plusfoto 23.01.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Te wykresy są ze SmartClauda ? Myślę ,że różnica czasu to kwestia temperatury wody powracającej . Na początku defrostu w trybie 2 pompa miele wodę przez dłuższy czas ,chyba po to aby przekazać część energii spowrotem do jedn. zewnętrznej. Być może przy wyższej temperaturze wody trwa to krócej. Sądzę ,że tą temperaturę masz co najmniej 24 stopnie , stąd czas krótszy. Nie wiem jak Ci udowodnić ,że u mnie trwa to pow 15 min Przez tyle czasu trwa żądanie odszraniania (śnieżynka na panelu) ale wcale to nie oznacza faktycznego procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ja wcale nie patrzę na śnieżynkę , tylko mierzę od momentu zatrzymania się wentylatorów w jedn. zewnętrznej . Gdybym mierzył czas śnieżynki to możliwe ,że by to trwało ok 25 min( jak wentylator w jednostce zewnętrznej się włączy , to jeszcze długo na wyświetlaczu jest śnieżynka , ale na nią nie patrzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Najprościej zmierz czas od kiedy temp. na panelu zaczyna spadać do momentu kiedy zaczyna rosnąć. Poniżej masz pracę wentylatora w trakcie odszraniania. Dokładam jeszcze sprężarkę Edytowane 23 Stycznia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Mam pytanie do użytkowników T-capa 9kW H-jaką max moc widzieliście poniżej -20st na CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 U mnie są wyższe temp przy -10 st (44-48st na CO)-rzeczywiście wchodzi na deice 2 ,ale na krótko (całość ok 10 min) Wydaje mi się ,że kluczem jest tu temperatura wody w układzie. Wentylator się zatrzymuje a pompki ciągle chodzą mieląc wodę , i chyba przekazują część energii z powrotem do jednostki zewnętrznej. W tym momencie sprężarka w jednostce zewnętrznej stoi. I teraz u mnie z tych 17 stopni niewiele da się przekazać przez co to trwa dużo dłużej. Samo to trwa ok 5 min u mnie. Później sprężarka startuje z gorącą parą , a pompki się zatrzymują. To trwa też ok 10-12 min. Może ta "gorąca para" jest wytwarzana wstępnie właśnie przez energię przekazywaną z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Wydaje mi się ,że kluczem jest tu temperatura wody w układzie. Wentylator się zatrzymuje a pompki ciągle chodzą mieląc wodę , i chyba przekazują część energii z powrotem do jednostki zewnętrznej. W tym momencie sprężarka w jednostce zewnętrznej stoi. I teraz u mnie z tych 17 stopni niewiele da się przekazać przez co to trwa dużo dłużej. Samo to trwa ok 5 min u mnie. Później sprężarka startuje z gorącą parą , a pompki się zatrzymują. To trwa też ok 10-12 min. Może ta "gorąca para" jest wytwarzana wstępnie właśnie przez energię przekazywaną z wody. No właśnie jest to dziwne-bo u mnie przy ok 40st (i -10st out) wyłącza się obiegówka-co jest bez sensu moim zdaniem ,ponieważ można wspomóc defrost temp wody do tych nawet 35st. No ale , jak jest... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dokładam jeszcze sprężarkę [ATTACH=CONFIG]425271[/ATTACH] Z tego widać że czas od zatrzymania się wentylatora do startu sprężarki to niecała minuta.... U mnie to znacznie dłużej. Możesz dołożyć jeszcze na to wykres działania pompki wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 23.01.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ale czemu te odszraniania tak przeżywasz? Grzejąc w 2 taryfie wychodzi mniejsza produkcja energii. Średnio o 1,5 kw na godzinę mniej. Przez 8 h wychodzi ok 60 kw a nie 70 kw. Słabszy COP i do tego start stop sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Pompka po zatrzymaniu wentylatora i sprężarki pracuje około 30 - 60 sekund ale po to aby układ zmierzył temperaturę wody. Po tym czasie albo startuje sprężarka i zatrzymuje się obiegówka albo obiegówka wchodzi na max dostępne obroty. Mówisz i masz. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Mam pytanie do użytkowników T-capa 9kW H-jaką max moc widzieliście poniżej -20st na CWU ? Kurcze bobrow -20 to dla mnie jakaś abstrakcja. Ale w tych temp. które są u mnie osiągalne to różnie od 7 do 11 i to wcale nie zależało od temp. zewnętrznej a bardziej od temp. zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dziś zmierzę dokładnie czas od zatrzymania wentylatora do zatrzymania obiegówki . Jeszcze raz zapytam ,czy te wykresy są ze SmartClauda ?Czy też jakoś inaczej to mierzysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Mówisz i masz. A możesz jeszcze taki wykres gdzie widać również start obiegówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 23.01.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Mam pytanie do użytkowników T-capa 9kW H-jaką max moc widzieliście poniżej -20st na CWU ? Przy -20 to nie wiem(nie miałem jak na razie takiej temperatury). Ale np przy - 8 pompa pobierała przez dłuższy czas 5,2 kw a produkowała 14,4 kw. I tak sobie myślę przecież mam pompę 9 kw:) Hz 79. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 A możesz jeszcze taki wykres gdzie widać również start obiegówki Ależ proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dzięki.Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, wg tego wykresu sprężarka się nie zatrzymuje na koniec defrostu ( kiedy załączają się wentylatory i obiegówka ) tylko jakby płynnie przechodzi do pracy. U mnie chyba raczej słychać moment zatrzymania do zera , pstryk jakiegoś zaworu i start sprężarki od nowa wraz z wentylatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 23.01.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dzięki. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, wg tego wykresu sprężarka się nie zatrzymuje na koniec defrostu ( kiedy załączają się wentylatory i obiegówka ) tylko jakby płynnie przechodzi do pracy. U mnie chyba raczej słychać moment zatrzymania do zera , pstryk jakiegoś zaworu i start sprężarki od nowa wraz z wentylatorem. U mnie sprężarka robi stop na samym początku defrostu w 2 trybie. Później załącza się i wchodzi na wysoką częstotliwość. Jak skończy defrost powoli schodzi na ok 38 Hz. Wtedy załącza went. i obiegówkę i podnosi znowu Hz i zaczyna produkować kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 23.01.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Masz ustawioną krzywą grzewczą ,i teraz możesz ją przesuwać w górę i w dół o 5 stopni. Nawet podpowiada Ci to ta ikona pod tą cyfrą( strzałki góra i dół) Jeżeli mam krzywą ustawioną na 35/23(-15/15). To jeżeli dam na -1 to krzywa obniży się na 34/22 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.01.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Jeżeli mam krzywą ustawioną na 35/23(-15/15). To jeżeli dam na -1 to krzywa obniży się na 34/22 ?? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 23.01.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Mam zbiornik 300 l tem wody 45C po nalaniu połowy wanny robi się 25C i pomp startuje na CWU tak powinno być ? Czujnk wiem że jest 1/3 zbiornika ale jak pokazuje 40 C to juz chłodna woda leci na ile tą wode najlepiej ustawić 45 to bije do 47. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ja mam na 46 ( czyli wył się przy 48) i starcza dla 4 osób - ale CWu działa bez kagańca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts