Donkazo 25.01.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 No właśnie u mnie sie miesza zimna cyba odrazu bo strasznie spada tem po odkreceniu ciepłej. Jak to sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.01.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 No właśnie u mnie sie miesza zimna cyba odrazu bo strasznie spada tem po odkreceniu ciepłej. Jak to sprawdzic Sprawdź konstrukcję swojego zasobnika lub podaj jaki masz. Mój wygląda tak i chodzi o to cudo w czerwonym zakreśleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Panowie potrzebna pomoc. Postawiłem chatę w 2016roku, pompę zamontowali w październiku 2016, uruchomili i w trakcie kontynuacji wykończenia chodziła sobie na pół gwizdka. Zamieszkałem po sezonie grzewczym i do tej zimy nie miałem z nią problemów(woda użytkowa). Z chwilą rozpoczęcia sezonu grzewczego(grzeję 21-6), przy pierwszych przymrozkach w domu brakowało komfortu termicznego, po konsultacjach z instalatorem podbijałem krzywą grzewczą, niestety na niewiele to się zdawało, w dalszym ciągu było chłodno. Instalator stwierdził, że płyta ma w sobie sporo wilgoci i należy ją wygrzać, skumulować zapas energii i zlecił grzać na okrągło, po tygodniu w domu miałem saunę, ok. 25st. Po tym czasie wróciliśmy do grzania tylko nocą, krzywa podbita 45C przy -15C i 40C przy +15C. W weekend pompa chodzi non stop, dobija do zadanej na programatorach(parter i piętro) 23st. W tygodniu nie jest w stanie już utrzymać zadanej temperatury i codziennie schodzi o jakieś 0,4st i w piątek brak komfortu ale w weekend znowu rozgrzewa chatę. Tak się działo jak za oknem było w okolicy 0st. Teraz od tygodnia mamy do minus 10st i zaczyna się komplikować- pompa, mimo, iż ma zadane na krzywej 45st, dodatkowo ma podbicie 5st nie jest w stanie rozgrzać wody w podłogówce więcej niż do 35st. Pracuje całą noc i nad ranem dochodzi do takiej temperatury. Zużycie prądu ok. 30kW/noc, w weekend ok. 50kW/24h. Zwiększanie wartości na krzywej niczego nie zmienia ani temperatura wody się nie zwiększa, ani zużycie. Czy należy przyjąć, że stan o którym piszę jest normalny? Mimo iż mam Pc znacznie przewymiarowaną nie jestem w stanie podbić temperatury tylko stoi przy 35st. Czy problem jest w pompie(miesiąc temu był przegląd, niby wszystko ok, mam protokół), czy niestety muszę grzać całodobowo. Jak czytam Wasze wpisy, że biegacie w galotach grzejąc w nocy to zastanawia mnie czego u mnie brakuje? Chatę wybudowałem solidnie, większość prac samodzielnie więc nie mam mowy o fuszerce. Macie może jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 A jaki masz przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 25.01.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 grzejesz tylko podłogami ? jaka izolacja pod płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 na wszystkich pętlach 2-3l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 w stopce, płyta obłożona 20cm xps-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 25.01.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 mierzyłeś stratę na sprzęgle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 nie i nie wiem jak? Sprzęgło w kotłowni, a w niej 24st, nie będzie chyba duża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 25.01.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 a pompa grzejąc często się włącza/wyłącza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 nie wydaje mi się, raczej tylko na odszranianie się wymiennika. Sprawdzę po nocy ile razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jaka pompa obiegowa wtórna i na jakim biegu ?Wszystkie rotametry otwarte na max - czy była regulacja ?Jaki przepływ na t-capie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 25.01.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wszystko jest ok. Poprostu pozwól pompie pracować w drogiej taryfie przy mrozach. W 9h/24 twoja pompa jest w stanie średnio dostarczyć 3kW mocy i jak zapotrzebowanie budynku osiąga ta wartość to brakuje ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jaka pompa obiegowa wtórna i na jakim biegu ? Wszystkie rotametry otwarte na max - czy była regulacja ? Jaki przepływ na t-capie ? 2 pompy obiegowe Willo pracują na max-a - 40wat rotamery otwarte, przepływ na pompie nie wiem, jak mogę sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgadamj 25.01.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wszystko jest ok. Poprostu pozwól pompie pracować w drogiej taryfie przy mrozach. W 9h/24 twoja pompa jest w stanie średnio dostarczyć 3kW mocy i jak zapotrzebowanie budynku osiąga ta wartość to brakuje ciepla Ok. czyli zapodam grzanie również w dzień, na początek ze 4 h i się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 25.01.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wszystko jest ok. Poprostu pozwól pompie pracować w drogiej taryfie przy mrozach. W 9h/24 twoja pompa jest w stanie średnio dostarczyć 3kW mocy i jak zapotrzebowanie budynku osiąga ta wartość to brakuje ciepla U mnie w mrozy też zaczyna wchodzić w okno taniej taryfy 13-16 plus cała noc przy -10 na trzeci dzień do 23c już nie dobija musisz w mrozy wejść w drogą taryfe niestety. Ps ma ktoś przekrój zbiornika Joule 300 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 2 pompy obiegowe Willo pracują na max-a - 40wat rotamery otwarte, przepływ na pompie nie wiem, jak mogę sprawdzić? W menu t-capa-popatrz w instrukcję ( ja mam poprzedni model). Wstępnie widać , że Twoja chałupa potrzebuje pracować więcej w T1-wyciągnij programator z PC (jeśli nie masz oddzielnego sterownika pokojowego) i poprostu ustaw temp za dnia no min (granica Twojego komfortu) -kiedy się zrobi chłodniej , to PC się włączy. Nie martw się- nie zbankrutujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 25.01.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Ok. czyli zapodam grzanie również w dzień, na początek ze 4 h i się zobaczy Puść ją samopas, jak trzeba to niech chodzi całą dobę... nie uzależniajcie się tak od pracy w 2T, bo przy świeżych domach będziecie mieli zimno w chałupie- szczególnie przy minus 10-12 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawoou 25.01.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam wszystkich, buszując po ustawieniach mojej PC dotarłem do "max prędkości pompy obiegowej" a dalej w ustawienia, które niewiele mi mówią (załączam zdjęcia) z zaznaczonym WYŁ. Proszę o podpowiedź czy są to kwestie, w które mam ingerować?Dzięki! (TCAP 9 kW, wer.H) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 25.01.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jaką kolega ma PC? Chodzi o moc. 9kw gen h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts