maciejos36 07.02.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jakies 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.02.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 przy montażu dobijali czynnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.02.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 czynnik dobija się przy instalacji powyżej 10 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 07.02.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 czynnik dobija się przy instalacji powyżej 10 metrów A jaka jest minimalna odległość od jednostki zew ja mam przebicie przez ściane tylko jednostka zew i wew są plecami do siebie ale instalator zawinoł za jednostką zew około 4m przewodu !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 07.02.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 A jaka jest minimalna odległość od jednostki zew ja mam przebicie przez ściane tylko jednostka zew i wew są plecami do siebie ale instalator zawinoł za jednostką zew około 4m przewodu !? Ja mam 2-3 metry.Ciekawe czy wtedy powinno byc mniej czynnika w instalacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.02.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 A jaka jest minimalna odległość od jednostki zew ja mam przebicie przez ściane tylko jednostka zew i wew są plecami do siebie ale instalator zawinoł za jednostką zew około 4m przewodu !? Jak dobrze pamiętam ~3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.02.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 a ja wiem jeszcze inaczej .. po zakupie pompy panasa bynajmniej wersji F mieliśmy czynnika na odległość do 3 mb , wszystko powyżej trzeba dobijać , a ja mam 80 cm i miałem też błąd h98 , instalator przyjechał spuścił czynnik , nabił jeszcze raz tylko mniej i po problemie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 07.02.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 przy montażu dobijali czynnik ? Nic nie dobijał. Błąd znalazłem przypadkiem w dzienniku. Pompa działa normalnie, wiec czy jest to jednorazowy wyskok czy też muszę sie tym przejąć? Jutro zadzwonie do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 08.02.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 1. Jakie temperatury osiagaja rurki gazowe przy splitach.2.Dlaczego ustawia sie różnice miedzy zasilaniem a powrotem co na ok.5 stopni czy np.różnica 15 stopni nie była by lepsza ,zimniejsza woda lepiej odbiera ciepło??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.02.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 1. Jakie temperatury osiagaja rurki gazowe przy splitach. 2.Dlaczego ustawia sie różnice miedzy zasilaniem a powrotem co na ok.5 stopni czy np.różnica 15 stopni nie była by lepsza ,zimniejsza woda lepiej odbiera ciepło??? Ad.1 Cieńsza rurka ma temperaturę porównywalną z wodą wychodzącą , a temperatura grubszej , to gdzieś do ok 60 stopni na oko (przynajmniej u mnie). Ad.2. 1l wody do podgrzania o 1 stopien wyzej potrzebuje 1,16Wh , i obojętnie czy woda będzie miala 5 stopni , czy 35 stopni temp początkowej , więc to złudne ,ze zimna woda lepiej odbiera cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 08.02.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 3.Jak pompa osiaga rózne temperatury zasilania co .Czy dobrze rozumiem ze zwieksza swoja czestotliwosc prcy przez co zwiekszaja sie cisnienia i rosnie temperatura tej grubszej rurki np.do 75 stopni ,czy może temperatura zostaje a gazy szybciej krążą w obiegu czy np.zwalnia pompę co przez co woda dluzej obmywa wymiennik i zdąży sie wiecej nagrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.02.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Na pewno może zwiększać czętotliwość sprężarki , i może też zmieniać prękośc pompki obiegowej.Natomiast zwiększenie częstotliwości spowoduje ,że temperatura rurek się nie zmieni i będzie jakaś wynikowa , ale chyba nie jest to regulowane , a co najwyżej ograniczane , gdy przekroczy jakąś graniczną wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 08.02.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 4.Czy sdc 7kw seria h mozna ustawić tak że jesli już nie będzie mogla zmodulowac nizej swojej mocy i się wyłączy to aby odczekala wtedy np.1godzinę przed ponownym startem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 08.02.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 5. Czy ktos posiada panasonica który chodzi na 100% kalafiory bez żadnego sprzęgła czy buforka.Zastanawiam się czy koniecznosc ich stosowania wynika z praktyki czy tylko teoria o ilosci wody i przeplywie.Z tego co gdzies tam kiedys slyszalem to taka zwykla pompka obiegowa z marketu za 100zl na 3 biegu ktorego nie slychac na grzejnikach ma gdzies z 2500l /h przeplywu a taki chyba do pompy ciepla wystarcza ,a pompa w panasoniku chyba jest trochę lepszej jakosci i wydajnosci.U siebie robilem testy na zwyklym kotle pompka na 3 biegu temp zasilani 38 stopni i powrot nigdy nie dobije do 30 stopni to dlaczego to nie moze chodzić bez buforka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.02.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) 5. Czy ktos posiada panasonica który chodzi na 100% kalafiory bez żadnego sprzęgła czy buforka. Zastanawiam się czy koniecznosc ich stosowania wynika z praktyki czy tylko teoria o ilosci wody i przeplywie.Z tego co gdzies tam kiedys slyszalem to taka zwykla pompka obiegowa z marketu za 100zl na 3 biegu ktorego nie slychac na grzejnikach ma gdzies z 2500l /h przeplywu a taki chyba do pompy ciepla wystarcza ,a pompa w panasoniku chyba jest trochę lepszej jakosci i wydajnosci. U siebie robilem testy na zwyklym kotle pompka na 3 biegu temp zasilani 38 stopni i powrot nigdy nie dobije do 30 stopni to dlaczego to nie moze chodzić bez buforka ? Jeśli masz jeden system (tylko kalafiory albo tylko podłogówka) i odpowiedni zład wody to z reguły stosowanie bufora czy sprzęgła oraz dodatkowej pompki jest zbędne. Wysoką deltę n.p. 10-12 stopni stosuje się raczej tylko przy kalafiorach. Przy podłogówce jest to wręcz nie wskazane. Wyobraź sobie rurkę obok rurki w odległości 10 -20 cm od siebie gdzie w jednej jest czynnik 35 stopni a w drugiej 20. Czy ewentualnie przy innym systemie rozłożenia podłogówki podłoga w jednym końcu pokoju bedzie miała 35 stopni a w drugim 20. Edytowane 8 Lutego 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 08.02.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 a ja wiem jeszcze inaczej .. po zakupie pompy panasa bynajmniej wersji F mieliśmy czynnika na odległość do 3 mb , wszystko powyżej trzeba dobijać , a ja mam 80 cm i miałem też błąd h98 , instalator przyjechał spuścił czynnik , nabił jeszcze raz tylko mniej i po problemie , No właśnie 80 cm to za mało też miałem przebicie przez ścianę tylko i zawineli mi w koło przewody za jednostką zewnętrzną bo nie może być mniej jak 3 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 No to mamy pierwszy sygnal na olx jest do sprzedania panasonic 12kw z uszkodzona sprężarka za jedyne 8tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.02.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 No to mamy pierwszy sygnal na olx jest do sprzedania panasonic 12kw z uszkodzona sprężarka za jedyne 8tyś. gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Łódź wh-sxf12d9e9 i wh-ux12de8 do nefocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 10.02.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 No to mamy pierwszy sygnal na olx jest do sprzedania panasonic 12kw z uszkodzona sprężarka za jedyne 8tyś. Do czego sygnał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts