Marek2504 07.07.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak wysoko ma być jednostka zew. To zależy od warunków. Jeżeli w miejscu montażu jednostki tworzą się np. jakieś zaspy śnieżne, to należy podnieść wyżej. Stelaż jest regulowany. U mnie jest 50cm i jest to wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.07.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Czy macie w swoich pompiarskich kotłowniach kratkę odpływową w podłodze? Potrzebne to, niepotrzebne, zda egzamin czy też w razie W i tak nie odbierze wody? PS Moja kotłownia jest jeszcze pralnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.07.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Ja mam. Tyle, że u mnie kotłownia to również pom. techniczne gdzie są wszystkie rury z wodą. Miałbym ją niezależnie od PC lub innego systemu. Dodam tylko, że u mnie kotłownia i garaż jest na tym samym poziomie co reszta domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.07.2019 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Też mam kratkę, ale nie jest wymagana przez nadzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.07.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Mojej "kotłownia" (czyli pralnia z pompa ciepła w narożniku) to funkcjonalnie i wizualnie bliżej do łazienki niż typowej kotłowni.Dlatego myśl czy czasem nie "zamurować" przygotowanego odpływu w podłodze? A czy w ogóle potrzebne takie zabezpieczenie, ani to ładne, nie doleje do syfonu to śmierdzieć pewnie będzie. Stąd pytanie i rozterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.07.2019 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Mojej "kotłownia" (czyli pralnia z pompa ciepła w narożniku) to funkcjonalnie i wizualnie bliżej do łazienki niż typowej kotłowni. Ja mam podobnie; - pralnia oraz suszarnia w zimie, - kratka, już parę razy się przydała, jak nastąpiła awaria pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AK11 08.07.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 A ja u siebie nie dałem kratki chociaż w pomieszczeniu jest główny zawór wody, filtr, zmiękczacz i pralka. Ostatnie 20 lat miałem pralkę w kuchni gdzie też nie było kratki i nigdy nie nastąpiła awaria przy której kratka byłaby potrzebna. Dodatkowo planuję dołożyć w swojej "kotłowni" czujnik zalania, być może sprzężony z zaworem odcinającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 08.07.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 U mnie kratka również obecna. Odpukać, do tej pory nie było potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 09.07.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Taka ciekawostka. Obecnie w domu mam 22,3 stopnie. Jak tak dalej będzie z tym naszym latem to załączy się pompa..hehe (czujnik ustawiony na 21,85 stopni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 13.07.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Witam , dostałam ofertę na pompę jednofazowa pompa ciepła Panasonic o mocy 12 kW KIT-WC12H6E5 - generacja H, w układzie biwalentnym z kotłem elektrycznym.Czy ktoś może mi wytłumaczyc układ biwalentny z kotłem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.07.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 (edytowane) Świeży użytkownik Panasa Aquarea i delikatny zgrzyt/zawód lub nieumiejętność obsługi. Program wygrzewania/suszenia betonu. Po zaniku napięcia pompa po wstaniu nie wraca do programu betonu tylko startuje normalne (chyba) ostatnie ustawienia użytkowe (czy to grzanie czy cwu). Biorąc pod uwagę, że wygrzewanie betonu odbywa się na placu budowy na którym z reguły się nie mieszka to spore niedopatrzenie PS Do jakiej maksymalnej temperatury wygrzewaliście posadzki jastrychowe (miksokreta)? Edytowane 13 Lipca 2019 przez giman PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.07.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Niestety tak z tym programem wygrzewania jest. Ja miałem do 45C ustawione, ale PC dobiła do 42, a przeważnie podczas tych kilku dni gdzie miało być 45C, chodziła na 40-41.5C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.07.