Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Potwierdzone kilkakrotnymi próbami z innym cyfrowym termometrem.

Pompa 7kw seria H kupowana w lipcu tego roku.

Sterownik wyciagniety z jednostki na sciane w salonie.

Sterownik posiada wbudowany termostat którego wskazania mozna korygowac po 2 stopnie w dół i dwa w górę (co stopień)

Ustawiac temperature w salonie mozna tez co stopień.

Dzialanie jest nastepujace ustawiamy np.23stopnie PC sie załącza i grzeje na termostacie wskakuje 23stopnie pompa jeszcze grzeje aż przebije o jakies 0,2st (tak pokazuje mój drugi cyfrowy termometr napewno nie jest to nawet 0,5 st) pompa sie wyłącza i czeka na spadek jesli na termostacie wskoczy 22 stopnie wtedy zaczyna znowu grzać(przy czym ten przeskok na 22 stopnie nastepuje przy temp.22,8 stopnia)

Wiec ten wbudowany termostat jest całkowicie ok

Jedyną wadą jest to że wbudowana pompa obiegowa chodzi 24h/na dobę chyba że np.sloneczko podniesie temperature o stopien wyzej niz temperatura ustawiona na termostacie wtedy pompka obiegowa staje

Potwierdzone kilkakrotnymi próbami z innym cyfrowym termometrem.

Pompa 7kw seria H kupowana w lipcu tego roku.

Sterownik wyciagniety z jednostki na sciane w salonie.

Sterownik posiada wbudowany termostat którego wskazania mozna korygowac po 2 stopnie w dół i dwa w górę (co stopień)

Ustawiac temperature w salonie mozna tez co stopień.

Dzialanie jest nastepujace ustawiamy np.23stopnie PC sie załącza i grzeje na termostacie wskakuje 23stopnie pompa jeszcze grzeje aż przebije o jakies 0,2st (tak pokazuje mój drugi cyfrowy termometr napewno nie jest to nawet 0,5 st) pompa sie wyłącza i czeka na spadek jesli na termostacie wskoczy 22 stopnie wtedy zaczyna znowu grzać(przy czym ten przeskok na 22 stopnie nastepuje przy temp.22,8 stopnia)

Wiec ten wbudowany termostat jest całkowicie ok

Jedyną wadą jest to że wbudowana pompa obiegowa chodzi 24h/na dobę chyba że np.sloneczko podniesie temperature o stopien wyzej niz temperatura ustawiona na termostacie wtedy pompka obiegowa staje

Było o tym jak działa ten sterownik w tym wątku już kilka razy.

Po pierwsze sterownik można korygować +/- 2 stopnie ale w skokach co 0,5 stopnia anie jak piszesz co 1 stopień.

Po drugie sterownik ten ma pewną przypadłość która działa na jego jakby plus powodując w działaniu zmniejszenie histerezy z +/- 1 stopnia do +/- 0,5 stopnia. Wizualnie histereza pozostaje bez zmian i wynosi +/- 1 stopień.

Po trzecie obiegówka będzie pracować non stop w przypadku ustawienia (strefa&czujnik) na temperatura wody. W przypadku ustawienia na czujnik pokojowy wew. lub zewnętrzny obiegówka powinna się zatrzymać.

Nie spotkalem się wczesniej z takim opisem więc opisałem.

Co do korekty faktycznie jest co 0,5st (moja pomyłka)

Co do ustawiania temp.w pomieszczeniu tylko pełne stopnie.

Co do histeryzy to u mnie jak ustawie 22 to 22,2 przestaje grzać a 21,8 ponownie zaczyna(na wyswietlaczu pokazuje 21) mierzone dokładnym termometrem moze byc jakis bład pomiaru rzędu 0,2 stopnia.

Co do ustawienia to chyba jak działa wg termostatu to musi miec juz ustawione termostat zew lub wew .Jak ma ustawione temperature wody to nie działaja wtedy termostaty.

Wiec mam ustawione termostat wew.i pompa obiegowa caly czas chodzi.

Moj instalator twierdzi ze nie wie bo ich na szkoleniach ucza ze fabryczny termostat ma histetyze 1st wiec nie ustawia na nim a jak ktos chce to montuje mu termostat zewnetrzny i na nim mówi że na 100% nie jest pewny ale raczej pompa staje po ilus tam sek.po zadzialaniu termostatu.

Czy ktoś mugłby sprawdzic u siebie jak z ta pompa i wewn.termostatem?

......Moj instalator twierdzi ze nie wie bo ich na szkoleniach ucza ze fabryczny termostat ma histetyze 1st..........

I wizualnie tak jest - przy ustawieniu na 22 pompa staje po przekroczeniu 23 i startuje po spadku do 21 - poobserwuj wyświetlacz pompy. Ale praktycznie tak jak pisałem wcześniej ten sterownik ma pewną przypadłość. A mianowicie kilka chwil po starcie sprężarki odczytuje temperaturę o około 0,5 stopnia wyższą a kilka chwil po jej zatrzymaniu niższą. Poobserwuj czy twój sterownik od pompy po 5 - 10 minutach pracy sprężarki nie przeskoczy z 21 na 22 stopnie i odwrotnie po zakończeniu grzania z 23 na 22.

..........pompa staje po ilus tam sek.po zadzialaniu termostatu.
I tak to powinno wyglądać

Na bank tak nie ma, mogę Ci nagrac filmik mam w domu 21 na sterowniku ,włączę ogrzewanie na 22 stopnie pompa chodzi przykladowo 1 godzine po godzinie wskakuje na termostacie 22stopnie grzeje jeszcze z 10min i wyłacza sie.

Napewno na sterowniku nie wskakuje 23 st i jest to fizycznie niemozliwe zeby w 10 min podgrzala o kolejny stopien

Co do spadku to faktycznie jesli spadnie w domu temperatura do 21,8 to na sterowniku juz wskakuje 21 i zaczyna grzac

Edytowane przez codix

Zależy jaki model zaworu- u mojej kuzynki jest dokładnie jak opisujesz :

-ręcznie wodzikiem przesuwam i przełączam tryb CO/CWU

-podczas pracy PC i przełączeniu trybu ,wodzik pozostaje w miejscu

Po prostu zaczep wodzika jest przed dźwignią przełączającą zaworu-ot , cała tajemnica...

Nie do końca rozumiem , Tzn że ten zawór nie jest w stanie przełączyć automatycznie ? Ew co dokładnie muszę zrobić aby to działało jak powinno?

Model zaworu to Honey V4044F1034

Edytowane przez krzynio51

Zacznij może od sprawdzenia czy masz poprawnie zamontowany, to zwykły zawór ze sprężyną powrotną. Bez napięcia przepływ jest z AB do B i zakladam, ze jest normalnie założony na wyjściu cieplej wody z pompy. Do B ma być podłączona rura do grzania CO a do A rura od CWU. Jak tak jest to ok. Kable interesują cię trzy, uziemienie - standardowo żółto-zielony, niebieski - neutralny i brązowy - faza. Złącza Masz na dole płyty elegancko opisane, dajesz niebieski pod N, a brązowy pod Open, uziemienie wiadomo.. W zasadzie wszystko jedno czy podepniesz pod sterowanie zaworem dwu czy trzy drogowym. Faza na Open pojawia sie tylko w czasie grzania CWU po jej zaniku sprężyna ma przełączyć zawór na grzanie domu. Tyle - jak wszystko sprawne to ma działać.

Zapomniałem o dźwigni - to tylko awaryjne otwarcie zaworu na CWU przy braku zasilania. Przy takim zaworze hydraulicznie prawidłowo podpiętym nie ma szans żeby dawało ciepłą wodę na dwa wyjścia chyba, ze pakuły... po hydraulikach go blokują i sie nie domyka.

Edytowane przez xDonx

Nie do końca rozumiem , Tzn że ten zawór nie jest w stanie przełączyć automatycznie ? Ew co dokładnie muszę zrobić aby to działało jak powinno?

Model zaworu to Honey V4044F1034

Może łatwiej Ci to wytłumaczę "rysunkowo"

IMG_8341.jpg

Jeśli ręcznie przesuniesz wodzik w lewo i przesterujesz zaw w obwód CWU, to ugniesz sprężynę-a jeśli zadziała cewka zaworu ,to tłoczek przesunie kulkę w lewo i ugnie sprężynę, ale wodzik do ręcznego sterowania pozostanie tam gdzie był.

PS

widzę ,że nie obróciło mi fotki-to nie w lewo wodzik , tylko w dół wg strzałki

Edytowane przez bobrow

Może łatwiej Ci to wytłumaczę "rysunkowo"

[ATTACH=CONFIG]435176[/ATTACH]

Jeśli ręcznie przesuniesz wodzik w lewo i przesterujesz zaw w obwód CWU, to ugniesz sprężynę-a jeśli zadziała cewka zaworu ,to tłoczek przesunie kulkę w lewo i ugnie sprężynę, ale wodzik do ręcznego sterowania pozostanie tam gdzie był.

PS

widzę ,że nie obróciło mi fotki-to nie w lewo wodzik , tylko w dół wg strzałki

Dzięki za schematy ale istotę działania zaworu rozumiem , natomiast jak na początku pisałem, u mnie problem polega na tym że przy uruchomieniu CWU z poziomu prostego menu wszystko jest ok , zawor otwiera obieg cwu i grzeje zbiornik , to samo jak ustawimy wyłącznie grzanie CWU . Problem pojawia się w momencie gdy pompa pracuje w trybie CO+CWU , grzeje CO i kiedy temp na zbiorniku spada do poziomu załączenia podgrzewania Cwu za wyświetlaczu pompa niby pokazuje że przyłączyła na obieg CWU natomiast fizycznie zaworu na obieg CWU nie przełącza i puszcza np 40C na podłogowe A zbiornika nie wygrzewa , wręcz mam wrażenie że to wychladza (choć tu nie jestem pewny , muszę to sprawdzić) . Także to jest bardzo dziwnie że jak pracuje na trybie samego CWU to ok a jak ma zamieniać automatycznie obwody to nie otwiera obiegu CWU.??? czyżby problem tkwil w oprogramowaniu że wtedy nie daje sygnału?

Pisałem o zaworze jaki ma kolega, podał symbol to zerknąłem w kartę katalogową. Ale jak jestesmy przy zawodach to moze komuś się przyda wiedza o mojej przygodzie... Zawór Afriso mam aktualnie u siebie, wcześniej miałem ten "oryginalny z zestawu" z siłownikiem Siemensa ale mocno przepuszczał przy grzaniu CWU do CO. Była próba wymiany na drugi ale miał tą samą wadę fabryczną, w zasadzie to nie udało sie wtedy (początek lipca ) znaleźć takiego, który byłby sprawny - czyli poszła taka seria. Trzeba było przerobić układ na Afriso z czego bardzo się cieszę bo to prawdziwy zawór strefowy z dużym przepływem. Jak ktoś ma trójdrogowy Siemensa od Panasonica radze sprawdzić czy przy grzaniu CWU rurka od wyjścia CO nie jest mocno ciepła...

Z opisu kolegi faktycznie może to być błąd oprogramowania, niestety ale nie byłbym bardzo zaskoczony, z moich doświadczeń z tą pompą oprogramowanie mówiąc delikatnie to najsłabszy punkt tej pompy, pomijając drobne wpadki w konstrukcji obudowy.

Masz gwarancję, nie zastanawiaj się tylko dzwoń... U mnie nie zauważyłem tego problemu ale poza testami przełączania zaworu to dziś w nocy pierwszy raz odpaliłem CO. CWU grzeję raz dziennie ( 350l na razie spokojnie wystarcza ) z harmonogramu aktualnie w okienku 15-17 bo jest niższa taryfa i ciepło..., w weekendy od 12 też żeby było już ciepło. Jak chcesz "obejść system" spróbuj normalnie zaprogramować CO a samo CWU np dwa razy dziennie, jak skończy grzać CWU to teoretycznie powinno wrócić do grzania CO.

Edytowane przez xDonx

Dzięki za schematy ale istotę działania zaworu rozumiem , natomiast jak na początku pisałem, u mnie problem polega na tym że przy uruchomieniu CWU z poziomu prostego menu wszystko jest ok , zawor otwiera obieg cwu i grzeje zbiornik , to samo jak ustawimy wyłącznie grzanie CWU . Problem pojawia się w momencie gdy pompa pracuje w trybie CO+CWU , grzeje CO i kiedy temp na zbiorniku spada do poziomu załączenia podgrzewania Cwu za wyświetlaczu pompa niby pokazuje że przyłączyła na obieg CWU natomiast fizycznie zaworu na obieg CWU nie przełącza i puszcza np 40C na podłogowe A zbiornika nie wygrzewa , wręcz mam wrażenie że to wychladza (choć tu nie jestem pewny , muszę to sprawdzić) . Także to jest bardzo dziwnie że jak pracuje na trybie samego CWU to ok a jak ma zamieniać automatycznie obwody to nie otwiera obiegu CWU.??? czyżby problem tkwil w oprogramowaniu że wtedy nie daje sygnału?

W monobloku T-cap 9kW H nie zaobserwowałem tego problemu-PC działa prawidłowo w zakresie przełączania obwodów.Co do pracy obiegówki , to przyglądnę się przy okazji-choć kiedy się bawiłem parametrami , to nie zauważyłem tego problemu.

Też długo się zastanawiałem nad najlepszym sterowaniem tą pompą bo niestety oryginalne nie spełnia moich oczekiwań, liczyłem na krzywą grzewczą ale tu jest to słabo pomyślane..., najchętniej sterował bym ilością ciepła jaką pompa ma wytworzyć przy dany zapotrzebowaniu na ciepło. Np wiem ze przy średniej zewnętrznej x trzeba dostarczyć w ciągu doby np 30kWh a oprogramowanie pompy dostarcza np 2/3 kiedy temperatura dobowa jest powyżej średniej a tylko 1/3 w mniej korzystnych warunkach. Tu z krzywej najniższa temperatura jest w nocy czyli wtedy pompa będzie dostarczała wiecej ciepła a w dzień w okresach umiarkowanych mrozów może nic... To samo z niższą taryfą oprogramowanie pompy i nie umożliwia optymalnego ustawienia. Wg mnie jedyna szansa na kontrolę to zewnętrzny termostat z histerezą 0,2*C i harmonogramem pracy - na szczęście mam taki jeszcze z poprzedniego układu choć nie myślałem, że do niego wrócę... Pompka jest wg mnie do ogarnięcia ale jeszcze tego nie przetestowałem, jeżeli sygnał z termostatu puścimy jednocześnie jako sterowanie wejścia "przełącznik zewnętrzny" oczywiście przez przekaźnik bo jest to wejście, które trzeba tylko zewrzeć. Wtedy zakładam, ze po jednoczesnym podaniu sygnału z termostatu na te dwa wejścia pompa się dopiero uruchomi i zacznie grzać. Mam nadzieję to przetestować ale teraz nie mogę jak ktoś ma jak to proszę o info.

Też długo się zastanawiałem nad najlepszym sterowaniem tą pompą bo niestety oryginalne nie spełnia moich oczekiwań, liczyłem na krzywą grzewczą ale tu jest to słabo pomyślane..., najchętniej sterował bym ilością ciepła jaką pompa ma wytworzyć przy dany zapotrzebowaniu na ciepło. Np wiem ze przy średniej zewnętrznej x trzeba dostarczyć w ciągu doby np 30kWh a oprogramowanie pompy dostarcza np 2/3 kiedy temperatura dobowa jest powyżej średniej a tylko 1/3 w mniej korzystnych warunkach. Tu z krzywej najniższa temperatura jest w nocy czyli wtedy pompa będzie dostarczała wiecej ciepła a w dzień w okresach umiarkowanych mrozów może nic... To samo z niższą taryfą oprogramowanie pompy i nie umożliwia optymalnego ustawienia. Wg mnie jedyna szansa na kontrolę to zewnętrzny termostat z histerezą 0,2*C i harmonogramem pracy - na szczęście mam taki jeszcze z poprzedniego układu choć nie myślałem, że do niego wrócę... Pompka jest wg mnie do ogarnięcia ale jeszcze tego nie przetestowałem, jeżeli sygnał z termostatu puścimy jednocześnie jako sterowanie wejścia "przełącznik zewnętrzny" oczywiście przez przekaźnik bo jest to wejście, które trzeba tylko zewrzeć. Wtedy zakładam, ze po jednoczesnym podaniu sygnału z termostatu na te dwa wejścia pompa się dopiero uruchomi i zacznie grzać. Mam nadzieję to przetestować ale teraz nie mogę jak ktoś ma jak to proszę o info.

Juz przetestowałem ;)

Termostat zewnetrzny zwykly zwierajacy tylko obwód wyłącza sprezarke oraz wbudowana pompę obiegowa.

Podlacza sie go pod płytę glówna w jednostce wewn.na dolnych zaciskach opisanych jako H,C,N,L na styku L jest caly czas napiecie 230v i trzeba je podac na styk H (mozna testowo sam kabelek z przelacznikiem jak do lampki) termostat trzyma rozwarte styki (nie ma przeplywu pradu) jak je zewrze wtedy pompa zaczyna grzać.

Nad zlaczami do których jest podlaczony sterownik wenetrzny po prawej stronie płyty dwa kolejne styki wyzej ,tam tez mozna podlaczyc taki termoatat tylko nie moze miec potencjalu na kablach tylko taki co zwiera rozwiera ale jak sie podlaczy go pod te styki to bedzie calkowicie wlaczal i wylaczal pompe razem ze sterownikiem wiec np.nie nagrzejesz cwu.

To raczej taki wylacznik pompy np.jakims guzikiem lub alarmem

Jeżeli sam termostat zewnętrzny załatwia temat pompki obiegowej to super, wydawało mi się, że ktoś opisywał, że działa dalej. W takim razie zacznę od samego termostatu. Rozumiem, że krzywą grzewczą nadal można wykorzystać do regulacji zmian temperatur zasilania i jak ją podniosę to w zasadzie mam regulację mocy pompy.

Zapomniałem napisać u siebie mam też przewidziane ewentualne chłodzenie co wiąże się oczywiście z odpływem skroplin z jednostki wewnętrznej do kanalizacji. Jedynym zabezpieczeniem przed wyziewami z kanalizy jest syfon jednak wg mnie nie ma szans żeby nie wysechł do przyszłego roku... Dlatego żeby nie myśleć czy już trzeba dolewać wody dałem na odpływie dodatkowy plastikowy zawór i mam pewność, że elektronika pompy jest bezpieczna. Wiadomo zanim włączę chłodzenie trzeba go otworzyć i uzupełnić wodę w syfonie ale bezpieczeństwo na 100%....