Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

A z jaką min mocą T-cap H może pracować przy tych 19-20Hz ?

Pisałem o tym już kilka razy. Problem jedynie w tym iż im temperatura na zewnatrz wyższa to moc minimalna również rośnie. Najniższa jaką zaobserwowałem to było przy około -4 dawała ~3 natomiast już przy temperaturach powyżej 3 - 5 stopni poniżej 4 nie zejdzie.

Pisałem o tym już kilka razy. Problem jedynie w tym iż im temperatura na zewnatrz wyższa to moc minimalna również rośnie. Najniższa jaką zaobserwowałem to było przy około -4 dawała ~3 natomiast już przy temperaturach powyżej 3 - 5 stopni poniżej 4 nie zejdzie.

Ja u siebie przy Tz ok 8st i 19Hz miałem min moc ok 3,4kW

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

T-cap 9kw 1f wersja H minimalna moc z jaką może chodzić przez dłuższy czas to 1.2 -1.3kW. mam na to wszystko widoczne na pv monitor. Oczywiście czasami chodzi np na 0.8kW ale tylko jak się rozpędza albo chwilę przed wyłączeniem ale to tylko przez chwilę i to nie jest jej moc przy pracy .

A jaką częstotliwość wtedy miałeś ?

A jaką częstotliwość wtedy miałeś ?

Nie mam pojęcia bo nawet nie chce mi się sprawdzać na sterowniku. Wszystko widzę jakie mam zużycie na pv monitor i na wykresie widać dokładnie ile bierze podczas pracy i postoju. Dane są wysyłane co 1min więc dość często.

Licznik mi zlicza łącznie z dodatkową pompka za buforem ale ona ciągnie ok 10-20W

To podaję kilka przykładów wg Hz po 0,01Gj :

ok 40Hz

05.01.2016 Tz=-3,Tco=44,Hz=43-51,P=6,5-8kW,COP=2,6

02.01.2016 Tz=-7, Tco=44-46,Hz=42-52,P=6-6,6kW ,COP=2,22

ok 50Hz

14.12.2018 Tz=-1 ,Tco=47 , Hz=50-51,P=8-8,4kW ,COP=2,57

ok 60Hz

22.01.2016 Tz=-10/-11,Tco=44-45st,Hz=60-70 ,P=8-9,5kW ,COP=2,17

ponad 70Hz

18.01.2016 Tz=-18/-19st ,Tco=44-45st ,Hz=70-71 ,P=7,7kW ,COP=1,87

No to widać jakie są COPy a sądzisz że możliwe że nagle przy +3 wskoczy na COP=5 ?

Patrząc jak rośnie COP to pewnie będzie gdzieś w granicach 3,5 jak podaje producent ale niektórym wychodzi 5 i bedą bronić tego jak Częstochowy

Edytowane przez codix

Przed chwila sprawdzałem przez godzinę ,No i 12kW T-cap gen H przy taktowaniu 19Hz-20Hz zużył na liczniku 0,9kWh( nie podliczeniu ,tylko liczniku Zakładu energetycznego). I to było naprawdę jego min ,bo 2min po upłynięciu 1godziny sprężarka sie wyłączyła.

Niestety na wyswietlaczu zużycie pokazywało nawet 0,4kWh.... To pokazuje ,ze nie ma co mu wierzyć,zwłaszcza przy niskich poborach.

W domu włączała sie co najwyżej pompa do przepompowania wody z odwodnienia opaskowego.

To już wiemy jakie jest min zużycie energii- pozostaje teraz określić moc.

Poszperałem w papierach panasowych i w H jest ciepłomierz wirowy Vortex- nie wiem jaka jest dokładność pomiaru względem np ultradźwiękowego.

COP z Panasa jest zatem nie wiarygodny ze względu na strasznie niedokładny pomiar zużycia- jeśli ciepłomierz jest w miarę dokładny , to można odczytać średnią moc z godziny i podzielić przez zużycie z podlicznika.Niestety nadal będzie to kulawe-dla mnie te odczyty z PC są do d...

Myśle ,ze totalnie niewiarygodny przy takich warunkach ,bo chwilowy COP był nawet 12, No i poniżej 6 to nie schodził.

Jedyny sens tego układu pomiarowego widzę w sterowaniu przepływem obiegówki-reszta funkcji to jakaś porażka...

Nie wiem czy ktoś zakupi drugi ciepłomierz , skoro zapłacił za niego przy zakupie PC...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Mam jeszcze taki pomysł - jeśli przepływomierz jest ok , a odchyłka w zużyciu energii stała ( u mnie tak jest ok + 5%) i do tego jest zliczana wytworzona energia cieplna ,to od biedy można by było z „palca” policzyć COP ...

Odchyłka w zużyciu między sterownikiem a podlicznika nie jest stała i nie jest to jakiś stały procent. W zależności od zużycia ten procent się zmienia. Czym większy pobór tym ta odchyłka jest mniejsza procentowo. Tak jest u mnie.

W sterowniku ? Zlicza zlicza , tak jak zlicza też i COP.

Gdyby przyjąć ,że akurat produkcja energii 4,6kWh jest ok , i przyjąć średni pobór energii 0,9kWh ,to COP wyszedłby 5,1 . Przy 7 stopniach na dworze to chyba już realne.

Przy okazji otworzyłem klapę ,żeby przyjżeć się głębiej czemuś , co wcześniej wyglądało na jakieś przekładniki prądowe ( kilka zwojów linki na rdzenie ferrytowe) , ale okazało się ,że to zwykłe filtry ( bo brak jakiegokolwiek uzwojenia ,które by podłączone było do płyty mierzące prąd).

Także pobór jest najprawdopodobniej programowo liczony , być może na podstawie częstotliwości sprężarki.

Edytowane przez MiG25

W sterowniku ? Zlicza zlicza , tak jak zlicza też i COP.

Gdyby przyjąć ,że akurat produkcja energii 4,6kWh jest ok , i przyjąć średni pobór energii 0,9kWh ,to COP wyszedłby 5,1 . Przy 7 stopniach na dworze to chyba już realne.

Przed chwilą poczytałem trochę o wirowych przepływomierzach- producent się chwali , że są dokładne.

Jeśli tak jest to ,aby mieć wiarygodne COP potrzebny nam jest po prostu zewnętrzny podlicznik energii-reszta już jest banalna :

tylko spisywać wytworzone ciepło i dzielić przez zużycie.