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 A jaki łączny czas wygrzewałeś? Powinni poprawić w kolejnych wersjach, pewnie by się to softem udało zrobić w sterowniku wystarczy chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.07.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Problem jest znany od dawna. Co najmniej od wersji F. Wygrzewam, bo jeszcze nie skończyłem (jestem na 17 dniu), według tego programu Konsultowałem z parkieciarzem i potwierdził, że ten jest dobry. Ponieważ mam jeszcze czasu, planuję po zakończeniu uruchomić jeszcze raz ten sam program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.07.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 (edytowane) Ja nie mam czasu. Szukam rozwiązania na szybko i dobrze 29 dni łomatko ;/ planuję skrócić i trzymać kciuki. pytanie: A wiecie może gdzie kupić tacę odciekową, która będzie pasować i nie będzie kosztować jak oryginał za 1300zł, kurde to kawałek blachy. Edytowane 13 Lipca 2019 przez giman pytanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.07.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 (edytowane) Jak oceniacie głośność jednostki wewnętrznej (Panas ADC 9kW 1f lub podobny)? Czy to może przeszkadzać, będę miał ja w pralni, co prawda nie jest to sypialnia, ale też nie jest to kotłownia/garaż. Sypialnia jest tuż obok. To nie wydaje dzwięku Niestety, ale hałasuje trochę. Tak jak pisał Szklara i pare innych osób. Mam pytanie o nową generację J pompy. Porównywałem tabelkę COP dla pompy o mocy 9kW gen. J vs H i stara generacja wypada lepiej. O co chodzi? Nie wiem jakiej fazowości porównywałeś, ale 9kW 1f to gen.J ma wyższe współczynniki. Ma ktoś dane dla -15*C ? Także nisadze żeby Panasonic widząc co robi konkurencja się podnosil z serią H chyba że u instalatorów podrozeje Oczywiscie J będzie droższa. Seria J w tej samej cenie co H, ale czy to na pewno lepsza pompa? Edytowane 15 Lipca 2019 przez giman pyt. -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.07.2019 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Coś mi chyba nie działa w wygrzewaniu/suszeniu betonu (Świeży Panas 9kW 1f).Ustawiełm na 16 dni (wiem, że mało, ale ja nie o tym). od 25 st.C max 42 przez kilka dni i potem spadek.W międzyczsie wyłączyli prąd więc ustawiłem ponownie tyle, że na 14 dni startujac od 30St.C, czyli zachowałem plan. 1. Czy przy suszeniu betonu cały czas powinna na wyświetlaczu być informacja, ze to suszenie i ze etap taki a taki jest obecnie czy też po jakims czasie wraca do ekranu głownego i pokazuje temperatury (na środku duża temperatura zasilania)? Zauwazyłem, ze pompa zatrzymała się na 36 st.C (ten głowny ekran).Po 2 takich dniach uznałem, ze może coś sie zresetowała i ponownie ustawiłem suszenie (na 11 dni start od 40st.C - kontynuacja).Jeszcze przez dwie godziny od włączenia zdązyłem zauwazyć, ze temp zasilania rosnie do 37 i 38 st.C Niestety nastepnego dnia rano ponownie ekran głowny i wielką czcionką 36st. C zasilania. Co jest nie tak albo co robię nie tak? PS Tak zdzwonię do instalatora, ale może tu też się czegoś dowiem od użytkowników:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 1. Nie wraca do ekranu głównego. Pokazuje cały czas to co u Ciebie. Skoro miałeś ekran główny to znów musiałeś nie mieć prądu. O dobijaniu do zadanej temperatury, dopiero co pisałem jakieś 2 tyg temu, ale jak widać czytać się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.07.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Dzięki za pomoc i bardzo szybkie odpowiedzi:)Złośliwość naprawdę zbędna czytałem o dobijaniu do temperatury.Ale 36 st.C to torchę mało jak na maxa i mój max ustawiony to własnie 42, czyli to co osiągnąłeś u siebie.Moje pytanie było bardziej o to czy ma wracac do ekranu i jak się zachowuje, dostałem odpowedź już wiem. Pytałem sąsiada i braku prądu nie było, więc albo jakiś lokalny brak u mnie, albo jakas wada pompy ;/ Czas dodzwonić się do instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Wystarczy niestety chwilowy zanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts