mku7i 19.01.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie proszę o wsparcie. Przyszedł do mnie wreszcie termostat EQ7. Jak mam to ustrojstwo podłączyć do pompy ? To jest, gdzie podpiąć brązowy a gdzie niebieski przewód ? Pompa serii H, T-CAP 9 kW. Wrzucam fotki termostatu i płyty pompy. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez mku7i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.01.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Panowie proszę o wsparcie. Przyszedł do mnie wreszcie termostat EQ7. Jak mam to ustrojstwo podłączyć do pompy ? To jest, gdzie podpiąć brązowy a gdzie niebieski przewód ? Pompa serii H, T-CAP 9 kW. Wrzucam fotki termostatu i płyty pompy. [ATTACH=CONFIG]425054[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]425056[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]425055[/ATTACH] Tam gdzie te dwie czerwone kreski w zielonym kółku Który gdzie nie ważne bo to styk beznapięciowy. Pamiętaj aby po podłączeniu zmienić tryb sterowania na termostat pokojowy zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 19.01.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 plusfoto wielkie dzięki za pomoc. Termostat ma spory zasięg, sygnał bez problemu został złapany na górze domu. Muszę jeszcze wgłębić się w ustawienia. Instrukcja jest tragiczna.Parę pytań co do działania pompy:1. Histereza będzie zaciągana z termostatu czy z pompy ?2. Wymagana temperatura w domu to 23-24 stopnie. Przy grzaniu w II taryfie termostat może wyłączyć pompę w nocy bardzo szybko przez co może dojść do sytuacji, że pompa będzie chciała się włączyć na przykład o 6:30 rano, a harmonogram taniej się już skończy. Jak tym sensownie sterować. Podnieść temperaturę na noc na termostacie ?3. Jaką macie ustawioną krzywą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 20.01.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ad.1 Z termostatuAd.2 Na sterowniku pompy ustawić harmonogram grzania tylko w T2, w termostacie podbić temp. o 0,5 lub 1* od wymaganej.Ad.3 Ja grzeje prostą teraz 33*,delta 4*, powrót powyżej 28*-szybkie i tanie defrosty. Krzywa bardziej się nadaje do grzania ciągłego. U Ciebie pompa musi nadrabiać, stąd krzywa musi być podniesiona. W weekend grzeje ciągle. Musiałbym stale zmieniać krzywą. Całą pracę za mnie wykonuje termostat. Temp.zasilania musisz sam dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 20.01.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Jaki masz termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 20.01.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Od Chińczyków z Aliexpres , sterowany przez Wi- Fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 20.01.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Od Chińczyków z Aliexpres , sterowany przez Wi- Fi. Masz T-Capa na 105 m2 ?! Mi na 120 m2 nie chcieli zamontować bo powiedzieli że jest przewymiarowana i to bardzo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.01.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Masz T-Capa na 105 m2 ?! Mi na 120 m2 nie chcieli zamontować bo powiedzieli że jest przewymiarowana i to bardzo !!! Cześć Donkazo:) Marek ma słebe izolacje i grzejniki w domu dlatego musi mieć mocniejszą pompę, którą dobiera się jak wiadomo do zapotrzebowania domu na ciepło a nie do metrażu;-) Jak się spisuje Twój Panasik, wszystko gra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.01.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Może ktoś mądrzejszy się wypowie czy moce podawane przez Aquarea Designer przy minus 20stu dla pomp SDC mijają się bardzo z prawdą czy można je przyjąć za pewnik? Tutaj link...https://tinyurl.com/y8qax6hu Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Tulisko Poprawa linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.01.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Może ktoś mądrzejszy się wypowie czy moce podawane przez Aquarea Designer przy minus 20stu dla pomp SDC mijają się bardzo z prawdą czy można je przyjąć za pewnik? Tutaj link... https://tinyurl.com/y8qax6hu Zgadzają sie, one są nawet w niektórych przypadkach poniżej -20C podawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.01.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Zgadzają sie, one są nawet w niektórych przypadkach poniżej -20C podawane. No to wychodzi że 5tka ma lepszą sprawność od 7-mki przy -20stu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 20.01.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Może mi ktoś podpowiedzieć do czego są te cyfry na wyświetlaczu w zakresie od -5 do +5 ??? Nic nie mogę znaleźć w manualu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.01.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Masz ustawioną krzywą grzewczą ,i teraz możesz ją przesuwać w górę i w dół o 5 stopni.Nawet podpowiada Ci to ta ikona pod tą cyfrą( strzałki góra i dół) Edytowane 20 Stycznia 2019 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 21.01.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 21.01.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jakby ktoś jeszcze chciał rzucić okiem na wykres zapotrzebowania i modulację małego typoszeregu Splitów Panasonica dla 2 różnych temperatur zasilania to wrzucam poniżej. Dane wyciągnięte z programu doborowego Aquarea Designer. Splity - temperatura zasilania 32 stopniehttps://tinyurl.com/ybccglur Splity - temperatura zasilania 35 stopnihttps://tinyurl.com/y95t3r5j Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 22.01.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Ciekawe, że 5kW daje radę lepiej niż 7kW w niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 22.01.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Ciekawe, że 5kW daje radę lepiej niż 7kW w niskich temperaturach. Samego mnie to zaskoczyło i zdziwiło:cool: Przy zmniejszeniu temperatury zasilania układu o 3 stopnie (na 32st.) 5kW split ma moc przy -20 stopniach 4.3kW a dla zasilania 35 stopni - 4.1kW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Wklejam tutaj z tematu o sprężarkach (bo tam było pytanie o to ) : właśnie wydłubałem coś takiego (Test został przeprowadzony przez Duński Uniwersytet Technologiczny MODEL: WH-ADC0916G9E8 / WH-UX09FE cytat : "TÜV SÜD Industrie Service, znana organizacja zajmująca się oceną parametrów technicznych w 2014 roku, przetestowała modele Panasonic AQUAREA, w tym w temperaturze -20 ° C. TÜV potwierdził, że nawet przy niskiej temperaturze pompy ciepła Panasonic AQUAREA współczynnik COP А-20 / W35 osiąga rekordową wartość 2,32" Poniżej link do stronkihttp://www.gaiss-udens.lv/lv/best-in...16g9e8-ux09fe8 I jeszcze takie cuś znalazłem o w/w teście :\ "Pompa ciepła Aquarea All-in-One T-CAP uzyskała najwyższy współczynnik efektywności sezonowej SCOP w testach przeprowadzonych przez Duński Instytut Technologiczny. Jednostka okazała się najlepsza spośród 83 przetestowanych urządzeń typu powietrze-woda. W sumie w przygotowanym przez Instytut zestawieniu znalazło się aż piętnaście pomp ciepła Panasonic przeznaczonych dla budynków mieszkalnych, co potwierdza iż osiągana przez nie moc oraz efektywność energetyczna są zgodne ze specyfikacją. Laboratorium badawcze Duńskiego Instytutu Technologicznego przetestowało ponad 200 dostępnych na rynku pomp ciepła i stworzyło ranking prezentujący jednostki wyróżniające się najlepszym współczynnikiem efektywności sezonowej. Spośród urządzeń typu powietrze-woda pierwsze miejsce na liście zajęła pompa ciepła Panasonic Aquarea T CAP 9kW, która osiągnęła najwyższy w branży współczynnik SCOP na poziomie 4,84. Urządzenie było testowane przy mocy wyjściowej 9,29 kW, w temperaturze -10° C. " Może uda się dotrzeć do pełnych badań, to będzie jaśniej i czytelniejPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.01.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Od Chińczyków z Aliexpres , sterowany przez Wi- Fi.A możesz podać linka/model z ciekawości? Mam problem z ustawieniem grzania. Steruje temperaturą z wbudowanego czujnika w panelu sterowania ale on jest na dole, gdzie są duże powierzchnie i okna. A góra się przegrzewa. Zastanawiam się czy sterowanie wg temperatury na górze nie będzie lepsze, ale kabla do panela już nie pociągnę po tynkach. Coś ze zdalnym sterowaniem tylko może ew. pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.01.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 A możesz podać linka/model z ciekawości? Mam problem z ustawieniem grzania. Steruje temperaturą z wbudowanego czujnika w panelu sterowania ale on jest na dole, gdzie są duże powierzchnie i okna. A góra się przegrzewa. Zastanawiam się czy sterowanie wg temperatury na górze nie będzie lepsze, ale kabla do panela już nie pociągnę po tynkach. Coś ze zdalnym sterowaniem tylko może ew. pomóc. Zmniejsz przepływy na rotametrach na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts