Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ten, problem w tak dużym stopniu jest tylko przy maluchach 3 i 5kW, ona mają bardzo małe częstotliwości minimalne których licznik nie zlicza, i wtedy wychodzą takie dane.

Przy pompach 7kW i większych jest już dobrze, a aktualizacje oprogramowania rozwiązują po woli takie problemy.

Panasonic jest liderem i większość z tych rozwiązań wprowadził jako pierwszy dlatego czasem wymagana jest aktualizacja oprogramowania by takie problemy rozwiązać.

codix napisał:
Kolegi wyzej sie chyba niedoprosze ,mozesz jeszcze sprawdzic czy na pompie w tych slupkach np.za wrzesien zgadza sie z tym co smart cloud pokazuje za sierpień.

Chodzi o miesiac z sama cwu.

Mi zaniza o 100% moze jak zaczne grzac na c.o pompa bedzie dluzej chodzic może ta rozbierznosc bedzie mniejsza.

Albo moze na smart pokazuje w miare dobrze to moze bym sobie założył.

Jak ze sterowaniem ze smarta on tez bazuje na tym termostacie co jest razem z pompą?(czyli histeryza 1st)

Nie mozna sobie ustawic tak żeby w domu np.od godziny tej do tej bylo 22,5 a od innej do innej 22 czy 21,5 ? Jedynie chyba tylko grzanie z krzywą i najwyzej podbicie albo obnizenie tej krzywej w jakis godzinach?

Sorki ale byłem poza domem dopiero wczoraj powrót.

Tak mam wersję H T-Capa 9kW 1F.

To samo co na pompie jest w aplikacji.

CNC_POMPY_CIEPLA napisał:
Ten, problem w tak dużym stopniu jest tylko przy maluchach 3 i 5kW, ona mają bardzo małe częstotliwości minimalne których licznik nie zlicza, i wtedy wychodzą takie dane.

Przy pompach 7kW i większych jest już dobrze, a aktualizacje oprogramowania rozwiązują po woli takie problemy.

Panasonic jest liderem i większość z tych rozwiązań wprowadził jako pierwszy dlatego czasem wymagana jest aktualizacja oprogramowania by takie problemy rozwiązać.

Ja mam 7kw i oszukuje od 50do100% w wysokich temperaturach zewnetrznych typu ponad 25st.

Teraz sie ochlodzilo do 15st i sie poprawilo oszukuje z 15% a chodzi przewaznie tak samo na 35hz wiec czestotliwosc nie bardzo tu ma znaczenie.

codix napisał:
Ja mam 7kw i oszukuje od 50do100% w wysokich temperaturach zewnetrznych typu ponad 25st.

Teraz sie ochlodzilo do 15st i sie poprawilo oszukuje z 15% a chodzi przewaznie tak samo na 35hz wiec czestotliwosc nie bardzo tu ma znaczenie.

A przecież klient zapłacił za dobrze wskazujące oprogramowanie .... Ciekawe czy sprzedawca/ montażysta uświadomił ( uświadamia bo nadal są w sprzedaży ) klienta że musi sobie sam wymyślić algorytm matematyczny prywatny strikte pod swoją jednostkę aby dowiedzieć się ( obliczyć ) ile tak na prawdę PC pobrała prądu itd bez inwestowania w pod licznik .

W końcu informacje o źle wskazujących jednostkach były zaraz po pierwszych montażach wersji H nawet tu na forum ..

Jeżeli chodzi o ciepłomierz wg mnie jest dość wiarygodny, dwa miesiące przed założeniem pompy miałem CWU na grzałce z podlicznikiem i produkcja pompy mniej więcej pokrywa się z tamtymi wynikami. Zresztą problem z liczeniem zużytej energii to nie problem modułu pomiarowego tylko oprogramowania które te wyniki obrabia... a błędy są tym większe im mniejsze jest zużycie a ponieważ produkcja ciepła jest kilkakrotne większa od zużycia to przy niej błędy z zaokrągleń są mniejsze.

toommm napisał:
A przecież klient zapłacił za dobrze wskazujące oprogramowanie .... Ciekawe czy sprzedawca/ montażysta uświadomił ( uświadamia bo nadal są w sprzedaży ) klienta że musi sobie sam wymyślić algorytm matematyczny prywatny strikte pod swoją jednostkę aby dowiedzieć się ( obliczyć ) ile tak na prawdę PC pobrała prądu itd bez inwestowania w pod licznik .

W końcu informacje o źle wskazujących jednostkach były zaraz po pierwszych montażach wersji H nawet tu na forum ..

Przecież od dawna już wiadomo że dane podawane przez Panasonica H można traktować jako bezużyteczny gadżet , bo nie mają żadnej wartości pomiarowej i jak komuś zależy na monitoringu zużycia energii to lepiej zainwestować w podlicznik energii i dokupić u urządzonko do monioringu zużycia (PVMonitor).

Tyle że problem jest taki że wielu dopłaca i to nie mało do Panasonica i do tych tak naprawdę bezużytecznych bajerów ...

Dane z tego licznika energii elektrycznej mogą pochodzić co najwyżej z inwertera, czyli "prostownika" ,który zasila sprężarkę. A najprędzej pochodzą z prostych przeliczeń częstotliwości - dla odpowiedniej częstotliwości jest w tabelce odpowiednia wartość mocy i prądu.

Natomiast licznik wyprodukowanej energii - ciepłomierz ( czujnik przepływu plus dwa termometry) to urządzenie dość dokładne.

Pytanie do kolegi CNC_Pompy_Ciepla , czy faktycznie aktualizacje są , i jeśli tak to przebiegają automatycznie poprzez moduł sieciowy , czy aktualizować trzeba ręcznie przez serwis ?

MiG25 napisał:

Pytanie do kolegi CNC_Pompy_Ciepla , czy faktycznie aktualizacje są , i jeśli tak to przebiegają automatycznie poprzez moduł sieciowy , czy aktualizować trzeba ręcznie przez serwis ?

Witam, w module Aquarea Smart Cloud jest przycisk aktualizacji, z tego co wiem trzeba ręcznie to zrobić.

CNC_POMPY_CIEPLA napisał:
Witam, w module Aquarea Smart Cloud jest przycisk aktualizacji, z tego co wiem trzeba ręcznie to zrobić.

Witam, w module są trzy przyciski : WPS , Register/Reset i Check.

Jest też w instrukcji modułu ,że funkcja Firmware update uruchamia się sama ,raz na dzień...

Tyle ,że Firmware modułu Aquarera Smart Cloud a Firmware samej płyty głównej to wg mnie dwie różne i niezależne rzeczy. To o czym piszą to tylko aktualizacja modułu. Pytanie , czy moduł może przeprogramować płytę główną , i jak sprawdzić wersję oprogramowania płyty głównej.

EDIT: Bo tak naprawdę liczenie energii jest w programie płyty głównej ( bez modułu Smart Claud jest to w stanie robić dalej , niezależnie).

Edytowane przez MiG25

IMO, to aktualizuje tylko moduł smartclouda, a ten tylko prezentuje pomiary z PC.

Co do ciepłomierza, to stawiam, że liczy on z przepływu i delty. Przepływ jest podawany dosyć dokładnie, do setnej l/s. Pytanie na ile dokładnym jest ten pomiar. Delta z kolei liczona jest z dwóch temp podawanych z dokładnością 1/4 oC. Tutaj znów pytanie, na ile pomiar jest dokładny.

Czujniki temperatury z tej samej partii mają tą samą odchyłkę.

Może ktoś ma zewnętrzny ciepłomierz dla porównania.

EDIT: Poza tym dokładność co 0,25stopnia jest raczej ok , bo najdokładniejszy PT100 czy PT1000 użyty w ciepłomierzu mógłby mieć tolerancję najwyżej +-0,1 stopnia.

Edytowane przez MiG25

Jeśli przyjąć że cieplomierz jest ok to łączny Scop od zalozenia pompy u mnie (grzana tylko cwu do 46 ,grzalka wylaczona ,dezynfekcja wyłączona) pompa ma 1,5miesiaca, wynosi wg licznika pompy 5,1 wedlug podlicznika 2,74 wiec szalu nie ma a bylo cieplutko nawet upały teraz bedzie juz tylko gorzej.

Zimą czuwanie pompy bedzie mozna zaliczyć do c.o ;)

Wskazania ile energii wyprodukowala też sa podawane z dokładnością 0,2 kwh więc przy małych produkcjach dziennych tez może to powodowac jakies niedokladnosci.

Do podsumowania miesiecznego pewnie podlicza wskazania dzienne które są już z błędem od 0do0,2kwh wiec błąd się powieksza do max 6kwh