agb 25.07.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Moja praktyka jest zgoła inna. Wyceny zebrałem na ponad 10 pomp od 7 czy 8 instalatorów. Buforów było zero. Bo w wycenie często ich nie ma, ale już przy konkretnych rozmowach pojawia się sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Może ktoś poleca jakiegoś instalatora z okolic Warszawy? jest tu kilka osób zadowolonych z Ekosed. W tym użytkownik PaRa, który ma właśnie Panasonica 7kW bez bufora od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 jest tu kilka osób zadowolonych z Ekosed. W tym użytkownik PaRa, który ma właśnie Panasonica 7kW bez bufora od nich. Pisałem maila o PC i PV ale milczą od 2 miesięcy, więc zlałem ich, ponowię skoro polecani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Zadzwoń najpierw lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.07.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Bo w wycenie często ich nie ma, ale już przy konkretnych rozmowach pojawia się sugestia. Byc moze tak tez sie zdarza. Z poczatkowych 7-8 instalatorow osobiscie spotkalem sie z 3 aby omowic szczegolowo temat. Nadal bylo zero buforow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 25.07.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Przy podłogówce bufor to tylko straty - pieniędzy, miejsca, ciepła, COP. Klik A przy podłogówce na parterze i klimakonwektorach na piętrze? Bronię się przed buforem (choć na wszelki słuczaj odejścia z zaworami bym zrobił) a wszyscy instalatorzy wciskają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.07.2019 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Poczytaj o buforze: https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/nieszczesny-bufor-do-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 26.07.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 kiedyś trafiłem na instrukcję serwisową aquarea i tam był taki zapis skoro masz klimakonwektory to chcesz chłodzić wieć bufor pełni funkcję sprzęgła "Jeśli pompa obiegowa nie wytwarza rekomendowanej objętościowej prędkości przepływuwody przez wymiennik, należy zastosować sprzęgło hydrauliczne. Zastosowaniesprzęgła hydraulicznego jest również rekomendowane dla systemów mających pracowaćw funkcji chłodzenia!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa123 27.07.2019 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Kupiłem TCAP 9kW 3f. Jakie macie zabezpieczenia elektryczne ? W instrukcji zalecają wyłączniki różnicowoprądowe 3f i 1f - jednak one znajdują się w pompie - więc po co dublować ? Czy macie zainstalowane czujniki zaniku fazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Kupiłem TCAP 9kW 3f. Jakie macie zabezpieczenia elektryczne ? W instrukcji zalecają wyłączniki różnicowoprądowe 3f i 1f - jednak one znajdują się w pompie - więc po co dublować ? Czy macie zainstalowane czujniki zaniku fazy ? W rozdzielni mam tak : -B25 cała PC -B20 grzałki -C20 sprężarka Do tego czujnik zaniku fazy+stycznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa123 27.07.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 W rozdzielni mam tak : -B25 cała PC -B20 grzałki -C20 sprężarka Do tego czujnik zaniku fazy+stycznik Dziękuję za odpowiedź. U mnie nie ma możliwości podłączenia zabezpieczenia osobno na sprężarkę. Zabezpieczyć można 2 obwody - 1 trójfazowy na całą PC oraz jednofazowy na grzałkę. Dałem zabezpieczenia wg instrukcji B20 3p. i B16 1p. Dałem też czujnik zaniku faz - chociaż przy inwenterze chyba nie jest potrzebny. Nie wiem po co zalecają jeszcze zabezpieczać różnicowoprądowo skoro różnicówki są w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.07.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Dziękuję za odpowiedź. U mnie nie ma możliwości podłączenia zabezpieczenia osobno na sprężarkę. Zabezpieczyć można 2 obwody - 1 trójfazowy na całą PC oraz jednofazowy na grzałkę. Dałem zabezpieczenia wg instrukcji B20 3p. i B16 1p. Dałem też czujnik zaniku faz - chociaż przy inwenterze chyba nie jest potrzebny. Nie wiem po co zalecają jeszcze zabezpieczać różnicowoprądowo skoro różnicówki są w pompie. Dodam jeszcze , że mam czasówkę ok 30 po pojawieniu się zasilania-chodzi o tzw piki zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.07.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Dodam jeszcze , że mam czasówkę ok 30 po pojawieniu się zasilania-chodzi o tzw piki zasilania. Chyba pompa sama z siebie zanim się załączy to czeka dość długo , jedynie to pompy obiegowe od razu ( no prawie od razu) się załączają. Także takie dodatkowe zabezpieczenie wydaje się "nadgorliwością" , ale czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.07.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Chyba pompa sama z siebie zanim się załączy to czeka dość długo , jedynie to pompy obiegowe od razu ( no prawie od razu) się załączają. Także takie dodatkowe zabezpieczenie wydaje się "nadgorliwością" , ale czemu nie. Wolę nie testować PC na piki-sriki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.07.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Chyba pompa sama z siebie zanim się załączy to czeka dość długo , jedynie to pompy obiegowe od razu ( no prawie od razu) się załączają. Także takie dodatkowe zabezpieczenie wydaje się "nadgorliwością" , ale czemu nie. Żadna nadgorliwość. Ja założyłem przekaźniki nadzorcze które w momencie zbyt wysokiego lub niskiego napięcia rozłączają wszystkie fazy. Mają zdefiniowaną zwłokę po powrocie zasilania - chodzi o sytuację kiedy podczas pobliskiej burzy, między momentami zaniku zasilania - pojawia się wiele "pików" napięcia. Są one niebezpieczne dla elektroniki - oczywiście przepięciówka plus uziom swoją drogą. Jednostkę zewnętrzną też uziemiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaa123 01.08.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Jaki macie pobór energii przy TCAP 9kW 3f w stanie czuwania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika2828 06.08.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Witam ,który model pompy waszym zdaniem lepszy 9 kW AQUAREA T-CAP generacji H model WH-SXC09H3E8 + WH-UX09HE8 czy AQUAREA o mocy 12 kW typu split, serii High Performance, generacji H, model WH-SDC12H9E8 + WH-UD12HE8 Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 232,0 m2Kubatura ogrzewana budynku VH: 716,3 m3Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 6862 WProjektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 2010 WCałkowita projektowa strata ciepła Φ: 8872 WNadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 WProjektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 8872 Wcałość domu to podłogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Przy drugim wygrzewaniu wylewki mój problem ze dowolnym ustalaniem temp zasilania chyba ustał. Przy okazji 8 z 22 pętli jest zakręconych, a problemów z przepływem jak widać nie ma. Można więc bez sprzęgła/bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 08.08.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Czy ktoś może wrzucić zdjęcie jednostki zewnętrznej Sdc 9kW 1f z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.08.2019 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) - Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL:8872 W -Całość domu to podłogowka Jeżeli grubość wylewek jest mała rzędu ; 6 do 8 cm - to TCap 9 kW ponieważ; - Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada .......Na Temperatury > - 2 C , - Będziesz zmuszony do grzania cało-dobowego, - Nie wykorzystasz w pełni nadmiaru mocy z pompy 12 kW, - Przy 0 C, moc cieplna budynku to ; 4436 W - Przy + 5 C, moc cieplna budynku to ; 3327 W Ilość godzin z daną temperaturą dla Łodzi - dla - 13 C - jest 0,0 h, - dla - 12 C - jest 5,0 h, -dla - 11 C - jest 16 h, - dla - 10 C - jest 20 h Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts