Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Gość Arturo72
arturo a nie da się ustawić tak

22-6 co+cwu

6-13cwu

13-15cwu+co

15-22cwu

wtedy cwu chodzi bez kagańca tak jak chciał Drogba

Nie pamiętam nawet ile jest programów w timerze ;)

Jeśli są 4 to jak najbardziej jest to rozwiązanie.

Witam ponownie,

mam dwa badania modeli F T-cap 9kW i 12kW dla A-20/W35 , wyniki są takie :

9 kW COP=2,32 , moc "tylko" 7,43 kW

12 kW COP=2.16 , moc 10,19kW

Zastanawia mnie tylko jak "wyczarowali" w H 9kW dla A-20/W35 ...

[ATTACH=CONFIG]425764[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]425765[/ATTACH]

Pzdr

Sorki nie zacytowalem

Wydaje mi się,że pracowaly z grzalkami których poboru nie uwzglednili chyba przy minus 20 nie może być cop lepszy niz przy minus 7 jak dodac 3kw do poboru i przeliczyc cop to by sie zgadzało.

Doradźcie.

PC działa w 2 taryfie.

Salus steruje pracą pompy wtórnej (tylko).

Temp w domu w miarę stała(23-22,5) ale gdy pojawia się słońce pojawia się problem :-)

W domu duże przeszklenia od południa - gdy pojawia się słońce temp szybko dobija do zadanych 23* na salusie.

Wtedy w okienku dziennym PC nie włącza się wcale. Podłoga się nie doładowuje. Słońce zachodzi i temp w domu spada o wiele szybciej niż przy naładowanej wylewce. Wieczorem z zadanych 23 robi się 22( a czasem i trochę mniej jak zimniej na dworze).

Np wczoraj temp w okienku 13-16 zużyła 400W....

Czy da się jakoś zmusić salusa by dawał sygnał do grzania od 13 i nie patrzył na zadaną temperaturę?

Próbowałem go przenieść w chłodniejsze miejsca domu (od wschodu) ale to znowu w domu robi się czasem(głównie weekendy gdzie grzeje cały dzień) za ciepło.

Doradźcie.

PC działa w 2 taryfie.

Salus steruje pracą pompy wtórnej (tylko).

Temp w domu w miarę stała(23-22,5) ale gdy pojawia się słońce pojawia się problem :-)

W domu duże przeszklenia od południa - gdy pojawia się słońce temp szybko dobija do zadanych 23* na salusie.

Wtedy w okienku dziennym PC nie włącza się wcale. Podłoga się nie doładowuje. Słońce zachodzi i temp w domu spada o wiele szybciej niż przy naładowanej wylewce. Wieczorem z zadanych 23 robi się 22( a czasem i trochę mniej jak zimniej na dworze).

Np wczoraj temp w okienku 13-16 zużyła 400W....

Czy da się jakoś zmusić salusa by dawał sygnał do grzania od 13 i nie patrzył na zadaną temperaturę?

Próbowałem go przenieść w chłodniejsze miejsca domu (od wschodu) ale to znowu w domu robi się czasem(głównie weekendy gdzie grzeje cały dzień) za ciepło.

Jeżeli chcesz maksymalnie wykorzystać II T wyrzuć salusa i grzej wg odpowiednio ustawionej KG. podbijaj w II T, Obniżaj w I T.

Jeżeli chcesz maksymalnie wykorzystać II T wyrzuć salusa i grzej wg odpowiednio ustawionej KG. podbijaj w II T, Obniżaj w I T.

Jak mogę to zrobić?

Salus steruje u mnie tylko dodatkową pompką obiegową - PC włącza się niezależnie wg harmonogramu.

Pewnie trzeba coś w płycie przepiąc?

Choć wydaje mi się, że może wystarczy dać na salusie jakąś wysoką temp np 28 by on tylko włączał pompę obiegową w 2T

Jak mogę to zrobić?

Salus steruje u mnie tylko dodatkową pompką obiegową - PC włącza się niezależnie wg harmonogramu.

Pewnie trzeba coś w płycie przepiąc?

Choć wydaje mi się, że może wystarczy dać na salusie jakąś wysoką temp np 28 by on tylko włączał pompę obiegową w 2T

Dokładnie tak. W Salusie masz do ustawienia 2 temperatury. Komfortową i nocną czy jakoś tak się to nazwya. Wykorzystujesz to do 1 i 2 taryfy. Ja mam ustawione podbicie o 0,6 stopnia w tanich godzinach. W zupełności to u mnie wystarcza aby PC pracowała 80-90% w 2T + zawsze masz kaganiec, że ani za bardzo nie wychłodzisz ani za bardzo nie przegrzejesz domu.

Dokładnie tak. W Salusie masz do ustawienia 2 temperatury. Komfortową i nocną czy jakoś tak się to nazwya. Wykorzystujesz to do 1 i 2 taryfy. Ja mam ustawione podbicie o 0,6 stopnia w tanich godzinach. W zupełności to u mnie wystarcza aby PC pracowała 80-90% w 2T + zawsze masz kaganiec, że ani za bardzo nie wychłodzisz ani za bardzo nie przegrzejesz domu.

To może u mnie nie zadziałać.

Mam tak podpiętego salusa, że on steruje TYLKO obiegówką - nie włącza PC.

Wiec nawet jak Salus włączy obiegówkę , PC się nie włączy (kaganiec z harmanogramu).

Zadziała pewnie:

1) ustawienie wysokiej temp na salusie i wtedy PC włącza się wg harmongramu i grzeje na KG - minus taki , że obiegówka będzie chodziła cały czas, nawet jak PC będzie wyłączona

2) całkowite wypięcie Salusa i grzanie tylko krzywą - możne wystarczy go tylko gdzieś wyłączyć w ustawieniach PC??? Gdzie?

PS. grzanie w G11 byłoby prostrze :-)

Mam tak podpiętego salusa, że on steruje TYLKO obiegówką - nie włącza PC.

Wiec nawet jak Salus włączy obiegówkę , PC się nie włączy (kaganiec z harmanogramu).

A nie możesz zdjąć ten kaganiec z harmonogramu w tych godzinach ?

Pompa się włączy , pochodzi trochę i jak obiegówka się nie włączy to po prostu za jakiś czas się wyłączy. A że wodę w rurach zagrzeje to taktowania nie powinno być.

EDIT: A masz jakieś sprzęgło lub bufor ,żeby dodatkową obiegówkę dawać ?

Edytowane przez MiG25

A nie możesz zdjąć ten kaganiec z harmonogramu w tych godzinach ?

Pompa się włączy , pochodzi trochę i jak obiegówka się nie włączy to po prostu za jakiś czas się wyłączy. A że wodę w rurach zagrzeje to taktowania nie powinno być.

EDIT: A masz jakieś sprzęgło lub bufor ,żeby dodatkową obiegówkę dawać ?

Tak, mam 100l sprzęgła z dodatkową obiegówką, którą steruje Salus

Owszem, mogę harmonogram wyłączyć tylko to chyba nic nie da - i tak PC nie włączy się w okienku dziennym gdy dom nagrzeje słońce.

Najbardziej sensowne jest grzanie krzywą - bo mimo, iż jest słonecznie (w domu zadana temp) PC doładowywała wylewkę w tanim okienku, ta oddawala ciepło jak słońce się straci :-) Kwestia tego jak wyłączyć salusa ale tak by dodatkowa obiegówka włączała się razem z PC.

Gość Arturo72
Tak, mam 100l sprzęgła z dodatkową obiegówką, którą steruje Salus

Owszem, mogę harmonogram wyłączyć tylko to chyba nic nie da - i tak PC nie włączy się w okienku dziennym gdy dom nagrzeje słońce.

Najbardziej sensowne jest grzanie krzywą - bo mimo, iż jest słonecznie (w domu zadana temp) PC doładowywała wylewkę w tanim okienku, ta oddawala ciepło jak słońce się straci :-) Kwestia tego jak wyłączyć salusa ale tak by dodatkowa obiegówka włączała się razem z PC.

Wywalić sprzęgło, pompke i sterownik i cieszyć się życiem :)