Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

A propos obiegówki i elektroniki, to obecnie, stale przez 6h licznik wskazuje mi 30W. Przepływ ~15,5l/min. Wszystko na fazie L3. Muszę sprawdzić czyli licznik pozwala na dokładniejszy odczyt.

Poniżej 8 stopni jeszcze czasem może załączyć Ci się grzałka karteru. Ona też bierze coś około tego.

P.S. I mniej więcej taki mam rozjazd między wskazaniami podlicznika a licznika pompy czy smartclouda. W przyblizeniu jest to około 8 - 9 %

Edytowane przez plusfoto

A jak odczytujesz te dane- po za PC ?

Licznik 3F, dwutaryfowy z odczytem poprzez Modbus co 10s.

Poniżej 8 stopni jeszcze czasem może załączyć Ci się grzałka karteru. Ona też bierze coś około tego.

P.S. I mniej więcej taki mam rozjazd między wskazaniami podlicznika a licznika pompy czy smartclouda. W przyblizeniu jest to około 8 - 9 %

W #9207 podawałem, że rozjazd wynosił jakieś 70kWh na przestrzeni miesiąca, a w sierpniu nie było raczej poniżej 8C.

Dzięki Panowie za info- u mnie w F akurat wskazuje więcej zużycia na PC od podlicznika o ok 5-7%.

W H widzę często odwrotną sytuację-w sumie nie ma to wielkiego znaczenia-liczy się rząd wielkości i proporcje...

Tymczasem

PS

A monoblok u Kuzynki pociągnął wczoraj 16 kWh ,przy „podobnym” dzionku było 18kWh-więc raczej zostawię te parametry w spokoju ( kalibracja czujników i delta T)

Nastepny problem z seria H

Mianowicie :mam drugi podlicznik na grzalkach i zauważyłem że pompa sobie cos pobiera na grzałki oczywiscie noe odnotowujac tego w swoim cudownym sterowniku.

Przyjżałem sie temu i okazuje się ze pompa grzeje ma 35 na zasilaniu ,robi odmrazanie temp.w układzie spada chwilowo na 21st gdyz szybciej wymienia z podlogówki w grzejnikach pozostaje jeszcze cieplejsza.

Konczy odmrazanie z jedn.zewn.bucha para po czym woda w obiegu sie wyrownuje na 25st.

I wtedy zalacza grzalki i szoruje nimi prawie do zadanej czyli 33st i dopiero jedzie na agregacie.

Co fajnie zaniża rzeczywisty cop taki cykl trwa u mnie ok.50min (grzanie i odmrazanie) i przed odmrozeniem mam cop 3,4 po zabiegu odmrazania jak dolicze grzalki cop 2,6

Jakies pomysly??

Jak wylacze bezpiecznik na grzalki to w momencie kiedy chce ich uzyc wywala h70 i wylacza pompe.

Masz na wyświetlaczu na samej górze ikonkę grzałki ? Jeśli tak to pozwalasz pompie na ich korzystanie. A wtedy wychodzą takie rzeczy , bo wg mnie sterownik ma jakieś tryby oszczędzania i stwierdza ,że lepiej będzie użyć grzałkę niż załączać sprężarkę. Też to zaobserwowałem przy grzałce w zbiorniku CWU , kiedy używał sobie w najlepsze grzałki ( i nabił w sumie 12h pracy) zamiast grzać wodę sprężarką ( ustawione tylko 45 st. ).

Być może ma to jakiś ukryty sens ( chyba oszczędzanie sprężarki ,żeby jej nie włączać i za chwilę nie wyłączać , bo chyba nie po to ,żeby zaniżać COPy....

Grzałki można wyłączyć w zwykłym menu ( chyba nawet podczas pracy) ,i nie będzie ich używać. W menu serwisowym to bym nie radził , bo być może będzie taka sytuacja w której sterownik jednak będzie potrzebował jej użyć ( zamarzanie wymiennika itp.)

Edytowane przez MiG25

Grzalka jest wylaczona w menu na wyswietlaczu nie swieci sie ten symbol grzałek.

Zobacze w menu instalatora.

Jak ma oszczedzac sprezarke jak po odmrożeniu i tak sie wlacza i chodzi dalej ??

To jak to oszczednoac sprezarki jaki wplyw na sprezarke ma to czy w domu w instalacji mam 25stopni czy 30

I jak ma zamarznac wymiennik w splicie kiedy jednostka wew jest w domu ??

Nastepny problem z seria H

Mianowicie :mam drugi podlicznik na grzalkach i zauważyłem że pompa sobie cos pobiera na grzałki oczywiscie noe odnotowujac tego w swoim cudownym sterowniku.

Przyjżałem sie temu i okazuje się ze pompa grzeje ma 35 na zasilaniu ,robi odmrazanie temp.w układzie spada chwilowo na 21st gdyz szybciej wymienia z podlogówki w grzejnikach pozostaje jeszcze cieplejsza.

Konczy odmrazanie z jedn.zewn.bucha para po czym woda w obiegu sie wyrownuje na 25st.

I wtedy zalacza grzalki i szoruje nimi prawie do zadanej czyli 33st i dopiero jedzie na agregacie.

Co fajnie zaniża rzeczywisty cop taki cykl trwa u mnie ok.50min (grzanie i odmrazanie) i przed odmrozeniem mam cop 3,4 po zabiegu odmrazania jak dolicze grzalki cop 2,6

Jakies pomysly??

Jak wylacze bezpiecznik na grzalki to w momencie kiedy chce ich uzyc wywala h70 i wylacza pompe.

Jak masz ustawioną temperaturę od której mogą załączyć się grzałki oraz jaki masz ustawiony czas minimalny od włączenia spręzarki?

Jedyny cel tych grzalek to widze kiedy termostat wylaczy pompe 2min przed odszranianiem a debilny sterownik nie robi wtedy odszronienia tylko zostawia ja zamrozona .

Woda w obiegu wystygnie i orzy kolejnym starcie moze nie miec sie czym odmrozic chociaz nie wiem czy nie wystarczy jej woda o temp.21st.

No i ta leggionella ale ja mam ja wylaczona

Nie mam zwykla sdc 7kw ,ciekawi mnie czy ktos ma zalozony podlicznik na grzalki i czy jest w stanie potwierdzic czy w kazdej tak sie dzieje.

Jakos to przeboleje ;) w razie czego ,bo jest ro jakies 0,15kwh na jedno odmrazanie .

Wczoraj przez nocke zrobilo 6 odmrozen

Jak u kogos idzie duzo kwh na grzanie to nawet tego nie zauważy ale u mnie ja mam tak male zuzycie ona se chodzi nocka na najnizszej modulacji i np przez nocke pobierze 2kwh a grzalka walnie 1kwh wiec jest to 50%

Ups-nie pamiętam czy wyłączyłem grzałkę w trybie serwisowym przy kalibracji czujników w monobloku H.

Tam są grzejniki i temp "robocze" CO 40-48st więc z defrostami nie ma problemu.A nawet jeśli akurat defrost się pojawi przed nagrzaniem systemu-to i tak sprężarka zapewni ciepło do odmrożenia (w moim F sprężarka wchodzi wtedy na 85Hz i defrost jest-zawsze trwa ok 5-7min , nie zależnie od tego trybu)-chyba ,że w modelu H nie ma tego trybu...

Edytowane przez bobrow