że mkm silesia to instalator i z tego co mi wiadomo nie jest użytkownikiem tego rodzaju pompy, a swoją wiedzę czerpie od klientów. Ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem:) (3 rok) bez bufora i ze znakomitymi rezultatami jak dla domu dziurawego z post ekogroszkowym systemem mieszanym;) Dla mnie cenniejsze są opinie użytkowników, a te są raczej jednoznaczne, a co ma większą wartość dla Ciebie to już musisz sam zdecydować. Podobnie jak kolega asaselllo znam co najmniej dwóch użytkowników, którzy dopiero po zlikwidowaniu bufora byli zadowoleni z pracy swojej pompy. To tyle, bo temat był już wielokrotnie omawiany, a i tak ciągle powraca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.11.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Witam Zamieńcie "pejoratywny w tym dziale" wyraz bufor na duże sprzęgło, a dla wielu nastąpi jasność. cyt. VLD I tu jest, moim zdaniem pies pogrzebany. Nie chodzi rzecz jasna o magazynowanie ciepła, a osiągnięcie co najmniej dwóch innych celów; 1) zmniejszenie łącznych oporów instalacji. Rozdzielenie obiegów wymiennika od instalacji poza zbiornikiem pośrednim, sprzęgłem czy buforem prowadzi wprawdzie do konieczności użycia co najmniej dwóch pomp obiegowych jednak o znacznie mniejszej wydajności. W konsekwencji łączny koszt ich zakupu oraz zużycie energii będą znacznie niższe niż dla jednej obiegówki zdolnej pokonać sumaryczne opory całego układu.2) brak konieczności załączania grzałki w przypadku odszraniania jednostki zewn. lub pracy ze zbyt niską temperaturą powrotu wody grzewczej. W przypadku mojej pompy z roku 2012 jest to nie mniej niż 24*, przy temp zewn < 10*. W cyklu jesiennym i wiosennym norma przy starcie. Nie mam u siebie żadnego ze wspomnianych wyżej "buforów" co przekłada się na cykliczną pracę grzałki w w/w warunkach. Z uwagi na starannie wyliczone opory instalacji hydraulicznej nie mam problemu z z przepływem nominalnym, pomimo wymiany oryginalnej pompy obiegowej (180 W) na zaledwie 63 W. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Poza tym na Panasa miałem 5 ofert(otrzymałem je po przesłaniu rzutów budynku i OZC) i wszystkie miały bufor. Musisz mieć nietypową (rozbudowaną) podłogówkę skoro każdy z 5 instalatorów zaproponował bufor/sprzęgło. Ktoś przesadził z ilością rur w podłogach? Tak się dzieje, gdy podłogówki robią instalatorzy typu: "Dajmy co 10, bo co 15 to na oko za mało" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 18.11.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Musisz mieć nietypową (rozbudowaną) podłogówkę skoro każdy z 5 instalatorów zaproponował bufor/sprzęgło. Ktoś przesadził z ilością rur w podłogach? Tak się dzieje, gdy podłogówki robią instalatorzy typu: "Dajmy co 10, bo co 15 to na oko za mało" Niech się wypowie jakiś instalator Panasoniców dokładnie, ale z tego co się orientuję to tak tłuką na szkoleniach że bufor ma być więc tak instalatorzy projektują. Zwłaszcza jak nie byli na miejscu, nie widzieli a inwestor nie wie jak to można prościej zrobić. Ja nie dałem sobie wcisnąć bufora, chociaż w jednej firmie dwie osoby niezależnie mówiły że potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.11.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Witam A skąd instalator ma wiedzieć jakie są opory twojej instalacji i podłogówki, jeśli nie jej wykonywał? Chce mieć święty spokój i tyle. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 19.11.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Może niejasno napisałem ale mam inny problem a wynikła z tego dyskusja czy celowy jest montaż bufora czy nie. Jak już napisałem nie muszę się znać na wszystkim. Po to zwróciłem się do instalatora Panasonica, żeby wszystko było ok. Przed doborem pompy chciał rzuty budynku i ozc, o parametry podłogówki nie pytał. Są inwestorzy którzy mają Panasa bez bufora i tacy którzy mają bufor. Moje pytanie było takie jak w przypadku instalacji z buforem rozwiązany jest problem sterowania pompą obiegowa za buforem. Najpierw instalator chciał to uruchomić bez podpięcia tej pompy. Dopiero po uwadze instalatora od podłogówki dzwonił gdzieś i tam poradzili mu żeby pojechał do sklepu i kupił "Altech Sterownik pompy RP1 ALTH-970693". Wydaje mi się że nie do końca spełnia on swoje zadanie. Czy Panasonic ma w standardzie możliwość sterowania pompą obiegową za buforem? Tak ma np Hewalex. Czy jest to opcja dodatkowo płatna. Jeżeli tak to czy instalator nie powinien ując tego w wycenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts