Donkazo 23.01.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 No u mnie też bez kagańca ile Ci spada tem po napełnieniu połowy wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 23.01.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Normalne kiedy czujnik jest na 1/3 od dołu. Ja też tak mam. Jak już pisałem ustawiam deltę 30*C. Głupie, ale działa. Inaczej pompa wlaczala by się non stop. Zbiornik laduje o 13.00 i czuwanie mam do 21.00. Potem wyłączam i grzeje następnego dnia. Wody starcza do porannego prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 No u mnie też bez kagańca ile Ci spada tem po napełnieniu połowy wanny? Raczej nie leję wody do połowy wanny , ale też nie do pięt- nie wiem ile spada temp , nie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.01.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 U mnie jest ustawione 49 bo lubie kapac sie w goracej wodzie. Sprawdze jak to u mnie wyglada ze spadkiem temp.. Jak na razie jeszcze cieplej nie braklo a wszyscy(3os) wola wanne niz prysznic. CWU grzeje tylko w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Normalne kiedy czujnik jest na 1/3 od dołu. Ja też tak mam. Jak już pisałem ustawiam deltę 30*C. Głupie, ale działa. Inaczej pompa wlaczala by się non stop. Zbiornik laduje o 13.00 i czuwanie mam do 21.00. Potem wyłączam i grzeje następnego dnia. Wody starcza do porannego prysznica. W której to pompie można taką deltę ustawić? Zakres to -12 do -2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 23.01.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Zubadan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 24.01.2019 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 ja grzeje do 44 stopni , 2 prysznice i dziecko wanna , wystarczy raz dziennie grzać , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 24.01.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 No to u mnie jest coś nie tak!Ustawioną mam na 47C jedna osoba się wykąpie i muszę czekać na ciepłą wodę zbiornik na wodę Joule 300 l Cyrkulacja Cwu ma tu jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 24.01.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 No to u mnie jest coś nie tak! Ustawioną mam na 47C jedna osoba się wykąpie i muszę czekać na ciepłą wodę zbiornik na wodę Joule 300 l Cyrkulacja Cwu ma tu jakieś znaczenie? Może masz włączoną cyrkulacje 24/h- to może być problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 24.01.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Ustawiłem timer i działa tylko kilka godzin dziennie to raczej nie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 24.01.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 No to u mnie jest coś nie tak! Ustawioną mam na 47C jedna osoba się wykąpie i muszę czekać na ciepłą wodę zbiornik na wodę Joule 300 l Cyrkulacja Cwu ma tu jakieś znaczenie? jak masz wanne wielka i lubisz dużo wody to nic dziwnego , a cyrkulacja tez wychładza doś sporo , już gdzieś tu było o tym pisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.01.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Ustawiłem timer i działa tylko kilka godzin dziennie to raczej nie to Ależ tak-kilka godzin pracy obiegówki cyrkulacji bardzo dobrze miesza wodę w zasobniku.Wyłącz cyrkulację na próbę na dwa dni i zobaczymy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.01.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Dziś zmierzę dokładnie czas od zatrzymania wentylatora do zatrzymania obiegówki . Jeszcze raz zapytam ,czy te wykresy są ze SmartClauda ?Czy też jakoś inaczej to mierzysz ? Przyjrzałem się dokładnie wczoraj dwóm defrostom : 1. Czas od wyłączenia sprężarki do wyłączenia obiegówki ok 1min 40 s. ( 100s). Łączny czas do włączenia obiegówki 17 min 50 s. 2. Czas od wyłączenia sprężarki do wyłączenia obiegówki ok 1 min 35 s ( 95s). Łączny czas do włączenia obiegówki , 14 min 40 s. Jest również tak jak pisaliście , sprężarka nie zatrzymuje się na koniec defrostu , tylko zwalnia. Licznik i tak dodaje +2 ( bo wyłącza się sprężarka po grzaniu , i załącza po tych ok 100s na defrost). Temperatura zewnętrzna ok -5 stopni ( w godzinach 16:30- 18:00) , grzanie pomiędzy defrostami ponad godzinę. Włączyłem pompę ok 16:30 i już była zalodzona po porannym wyłączeniu o 6:00 , więc równo 35 min po włączeniu był defrost , no i w stosunu do tego drugiego była dużo bardziej zabita lodem. Może dziś zrobię eksperyment z temperaturą wody ( raz z wodą z pętli w garażu ok 10 stopni , a raz może na jakiś pętlach zagrzanych wcześniej do 26 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stempelbiala 24.01.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 witajcie,stoję przed wyborem pompy panas sdc 9kw - pytanie czy jest sens doplacania do wersji 3 fazowej?do ogrzania mam 120 m2 + garaz w bryle 40 m2Zapytam również czy przy korzystnej ofercie zdecydowalibyscie sie na wersjie all in one 1f ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 24.01.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 witajcie, stoję przed wyborem pompy panas sdc 9kw - pytanie czy jest sens doplacania do wersji 3 fazowej? do ogrzania mam 120 m2 + garaz w bryle 40 m2 Zapytam również czy przy korzystnej ofercie zdecydowalibyscie sie na wersjie all in one 1f ? To może zależeć od tego jakie masz projektowe obciążenie cieplne swojego domu. Z tego co wiem to wersja 3 fazowa to dwuśmigłowa jednostka mocniejsza w temperaturach poniżej -10. 1-fazówka ma jeden wentylator. No i jest jeszcze kwestia instalacji elektrycznej w Twoim domu, zabezpieczeń przedlicznikowych etc. Pompę niech najlepiej dobierze fachowiec. Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.01.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Zubadan Po pierwsze jesteśmy w temacie Panasonica a po drugie rozumiem że wygrzewasz zbiornik do 45 - 50 stopni i ponownie grzanie Ci się załączy gdy temperatura w zasobniku osiągnie 15 - 20 stopni. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 24.01.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 ad1 Fakt, że Panasonic - mój post jest zbędny, bo rozumiem, ze Panas nie ma takiej rozpiętości.ad2. Dokładnie. To jest radzenie sobie z problemem, a nie wykorzystanie super własności zbiornika. Tak na prawdę, ja szacuje, że jak na dole jest różnica mniejsza niż 30*C w stosunku do zadanej to jeszcze mam ciepła wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldekosa 24.01.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 To może zależeć od tego jakie masz projektowe obciążenie cieplne swojego domu. Z tego co wiem to wersja 3 fazowa to dwuśmigłowa jednostka mocniejsza w temperaturach poniżej -10. 1-fazówka ma jeden wentylator. No i jest jeszcze kwestia instalacji elektrycznej w Twoim domu, zabezpieczeń przedlicznikowych etc. Pompę niech najlepiej dobierze fachowiec. Pozdrawiam Tulisko Nie jest to do końca prawdą. Jestem posiadaczem zakupionej w 2017 T-CAP 9kW jednofazowej i fabrycznie ma ona 2 wentylatory. Dzięki temu do temp. -20 utrzymuje stałą moc grzewczą 9 kW (podobne z 1 wentylatorem mają lawinowo malejącą moc wraz ze spadkiem temp. zewnętrznej). Przy dobrze wykonanej instalacji i zbilansowaniu budynku grzałka wspomagająca załącza się dopiero przy -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 24.01.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Nie jest to do końca prawdą. Jestem posiadaczem zakupionej w 2017 T-CAP 9kW jednofazowej i fabrycznie ma ona 2 wentylatory. Dzięki temu do temp. -20 utrzymuje stałą moc grzewczą 9 kW (podobne z 1 wentylatorem mają lawinowo malejącą moc wraz ze spadkiem temp. zewnętrznej). Przy dobrze wykonanej instalacji i zbilansowaniu budynku grzałka wspomagająca załącza się dopiero przy -20. Jest cały wątek wpisz pompa 1 czy 3 fazowa tam jest fajnie to opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 24.01.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Nie jest to do końca prawdą. Jestem posiadaczem zakupionej w 2017 T-CAP 9kW jednofazowej i fabrycznie ma ona 2 wentylatory. Dzięki temu do temp. -20 utrzymuje stałą moc grzewczą 9 kW (podobne z 1 wentylatorem mają lawinowo malejącą moc wraz ze spadkiem temp. zewnętrznej). Przy dobrze wykonanej instalacji i zbilansowaniu budynku grzałka wspomagająca załącza się dopiero przy -20. Kolega piszę o SDC a nie tcap. To 2 różne pompy. Każda jest 1 lub 3 fazowa. SDC 1 faza ma jeden wentylator a reszta to już 2 wentylatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts