Donkazo 14.01.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 No a jak nie spadnie szybko do 21C to może się wtedy uruchomić tylko raz np. na początku szczególnie w 13-16? Jest to możliwe? Rano 23C w nocy spada do 21 i tylko wtedy się uruchamia. Taryfa G13 50% ceny wcześniejszej G11 średnio 15-20kwh z Cwu czyli jakieś 5-6zł Między 13-16 jest za ciepło i się nie uruchamia tylko Cwu czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Nie pisałem o Tobie tylko o koledze co ma gruntową i pisze tu że nie ma komfortu w 2 T Wiadomo im więcej wylewki tym lepiej jak masz płytki to spokojnie w 2T możesz grzać kwestia ustawienia pompy i tych termostatów Wszystko się da ustawić. nawet przy 6 cm wylewce. Zawsze możesz wydłużyć godziny grzania na 1T o 1 lub 2 godziny. Moja rada. W okienku dziennym grzać z podbiciem 2-3 stopnie, można i więcej, a potem ew. za 3 godziny włączyć pompę na 1 h w drogich godzinach ale bez podbicia. Generalnie dobije tylko do podłogi deko energii (mało zużyje kWh) i nie będzie miała za dużo do roboty, utrzyma tylko "komfort". Wystarczy trochę pomyśleć i nie dawać się systemowi, a zwłaszcza naganiaczom z energetyki by grzać cały czas. W ostateczności jak spadnie komfort i żona zacznie wykuwać kilofem dziecko z lodu w wannie, można wydłuzyc tanie godziny o 1 h . Nikt na tym nie zbiednieje, a "komfort" wzrośnie. Żona się mniej namacha kilofem. Ok kończę, bo ręce mi zgrabiały, wszak grzeję tylko w 2T:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Rano 23C w nocy spada do 21 i tylko wtedy się uruchamia. Taryfa G13 50% ceny wcześniejszej G11 średnio 15-20kwh z Cwu czyli jakieś 5-6zł Między 13-16 jest za ciepło i się nie uruchamia tylko Cwu czasem. betonowi nie wytłumaczysz, że po południu jak jest dużo zysków w domu - wszyscy w domu + goście, plus gotowanie, tv plasma, piekarnik, czajnik, komputer to robi się za ciepło i nie trzeba grzać. no chyba że ktoś zbudował druszlak zamiast domu, to musi mieć cały czas grzanie bo dzieci przymarzają do podłogi (lub cenią sobie stalą temperaturę wg czujnika +/- 0,2 stopnia). Beton uznaje tylko i jedynie słuszna metodę grzania (zapewne z jakimś zyskiem dla siebie- energetyka?) żeby grzać cały czas! A najlepiej w drogich godzinach! Wtedy będą premie i zyski. Każdy społeczny ruch uświadamiający zuzycie energii i jego skutki dla świata jest negowany i kasowany przez takich osobników bredniami o przegrzewaniu domu i jednoczesnym chodzeniu w swetrach bo zimno w domu. Do tego ten "smok" za oknem... i ci zawistni sąsiedzi bo z 30 metrów widzą że masz pompę 7kWh choć OZC Ci mówi że miałeś wziąć 5kWh. Dobry wzrok mają bestie Nie dajcie się zwariować hejterom i teoretykom. Wyciągajcie wnioski. Pompę ciepła da się okiełznać, możesz grzać w 2T, będzie źle zaczniesz w 1T, będzie żle pokombinujesz. Na szczęście sterownik i styl zycia rodziny da się pogodzić. Ja wiem, że są wśród nas którzy nie są w stanie się pogodzić, że jedynie słuszne czasy minęły i dni kiedy wszyscy mieli tak samo minęły, ale fakty są druzgocące, większość grzeje w 2T lub maksymalizuje grzanie w tej taryfie i ew. dogrzewa w 1T. Bo to jest najrozsądniejsze! Można z ludzi robić debili, ale nawet oni po czasie zorientują się o manipulacji i znajdą najlepsze dla siebie rozwiązanie. Ekonomia jak matematyka. No chyba że ktoś uprawia ta kreatywną. Wtedy nawet olej opałowy jest lepszy od grzania w 2T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Jasne. Dla mnie smok to PC dwa razy większa niż zapotrzebowanie. Teraz takich temp. to Twoja pewnie z 4 razy większa. Arturo i inni jeszcze T-CAP do tego i kominek 16kW. Brawo. Wiesz ja już miałem za duże źródło ciepła w starym domu, Niestety wiem co to znaczy i nie dotyczy to chyba tylko kabli, te jedynie ma sens dawać mocniejsze. Pozdrawiam. Dziesiątki ludzi ci tłumaczyło a Ty dalej z uporem maniaka nie potrafisz zrozumieć...... jak Ty chcesz ogrzać w 2T dom pompa dobraną na styk?! Weż kalkulator, policz, zastanów się , ochłoń, pomyśl.... cokolwiek... i przestań oszukiwać na forum ludzi. To że dom potrzebuje np 5 kWh to znaczy że tle potrzebuje NA GODZINĘ!!!! Jeśli gorejesz w 2T czyli niemal o połowę mniej czasu na dobę to też wg ciebie powinna być pompa 5kWh bo przecież inna większa to smok.... To faktycznie po co grzać cały czas, skoro nawet grzejąc w 2T można dom ogrzać wtedy 5kWh bo przeciez dom ma takie OZC:) A po co w ogóle grzać tylko w 2T jak mozna włączyc na 1 h w dzień bo przecież dom potrzebuje tylko 5kWh. Faktycznie tylko psycholog:) Przestrzegam przed bredniami użytkownika kubson, który idzie na ilość ( no 3 posty jeden pod drugim - szacun!) a nie jakość postów. Gratulujemy osiągnięcia poziomu 1000 postów bredni i statusu być może elity forum - taki był cel?! nie dajcie się zwieść tego typu naganiaczom, zróbcie OZC, przeliczcie zapotrzebowanie domu z węgla lub gazu, jeśli celujecie w 2T to maksymalizujcie zyski z tej taryfy. Nie prawdą jest, a wręcz perfidnym kłamstwem że grzejąc PC PW musisz to robić cały czas w drogiej taryfie i płacić za to majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Przeczytaj sam co napisałeś, a może zrozumiesz wiele rzeczy. Okiełznać PC. Na szok, ale takiego smoka to trzeba fakt okiełznać. Tyle wystarczy. Jeżeli chodzi o PC to tym masz 4kW a kupiłeś 9kW. Jakby to było 5kw do 7kW to było spoko, bo przy - 20 to nie mają one wielkiej różnicy - jeżeli chodzi Panasa. Pozdrawiam. Ty naprawdę tego nie ogarniasz... ręce i nogi opadają... Ostatnia próba..... Potem się poddaję Skoro dom jest na 4kW jak piszesz cokolwiek to jest to ile potrzebuje na godzinę? A ile na dobę przy danej temperaturze? Skoro ktos grzeje tylko w 2T to ile ma dostarczyć do domu w przeciągu 24 h? Otóż tyle samo co powyżej tylko w krótszym czasie. jaką więc pompę potrzebuje? No, no, no..... zaiskrzyło coś? Nic? dalej uważasz że pompa 4 kW ogrzeje w 2T dom który wg OZC potrzebuje 4 kW, ale na godzinę przez całą dobę? Jeśli tak, to ja się poddaję. PS. a i pospiesz się, bo mi ręce zgrabiały, a poza tym mam za gorąco w domu. Do tej pory stwierdziłeś, że grzanie w 2T powoduje przegrzanie domu oraz brak komfortu cieplnego i konieczność chodzenia w swetrze. Daj znać w końcu do czego doszedłeś, oczywiście teoretycznie, bo o praktyce masz zerowe pojęcie. Czekam, bo nie wiem czy zakładać rękawiczki na ręce, czy dać je do lodu. No i pomyśl czy nie lepiej odpisywać od razu w 5 lub 10 postach. Miałbyś juz wtedy OLIMP forum i pełen szacun. Pomyśl tylko. Olimp! Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Szklara PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Czekam na odpowiedź. Gratuluje osiągnięcia poziomu 1000 postów: ELYTA FORUM. Pełen szacun!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.01.