Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Minimalny pobór jaki zauważyłem u siebie to 1 kw.

Jeśli praca bez wył sprężarki i potwierdzą się te dane , to bardzo dobrze.

Może jednak „moc wejściowa” z katalogu to jednak nie moc min PC...

Ciekawi mnie tylko jaka jest w końcu moc min ?

Narazie wg Plusfoto to 0,8 kW-do tego wysoki COP, wręcz niewiarygodne...

Moja 12kW na wyswietlaczu potrafi pokazać zużycie 0,6kWh, ale nie mam jak to zweryfikować licznikiem.

Najprościej jest podpiąć zewnętrzny licznik pod całą PC i spisać zużycie po 1 godzinie pracy- chwilowe zużycie jest bez sensu , jak dla mnie.

Edytowane przez bobrow
Koretkta

Dobrze ,ze nie każesz mi impulsów na liczniku liczyć ,byłoby jeszcze dokładniej;)

Spoko-nic nie musisz robić na „przymus” ...

Rozrzut zużycia w PC jest często różny u wielu użytkowników.

Nie mam powodów , by nie wierzyć Plusfoto- proszę o weryfikację ,aby wykluczyć pomyłkę.

Z faktami nie dyskutuję- sam jeszcze raz sprawdzę to min zużycie ( nie badałem pod tym kątem- widocznie przez godzinę wskakiwały wyższe Hz.Fakt-nie siedziałem przez godzinę z nosem w PC...)

Jeśli praca bez wył sprężarki i potwierdzą się te dane , to bardzo dobrze.

Może jednak „moc wejściowa” z katalogu to jednak nie moc min PC...

Ciekawi mnie tylko jaka jest w końcu moc min ?

Narazie wg Plusfoto to 0,8 kW-do tego wysoki COP, wręcz niewiarygodne...

Jeżeli chodzi o COP. U mnie od 1.09 do 31.01. Dla CO 3.36. CWU 2.65. Średni 3.2

Produkcja według licznika pompy. Pobór z podlicznika. Zapewne COP będzie jeszcze wyższy bo przed nami ciepłe miesiące. A i luty jak na razie bardzo ciepły. Przekłamanie co do COP w liczniku pompy aż 28%.

Tak sa to tylko zabawki dla uzytkownika bo ludzie lubia na takie cos patrzeć i się jarać wysokimi Copami i poteierdzać w przekonaniu że dobrze zrobili kupując pompę.Nawet w instukcji pisze ze są to dane tylko orientacyjne.

A co np.w sytuacji kiedy przymkna ci sie np.termostaty i opór w instalacji wzrosnie opór pompka bedzie sie kręcić z taką samą prędkością a przemieli np.20% mniej wody

Teorie spiskowe można mnożyć w nieskończoność i do żadnego wniosku nie dojść. A co do mnie to żadnych termostatów nie posiadam to jedno a drugie mylisz pojęcia. Prędkość pompki obiegowej to jedno a wartość pokazywana i odczytywana przez przepływomierz to drugie. Nie myl tego. Przepływomierz to osobne "urządzenie" w PC zupełnie odseparowane od pompki obiegowej.

Tylko legalizowane cieplomierze na powrót i zasilanie i prawdziwy licznik (nie podlicznik) i jakies drogie atestowane termometry.

Reszta to tylko zabawy obarczone róznymi błedami nieraz mniejszymi nieraz wielkimi.

Nawet rzeczywista temperatura powietrza przeplywajacego przez wymiennik a wskazania jskiegos termometru zewnetrznego moze byc obarczona kosmicznym błedem

Ty chyba na prawdę nie wiesz jak działa ciepłomierz. Postaram się Ci to wyjaśnić. Na instalację zakłada się jeden i tylko jeden przepływomierz. Natomiast na zasilaniu i powrocie są czujniki temperatury. Na podstawie wyników pomiaru różnicy temp. i przepływu oblicza się ilość wytworzonej energii. Można to zrobić na "piechotę" albo może to za Ciebie zrobić taka mała "kostka" wlutowana do płyty głównej która poda Ci wynik na tacy.

Moze i nie wiem co tam w panasonicu jest wlożone możesz wrzucić zdjecie tego cieplomierza ?

Ale nie ma co w sumie dyskutowac jak przy plus 3 osiagasz COP=5 to pewnie przy plus 10 COP=10 a ile z ciekawosci przy minus 15. 3? Srednio roczny wyjdzie pewnie z 5 naprawde powinienes zadzwonic do Panasonica

Panowie a jak wygląda sprawa podgrzewania karteru i poboru prądy PC w stanie spoczynku w sytuacji :

emeryt kupił pompę , i sobie ją włącza / wyłącza kiedy mu pasuje tym pomarańczowym ON/OFF

Wiem że nie powinienem cytować samego siebie ale nie chcę aby zginęło bez odpowiedzi a wiem , że ktoś czeka na odpowiedź ..

Moze i nie wiem co tam w panasonicu jest wlożone możesz wrzucić zdjecie tego cieplomierza ?

Ale nie ma co w sumie dyskutowac jak przy plus 3 osiagasz COP=5 to pewnie przy plus 10 COP=10 a ile z ciekawosci przy minus 15. 3? Srednio roczny wyjdzie pewnie z 5 naprawde powinienes zadzwonic do Panasonica

Powiem Ci tak COP to ja mam Z tyłu swojej osoby. Podaje wyniki z urządzeń u mnie dostępnych. Czy ktoś w to wierzy czy nie to już jego sprawa. Jeśli nie to wielokrotnie zapraszałem niedowiarków do siebie z tymi super dokładnymi urządzeniami w celu weryfikacji. Istotne jest dla mnie to że utrzymując dla siebie komfortową temperaturę w domu w zakresie 22,5 - 23 stopnie rachunki za CO i CWU są niskie a ja nie muszę się o nic martwić i mogę oddawać się uciechom codziennego życia. Do Panasa nie muszę dzwonić bo doskonale o tym wiedzą i wcale nie są zdziwieni. Być może Cię uspokoi fakt iż w ty czasie nie było ani jednego odszraniania. Ale w temperaturach od +3 w górę i do tego niezbyt dużej wilgotności to żadna nowość.

Powiem Ci tak COP to ja mam Z tyłu swojej osoby. Podaje wyniki z urządzeń u mnie dostępnych. Czy ktoś w to wierzy czy nie to już jego sprawa. Jeśli nie to wielokrotnie zapraszałem niedowiarków do siebie z tymi super dokładnymi urządzeniami w celu weryfikacji. Istotne jest dla mnie to że utrzymując dla siebie komfortową temperaturę w domu w zakresie 22,5 - 23 stopnie rachunki za CO i CWU są niskie a ja nie muszę się o nic martwić i mogę oddawać się uciechom codziennego życia. Do Panasa nie muszę dzwonić bo doskonale o tym wiedzą i wcale nie są zdziwieni. Być może Cię uspokoi fakt iż w ty czasie nie było ani jednego odszraniania. Ale w temperaturach od +3 w górę i do tego niezbyt dużej wilgotności to żadna nowość.

No i o to chodzi nie o Copy tylko o wygodę i maly rachunek za sezon.

Ja na copy nie bede nawet patrzyl ale jak do tej pory zurzywalem przykladowo 5000kwh i bede grzal tak samo pompa za caly sezon wezmie np.2000 kwh a sterownik pokaze ze wyprodukowal 10000 kwh to bede tu glosil calymi dniami ze caly ten pomiar to szmelc :)

Ja u siebie też widziałem na sterowniku pobór 0,8 kW, sprężarka 19Hz. Mam też podlicznik, który zawsze wskazuje większy pobór prądu. 1kw jest bardzo często.[ATTACH=CONFIG]427013[/ATTACH]

Tylko to jest odczyt chwilowy-a jakie jest fizyczne zużycie przez jedną godzinę pracy PC bez wył sprężarki ?

Nie. Pompa może tak pracować długo. Częstotliwość około 23Hz. Natomiast tuż przed wyłączeniem schodzi do 19Hz . Nigdy nie zauważyłem aby z taką (19Hz)częstotliwością pracowała dłużej. Wtedy czasami wskazuje pobór 0,8kW.

W takim razie myślę ,że można przyjąć min pobór mocy T-capa 9kW na ok 0,8kW -kilka osób o tym pisze.

Co do mojego modelu F to nie jestem pewien czy będzie tak samo-słyszałem , że oprócz sterowania i ciepłomierza niczego nadzwyczajnego tam tj w H nie wprowadzili.

Może rzeczywiście coś zrobili z mocą min -a może u mnie jest tak samo , a tylko nie sprawdziłem dokładnie ?

Tak czy siak - w tym momencie jest kolejny punkt dla Panasa...

A z jaką min mocą T-cap H może pracować przy tych 19-20Hz ?

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Ja mam podlicznik przy pompie w piwnicy a sterownik jest w pokoju dziennym i nie chce mi się już tak gonić tam i z powrotem sprawdzać wskazania. Mam zamiar połączyć licznik przez Modbus do raspberry pi. Mam wszystkie części, ale czekam aż syn mi to zaprogramuje, bo ja się nie orientuje w ty temacie. Będą wykresy to na pewno wstawię.

A jeśli możesz to zbadałeś pobór przy 40 , 50 , 60 i na fulll HZ ?

To podaję kilka przykładów wg Hz po 0,01Gj :

ok 40Hz

05.01.2016 Tz=-3,Tco=44,Hz=43-51,P=6,5-8kW,COP=2,6

02.01.2016 Tz=-7, Tco=44-46,Hz=42-52,P=6-6,6kW ,COP=2,22

ok 50Hz

14.12.2018 Tz=-1 ,Tco=47 , Hz=50-51,P=8-8,4kW ,COP=2,57

ok 60Hz

22.01.2016 Tz=-10/-11,Tco=44-45st,Hz=60-70 ,P=8-9,5kW ,COP=2,17

ponad 70Hz

18.01.2016 Tz=-18/-19st ,Tco=44-45st ,Hz=70-71 ,P=7,7kW ,COP=1,87