Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Od 20lat grzeje cwu do 50st i nic mi nigdy nie bylo i dalej bede jechal bez dezynfekcji (jedyny przypadek kiedy włączę ro jak kilka dni nie będę mial rozbioru wody).

Szczerze to nawet nie znam nikogo kto taka dezynfekcje robil w minionych 20 latach teraz dopiero od kilku lat to jakas "moda" nastała na jakies super dbanie o zdrowie a wieczorem paczka chipsów i żarcie z McDonalda

Od 20lat grzeje cwu do 50st i nic mi nigdy nie bylo i dalej bede jechal bez dezynfekcji (jedyny przypadek kiedy włączę ro jak kilka dni nie będę mial rozbioru wody).

Szczerze to nawet nie znam nikogo kto taka dezynfekcje robil w minionych 20 latach teraz dopiero od kilku lat to jakaś "moda" nastała na jakies super dbanie o zdrowie a wieczorem paczka chipsów i żarcie z McDonalda

Po prostu producenci urządzeń zabezpieczają się przed pozwami i złym PR. No i kwestia tego, czy wody używasz co dzień czy nie jak sam piszesz.

Witam.

Czy ktoś wie dokladnie o co chodzi w pompie seri H w ustawieniach zbiornika cwu sa dwie funkcje max czas dzialania c.o. od 3 do 10 godzin i druga max czas dzialania cwu od 5min do 4godz

okienka czasowe, czyli po zaprogramowanym czasie grzania CWU, może przełączyć się na określony czas grzania CO, to są właśnie te okresy.

okienka czasowe, czyli po zaprogramowanym czasie grzania CWU, może przełączyć się na określony czas grzania CO, to są właśnie te okresy.

Sory ale dalej nie jarzę.Mozna tak jakos bardziej dla ulomnych ;)

Co tam ustawic i kiedy i jaki to ma wplyw na prace pompy.

Np.ustawie max czas grzania cwu na 30min a grzania c.o na 10godz to co jak spadnie temp w baniaku o ustawiona delte to pompa przerwie ogrzewanie c.o i wlaczy ogrzewanie cwu na max 30min ?jak nie zdazy w tym czasie dogrzac to zostawi niedogrzana czy moze tak zwiekszy moc zeby napewno zdarzyc? I co potem znowu wróci do grzania c.o i bedzie grzala max 10 godz?a jak dom potrzebuje wiecej godzin to co? Czy to sie bedzie powtarzac ze po tych 10godz znowu dogrzeje tą cwu i potem znowu 10g grzania c.o ???

Zauważyłem jeszcze że gdy na zewnatrz jest temp.powiedzmy od 24 do 34 to pompa chodzi zawsze na tej samej czestotliwosci przez caly okres grzania zbiornika cwu.

Tak jakby sprawdzala jaka jest temp.w baniaku i okreslala z jaka czest.go zagrzeje jesli w baniaku temp.jest niższa od zadanej o od 3 do np.10 stopni(dokladnie nie wyczaiłem)to pompa startuje na 35hz i tak grzeje do końca ma niezle copy.

Jak w zbiorniku jest woda z 18 stopni chlodniejsza od zadanej to pompa startuje i chodzi do konca na 60hz nie obniza czestot w miarę dochodzenia do zadanej i wychodza gorsze copy.

(Sytuacja dotyczy grzania na harmonogramie raz dziennie)

Czy można jakos wymusic grzanie wolniejsze dopuki nie grzeje na c.o to nie zależy mi na czasie grzania cwu moze to robic dlugo ale oszczednie .

Jak grzeje na 35hz to pokazuje copy po 5 nieraz6 a jak grzeje na 60hz to pokazuje copy 3,8 nieraz 4,5.

Mozna by jej bylo ustawic grzanie dwa razy na dobę to by grzala na tych 35hz ale u mnie zaraz będzie taki okrez ze w dzien 20 a w nocy 5 to przy 5st copy beda po 2,5

Edytowane przez codix

A ten czujnik poprostu da się wyciągnąć i włożyć na 2/3 wysokości widzę że jest gotowe podejście tylko jak to jest uszczelnienie?

W baniaku powinna byc wkrecona taka tuleja ona jest szczelna i do niej sie tylko wsuwa wysuwa kabelek zakonczony czujnikiem jak masz wyzej wkrecona taka tuleje a nie zaslepke to możesz przełożyć

No i tak wlasnie sluchacie na tych szkoleniach że potem nie możecie tego w czytelny sposób wyjaśnić klientom.

Funkcje max czas grzania c.o i max.czas grzania cwu służą do zabezpieczenia pracy pompy w przypadku gdy z jakis powodów nie może dogrzac do zadanej temperatury.

Np.gdy ustawimy na sterowniku 25st w domu i nie byloby okreslonego max czasu grzania c.o a pompa nie moglaby dogrzac domu do tych 25st to grzala by 24h na dobę i nie przelaczyla by sie aby nagrzac cwu.Jak ustawimy np.8h to po 8godzinach grzania na c.o nawet jesli nie nagrzeje domu to przelaczy na cwu zeby ja nagrzac (oczywiscie o ile woda w zasobniku bedzie tego potrzebowala)

Tak samo w drugą stronę jesli grzala by cwu a nie mogla by jej dogrzac z różnych powodów(np.wylaczona grzalka i duzy mróz,wysoko ustawiona temp.czesty duzy pobór wody) a nie bylby ustawiony czas max.grzania cwu to pompa grzala by caly czas cwu a nie ogrzewala by domu a tak jesli ustawimy np.2h to pompa jesli niedogrzeje cwu to przelaczy sie i tak na c.o

Nastepna sprawa to ustawienie harmonogramu w seri H może sie komuś przyda bo instrukcje uzytkowania to tez pisal ktos kto na szkoleniach spał :)

Musicie ustawic w harmonogramie np.czas startu grzania cwu i potem czas wylaczenia grzania.

W menu włączyć ten harmonogram tak żeby pod ikonka kalendarzyka swiecila się linia ciagła.

I na koniec wyłączyć pompę przyciskiem standby żeby zgasło zielone światełko,jak tego nie zrobicie to pompa dalej bedzie grzala cwu wedlug zadanej delty a nie wg harmonogramu az do godziny która ustawiliscie jako godzine wyłączenia grzania,po czym o tej godzinie wyłączy sie cała pompa i bedzie juz wg harmonogramu czekac do godziny o której był ustawiony start grzania cwu.

Jesli z jakis powodów właczycie pompe przyciskiem standby (zeby np.podgladnąc temp.w zbiorniku czy zewnetrzną itp) to jesli temp.w zasobniku juz spadla o ustawiona delte to odrazu włączy sie wam grzanie wody bo wtedy przestaje dzialac harmonogram jesli nie spadla na tyle i sie nie wlaczy to musicie po tym znowu wylaczyc pompę żeby dzialal harmonogram.

Nastepna sprawa to licznik zużycia energii w seri H.

Narazie podczas grzania tylko cwu pokazuje jakies tam wartosci w kwh z dokladnoscia co do 0,2kwh a realne zużycie na podlicznikach jest od 50do100% wieksze.

Wiec wszelkie pokazywanie wartosci Cop to se tez mozna w d...wsadzić.

Od Panasonica usyskalem info ze liczy zuzycie tylko podczas pracy sprężarki nie liczy energii przed startem sprezarki i po jej zatrzymaniu np.na prace obiegówki i dlatego sa rozbieżnosci.

Tylko tam też ktoś spał na szkoleniach ;) bo pompa podczas przygotowan do startu sprezarki bierze 0,01kwh a przy grzaniu cwu po dobiciu do zadanej temp.staje i sprezarka i pompa obiegowa przełącza sie tylko zawór na c.o i wiatrak chwile przedmuchuje wymiennik co pobiera znowu 0,01kwh.

Chyba ze pompa zlicza caly czas tylko energie która zużyla sprężarka pomijajac wiatrak ,obiegówke i niewiadomo co jeszcze .

Dokładajac jeszcze dokładnosc 0,2kwh to np.pompa zuzyla juz 0.58kwh a pokaże jeszcze 0,4kwh i stanie w tym momencie i przeliczy piekne copy nie majace nic wspólnego z realiami.

Nie wspominajac juz o sezonowym Scop bo jeszcze na samo czuwanie pobiera 0,18kwh na dobę.

Efektem jest to że po miesiacu grzania cwu pompa pokazuje 22kwh a podlicznik 44kwh wiec srednio miesieczny cop trzeba se podzielic na pół:mad:

Kolejną niedoróbką jest oprogramowanie albo jakies algorytmy które na podstawie temp.w zasobniku okreslaja na jakiej czestotliwosci sprężarki grzac wodę.

W pompach"lodówkach" jest do wyboru standardowe grzanie wody lub inteligentne tu niestety nie ma inteligencji jest tylko standard.

Co powoduje ze mozemy nagrzac ta sama ilosc wody na 3 sposoby i w trzech cenach.

(Wartosci zbliżone dokladnie jeszcze nie zaobserwowalem przy jakiej temp.w zasobniku nastepuje zmiana) ale jest mniejwiecej tak ze jesli mam zadane w zasobniku 46stopni to jesli woda spadnie do 36st pompa dogrzeje wode na 35hz i pobierze 0,6kwh jesli spadnie do 35st pompa dogrzeje wode na 60hz i pobierze 1kwh przy tej samej temp zewn 30st

Trzecia opcja to gdy sie zalaczy grzanie (wcisnelem raz przez przypadek potem sprawdzalem jeszcze dwu krotnie udaje sie to zrobic tylko jak jest na zewnatrz z 28st) wciskamy tryb intensywny i pompa glupieje obniza sie na 20hz i grzeje ta wode 20min dluzej ale za 0,4 kwh

Czyli widac ze mozliwosci sa ale trzeba zaplacic za "lodówkę" inaczej nie patrzy na ekonomię tylko na cos pomiedzy srednio ekonomicznie srednio szybko.

U mnie Aquarea Smart Cloud pokazała za miesiąc sierpień 64kwh, a stan faktyczny z całej kotłowni gdzie jeszcze jest stacja uzdatniania wody to 74kwh. więc nie jest to 100% więcej.

A możesz odczytac nie z aplikacji a na pompie różni sie czy to samo i jaka serie masz tez H?

Widzę że mas tcap więc chyba 3f może musieli jakis inny uklad zastosowac do pomiaru który się mniej myli ja mam zwyklą1f 7kw uzytkownik bobrow tez ma chyba tcap tylko F i tez pisal o jakis 5%

Edytowane przez codix

Sprawdziłem u siebie i smart cloud zaniża o 9% względem podlicznika. Jest 693 vs. 762 kWh.

Kolegi wyzej sie chyba niedoprosze ,mozesz jeszcze sprawdzic czy na pompie w tych slupkach np.za wrzesien zgadza sie z tym co smart cloud pokazuje za sierpień.

Chodzi o miesiac z sama cwu.

Mi zaniza o 100% moze jak zaczne grzac na c.o pompa bedzie dluzej chodzic może ta rozbierznosc bedzie mniejsza.

Albo moze na smart pokazuje w miare dobrze to moze bym sobie założył.

Jak ze sterowaniem ze smarta on tez bazuje na tym termostacie co jest razem z pompą?(czyli histeryza 1st)

Nie mozna sobie ustawic tak żeby w domu np.od godziny tej do tej bylo 22,5 a od innej do innej 22 czy 21,5 ? Jedynie chyba tylko grzanie z krzywą i najwyzej podbicie albo obnizenie tej krzywej w jakis godzinach?

Edytowane przez codix

Witam wszystkich, mam pompę 5kW, od czerwca obserwuję jej działanie tylko przy grzaniu CWU. Muszę niestety potwierdzić to o czym piszą inni statystyki z pompy to bzdury. Według mnie jest tak.....

1. Pompa nie zlicza zużycia ok 8W na czuwaniu - to jeszcze mogę zrozumieć.

2. W ogóle nie zlicza zużycia przez jednostkę wewnętrzną ( sterownik, pompa obiegowa ) bo moduł mierzący zużycie znajduje się w jednostce zewnętrznej przy kompresorze...

3. Pomiar prądu ( na jego podstawie obliczona moc ) przez elektronikę pompy jest w miarę poprawny ( jeżeli chodzi o kompresor ) - wystarczy sprawdzić chwilową moc pobieraną przez pompę u mnie różnice wynikają z zaokrągleń do 0,2kW i braku doliczania jednostki wewnętrznej.

4. Oprogramowanie zliczające jest do niczego... to pewnie kopia oprogramowania z T-Capa 9kW i na małych mocach zaokrąglenia są tak duże, że wychodzą straszne bzdury. Np pompa startuje i przez chwilę dochodzi do stabilnej mocy ( max 3-5min do 35Hz ) - na wyświetlaczu pompy moc 0,4kW ( z licznika 0,56... ) pracuje tak grzejąc wodę przez 1h i 15min po czym w podsumowaniu stwierdza, że zużyła 0,2kWh. Ciekawym przykładem jest gdy u mnie przy częstotliwości 24Hz pompa przy ciepłej pogodzie ( ok 25*C ) produkuje 2,6kW a zużywa 0kW... Przy częstotliwościach ~35Hz i ładnej pogodzie pompa "podlicza" wartość COP nawet do 19 - bardzo bym się z tego cieszył gdyby choć w połowie była to prawda.... COP-y z pompy: lipiec -10,1 sierpień - 11,7

Rzeczywistość... za sierpień - 5,1 - liczone oczywiście tylko ze zużycia w czasie pracy pompy, w przypadku tak małej pompy zużycie na czuwaniu ma znaczenie i COP z całkowitego zużycia to 3,8 - przy czym to nie wina pompy, że tak mało ma pracy :).

Ogólnie z pompy jestem bardzo zadowolony ale te statystyki mnie wnerwiają, uważam, że przy sprzęcie za takie pieniądze to przesada, wiem, że te statystyki są tylko orientacyjne i nie są podstawową funkcją urządzenia ale gdybym kupił lodówkę z zegarkiem pokazującym przybliżona godzinę spodziewałbym się niedokładności w minutach a nie porach dnia...

Wg mnie można by tu stwierdzić, że urządzenie jest niepełnowartościowe ponieważ nie posiada wszystkich cech opisanych w ulotkach producenta i żądać usunięcia wady lub obniżenia ceny... - ja bym wolał, żeby to działało... Poniżej przykładowe zdjęcia.

P_20190801_083337_vHDR_On.jpg

P_20190830_162021_vHDR_On.jpg

P_20190830_162033_vHDR_On.jpg