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Przestrzegam przed bredniami użytkownika kubson, który idzie na ilość ( no 3 posty jeden pod drugim - szacun!) Pomyśleć, że są fora które za takie pisanie dają bana Tylko zrozum że PC zostały skontrowane tak . O co chodzi z tym kontrowaniem PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 A co nie mogę. Ja też chce być "ELYTA". A pisałem łączyć posty. Dzięki. Dalej czekam na odpowiedź. Brak? Będzie niewygodna? Przeczy Twoim teoriom? Ale wypadałoby odpowiedzieć.... Bo nagle okazałoby się, że do mojego domu o zapotrzebowaniu jak piszesz 4kW potrzebna jest 8kW więc najbliższa w typoszeregu pasowała 9 kW. Ale czy Ty to przyznasz? Szczerze wątpię. Wszak chodzi tylko o pieniactwo. Fizyki nie oszukasz. Skoro dom w 24 h potrzebuje 4 kW co godzinę to w 12 godzin potrzebuje 8kW na godzinę. Eureka!!!!!!! Inaczej te Twoje sople z lampy wiszą itp. I nagle pompa 9kW dla grzejącego w 2T nie jest smokiem tylko niezbędnym minimum. NIESAMOWITE.... Ale do tego trzeba deko pomyślunku, a nie zacietrzewienia i jadu. Gdyby tak było jak mówisz, nikt by nie kupował 9-tek, czy 12-tek, wszyscy by wzięli 5kW i grzali po godzinie na dobę, bo przecież OZC mówi że mam chatę na 4kW XXI wiek i taki brak świadomości energetycznej.... JTKirk - ja tylko kaganek oświaty i wiedzy niosę w zabobonne czeluści mitów o fizyce i energii. Staram się być baaardzo delikatny i czuły nawet. Ale zdaję sobie sprawę, że jak nadepnę na wrażliwy temat to dostanę bana. Bo interes ma się kręcić przecież.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Poddaję się. Drażni mnie tylko fakt, że przez takich nieuków ludzie czytają i dowiadują się że mając PC MUSZĄ grzać tylko w drogiej taryfie, może by nawet zmienili źródło ogrzewania ale taka ELYTA FORUM pisze, że będą musieli grzać 24H na dobę (a kiedy zagrzać CWU?). I co, ludzie liczą, dodają i wychodzi że lepiej śmieciucha lub inkszy wungiel montować bo ELYTA FORUM mówi, że PC będą MUSIELI grzać 24h. Trafia mnie jak kolejny sąsiad zakłada piec na węgiel, truje siebie i innych, a być może czerpie wzory z tego forum. nam nie trzeba nowych pieców by ograniczyć smog, nam trzeba PODSTAWOWEJ EDUKACJI energetycznej by go ograniczyć. Dla mnie pompa się opłaca, i wychodzi 700-800 zl na rok za CWU i CO, ale innemu w takim samym domu grzejącemu cały czas w drogiej taryfie wyjdzie (bo to jedynie słuszna metoda wg niektórych) wyjdzie 2000 -2500 na rok i... zrezygnuje, zamontuje smolucha. Po co rozprzestrzeniać takie brednie, instalatorzy smoluchów, pieców to robią? A nawet chociażby PC byłaby o połowę droższa niż smoluch to warto!! dal zdrowia, czasu i siebie. Grzejąc PC w taniej taryfie lub przy maksymalizacji taniej taryfy uzyskacie dużo niższe rachunki w roku niż grzejąc węglem czy drzewem! I powtórzę: Nieprawdą jest i ohydnym kłamstwem to, że mając PC MUSICIE grzać całą dobę! To niebezpieczne i szkodliwe kłamstwo rozpowszechniane przez niektórych użytkowników forum. Jest wielu innych co grzeje tylko w 2T lub rozszerzonej 2T i sobie chwalą. Komfort i niskie koszty. Licząc koszty grzania PC osobiścei zalecam liczyć 80% dla taniej taryfy i zachowawczo 20% dla drogiej. Wyjdzie wam koszt grzania pompą z dużym zapasem. Bajania o konieczności grzania tylko i wyłącznie cały czas proponuję włożyć pomiędzy Andersena a Brzechwę. ps. kuubson dalej brak odpowiedzi? co jest? kalkulator pokazuje nie to co trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 14.01.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 5Kw ciągłej pracy, 130m2 bardzo ciepły dom z dużą ilością szkła na południu (47m2) Prawdziwa temperatura wewnętrzna 23-23,5 ° C Litwa, Wilno i jest trochę chłodniej niż w Polsce czasami http://Http://www.vorupe.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 14.01.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Z wylewką 6 cm? W II T bez utraty komfortu? To są bajki... U mnie wylewka 7-10cm i sciany z silikatu. Popoludniowe okienko wystarczy delikatnie przeciagnac przy nizszych temp. I temp spada max 0.5stopnia. Dla mnie to nie jest utrata komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.01.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Poddaję się. Drażni mnie tylko fakt, że przez takich nieuków ludzie czytają i dowiadują się że mając PC MUSZĄ grzać tylko w drogiej taryfie, może by nawet zmienili źródło ogrzewania ale taka ELYTA FORUM pisze, że będą musieli grzać 24H na dobę (a kiedy zagrzać CWU?). I co, ludzie liczą, dodają i wychodzi że lepiej śmieciucha lub inkszy wungiel montować bo ELYTA FORUM mówi, że PC będą MUSIELI grzać 24h. Trafia mnie jak kolejny sąsiad zakłada piec na węgiel, truje siebie i innych, a być może czerpie wzory z tego forum. nam nie trzeba nowych pieców by ograniczyć smog, nam trzeba PODSTAWOWEJ EDUKACJI energetycznej by go ograniczyć. Dla mnie pompa się opłaca, i wychodzi 700-800 zl na rok za CWU i CO, ale innemu w takim samym domu grzejącemu cały czas w drogiej taryfie wyjdzie (bo to jedynie słuszna metoda wg niektórych) wyjdzie 2000 -2500 na rok i... zrezygnuje, zamontuje smolucha. Po co rozprzestrzeniać takie brednie, instalatorzy smoluchów, pieców to robią? A nawet chociażby PC byłaby o połowę droższa niż smoluch to warto!! dal zdrowia, czasu i siebie. Grzejąc PC w taniej taryfie lub przy maksymalizacji taniej taryfy uzyskacie dużo niższe rachunki w roku niż grzejąc węglem czy drzewem! I powtórzę: Nieprawdą jest i ohydnym kłamstwem to, że mając PC MUSICIE grzać całą dobę! To niebezpieczne i szkodliwe kłamstwo rozpowszechniane przez niektórych użytkowników forum. Jest wielu innych co grzeje tylko w 2T lub rozszerzonej 2T i sobie chwalą. Komfort i niskie koszty. Licząc koszty grzania PC osobiścei zalecam liczyć 80% dla taniej taryfy i zachowawczo 20% dla drogiej. Wyjdzie wam koszt grzania pompą z dużym zapasem. Bajania o konieczności grzania tylko i wyłącznie cały czas proponuję włożyć pomiędzy Andersena a Brzechwę. ps. kuubson dalej brak odpowiedzi? co jest? kalkulator pokazuje nie to co trzeba? Spójrz na zapotrzebowanie kolegi ANONIMa. Zobacz co wybrał: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY/page23&highlight=anonim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Co łyknął i co to ma do naszego wątka? bo brak czasu na czytanie całego linka. Rzuciła mi się tylko w oczy piękna więźba dachowa i że będzie dogrzewał kozą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Policzyłeś już odpowiedź? Licz licz... Czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 14.01.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Ma szczęście, że mieszka w Wilnie - u Nas by mu dobrali T-cap 9kW, a tam wiedzą o co chodzi. A gdyby chciał grzać tym panasem w drugiej taryfie to by nie dała rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 14.01.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Ja po tygodniu grzania w g13 21-7 i 13-16 widzę dzienne zużycie na poziomie 15-20kW co daję koszt około 4-5zl. Wcześniej na G11 przy ciągłym grzaniu dziennie dochodziło do 30kW i koszt był w okolicach 15zl za dobę. Kilka dni wystarczyło żebym dobrał krzywa pod g13. Temperatura jak była 22,5-23 tak jest ciągle taka sama. Ja widzę różnicę i przekonuje mnie grzanie w taniej, ale niech każdy sobie robi jak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.01.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Ja po tygodniu grzania w g13 21-7 i 13-16 widzę dzienne zużycie na poziomie 15-20kW co daję koszt około 4-5zl. Wcześniej na G11 przy ciągłym grzaniu dziennie dochodziło do 30kW i koszt był w okolicach 15zl za dobę. Kilka dni wystarczyło żebym dobrał krzywa pod g13. Temperatura jak była 22,5-23 tak jest ciągle taka sama. Ja widzę różnicę i przekonuje mnie grzanie w taniej, ale niech każdy sobie robi jak uważa Da się? Da się! Piekne podejście do tematu. A kuubson dalej liczy. Jaką pompę potrzebuje dom który ma OZC na poziomie 4 kW na godzinę przez całą dobę ale jest grzany tylko przez 12 godzin na dobę.... 4, 5 kW? Zlituj się, w gimbazie dzieciaki to w 1 minute ogarniają, a w podstawówce w 3 minuty..... Tak ciężko przyznać rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.01.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Jak dobrze pamiętam różnica w cenie pomiędzy LG 5KW a LG 9KW to aż około 1000zł. Więc jak widać różnica w cenie zakupu wręcz niesamowita ... Ja mam pompę opomiarowaną , robiłem różne testy , testowałem pracę ciągłą z krzywą , pracę ciągłą z krzywą + termostat , grzanie czasowe z krzywą + termostat i ... wróciłem do grzania czasowego + termostat a jedynie w weekendy pompa działa bez grzania czasowego a jedynie na krzywej + termostat. U mnie dom dobrze akumuluje energię i bez sensu nie było by tego wykorzystać. Pięknie to widać w weekendy jak termostat wyłączy pompę i dopiero ruszy ponownie po kilku (nastu) godzinach postoju. Pięknie moduluje mocą ...Bez sensu jest pchać energię w dom jeśli on jej w danym momencie nie potrzebuje ... Ja tak próbowałem i skończyło się tym że pompa zaczęła niesamowicie taktować a zużycie prądu mocno wzrosło. Co ciekawe jak termostat pilnuje pompę to taktowania pompy brak. Ja wolę płacić mniej . Ostatni mój rachunek za prąd dał mi cenę za 1kWh prądu 42 grosze ( I taryfa 0,7zł , II taryfa 0,32zł) Edytowane 14 Stycznia 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 14.01.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Spójrz na zapotrzebowanie kolegi ANONIMa. Zobacz co wybrał: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY/page23&highlight=anonim Nie chcę mi się czytać całego dziennika ale w poście w którym rozważa moc pompy mówi że poniżej-15 będzie dogrzewał koza. Jaki jest sens wydawać 20k na bezobsługowe źródło ciepła i dogrzewać się koza... Takiego podejścia nie rozumiem już w ogóle. Tym bardziej jak napisał kolega wyżej różnica w cenie do mocniejszego sprzętu nie jest duża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 14.01.2019 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Dorzucę coś od świeżaka - pierwszy sezon, ale spędzony intensywnie (uzewnętrzniam się w wątku o Mercedesie)Dla mnie komfortu kolegów grzejących bez kagańców, tj. na sterowaniu pokojowym (kubson, TwojPan) nic nie przebije. Choćby zaklinać się, że akumulacja to nie wiadomo jaka petarda.Sam grzeję (grzałem) tylko w 2T i czuje efekt niedziałania pompy. W domu według kilku pomiarów 23*C i więcej, chodzę w t-shirt, ale wieczorem podłoga jest po prostu nieprzyjemna. Jakoś nie mógłbym powiedzieć, że komfort, w grzaniu tylko w 2T, jest OK. Bo nie jest. Może koledzy rekordziści w zużywaniu kWh, a właściwie ich niezużywaniu, przestali to odczuwać, ale my w domu czujemy (dom nie durszlak, z ponad 10cm wylewką). Po co tak gonić i niższy komfort rozgrzeszać każdą niespaloną kWh w 1T. Przecież kWh w drogiej taryfie to, po uwzględnieniu COP, cena kWh ze spalania gazu ziemnego. Koledzy z gazem chyba nie bawią się w grzanie okresowe - tylko jadą samopas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts