bobrow 22.01.2019 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Jeszcze taka ciekawostka , kiedy tak szperałem w necie ws danych dla Kubsona -zauważyłem coś dziwnego. Chodzi o etykietę energetyczną dla T-capa 9kW H-w opisie mocy dla 35st/55st w klimacie chłodnym podają moc 11/11kW (ale przy ciepłym jest już 9/9kW) [ATTACH=CONFIG]425193[/ATTACH] Zastanawiam się tylko jak Panas uzyskał tyle mocy w modelach H dla A-22/W35/W55 skoro w poprzednim modelu F np 9 kW dla tych samych temp moce były podane 8/4 kW ? Wiem , że 9 kW i 12 kW mają ten sam wymiennik i sprężarkę- może po prostu starszy model był dławiony ?A może uwzględniają grzałkę 3 kW-nawet by się zgadzało 8kW z PC+3 kW grzała Ciekawe... Edytowane 22 Stycznia 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam , przedwczoraj mój 9kW T-cap miał przez kilkanaście min prawie 12kW A wczoraj sprężarka się wkręcała na chwilkę pod koniec defrostu na 86Hz (co dziwne -bo na chwilkę przy 40st) Nie wiem ile było dB ,ale furczało równo... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.01.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Bobrow Odnalazłem jednak ten post o którym wyżej pisałem; cytuję fragment; Nowe T-Cap'y, co ze zdziwieniem ostatnio stwierdziłem, grzeją z mocą nominalną do 20*.COP dla 12 kW przy -25 wynosi 1,80 a moc ok. 10 kW.Nie wiem dlaczego brak takich danych dla najpopularniejszej 9-ki. Całość dotyczyła różnicy między Daikinem..HT a Hitachi Yutaki S80,Pełny post tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=7584997&viewfull=1#post7584997 Nie pamiętam z jakiego źródła czerpałem w/w informacje.Drąż dalej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Pratchawiec,chyba jestem za cienki na dotarcie do tak "tajnych" danych -czasem trzeba trochę przypadku ,aby coś "odkryć"...Na 100% są pełne dane u Panasa -kiedyś udało mi się ściągnąć pełny test dla mojej 9-ki , potem jednak dane serwisowe i szczegółowe wyniki testów zostały zablokowane na proclubie.W tym instytucie duński zlecało badanie wielu producentów -wątpię ,aby ta instytucja udostępniała pełne wyniki testów.Po prostu zapłacili za nie (prawdopodobnie) producenci PC i oni to mogą udostępnić.Zobaczymy -może w tym roku w zwykłym katalogu pojawi się więcej danych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.01.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Bobrow Prawdę mówiąc jestem już na takim etapie (5 lat użytkowania T-Capa), że mi to powiewa.Jednak dla nowych użytkowników lub potencjalnych zainteresowanych, takie informacje, zwłaszcza potwierdzone oficjalnie, mogą, a nawet powinny być istotne.Kto wie,może jeszcze doczekamy prawdziwych zim? A na koniec: Nasze jest najnaszsze!!! Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 22.01.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Nie ma tam danych dla 9-tki 3-fazowej? Byłem, patrzyłem, czytałem, ale ten język.... gorszy od niemieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 22.01.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Galmet maxi 300l, 3,8m2. Czujnik temperatury CWU jest na dole i przekłamuje pokazując np 15 stopni gdzie u góry jest 40. Grzanie mam ustawioną na 5.00 rano i wtedy dochodzi do takiej pracy. Grzeje też wodę o 17.30 i wtedy ani razu się nie zdażyła taka sytuacja. Może jak widzi czujnik tak niską temperaturę to zaczyna mocno grzać lecz nie ma odbioru bo w rzeczywistości u góry jest dużo ciepłej? Zauważyłem też że delta strasznie się rozjeżdża. Nawet do 11 stopni. Np zasilanie 51 a powrót 40. Nic Ci nie przekłamuje. Czujnik w tym zbiorniku jest 1/3 od dołu. Jak wylejesz trochę wody - to od dołu wchodzi zimna. Mogli dać kilka otworów wyżej. To by człowiek sobie wybrał. Ja się "ratuję" maksymalną deltą po przekroczeniu której pompa dojrzewa CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 22.01.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Nic Ci nie przekłamuje. Czujnik w tym zbiorniku jest 1/3 od dołu. Jak wylejesz trochę wody - to od dołu wchodzi zimna. Mogli dać kilka otworów wyżej. To by człowiek sobie wybrał. Ja się "ratuję" maksymalną deltą po przekroczeniu której pompa dojrzewa CWU Tak. Wiem. Problemem są falujące obroty sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ja przełożyłbym go jednak na rurę wypływu CWU jak najbiżej zbiornika przyczepić opaską ,lub ew wstawić trójnik coś w tym stylu: http://hydrotermprojekt.pl/sklep/akcesoria-cieplomierzowe/trojnik-z-wyjsciem-na-sonde/ Cyrkulacja spowoduje , że pokaże on poprawnie temperaturę , a teraz pompa głupieje od sprzecznych informacji , z czujnika dostaje ,że bojler zimny i się rozpędza , po czym musi zwolnić , bo woda powracająca do pompy jest za gorąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 23.01.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ja przełożyłbym go jednak na rurę wypływu CWU jak najbiżej zbiornika przyczepić opaską ,lub ew wstawić trójnik coś w tym stylu: http://hydrotermprojekt.pl/sklep/akcesoria-cieplomierzowe/trojnik-z-wyjsciem-na-sonde/ Cyrkulacja spowoduje , że pokaże on poprawnie temperaturę , a teraz pompa głupieje od sprzecznych informacji , z czujnika dostaje ,że bojler zimny i się rozpędza , po czym musi zwolnić , bo woda powracająca do pompy jest za gorąca... Ok, spróbuję zrobić jak piszesz. Mam jednak chyba kolejny problem. Zauważyłem że jak na zewnątrz jest poniżej ok -10 stopni to pompa odszrania się tylko w trybie drugim. Wyłącza sprężarkę po chwili włącza i odrazu zaczyna defrost gorącą parą. Nie robi defrostu w trybie 1 mimo że temperatura powrotu to 32 stopnie. Czy w niskich temperaturach zewnętrznych tak ma to wyglądać? Mam wersję H. 9 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 I niestety tak jest. Musiałbyś mieć temperaturę wody powracającej pow 50 stopni ,żeby był ciągle tryb 1.... Pocieszające może być to ,że przy -10 stopni odszranianie powinno być dużo rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 23.01.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 I niestety tak jest. Musiałbyś mieć temperaturę wody powracającej pow 50 stopni ,żeby był ciągle tryb 1.... [ATTACH=CONFIG]425258[/ATTACH] Pocieszające może być to ,że przy -10 stopni odszranianie powinno być dużo rzadziej. W nocy przez 8 h - 8 defrostów. Wszystko w trybie 2. Dzięki za pocieszenie... Pozdrawiam z Mazur V strefa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ja temperaturę wody powracającej mam 17 stopni (docelowo może 23-24), więc nawet nie wiem co to jest tryb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 W nocy przez 8 h - 8 defrostów. Wszystko w trybie 2. Dzięki za pocieszenie... Pozdrawiam z Mazur V strefa. Ale czemu te odszraniania tak przeżywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Chociażby przez to ,że deice mode 2 trwa przynajmniej 15 min , ( wg instrukcji do 30min) co w porównaniu z mode 1 ( standardowo 5min , max 9,5min) to 3 x dłużej. W tym okresie pompa nie dostarcza energii , a okres taniej taryfy jest ograniczony np. do 8 godzin. Przykładowo na razie grzeję tylko w T2 , jeśli w ciągu 8 godzin jest 8 defrostów , każdy po 20 min , to z 8 godzin pompa grzała tylko 5,5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Chociażby przez to ,że deice mode 2 trwa przynajmniej 15 min , ( wg instrukcji do 30min) co w porównaniu z mode 1 ( standardowo 5min , max 9,5min) to 3 x dłużej. W tym okresie pompa nie dostarcza energii , a okres taniej taryfy jest ograniczony np. do 8 godzin. Przykładowo na razie grzeję tylko w T2 , jeśli w ciągu 8 godzin jest 8 defrostów , każdy po 20 min , to z 8 godzin pompa grzała tylko 5,5 godziny. Jesteś w dużym błędzie. Faktyczne odszronienie kiedy nie jest produkowana energia trwa około 8 do 10 minut. Najdłuższe jakie zaobserwowałem u siebie trwało 12 min. ale zdarzyło się to może z 5 razy przez ostatni rok. Poniżej masz przykład takiego odszraniania. 1 fotka momenty całkowitego zanik produkcji w trakcie odszraniania fotka 2 i 3 to bardziej szczegółowe momenty z dokładnością do 15 sekund Edytowane 23 Stycznia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ty jesteś jeszcze w większym błędzie sądząc ,że możesz moją instalację porównywać ze swoją.Wiem dokładnie ile u mnie trwa defrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ty jesteś jeszcze w większym błędzie sądząc ,że możesz moją instalację porównywać ze swoją. Wiem dokładnie ile u mnie trwa defrost. Cóż ja mogę jeśli tak uważasz to OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Te wykresy są ze SmartClauda ? Myślę ,że różnica czasu to kwestia temperatury wody powracającej . Na początku defrostu w trybie 2 pompa miele wodę przez dłuższy czas ,chyba po to aby przekazać część energii spowrotem do jedn. zewnętrznej. Być może przy wyższej temperaturze wody trwa to krócej. Sądzę ,że tą temperaturę masz co najmniej 24 stopnie , stąd czas krótszy. Nie wiem jak Ci udowodnić ,że u mnie trwa to pow 15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 U mnie są wyższe temp przy -10 st (44-48st na CO)-rzeczywiście wchodzi na deice 2 ,ale na krótko (całość ok 10 min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts