agb 17.10.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Może przyjmij taką logikę , że to co ustawiasz , to jest średnia z wyjscia i wejścia ( a ta delta to zwkle ok 5 stopni) do tej średniej pompa dąży aby ją utrzymać. [/Quote] Tu się nie zgodzę. Ustawiam coś jasno wskazuje na temperaturę zasilania - Outlet water temperature (Target) [°C] Jeśli tak bardzo odczułeś to w temperaturze otoczenia to raczej steruj temperaturą powietrza ( najlepiej przez zewnetrzny termostat), sterowanie temperaturą wody dla Twojego domu być może nie jest odpowiednia ( np. za mały zład wody ). Narazie mówimy o zasilaniu wg zadanej temp zasilania i na tym się skupmy Zład mam większy niż niejeden z buforem Jeśli masz ustawioną prostą ( 33 stopnie i deltę 5 ) to żadnych anomalii w pracy pompy nie widzę. Przy ustawieniach na krzywą lub prostą obiegówka mieli zawsze 24 h/doba, Jest prosta. Anomalię widzę w postaci zasilania o ~1.25-1.5oC wyższą od zadanej i brak zasilania gdy zadana temp zasilania została obniżona. Chyba, że czegoś nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.10.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Jeśli masz ustawioną prostą ( 33 stopnie i deltę 5 ) to żadnych anomalii w pracy pompy nie widzę. Przy ustawieniach na krzywą lub prostą obiegówka mieli zawsze 24 h/doba, A jaki jest sens grzać z tak wysoką temperaturą mimo że wiadomo że taka temepratura nie jest potrzebna ? Jak będzie się grzało czasowo ze zbyt wysoką temepraturą to po zakończeniu grzania temperatura w domu zwiększy się sporo zadanej (przegrzeje dom) a zużycie prądu będzie sporo wyższe niż gdybyśmy grzali z odpowiednio dobraną temperaturą . Posadzka wolno pobiera ciepła i wolno oddaje , to nie grzejnik Z tego co czytałem ideałem jest ustawić odpowiednio krzywą grzewaczą + mieć włączony termostat . Tyle że jak mamy termostat o histerezie 0,5 czy 1 stopień , to taka praca mało się różni od pracy czasowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.10.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Panowie, ja jeszcze nie mieszkam, więc dyskusja, co jest lepsze nie ma tutaj sensu. Chcę dawać w miarę stale konkretną temp w podłogę bez względu na komfort, temp. wewn. itp. Bez odchodzenia od tematu, czy to ma sens czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzynio51 17.10.2019 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Oczywiście ,że jest , wyjście 2way zmienia stan przy zmianie funkcji pompy z grzania na chłodzenie i odwrotnie (można kierować ciepłą wodę gdzie indziej niż zimną) , a 3way jest do sterowania zaworem CWU i CO ( kierujesz tylko ciepłą wodę). Jak instalatorzy tego nie odróżniali to masakra... Dziś to i ja już wiem, co podłącza się i pod które złącza na płycie. Tez się dziwię ale podobno nie wszyscy potrafia czytać w ,,ameryknskim" języku ( przecież złacza są opisane) i z tego co wiem był to ich pierwszy montowany Panasonic (niby specjalizuja sie w Mitsubishi). Całe szczęscie że Panasonic ma ogarniętych i uczynnych handlowców ( P.S. Sebastian jeszcze dziękuję za pomoc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Jaki największy pobór prądu ma Aquarea monoblok 7kw? Czy przyłacze z zabezpieczeniem 25A styknie? Waham się między Panasem a LG. W LG 7kw monoblok zaintrygował mnie zapis w instrukcji "prąd rozruchowy w trybie max 23A" . Nie rozumiem tego zwłaszcza, że max moc elektryczna przy największych morzach będzie 3,6 kw co daję obciążenie obwodu rzędu 16A.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.10.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Tak na około patrząc to katalog podaje maksymalnie 2.84 kW przy A2/W55. Moja serwisówka co prawda nie pokrywa 7kW, ale patrząc na inne to wymagane zabezpieczenie na samą PC będzie wynosiło min 25A. I 16A na grzałkę. Przy czym nie wierzę, że 40A jest w ogóle możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.10.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Mam ustawione 2 bary co i tak wydaje się dużo. Z tego co pamietam pisałeś ,że układ był odpowietrzony , i zapowietrzal się sam po przełączeniu na CWU ? Możesz to jakoś przypomniec/rozwinąć ? U mnie na wężownicy zas cwu u góry jest jeszcze odpowietrznik-normalnie jest zakręcony , używam go tylko przy uzupełnianiu wody ( kiedy np coś tam grzebałem). Mam jeszcze zamontowany ciepłomierz z za małym przyłączem (3/4”) -myślałem , że to od niego (prawo Bernoulliego), ale to nie to (zrobiłem bypass na ciepłomierzu-pomiary kontrolne robię co jakiś czas). A może gdzieś Ci posysa „lewe” powietrze ? Oglądałeś instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Tak na około patrząc to katalog podaje maksymalnie 2.84 kW przy A2/W55. Moja serwisówka co prawda nie pokrywa 7kW, ale patrząc na inne to wymagane zabezpieczenie na samą PC będzie wynosiło min 25A. I 16A na grzałkę. Przy czym nie wierzę, że 40A jest w ogóle możliwe. No ok, a czemu nagle pojawiło się tu 40A? Nawet jak będzie trzeba zrobić na pompe 25A, to co zrobić jak w domu w rozdzielnicy będzie 20A? Selektywny wyłącznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.10.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Jest prosta. Anomalię widzę w postaci zasilania o ~1.25-1.5oC wyższą od zadanej i brak zasilania gdy zadana temp zasilania została obniżona. Chyba, że czegoś nie rozumiem?Daj mi jeszcze wykres częstotliwości sprężarki i wydajności obiegówki z tego okresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.10.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.10.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 agb wszystko jest książkowo. Algorytm pracy pompy przy prostej lub krzywej jest następujący. Wyłączenie pompy następuje gdy powrót z podłogi osiągnie zadaną temperaturę -deltaT+1 stopień oraz zasilanie przekroczy zadaną temp +1 stopień i pompa nie będzie w stanie już obniżyć swojej mocy, a w twoim przypadku właśnie tak się stało przed 15. Załączenie następuje przy zadanej temp -deltaT -2 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 19.10.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Nie wiem czy to dobry temat ale może ktoś podpowie jak policzyć ilość prądu dla PCPW Panasonic H 7kW dla ogrzewania i CWU 200 litrów w skali roku. OZC -20+22 dla ogrzewania 3,3 kW.Nie wiem jak dobrać PV, na razie mam w planie okolice 5, z czego projektowany uzysk roczny 5490 i teraz nie wiem czy to ok czy zwiększyć moc PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.10.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 jak policzyć ilość prądu dla PC/PW Panasonic H 7 kW dla ogrzewania i CWU 200 litrów w skali roku. OZC -20+22 dla ogrzewania 3,3 kW. Mając OZC oprócz mocy budynku 3,3 kW masz policzone ; - tzw" zapotrzebowanie na ciepło " w kWh/rok, - plus należy dodać ilość energii na CWU - zależne od ilości osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.10.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Kurcze w mojej pompie ten ciśnieniomierz pod panelem sterowania jest cały zawilgocony od wewnątrz.Cały w kroplach oraz na dole tak z 3-4 mm stojącej wody.Zanim wezwę serwis chcę się zorientować - czy to kwestia nieszczelności samego "zegara" czy jakiś poważniejszy problem z wyciekiem wody wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario15151 20.10.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Witam , Proszę o POMOC , w ciągu dwóch tygodni mają mi zamontować pompę , wybór padł na Panasonic, I teraz zaczęły sie schody jaki model , jaka moc , firma która ma to zakładać dała mi ofertę na Panasonic aquerea hp 9 kw. , i potrzebuje pomocy w potwierdzeniu tego ze to jest dobry wybór (Nie do końca mam przekonanie ; jeszcze po słowach że POWINNA SOBIE PORADZIĆ ) A jak nie? , cz nie lepiej dołoźyć 4000 do T capa 9 kw , ale też nie chcę żeby pobierał za dużo prądu bo jest przewymiarowana, bo tu chodź o to by było w miarę tanio . Dom z poddaszem 165 m2 powierzchni ogrzewanej podłogówka , jedna drabinka, wylewka cementowa 7 cm , na dole pod wylewek. 20 cm styropianu, ściany 15 cm grafit , poddasze 20 cm wełna, okna 3 szybowce, takźe nie jakoś mega doizolowany , ale tragedii też chyba nie ma ☺, 4 osoby , zasobnik 200 L , położenie Świętokrzyskie., nie mam źadnych audytów i wyliczeń ( na papierze wszystko można sobie policzyć tylko później naprzykład źle wykonane prace budowlane mogą to wszystko zniweczyć ) dlatego Prosze o POMOC w dobraniu odpowiedniej pompy do moich potrzeb osoby które posiadają wiedzę praktyczną A nie teorię. Z góry dzięki za każde sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.10.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Prosze o POMOC w dobraniu odpowiedniej pompy do moich potrzeb osoby które posiadają wiedzę praktyczną A nie teorię. Ty potrzebujesz porady wróżki, bo tylko ona zna odpowiedź na Twoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.10.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 agb wszystko jest książkowo. Algorytm pracy pompy przy prostej lub krzywej jest następujący. Wyłączenie pompy następuje gdy powrót z podłogi osiągnie zadaną temperaturę -deltaT+1 stopień oraz zasilanie przekroczy zadaną temp +1 stopień i pompa nie będzie w stanie już obniżyć swojej mocy, a w twoim przypadku właśnie tak się stało przed 15. Załączenie następuje przy zadanej temp -deltaT -2 stopnie. Zacznijmy od tego, że pomyliłem screeny i ten drugi ze sprężarką i obiegówką jest z innego okresu. Mae culpa. Co do załączenia to wygląda, że masz rację. Co do wyłączenia, już tak dobrze nie jest. Bo przy zadanej 33C, mam przez kilka godzin proste linie zasilania 34,25C i powrotu 29,5C ze sprężarką 19-20Hz. Czyli zarówno warunek zasilania jak i powrotu spełniony był przez kilka godzin, a chodziła mimo to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 21.10.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Witam , Proszę o POMOC , w ciągu dwóch tygodni mają mi zamontować pompę , wybór padł na Panasonic, I teraz zaczęły sie schody jaki model , jaka moc , firma która ma to zakładać dała mi ofertę na Panasonic aquerea hp 9 kw. , i potrzebuje pomocy w potwierdzeniu tego ze to jest dobry wybór (Nie do końca mam przekonanie ; jeszcze po słowach że POWINNA SOBIE PORADZIĆ ) A jak nie? , cz nie lepiej dołoźyć 4000 do T capa 9 kw , ale też nie chcę żeby pobierał za dużo prądu bo jest przewymiarowana, bo tu chodź o to by było w miarę tanio . Dom z poddaszem 165 m2 powierzchni ogrzewanej podłogówka , jedna drabinka, wylewka cementowa 7 cm , na dole pod wylewek. 20 cm styropianu, ściany 15 cm grafit , poddasze 20 cm wełna, okna 3 szybowce, takźe nie jakoś mega doizolowany , ale tragedii też chyba nie ma ☺, 4 osoby , zasobnik 200 L , położenie Świętokrzyskie., nie mam źadnych audytów i wyliczeń ( na papierze wszystko można sobie policzyć tylko później naprzykład źle wykonane prace budowlane mogą to wszystko zniweczyć ) dlatego Prosze o POMOC w dobraniu odpowiedniej pompy do moich potrzeb osoby które posiadają wiedzę praktyczną A nie teorię. Z góry dzięki za każde sugestie. Weź tcap-a będzie troszkę przewymiarowany ale za to szybko w taryfieg13 nagrzeje podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.10.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 W świętokrzyskiem nie ma taryfy G13, a gdyby nawet, to nie zawsze szybkie nagrzanie podłogi jest ważne. Raczej ważniejsze jest długie oddawanie tego ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario15151 21.10.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Weź tcap-a będzie troszkę przewymiarowany ale za to szybko w taryfieg13 nagrzeje podłogę Czyli dobrze rozumiem że wtedy będzie spożywać trochę wiecej prądu I pewnie spreźarka będzie się częściej włączać . Ogólnie to tak mi się marzy ☺ żebym się w całym sezonie ogrzewanie i cwu zmieścił w 2500-3000 tys. I tak bym chciał dobrać pompę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts