toommm 10.02.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Patrząc na zdjęcie i izolacje na rurkach do jednostki zewnętrznej to powiem brawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 No to mamy pierwszy sygnal na olx jest do sprzedania panasonic 12kw z uszkodzona sprężarka za jedyne 8tyś. Jak na splita to i tak długo wytrzymała Kolega Bobrow się zdziwi bo jak ostatnio mu pisałem, że mało wie to się oburzył. Poczekajcie jeszcze trochę będzie więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Jak na splita to i tak długo wytrzymała Kolega Bobrow się zdziwi bo jak ostatnio mu pisałem, że mało wie to się oburzył. Poczekajcie jeszcze trochę będzie więcej . Nie strasz:no: przecierz data produkcji 2011.11 to pewnie dopiero sezon 2012/13 śmigała i 2018/19 niedożyła toż to koło 7 lat a ja stoje przed wyborem kupić ? niekupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 To jedna z pierwszych pomp bo panasonic na rynku pomp ciepła wtedy zaczynał. Kup pompę nie klimatyzator pompo podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 To jedna z pierwszych pomp bo panasonic na rynku pomp ciepła wtedy zaczynał. Kup pompę nie klimatyzator pompo podobny. I to jeszcze T-Cap był teraz pewnie komplet z 25.000 zł a wymiana sprężarki pewnie z 8 tys i co tu robić ? Chyba też bym sprzedał i kupił piec na ekogroch . Pompę a nie klimatyzator to znaczy jakiej firmy?? split czy mono?? inverter czy on/of?? potrzebuję max 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Nibe, Dimplex, Buderus itp. Tylko splity bo oni ich nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Nibe, Dimplex, Buderus itp. Tylko splity bo oni ich nie robią. Tylko splity bo oni ich nie robią ?? o co chodzi to znaczy że np Nibe nie robi splitów i kupuje od innych czy jak nie zajażyłem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 10.02.2019 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Nie przesadzajcie. Każde urządzenie się psuje. Na drodze tez stoją zepsute mercedesy i bmw i afery nie ma.Pc obserwator nie pisz pół słówkami lub w ogóle nie pisz. Najczęściej jednostka zewnętrzna PC i klimatyzatora niczym się nie rożni. Rożnica to jednostka wewnętrzna i sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Nie przesadzajcie. Każde urządzenie się psuje. Na drodze tez stoją zepsute mercedesy i bmw i afery nie ma. Pc obserwator nie pisz pół słówkami lub w ogóle nie pisz. Najczęściej jednostka zewnętrzna PC i klimatyzatora niczym się nie rożni. Rożnica to jednostka wewnętrzna i sterowanie. No brawo! to dlaczego klimatyzator kosztuje np. 3000 zł a pompa ciepła 20.000 zł? Trafiłeś w sedno zobacz pompę np. NIbe f2120 i nibe split. Zobacz jak wygląda i porównaj parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Witam Towarzystwo,spokojnie - nie spadłem z krzesła z powodu awarii sprężarki w Panasie...Może uda się ustalić historię tego „sweterka”, wtedy zobaczymy co i jak.Odnośnie błędu H98 , to u mnie jest tak niekiedy przy niskiej modulacji (kiedy jest dużo na plusie na zewnątrz) i PC wyłącza sprężarkę przy działającej obiegówce.Prawdopodobnie na chwilę wzrasta ciśnienie gazu w jedn zewn lub czujnik tego ciśnienia działa ciut za nisko.Problem rozwiązałem dwoma sterowniczkami :-kontroli dT ok 2.5K z czasówką na ok 40 min , koszt wszystkiego 300 pln-termostat z czujnikiem zewnętrznym , steruje on/off w/w układem od temp powyżej 8 st na zewnątrz ( histereza 2 K) , koszt 50 plnCo do ceny PC P/W to moim zdaniem powinna być nie większa niż 20 000 pln.Dodam tylko , że coraz bardziej przekonuję się do monobloków-przynajmniej odpada ryzyko błędów montażowych no i są tańsze.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Przeczytałem ostatnio artykuł o instalacjach chłodniczych, który ktoś tu zalinkował. Potem drążyłem temat i wygląda na to, że faktycznie większość instalacji chłodniczych jest robiona nieprawidłowo, wystarczy popatrzeć na zalecenia wykonywania tych instalacji a faktyczne instalacje i to niektórych instalatorów tu obecnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Tak na prawdę , to nie rozumiem dlaczego są produkowane splity Pc P/W ?Tradycyjna klima -to rozumiem , ale do CO ?Jakie są zalety splita względem monobloka-no chyba nie woda ? Przecież są już od lat "bezpieczne" ciecze nie zamarzające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.02.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Najlepiej kupić u jakiegoś bezinteresownego obiektywnego obserwatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Tak na prawdę , to nie rozumiem dlaczego są produkowane splity Pc P/W ? Tradycyjna klima -to rozumiem , ale do CO ? Jakie są zalety splita względem monobloka-no chyba nie woda ? Przecież są już od lat "bezpieczne" ciecze nie zamarzające ? Po to aby np. kolega agb zrobił dwa kielichy i próżnię za 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dla laika czy możecie mi wytłumaczyć co jest nie tak z tą izolacją rurek bo u mnie będzie ich 4,5m na zewnetrznym to chciałbym wiedzieć .I o co chodzi z tymi splitami bo np.Nibe produkuje i mono i splity to co wkońcu jeśli np.od Nibe to split czy mono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Porownywałem właśnie dane Nibe mono 8 i splia 8 i wszystkie dane co do głośności wykresy COP i osiaganej mocy w różnych temperaturach jak i zakresy pracy są identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dla laika czy możecie mi wytłumaczyć co jest nie tak z tą izolacją rurek bo u mnie będzie ich 4,5m na zewnetrznym to chciałbym wiedzieć . I o co chodzi z tymi splitami bo np.Nibe produkuje i mono i splity to co wkońcu jeśli np.od Nibe to split czy mono Chodzi o to ,że przy splitach trzeba FACHOWCA-musi wiedzieć co robi i robić to dobrze.Instalacja gazowa musi być szczelna , czysta i w próżni... Nie każdy potrafi to zrobić. Monoblok jest jednoczęściowym urządzeniem-podłącza się tylko zasilanie elektryczne oraz dwie rurki do systemu CO. A dzisiaj jest różnie z tymi Fachmenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.02.2019 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Porownywałem właśnie dane Nibe mono 8 i splia 8 i wszystkie dane co do głośności wykresy COP i osiaganej mocy w różnych temperaturach jak i zakresy pracy są identyczne. Coś żle porównywałeś. Sprawdż NIbe F2120 i NIbe AMS parametry są zupełnie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2019 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Codix- a może zapytaj instalatora jaka jest różnica między splitem a mono oraz co poleca.Może to być dość ciekawe zagadnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 10.02.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Sprężarka do SDC w razie awari to koszt 3 tyś zł i jest to najdroszy element pompy tak instalator mi powiedział. Na 500 sztuk zamontowanych pomp wszystkie spreżarki nadal pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts