Drogba 30.01.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam. Panowie jak ustawić timer aby grzać c. o. w tanich taryfach a c.w.u. bez kaganca? Dodatkowo zapytam jaki macie COP? Ja średni za listopad, grudzień, styczeń 3,8 (wg pompy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.01.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Wydaje mi się,że pracowaly z grzalkami których poboru nie uwzglednili chyba przy minus 20 nie może być cop lepszy niz przy minus 7 jak dodac 3kw do poboru i przeliczyc cop to by sie zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 30.01.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 arturo a nie da się ustawić tak22-6 co+cwu6-13cwu13-15cwu+co15-22cwuwtedy cwu chodzi bez kagańca tak jak chciał Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 arturo a nie da się ustawić tak 22-6 co+cwu 6-13cwu 13-15cwu+co 15-22cwu wtedy cwu chodzi bez kagańca tak jak chciał Drogba Nie pamiętam nawet ile jest programów w timerze Jeśli są 4 to jak najbardziej jest to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.01.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Drogba od poniedziałku do piątku 06.00 CO - OFF, CWU - ON 40 stopni, 13.00 CO - ON, CWU - ON 45 stopni, 15.00 CO - OFF, CWU - ON 40 stopni22.00 CO - ON, CWU - ON 45 stopni codix - ale o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.01.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam ponownie, mam dwa badania modeli F T-cap 9kW i 12kW dla A-20/W35 , wyniki są takie : 9 kW COP=2,32 , moc "tylko" 7,43 kW 12 kW COP=2.16 , moc 10,19kW Zastanawia mnie tylko jak "wyczarowali" w H 9kW dla A-20/W35 ... [ATTACH=CONFIG]425764[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]425765[/ATTACH] Pzdr Sorki nie zacytowalem Wydaje mi się,że pracowaly z grzalkami których poboru nie uwzglednili chyba przy minus 20 nie może być cop lepszy niz przy minus 7 jak dodac 3kw do poboru i przeliczyc cop to by sie zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Sorki nie zacytowalem Wydaje mi się,że pracowaly z grzalkami których poboru nie uwzglednili chyba przy minus 20 nie może być cop lepszy niz przy minus 7 jak dodac 3kw do poboru i przeliczyc cop to by sie zgadzało. Chyba pomyliłeś W35 z W55 dla A-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.01.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Chyba pomyliłeś W35 z W55 dla A-7 Faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.01.2019 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Doradźcie. PC działa w 2 taryfie. Salus steruje pracą pompy wtórnej (tylko). Temp w domu w miarę stała(23-22,5) ale gdy pojawia się słońce pojawia się problem W domu duże przeszklenia od południa - gdy pojawia się słońce temp szybko dobija do zadanych 23* na salusie. Wtedy w okienku dziennym PC nie włącza się wcale. Podłoga się nie doładowuje. Słońce zachodzi i temp w domu spada o wiele szybciej niż przy naładowanej wylewce. Wieczorem z zadanych 23 robi się 22( a czasem i trochę mniej jak zimniej na dworze). Np wczoraj temp w okienku 13-16 zużyła 400W.... Czy da się jakoś zmusić salusa by dawał sygnał do grzania od 13 i nie patrzył na zadaną temperaturę? Próbowałem go przenieść w chłodniejsze miejsca domu (od wschodu) ale to znowu w domu robi się czasem(głównie weekendy gdzie grzeje cały dzień) za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.01.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Podbij temperaturę w dziennym okienku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.01.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Podbij temperaturę w dziennym okienku. Musiałbym to zrobić w Salusie (on musi włączyć obiegówkę przy PC) a tam chyba nie ma takiej możliwości...chyba, że sie mylę? Jak Salus nie włączy obiegówki, woda w buforze się nie schłodzi i co za tym idzie PC się nie włączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 31.01.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Doradźcie. PC działa w 2 taryfie. Salus steruje pracą pompy wtórnej (tylko). Temp w domu w miarę stała(23-22,5) ale gdy pojawia się słońce pojawia się problem W domu duże przeszklenia od południa - gdy pojawia się słońce temp szybko dobija do zadanych 23* na salusie. Wtedy w okienku dziennym PC nie włącza się wcale. Podłoga się nie doładowuje. Słońce zachodzi i temp w domu spada o wiele szybciej niż przy naładowanej wylewce. Wieczorem z zadanych 23 robi się 22( a czasem i trochę mniej jak zimniej na dworze). Np wczoraj temp w okienku 13-16 zużyła 400W.... Czy da się jakoś zmusić salusa by dawał sygnał do grzania od 13 i nie patrzył na zadaną temperaturę? Próbowałem go przenieść w chłodniejsze miejsca domu (od wschodu) ale to znowu w domu robi się czasem(głównie weekendy gdzie grzeje cały dzień) za ciepło. Jeżeli chcesz maksymalnie wykorzystać II T wyrzuć salusa i grzej wg odpowiednio ustawionej KG. podbijaj w II T, Obniżaj w I T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.01.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jeżeli chcesz maksymalnie wykorzystać II T wyrzuć salusa i grzej wg odpowiednio ustawionej KG. podbijaj w II T, Obniżaj w I T. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.01.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jeżeli chcesz maksymalnie wykorzystać II T wyrzuć salusa i grzej wg odpowiednio ustawionej KG. podbijaj w II T, Obniżaj w I T. Jak mogę to zrobić? Salus steruje u mnie tylko dodatkową pompką obiegową - PC włącza się niezależnie wg harmonogramu. Pewnie trzeba coś w płycie przepiąc? Choć wydaje mi się, że może wystarczy dać na salusie jakąś wysoką temp np 28 by on tylko włączał pompę obiegową w 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 31.01.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jak mogę to zrobić? Salus steruje u mnie tylko dodatkową pompką obiegową - PC włącza się niezależnie wg harmonogramu. Pewnie trzeba coś w płycie przepiąc? Choć wydaje mi się, że może wystarczy dać na salusie jakąś wysoką temp np 28 by on tylko włączał pompę obiegową w 2T Dokładnie tak. W Salusie masz do ustawienia 2 temperatury. Komfortową i nocną czy jakoś tak się to nazwya. Wykorzystujesz to do 1 i 2 taryfy. Ja mam ustawione podbicie o 0,6 stopnia w tanich godzinach. W zupełności to u mnie wystarcza aby PC pracowała 80-90% w 2T + zawsze masz kaganiec, że ani za bardzo nie wychłodzisz ani za bardzo nie przegrzejesz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.01.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Dokładnie tak. W Salusie masz do ustawienia 2 temperatury. Komfortową i nocną czy jakoś tak się to nazwya. Wykorzystujesz to do 1 i 2 taryfy. Ja mam ustawione podbicie o 0,6 stopnia w tanich godzinach. W zupełności to u mnie wystarcza aby PC pracowała 80-90% w 2T + zawsze masz kaganiec, że ani za bardzo nie wychłodzisz ani za bardzo nie przegrzejesz domu. To może u mnie nie zadziałać. Mam tak podpiętego salusa, że on steruje TYLKO obiegówką - nie włącza PC. Wiec nawet jak Salus włączy obiegówkę , PC się nie włączy (kaganiec z harmanogramu). Zadziała pewnie: 1) ustawienie wysokiej temp na salusie i wtedy PC włącza się wg harmongramu i grzeje na KG - minus taki , że obiegówka będzie chodziła cały czas, nawet jak PC będzie wyłączona 2) całkowite wypięcie Salusa i grzanie tylko krzywą - możne wystarczy go tylko gdzieś wyłączyć w ustawieniach PC??? Gdzie? PS. grzanie w G11 byłoby prostrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 31.01.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Mam tak podpiętego salusa, że on steruje TYLKO obiegówką - nie włącza PC. Wiec nawet jak Salus włączy obiegówkę , PC się nie włączy (kaganiec z harmanogramu). A nie możesz zdjąć ten kaganiec z harmonogramu w tych godzinach ? Pompa się włączy , pochodzi trochę i jak obiegówka się nie włączy to po prostu za jakiś czas się wyłączy. A że wodę w rurach zagrzeje to taktowania nie powinno być. EDIT: A masz jakieś sprzęgło lub bufor ,żeby dodatkową obiegówkę dawać ? Edytowane 31 Stycznia 2019 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.01.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 A nie możesz zdjąć ten kaganiec z harmonogramu w tych godzinach ? Pompa się włączy , pochodzi trochę i jak obiegówka się nie włączy to po prostu za jakiś czas się wyłączy. A że wodę w rurach zagrzeje to taktowania nie powinno być. EDIT: A masz jakieś sprzęgło lub bufor ,żeby dodatkową obiegówkę dawać ? Tak, mam 100l sprzęgła z dodatkową obiegówką, którą steruje Salus Owszem, mogę harmonogram wyłączyć tylko to chyba nic nie da - i tak PC nie włączy się w okienku dziennym gdy dom nagrzeje słońce. Najbardziej sensowne jest grzanie krzywą - bo mimo, iż jest słonecznie (w domu zadana temp) PC doładowywała wylewkę w tanim okienku, ta oddawala ciepło jak słońce się straci Kwestia tego jak wyłączyć salusa ale tak by dodatkowa obiegówka włączała się razem z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.01.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Tak, mam 100l sprzęgła z dodatkową obiegówką, którą steruje Salus Owszem, mogę harmonogram wyłączyć tylko to chyba nic nie da - i tak PC nie włączy się w okienku dziennym gdy dom nagrzeje słońce. Najbardziej sensowne jest grzanie krzywą - bo mimo, iż jest słonecznie (w domu zadana temp) PC doładowywała wylewkę w tanim okienku, ta oddawala ciepło jak słońce się straci Kwestia tego jak wyłączyć salusa ale tak by dodatkowa obiegówka włączała się razem z PC. Wywalić sprzęgło, pompke i sterownik i cieszyć się życiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 31.01.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jak w Salusie podbijesz temp tak ,żeby na pewno tą obiegówkę włączył , i ustawisz harmonogram w pompie ,żeby się włączyła to co ma się nie włączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts