magdaseb 18.06.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 To pompa ciepła też powinna być raczej 3fazowa, chyba że masz bilansowanie trójfazowe wektorowo, a nie algebraicznie, to wówczas nie ma znaczenia w konfiguracji PC--->PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 18.06.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 To pompa ciepła też powinna być raczej 3fazowa, chyba że masz bilansowanie trójfazowe wektorowo, a nie algebraicznie, to wówczas nie ma znaczenia w konfiguracji PC--->PV To się przestraszyłem. Ja mam pompę 1 fazową a PV 3 fazową. Jakie są tego konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.06.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Każdą pompę 1- fazową można podpiąć; 1- wsza faza - agregat zewnętrzny, 2 - ga faza - moduł wew. z grzałką C.O, 3 - cia faza - grzałka zbiornika C.W.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 20.06.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Czy ktoś mi pomoże jak włączyć wygrzewanie zbiornika CWU w T-cap H 9kW? Chodzi mi o wygrzewanie do 65C w celu profilaktyki przeciwko Legionelli.Załączam w ustawieniach instalatora "wygrzewanie".Potem "tak" w ustawieniach użytkownika.I nie włącza się w oznaczonym czasie...Ktoś pomoże krok po kroku jakie warunki muszą być spełnione? Mam pompę 2 lata i jeszcze nie udało mi się tego załączyć a mój instalator mnie olewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.06.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Ile trwa procedura wygrzewania jastrychu zaimplementowana w modelu H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 24.06.2019 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 To zależy od Ciebie, ustawiasz którego dnia jaka ma być temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.06.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Aa myślałem, że to jakiś zdefiniowany z góry automat.A ile typowo się wygrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.06.2019 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Aa myślałem, że to jakiś zdefiniowany z góry automat. A ile typowo się wygrzewa? Jastrych cementowy 28-30 dni Jastrych anhydrytowy ok 14 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.06.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 CNC pokazał jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.06.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Jastrych cementowy 28-30 dni Jastrych anhydrytowy ok 14 dni No to jestem w czarnej terminowej d.... A można to skrócić bez większego szwanku dla jakości. Ja wiem, ze najlepiej nie kombinować i robić ze sztuką, ale skoro wielu nie wygrzewa i "nic się nie dzieje" to może jakiś skrócony okres i tak będzie '100 razy lepiej niż bez wygrzewania i kilka razy gorzej niż te 30dni'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.06.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 No to jestem w czarnej terminowej d.... A można to skrócić bez większego szwanku dla jakości. Ja wiem, ze najlepiej nie kombinować i robić ze sztuką, ale skoro wielu nie wygrzewa i "nic się nie dzieje" to może jakiś skrócony okres i tak będzie '100 razy lepiej niż bez wygrzewania i kilka razy gorzej niż te 30dni'? Jak to mówią "jest ryzyko, jest zabawa". Jakie ma byc wykonczenie posadzki?, ile schnie naturalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika2828 24.06.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Witam, ktoś używa PANASONIC AQUAREA T-CAP 12KW (model WH-MXC12H6E5) lub Daikin Altherma 3H 14 kW na R-32 (EPGA14DV+EAVH16S23D9W)? Stoję przed wyborem pompy i zastanawiam się nad tymi dwoma opcjami (dom o pow użytkowej 231,6 m2, bryła prostokata, 10 cm XPS + 10 EPS pod, ściany 20 cm grafit, wełna lub celuloza dach, okna trzyszybowe). Macie jakieś rady sugestie?Z góry dziękuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.06.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Jak to mówią "jest ryzyko, jest zabawa". Jakie ma byc wykonczenie posadzki?, ile schnie naturalnie? Montaż pompy i start wygrzewania to kwestia lipca. Ale w dniu montażu pompy jastrych będzie miał 4 tygodnie schnięcia. Wykończenie to płytki ceramiczne oraz panele podłogowe (laminowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.06.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 To będzie miał akurat czasu żeby dopiero zacząć wygrzewanie. Reszta jak już napisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.06.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 @agb, Przepraszam, ale nic nie zrozumiałem. Pytanie czy mogę wygrzewać krócej niż 30 dni i o ile krócej to wciąż przyzwoicie?Muszę się przeprowadzić we wrześniu i nie stać mnie na wygrzewanie do połowy sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.06.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 @agb, Przepraszam, ale nic nie zrozumiałem. Pytanie czy mogę wygrzewać krócej niż 30 dni i o ile krócej to wciąż przyzwoicie? Muszę się przeprowadzić we wrześniu i nie stać mnie na wygrzewanie do połowy sierpnia. Przy wygrzewaniu jastrychu jak i przy innych pracach budowlanych nie wystepuje pojecie przyzwoitosci. Nikt nie da zadnej gwarancji ze nic sie nie stanie z gresem czy panelami. Owszem niektórzy nie wygrzewali i nic złego sie nie stało, ale schniecie naturalne trwało znacznie dłuzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.06.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Czyli 4 tygodnie naturalnego schnięcia + 4 tygodnie wygrzewania powinno być wystarczające? PS Jeżeli dyskusja o wygrzewaniu jastrychu w wątku pt. "Panasonic-Aquarea" jest już zbyt długa i offtopicowa to jakiś mod może przenieść, nie chcę robić zamieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.06.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Czyli 4 tygodnie naturalnego schnięcia + 4 tygodnie wygrzewania powinno być wystarczające? PS Jeżeli dyskusja o wygrzewaniu jastrychu w wątku pt. "Panasonic-Aquarea" jest już zbyt długa i offtopicowa to jakiś mod może przenieść, nie chcę robić zamieszania. Tak wystarczy ale to takie absolutne minimum. Wiedzy nigdy za duzo i na tym watek o wygrzewaniu jastrychu mozna zakonczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 25.06.2019 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Witam, ktoś używa PANASONIC AQUAREA T-CAP 12KW (model WH-MXC12H6E5) lub Daikin Altherma 3H 14 kW na R-32 (EPGA14DV+EAVH16S23D9W)? Stoję przed wyborem pompy i zastanawiam się nad tymi dwoma opcjami (dom o pow użytkowej 231,6 m2, bryła prostokata, 10 cm XPS + 10 EPS pod, ściany 20 cm grafit, wełna lub celuloza dach, okna trzyszybowe). Macie jakieś rady sugestie? Z góry dziękuje ! Poczytaj inne wątki,. Zrób OZC. wybierz jak chcesz grzać, w zależności od podejścia i OZC może 9kW nie-t-cap wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 25.06.2019 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Tak wystarczy ale to takie absolutne minimum. Wiedzy nigdy za duzo i na tym watek o wygrzewaniu jastrychu mozna zakonczyc Ja w zeszłym roku wymieniałem na połowie domu grzejniki na podłogówkę. A że mieszkałem ,to chciałem (musiałem) to zrobić szybko. U mnie 6 cm wylewki 3 tygodnie schło samo a później 1 tydzień wygrzewania. Połóżyłem panele i nic się nie stało. Codziennie na noc kładłem folie około 50cm x 50cm i sprawdzałem czy tworzy się rosa. Po 6 dniach grzania folia była sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts