Donkazo 15.01.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Zmiana proporcji zużycia z 70/30 na 80/20 nie oznacza, że rachunek zmniejszy się o 10%. U mnie PC na CO bierze 2/3 całościowego zużycia energii. 1/3 to CWU (z racji, że korzysta z niej 8 osób i cały dzień jest ktoś w domu, grzeje kiedy musi). CO kosztowało mnie za okres 01.09.2017- 31.08.2018 (pierwszy pełny rok grzania) 2 tys pln za 340 m2. Nie wypruję sobie flaków, żeby zaoszczędzić 10% kosztem zmniejszenia komfortu, choćby delikatnie... Pompa gruntowa to całkiem inna bajka jest ok piszesz, że nie opłaci ci się w taniej taryfie grzać bo komfort itp a wszyscy tu piszą o POMPIE POWIETRZNEJ Takie porównywanie nie ma sensu i wprowadzasz forumowiczów w błąd bo kto tu wchodzi to nie jest zainteresowany Gruntowymi Pompami A temat to PANASONIC AQUAREA Pompa Powietrzna Albo zaczynaj że U mnie przy POMPIE GRUNTOWEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.01.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Ja po tygodniu grzania w g13 21-7 i 13-16 widzę dzienne zużycie na poziomie 15-20kW co daję koszt około 4-5zl. Wcześniej na G11 przy ciągłym grzaniu dziennie dochodziło do 30kW i koszt był w okolicach 15zl za dobę. Kilka dni wystarczyło żebym dobrał krzywa pod g13. Temperatura jak była 22,5-23 tak jest ciągle taka sama. Ja widzę różnicę i przekonuje mnie grzanie w taniej, ale niech każdy sobie robi jak uważa Da się? Da się! Piekne podejście do tematu. Nie jestem przeciwnikiem grzania w taniej. Jak komuś pasuje to ok. Ale G13, a G12W w kontekście grzania PC tylko w taniej to niebo, a ziemia... Po pierwsze jest 13h taniej vs. 10 w G12W. Po drugie najwięcej osób narzeka na temp wieczorem. I tu tańsza strefa kończy się godzinę później niż w G12W, i zaczyna godzinę wcześniej wieczorem. W dodatku trwa o godzinę dłużej! Rano też później się kończy, więc do okienka popołudniowego budynek traci też mniej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.01.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Nie jestem przeciwnikiem grzania w taniej. Jak komuś pasuje to ok. Ale G13, a G12W w kontekście grzania PC tylko w taniej to niebo, a ziemia... Po pierwsze jest 13h taniej vs. 10 w G12W. Po drugie najwięcej osób narzeka na temp wieczorem. I tu tańsza strefa kończy się godzinę później niż w G12W, i zaczyna godzinę wcześniej wieczorem. W dodatku trwa o godzinę dłużej! Rano też później się kończy, więc do okienka popołudniowego budynek traci też mniej energii. Jest jeden problem - taryfa jest dostępna na bardzo ograniczonym obszarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.01.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 To problem tych co jej nie mają. Nie można używać G13 jako argumentu, że grzanie w taniej w G12W jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.01.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Pompa gruntowa to całkiem inna bajka jest ok piszesz, że nie opłaci ci się w taniej taryfie grzać bo komfort itp a wszyscy tu piszą o POMPIE POWIETRZNEJ Takie porównywanie nie ma sensu i wprowadzasz forumowiczów w błąd bo kto tu wchodzi to nie jest zainteresowany Gruntowymi Pompami A temat to PANASONIC AQUAREA Pompa Powietrzna Albo zaczynaj że U mnie przy POMPIE GRUNTOWEJ! Zacząłeś wpis od możliwości akumulacji, a ta nie ma znaczenia jaka PC ogrzewasz. Nie zgodziłem się z tobą, że w 6 cm wylewki zakumulujesz tyle ciepła, żeby grzać tylko w IIT, Nie zgodzę się również, że płytki zwiększają akumulację podłogi. I tak naprawdę oprócz podobnej grubości wylewki mamy całkowicie różny pogląd na grzanie PC- nieważne jaką. Ja wykonałem wylewki o grubości 7cm świadomie, ty natomiast teraz dorabiasz do swoich decyzji podjętych w trakcie budowy ideologię. Gdybys od początku był zwolennikiem grzania tylko w II T, zrobiłbyś wylewki dwa razy grubsze. Wyobraź sobie, że ty grzejesz tylko w IIT, a ja przeważnie w IIT- róznica rocznie ok 200 zł. Ja mam cały czas komfort poprzez promieniowanie, a ty tylko/głównie kiedy śpisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.01.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) To problem tych co jej nie mają. Nie można używać G13 jako argumentu, że grzanie w taniej w G12W jest spoko. Dla mnie grzanie w G12W jest, dla innych może nie być, choć gdybym mógł mieć G13 to pewnie było by jeszcze bardziej spoko. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez plusfoto poprawiono dla lepszego zrozumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 15.01.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Zacząłeś wpis od możliwości akumulacji, a ta nie ma znaczenia jaka PC ogrzewasz. Nie zgodziłem się z tobą, że w 6 cm wylewki zakumulujesz tyle ciepła, żeby grzać tylko w IIT, Nie zgodzę się również, że płytki zwiększają akumulację podłogi. I tak naprawdę oprócz podobnej grubości wylewki mamy całkowicie różny pogląd na grzanie PC- nieważne jaką. Ja wykonałem wylewki o grubości 7cm świadomie, ty natomiast teraz dorabiasz do swoich decyzji podjętych w trakcie budowy ideologię. Gdybys od początku był zwolennikiem grzania tylko w II T, zrobiłbyś wylewki dwa razy grubsze. Wyobraź sobie, że ty grzejesz tylko w IIT, a ja przeważnie w IIT- róznica rocznie ok 200 zł. Ja mam cały czas komfort poprzez promieniowanie, a ty tylko/głównie kiedy śpisz. Ale zrozum ,że ty masz GRUNTOWĄ POMPĘ Ja mam POWIETRZNĄ PANASONIC AQUAREA H 9 Tyle w temacie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.01.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Zgadzam się. Wiesz tak jak napisałeś G13 to najlepsza taryfa dl PC jak ktoś nie chce grzać "non-stop". Dzięki. Ja tak nie napisałem. Ale nie od dziś wiadomo, że czytasz to co chcesz przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.01.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Ale zrozum ,że ty masz GRUNTOWĄ POMPĘ Ja mam POWIETRZNĄ PANASONIC AQUAREA H 9 Tyle w temacie! Rozumiem. Jakie to ma znaczenie jeżeli chodzi o akumulacje ciepła w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.01.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Oj przestań. Nie dasz rady przekonać, że to tylko 200 zł/rok. Musisz płaci za ogrzewanie "jak za woły" jak grzejesz cały czas. Niektórzy to tacy czarodzieje, że grzejąc "non-stop" zużywali "30kW" na dzień, w grzejąc w 2T tylko "15-20kW" na dzień. Oczywiście przy tej samej temp. wew. a to zużycia już się nie podaje w kwh ?? teraz cały świat przechodzi na kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 15.01.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Oj przestań. Nie dasz rady przekonać, że to tylko 200 zł/rok. Musisz płaci za ogrzewanie "jak za woły" jak grzejesz cały czas. Niektórzy to tacy czarodzieje, że grzejąc "non-stop" zużywali "30kW" na dzień, w grzejąc w 2T tylko "15-20kW" na dzień. Oczywiście przy tej samej temp. wew. Do czego przekonać chyba do zakupu Pompy Gruntowej ktorą jako jedyny ma tu na forum i pisze o kosztach, taryfie, komforcie i wprowadza zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.01.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 ...i akumulacji w wylewce o grubości 6 cm, dobrze że obłożonych kaflami.... Od tego zacząłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 15.01.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Oj faktycznie mi zjadlo kWh w moim poscie. Ja nie mam zamiaru sie spieriac o racje co jest lepsze. Dla jednego komfort i temperatura jest na jednym poziomie dla innego bedzie na innym. SA ludzie ktorzy maja 20 stopni i twierdza ze im to wystarczy. Kazdy jest inny. Mozemy duskutowac na milion roznych tematow i zawsze beda zwolennicy i przeciwnicy pewnych ideologi. Ja przetestowałem dwie opcje i dla mnie korzystniej wychodzi grzanie w tanszych godzinach. Przypomnialo mi sie jak kolega twierdzil ze w jego domu jest wentylacja grawitacyjna i dom oddaje mniej ciepla niz gdyby byla WM. Moze i tak, ale gdyby porozszczelnial okna zeby zrobic ten sam przeplyw powietrza jak to jest w WM to zdanie by zmienil. On woli miec zaduch, inni wola miec ciagla cyrkulacje powietrza. Tak samo jest tutaj, jedno wola miec 24 inni 21 stopni w domu. Niech kazdy sobie robi jak uwaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 15.01.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Jakie zamieszane. Dobrze pisze. Zrozum, że nie ważne jak dostarczysz tą energię, czy to kable, czy to PC/PW czy gruntówka, czy nawet gaz. Nie ma to znaczenia. Jak nie ma znaczenia czym dostarczysz energię jak to jest forum o pompach ciepła powietrznych i o tym tu rozmawiamy zaraz ktoś z piecem na ekogroszek wyskoczy i będzie mówił o akumulacji i grzaniu w 2 T. Zmieńmy temat bo to forum na psy schodzi zaczynają się wypowiadać osoby co mają pompy gruntowe albo pompy nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 15.01.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 gdy zapodałem taryfę G13 tu na forum raczej polecana była G12W ... nawet co niektórzy wyliczenia robili że nie jest tak opłacalna .... zmienia się tu jak pory roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 17.01.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Witam. Proszę o oferty na PC panasonic t-cap 9 kw 3 fazy bez zbiornika CWU ponieważ posiadam taki w istniejącej instalacji 300 litrów Daikin EKHWS300B3V3. Obecnie kocioł węglowy. W planie PC . Oferta z montażem oraz z wszelkimi potrzebnymi materiałami. Instalacja obecna to podłogowa na parterze oraz 3 grzejniki 3 panelowe na piętrze. Okolice Leśnej powiat Lubań Śląski Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hsmnyyy 17.01.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Słuchajcie ja zrobiłem tak... Grzałem tylko w 2T od 22do6 i 13-15. Ale dom szybko oddawał ciepło w kosmo wieczorami temp spadała nawet do 20 stopni, mam jakieś 6cm wylewki. W takim układzie pompa zuzywala mi między 24-27kwh. Od tamtego tyg puściłem pompe w samopas i temp reguluje termostatami w pokojach po 23 stopnie mniej więcej... I zuzycie prądu spadło w takim wypadku drastycznie bo dziennie nie przekracza 20kwh zazwyczaj koło 18...no to ja juz nie wiem co ja mam robić... Wychodzi ze grzać w obu taryfa od nowego roku zmienić taryfe g12w na jakąś całodobowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 17.01.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Słuchajcie ja zrobiłem tak... Grzałem tylko w 2T od 22do6 i 13-15. Ale dom szybko oddawał ciepło w kosmo wieczorami temp spadała nawet do 20 stopni, mam jakieś 6cm wylewki. W takim układzie pompa zuzywala mi między 24-27kwh. Od tamtego tyg puściłem pompe w samopas i temp reguluje termostatami w pokojach po 23 stopnie mniej więcej... I zuzycie prądu spadło w takim wypadku drastycznie bo dziennie nie przekracza 20kwh zazwyczaj koło 18...no to ja juz nie wiem co ja mam robić... Wychodzi ze grzać w obu taryfa od nowego roku zmienić taryfe g12w na jakąś całodobowa. Dlatego to jest to o czym bylo mówione tutaj. Kadzdy dom i kazde wymagania sa inne. Przetestowales G12W i wygalda na to ze to nie jest dobry wybor. W twoim wypadku , gdy dom nie trzyma dobrze ciepla to lepiej grzac w G11 ciagle. Ewentulanie jesli G13 jest u Ciebie dostepna to moze sproboj nia. Tam prad jest tylko drogi w godzinach 16-21 od pon do piatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.01.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Słuchajcie ja zrobiłem tak... Grzałem tylko w 2T od 22do6 i 13-15. Ale dom szybko oddawał ciepło w kosmo wieczorami temp spadała nawet do 20 stopni, mam jakieś 6cm wylewki. W takim układzie pompa zuzywala mi między 24-27kwh. Od tamtego tyg puściłem pompe w samopas i temp reguluje termostatami w pokojach po 23 stopnie mniej więcej... I zuzycie prądu spadło w takim wypadku drastycznie bo dziennie nie przekracza 20kwh zazwyczaj koło 18...no to ja juz nie wiem co ja mam robić... Wychodzi ze grzać w obu taryfa od nowego roku zmienić taryfe g12w na jakąś całodobowa. Grzej jak Ci pasuje-ale G12W raczej zostaw,opłaca się po prostu nawet bez PC...Wszystko zobaczysz na rachunku -ja mam grzejniki i średnia 1kWh wychodzi 0,42pln brutto (w G11 rok temu była po 0,50pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.01.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Słuchajcie ja zrobiłem tak... Grzałem tylko w 2T od 22do6 i 13-15. Ale dom szybko oddawał ciepło w kosmo wieczorami temp spadała nawet do 20 stopni, mam jakieś 6cm wylewki. W takim układzie pompa zuzywala mi między 24-27kwh. Od tamtego tyg puściłem pompe w samopas i temp reguluje termostatami w pokojach po 23 stopnie mniej więcej... I zuzycie prądu spadło w takim wypadku drastycznie bo dziennie nie przekracza 20kwh zazwyczaj koło 18...no to ja juz nie wiem co ja mam robić... Wychodzi ze grzać w obu taryfa od nowego roku zmienić taryfe g12w na jakąś całodobowa. Ja bym tak szybko takich wniosków nie wyciągał. Akurat teraz są takie pogody ,że pompa przy pracy na 100% odszrania się praktycznie co 45 min , natomiast przy spokojnej pracy ( powiedzmy na 30%) tak szybko się nie szroni , i daje takią różnicę w zużyciu. Narazie jestem w trakcjie obserwacji u siebie , i też na początku grzałem tylko 22-06 . Teraz zaczałem ją włączać na minimalne grzanie od 16 a od 22-06 na max ,i zauwazyłem że zużycie wcale nie wzrosło ( za to temp. w środku wzrosła o 2 stopnie , z 17 do 19 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts