Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ja znowu czytałem fachową literaturę to pisało że pompy PW powinno sie dobierać monoenergetycznie do minus 8 stopni poniżej powinna sie wspomagać grzałkami bo to jest i tak jakiś tylko odsetek całego sezonu grzewczego i odsetek energii potrzebnej na cały sezon .A zato jest tańsza w inwestycji bardziej wydajna w typowej temp -2do2 i pracuje z mniejszą modulacją co jest lepsze .

Pompa pracująca na 10% swojej mocy to nie jest dobre najlepiej gdy pracuje na ok.65% obciążenia ma wtedy najlepszy COP.

Prześledż 5 lat wstecz temperatury dla naszego rejonu jelenia góra

godzin od -10 do -15 jest ze 100 na sezon

godzin od -15 do -20 jest ze 40 na sezon

godzin od -20 do -25 jest z 10 na sezon

Dobrze ocieplona chata to nawet zareagować nie zdąży .

Przy minus 20 idzie mi 10kg pelletu na dobę =50kwh x85% sprawności =42kwh/24g=1,77 kw/h już i tak podniosłem do 2,5kwh/h

Jeszcze pytanie czy pompa np.panasonic 3kw może pracować w układzie z grzejnikami w obiegu otwartym,jeśli nie to dlaczego?

A jeszcze tak włożę kij w mrowisko , jeśli chodzi o Panas to najlepiej kupić PC z partii która nie została fabrycznie z parowana ( jednostka zewnętrzna z wewnętrzną ) , - w tedy jest 1,4 tańsza a parowanie zajmuje 5 minut dla kumatego prawdziwego instalatora PC , co roku są takie rzuty . Nawet są specjalnie oznakowane , moja na rok 2016 ma nr 36 :)

Gdzie takie dorwać i gdzie dorwać takiego instalatora ,który wiedząc o co kaman nie zrobi tego i nie opchnie Ci po normalnej cenie:stirthepot:

Patrzyłem też na LG 5kw cena u instalatora 16.000, graty,montaż 20tyś zeby ładnie wyglądało że niby tylko ze dwa koła zarabia na montażu.

Znalazłem tą sama jednostke w sklepie internetowym za 13tyś z 23% vatem z wysyłką dzwonię do gościa że ja kupię to cena też ze wszystkim 20tyś bo on wtedy nie może takich cen na montaż zaproponować itp itd.

Od której strony byś nie chciał ugryżć to i tak jesteś do tyłu.

Jak w sklepie dla każdego robaczka na 23% jest dostępny za 13tyś to dla instalatora jeszcze taniej :D

Odnośnie izolacji rurek na zewnątrz - myślicie, że owinięcie dodatkowo całości (tzn. dwie rurki w białej otulinie + przewody w peszlu) matą kauczukową (np. taką) to dobry pomysł?

Tak to dobry pomysł. Jak najbardziej odizoluj rurki od siebie, apotem je obie od środowiska. Przestaniesz grzać środowisko, zaczniesz dom :)

Odnośnie cen. Żeby nie było, że bronie instalatorów... Ale zapytajcie ile kosztuje kotłownia pod piec na pelet, lub inkszy węglowy. To jest pare rurek, pomyślunku i roboty. Do PC było nie było tez trzeba pare rurek wykonać i pomieszać nimi. mały przykład, ja podaje cene za kotłownię z PC, z rurkami, zasobnikiem CWU, rurkami, zbiornikiem przeponowym, pompkami, grzałka w zbiorniku itp i itd - 20 tys. A kumpel mówi że przepłaciłem, bo za peleciaka dał 8 tyś. Gdzie reszta? A no za robociznę dał 3 tyś, zbiornik CWU 2 tyś z grzałkami, potem jeszcze pompki, rurki, zawory . To ile dałeś za kotłownię? No 8 tys.... :) Robota kosztuje i nie zapominajcie o tym. Samo postawienie jednostki to pikuś, ale w większość domów chłopy robią cała kotłownie od zera. Co,z a darmo maja to robić? Nie bronię ich, zarabiaja na chleb. U mnie w cenie np poszerzyli i przygotowali postument pod jednostkę zewnętrzna, bo zrobiłem za krótką. W cenie. Dwa dni im zajęło, bo beton musiał stężeć. Coś tam gadali, ale zrobili. nie narzekajcie, zawsze możecie kupić u chinola i sami montować, Ja nie umiałem, więc musiała być firma.

To ja Ci odpowiem tak fundament zrobiony,przekucia zrobione,elektryka zrobiona,bez cwu, zostało dla instalatora Pompa LG 5kw cena w sklepie 13tyś dla instalatora z 10tyś + gaz 500zł+rurki 500zł+graty do podłączenia do co i rurki 1000zł+bufor 50l 800zł

Razem:13tyś

wycena :20tyś

czas pracy:1 dzień

Zarabiasz tyle???

Gdzie takie dorwać i gdzie dorwać takiego instalatora ,który wiedząc o co kaman nie zrobi tego i nie opchnie Ci po normalnej cenie:stirthepot:

Patrzyłem też na LG 5kw cena u instalatora 16.000, graty,montaż 20tyś zeby ładnie wyglądało że niby tylko ze dwa koła zarabia na montażu.

Znalazłem tą sama jednostke w sklepie internetowym za 13tyś z 23% vatem z wysyłką dzwonię do gościa że ja kupię to cena też ze wszystkim 20tyś bo on wtedy nie może takich cen na montaż zaproponować itp itd.

Od której strony byś nie chciał ugryżć to i tak jesteś do tyłu.

Jak w sklepie dla każdego robaczka na 23% jest dostępny za 13tyś to dla instalatora jeszcze taniej :D

Ja kupiłem PC w gdzieś w Warszawie a instalatora miałem górala z N.Sącza . Nie będę robił reklamy bo nie o to chodzi ale da się nie za drogo to wszystko ogarnąć ..

a wracając do nurtującego błędu instalatorów ... co z tą białą otluliną instalatorki ?????????? no proszę się obronić w jakiś sposób

Witam ,

odnośnie słabej izolacji na rurach z czynnikiem -to moim zdaniem doprowadzi to do jakiś większych (ale nie kosmicznych) strat na zużyciu , natomiast nie rozumiem dlaczego miało by doprowadzić do uszkodzenia sprężarki (Kudłaty żartował przecież o izolacji i filtrze...)

Przedwczesne uszkodzenie sprężarki będzie bardziej prawdopodobne na skutek niechlujnego montażu instalacji (tj połączeń, próżnia czy zanieczyszczenia).

Zresztą-nikt nie wpadł ,aby zadzwonić do gościa z olx-a i zapytać co i jak ? Oczywiście sprężarka mogła paść "sama z siebie" -ale tego nie wiemy...

Co do izolacji rur -sprawa jasna : im lepsza , tym lepiej. Ale zastanawialiście się nad samą jednostką zewnętrzną ? Poniżej fotka z "bebechów" mojego Panasa, ciekawe czy reszta producentów podobnie izoluje "wnętrzności" swoich PC ?

[ATTACH=CONFIG]426953[/ATTACH]

A tak u mnie jest dodatkowo zaizolowany kawałek instalacji

[ATTACH=CONFIG]426954[/ATTACH]

Izolację w jednostce wewnętrznej poprawię za rok , po upływie gwarancji-na razie nie tykam...

Pzdr

Odnośnie izolowania rurek wewnątrz jednostki to nie przesadzajcie z ilością i grubością, bo one celowo nie są zaizolowane. Na boku pc są takie kratki jak na Załącznik 426954 2 zdjęciu powyżej. Tam wpada zimne powietrze ogrzewa się od gorących rurek i ciepłe opływa elektronikę żeby nie zawilgotniała. Bo jak wan elektronika zawilgotnieje to wiecie co się stanie - zwarcie i po pc. jak już zaizolować to troszkę a jak już to obkleić całe ściany zewnętrzne od środka kauczukiem.

Widzę , że przyzwolenie na takie partactwo jest ... Kilku pisało , że mają to białe badziewie .. nikt nie napisał który mądry to zamontował ( parę złotych upustu robi cuda i jak tu naganiać na paproka )

minęło 12 godzin i cisza....

Edytowane przez toommm

Panasonic pisze jakie przekroje kabli zasilających maja być ( i to czasami z gruba przesadą), piszą jak zbudować fundament , i wiele innych rzeczy , a tu o tym cisza. Czytając dosłownie to moze i gole rury byłyby ok :)

Panasonik również podaje czarno na białym że minimalny zład wody to 30 litrów i podaje schematy instalacji bez uzycia bufora przy grzejnikach a 75% instalatorów pcha Ci bufor.

Witam.

Chyba nie jest tak do końca , że tylko instalatorzy tu piszą. Prosiłem o oferty na PC dwa razy i ile ofert dostałem. ....no ile ,zero. Przeczytalem już prawie cały temat ,czyli kilka lat wpisów i chyba dużo pomogli Ci instalatorzy. Więc dobrze że są, jednak branie każdego za złodzieja i naciagacza to trochę dziwne .A dowiedzieć się można wielu rzeczy tylko faktycznie wątek stał się ogromny i ciężko znaleźć. Trzeba dużo cierpliwości w szukaniu. Pozdrawiam wszystkich

Witam o poranku,

odnośnie izolacji rur z czynnikiem przypomnę tylko dwie sprawy na moim przykładzie :

-ok 1m instalacji jest na zewnątrz domu , w tym połowa dodatkowo zaizolowana (od jednostki do ściany)

-wszystkie parametry mam katalogowe (a niekiedy nawet lepsze) , pomiary na certyfikowanym ciepłomierzu

A teraz podchwytliwe pytanie :

-jeśli mój instalator dałby na ten 1 mb instalacji najlepszą izolację , to ile bym zyskał ?

Tymczasem

PS

No i jeszcze pytanie pomocnicze :

-czy nie jest tak , że jeśli jednostka zewnętrzna jest montowana do ok 0.5m od domu , to rury najczęściej wchodzą do budynku na wprost ?

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie