mika2828 08.08.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Dziekuję za radę. Mama wycenę na taki zestaw CWU Lemet MAXI 300l z pompą cyrkulacyjną Wilo(pompa, dzięki której jest szybciej ciepła woda w bateriach), dodatkowo ze sprzęgłem hydraulicznym i 2 pompami, które muszą wspomóc przepływ wody w podłogówce, zaworami Valvex PN40, rurą pipelife Carbo,śrubunkami, złączkami, uchwytami itp. zalaniem instalacji, uruchomieniem i podbiciem gwarancji przez serwisanta .Pompa 9 kW AQUAREA T-CAP generacji H model WH-SXC09H3E8 + WH-UX09HE8 Dom na płycie fundamentowej 10xps pod i 10eps na płycie ,wylewka gr.8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.08.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Instalacja ze sprzęgłem hydraulicznym i 2 pompami, które muszą wspomóc przepływ wody w podłogówce, Pompa 9 kW AQUAREA T-CAP generacji H model WH-SXC09H3E8 + WH-UX09HE8 Dom na płycie fundamentowej 10 xps pod i 10 eps na płycie ,wylewka gr.8 cm Jeżeli instalacja podłogówki jest poprawnie wykonana to należy zastanowić się ; a/ czy sprzęgło hydrauliczne jest potrzebne, b/ czy 2 pompy obiegowe są potrzebne, c/ może wystarczy; .....PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje np; góra oraz dół, Warto zastanowić się nad zastosowaniem pompy 9 kW/ T-Cap/1f - która ma takie same parametry jak 3 f, a jest dużo tańsza. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika2828 08.08.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Bardzo dziękuję za pomoc.Jestem kobietą i temat pomp ciepła jest mi zupełnie obcy a znależć dobrego instalatora to cud więc każda sugestia jest bardzo przydatna którą przedyskutuję z wykonawcą.Dom to duża długa 25 m długości parterówka w kształcie prostokąta.Ten sam instalator będzie wykonywał podłogówkę oraz dobór i montaż pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.08.2019 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Dom na płycie fundamentowej; 10 xps pod i 10 eps na płycie, wylewka gr. 8 cm Skoro jest płyta, to należałoby zastanowić się nad pompą 12 kW/ T-Cap i grzaniem w T2, Jak gruba jest płyta ? Czy pomiędzy płytą a wylewką jest warstwa ocieplenia? Korzystnie, jeżeli nie byłoby żadnej warstwy ocieplenia. Trochę mało XPS pod płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.08.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Andrzej znów sam ze sobą gada, podczas gdy wszystko już zostało napisane. Dom na płycie fundamentowej 10xps pod i 10eps na płycie ,wylewka gr.8cm 12kW to już 3-fazy wypadałoby, a więc i koszt dużo wyższy. II taryfę może i lepiej by wykorzystała, ale wątpię aby różnica między 9kW 1F, a 12kW 3F się zwróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 18.08.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Witam ma pytanko Panasonic Sdc 9kwh rano po podgrzaniu wody z jednostki wew z odpływu leci trochę wody nie mam do kanalizacji podpietej tej rurki tylko kratka w podłodze i jest mokra podłoga normalne to jest? W zimie nie leciała woda tamtędy od czego jest ta rurka i czy wam też leci woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 18.08.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Witam wszystkich po długiej przerwie. Mieszkamy od lipca( wcześniej tylko grzałem) i zauważyłem, że włącza się booster. Zmniejszyłem temp. CWU do 46-47C i dalej to samo. Pompa jest w trybie REMOTE, podpięta do sterownika pokojowego euroster Q7 o ile pamiętam. Okienka grzania szerokie. w soboty i niedziele całe dnie. Nie używam TIMERA. Na pompie teraz ustawiony jest tryb TANK. Dzienne zużycie prądu z pompy to 11 kwh. Macie jakieś sugestie? Rodzina 4 osoby, pompa 1 fazowa TCAP 9kW. Dodam, że przy ręcznym podbiciu temp. booster się wyłącza i załącza się sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.08.2019 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Witam ma pytanko Panasonic Sdc 9kwh rano po podgrzaniu wody z jednostki wew z odpływu leci trochę wody nie mam do kanalizacji podpietej tej rurki tylko kratka w podłodze i jest mokra podłoga normalne to jest? W zimie nie leciała woda tamtędy od czego jest ta rurka i czy wam też leci woda ? Masz za duże cisnienie w ukladzie upuść minimalnie wody tak żebyś miał 1,5 na zegarze podczas postoju pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.08.2019 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Witam wszystkich po długiej przerwie. Mieszkamy od lipca( wcześniej tylko grzałem) i zauważyłem, że włącza się booster. Zmniejszyłem temp. CWU do 46-47C i dalej to samo. Pompa jest w trybie REMOTE, podpięta do sterownika pokojowego euroster Q7 o ile pamiętam. Okienka grzania szerokie. w soboty i niedziele całe dnie. Nie używam TIMERA. Na pompie teraz ustawiony jest tryb TANK. Dzienne zużycie prądu z pompy to 11 kwh. Macie jakieś sugestie? Rodzina 4 osoby, pompa 1 fazowa TCAP 9kW. Dodam, że przy ręcznym podbiciu temp. booster się wyłącza i załącza się sprężarka. A jak wylaczyles grzanie c.o zmniejszyles temperature potrzebna w domu na sterowniku pokojowym czy w menu pompy zadales temperature zewnetrzna powyzej ktorej ma sie pompa nie wlączac czy jeszcze inaczej. Mi to wyglada jak by syerownik pokojowy nie pozwalal jej sie wlączyc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 18.08.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Chyba jest tak jak piszesz z tym sterownikiem. Zobaczę na ustawienia bo on powinien w takim razie nie mieć ust. temp. powyżej której się wyłącza. Dzięki codix. EDIT W sterowniku ustawiłem temp. grzania na pow.30oC więc powinien automatycznie dawać sygnał pompie do działania w okienkach czasowych. Na pompie został tryb TANK. zobaczę czy teraz będzie pracowała grzałka czy pompa. Jak wy macie to rozwiązane? Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 19.08.2019 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Jest 1,5 bar na postoju. Jakieś sugestie jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.08.2019 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Chyba nic innego nie może być u mnie tez przeciekal ale w granicy 1,8 na postoju więc upuscilem na 1.5 i to go uleczylo.Zaobserwój jakie jest ciśnienie npminute po grzaniu kiedy pompka juz stoi a wymiennik w jednostce jeszcze gorący.Może upuść ma 1,4 albo 1,3 i to uleczy sprawę jak nie to raczej zawór do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 19.08.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 \Witam.Dziś pompa znowu chodzi na boosterze. o co kima? ile wam pobierają pompy dziennie na CWU latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.08.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Ja mam zbiornik 200l czujnik na srodku baniaka, grzeje raz na dobe przez 35minut z 28 do 45 stopni 3 osoby tylko normalne prysznice i przez dzien umywalka czy mycie naczyn ,podlicznik na pompie zurzycie przy zewnetrznej od 25 do 33 okolo 0,6kwh przy 20do 25 stopni ok.0,8kwh plus do wszystkiego ok.0,2kwh na dobę na czuwanie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 19.08.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 To u mnie w domu szalejemy z wodą, zbiornik CWU 180l, dobowe zużycie przez PC średnio 3 kWh, załącza się średnio 4 razy na dobę, pompa załącza się według dolnego czujnika przy 38 *C, a wyłącza przy 43*C, górny czujnik pokazuje wtedy temp CWU 46-47*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 19.08.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Ok spróbuję upuścić ciśnienie tylko jak? U mnie grzeje ciepłą wodę tylko w takiej g13 2 razy dnia czujnik na samym dole zbiornik 300 l i chyba za nisko naleje dziecku trochę wody i już się pompą załancza żeby podgrzać cały zbiornik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.08.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 To u mnie w domu szalejemy z wodą, zbiornik CWU 180l, dobowe zużycie przez PC średnio 3 kWh, załącza się średnio 4 razy na dobę, pompa załącza się według dolnego czujnika przy 38 *C, a wyłącza przy 43*C, górny czujnik pokazuje wtedy temp CWU 46-47*C A spróbuj zwiększyć sobie deltę na np.8 stopni i zjedz z temperatura o 2 stopnie i zobaczysz czy Ci starczy wody może bedzie się załączać tylko 2 razy jak starczy to jeszcze w dół a jak nie to wrócisz do poprzednich ustawień. U mnie jak chodzila samopas to tez sporo wiecej ciągła bo wtedy dogrzewa czesto juz ciepłą wodę copy wtedy ma tragiczne wiec sporo ciagnie do tego im wyższa temp.w zbiorniku tym większe straty do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.08.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Ok spróbuję upuścić ciśnienie tylko jak? U mnie grzeje ciepłą wodę tylko w takiej g13 2 razy dnia czujnik na samym dole zbiornik 300 l i chyba za nisko naleje dziecku trochę wody i już się pompą załancza żeby podgrzać cały zbiornik! Gdzieś powinienes miec zawór do spuszczania wody z obiegu c.o to przez niego upusc trochę wody tylko po troche np.ćwierć szklanki i kontrola.Jak jakims cudem noe masz takiego zaworu to w przypadku podlogówki powinieneś chyba miec na rozdzielaczach podlogówki jakies zawory spustowe a w przypadku grzejników to można w jakims najnizej polozonym grzejniku upuscic wody przez odpowietrznik. Co so tego dolnego termometru to w ustawieniach pompy zwieksz delte czyli róznice miedzy temp.grzania a przy jakiej ma sie ponownie włączyć jak tak dogrzewa ciepłą wode to ma kiepskie copy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.08.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 ja wode grzeje do 49 bo lubie ciepłą kąpiel zbiornik 300l 3 osoby Grzeje tylko w 2T i jak na razie jest ok, wody nie brakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.08.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Czujnik na dole to błąd. Powinien być na wysokości 2/3. Od lipca 6 do 8 osób. Grzanie tylko w tanich godzinach. Zasobnik 300l. Średnie dobowe zużycie 1,5 - 2 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts