michancia 14.11.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 No ale wydawalo by aie to logiczne bo samym obiegiem wody w c.o nie odmrozi wymiennika na zewnatrz musi cos czynnik pchac wiec sprezarka raczej sie wlacza tylko wentylator nie pracuje. Dobra mam obcykane: 1.wymiennik sie oszrania 2.pompa ciepla staje 3.obiegowka wkreca sie na maksa pracuje okolo 1min i wyrównuje temp.wody w obiegu (nie odszrania) 4.slychac glosny syk gazu w jedn.wewn 5.startuje sprezarka 30sek spokojnie chodzi i obiegowka tez(juz odszrania) 6.sprezarka stopniowo sie wkreca do 60hz przy vzym obiegowka chodzi na maksa(widac juz efekty odszraniania na jedn.zew) trwa to ok.2min 7.odszroniona cala slychac znowu syk zalacza wentylator zeby przedmuchac wode z wymiennika ,leci wtedy piekny oblok pary 8.sprezarka stoi ok.1min pompa mieli wode 9.no i startuje do grzania Wydaje sie ze tak poprostu ma byc Z ta praca sprężarki to logiczne, bo jakoś musi to ciepło przetransportować, a są to dwa różne obiegi ( ten pomiędzy jednostkami gaz ), ale ja żadnej pary nie widziałem i trwało to długo, nie tak jak właśnie widziałem na filmikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.11.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Jak się domyślam, masz 100% podłogówki, dom dobrze ocieplony i grzejesz w T2 jakie z ciekawości za listopad masz zużycie? Jak co miesiąc podam na koniec listopada w odpowiednim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 14.11.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Z ta praca sprężarki to logiczne, bo jakoś musi to ciepło przetransportować, a są to dwa różne obiegi ( ten pomiędzy jednostkami gaz ), ale ja żadnej pary nie widziałem i trwało to długo, nie tak jak właśnie widziałem na filmikach Pewnie dlatego ze juz wode w obiegu miales wychlodzona to dlugo to trwalo . Przyjdą przymrozki to pewnie jeszcze zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 14.11.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) Nie umiem znaleźć w tym wątku czy gdzieś ktoś tłumaczył.1) W menu jest grzałka pokojowa? Co to jest? Mam to włączone2) Jest też grzałka zbiornika (u mnie wł, zewnętrzna, opóźnienie 50min) Czy to oznacza, że przy grzaniu CWU pierwsze 50min gdzeje PC a resztę grzałką 3kW?Czy tak musi być? PC sama nie da rady? Zauważyłem, że grzałka się włącza. Edytowane 14 Listopada 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 14.11.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Znalazłem w instrukcji serwisowej co to ta grzałka pokojowa....skąd ta nazwa...?Jeśli nominalna wydajność pompy ciepła jest zbyt mała w stosunku do zapotrzebowaniana ciepło ogrzewanego budynku, należy skonfigurować możliwość dołączenia rezerwowejgrzałki zamontowanej fabrycznie wewnątrz pompy ciepła.Od tego momentu, grzałka rezerwowa załączy się jeśli:• Temperatura zewnętrza < temperatury zewnętrznej ustawionej w punkcie b ORAZ• Temperatura wody w instalacji < temperatury ustawionej – 8K• Minimalny czas od włączenia sprężarki – 30minut.Wyłączenie grzałki nastąpi, gdy :• Temperatura zewnętrza > temperatury zewnętrznej ustawionej w punkcie b LUB• Temperatura wody w instalacji > temperatury ustawionej – 2KMinimalny czas pomiędzy załączeniami grzałki to 20 minut. Została mi ta grzałka zbiornika - czy to musi być włączone? Może zwiększyć opóźnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotovolt 15.11.2019 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Jak żeś instalator to se zamontuj, przecież wiesz lepiej, po co pytasz. to ze sam sobie podlaczylem to nie znaczy ze wszystko wiem,dlatego pytam, a się niema nic do powiedzenia w temacie to poco pisać i wysyłać do instalatora. Taki jak z drugiego linku możesz kupic ten czerwony na 230v dzięki,a masz może gdzieś schemat podłączenia pod płytę w pompie? Tam są 3 przewody i przełączenie działa w ten sposób ze są podawane napięcia raz na jeden raz na drugi.https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-kulowy-3-drogowy-1cal-dn25-silownik-7130052898?reco_id=cbeda007-06e0-11ea-a666-b02628c808a0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateti 15.11.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) 1/ W pierwszym kroku, należy rozkręcić termostaty na maxa, 2/ W drugim kroku; .....a/ gdy temperatury zewnętrzne > ok;5 C - należy termostat na grzejniku w garażu rozkręcić na maxa, ... .b/ gdy będą temperatury coraz niższe - to termostat przykręcać, 3/ Temperaturę reguluj ; ..... zmniejszając stopnie odstępstwa od krzywej a nie na termostatach, ..... metodą prób ; dojdziesz do optimum - rozkręciłem termostay na max (wszystkie) - na zew 7 stopni - ustawiłem deltę na 8 (było 5) - przestawiłem pompę obiegową podłogówki na max (są 3 stopnie) przez 13 godzin załączyła się 20 razy (w nocy) co można jeszcze zrobić ?? jakieś propozycje z krzywą?? ---- bo w domu jest przy tej temp nadal ciepło a chyba za często się załącza nadal zyżycie prądu za ostatnie dni CWU (2 razy w ciągu dnia)+CO od 8,5-12kWh Edytowane 15 Listopada 2019 przez kateti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.11.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 U mnie zmieniłem delte na 7 i różnica spora W nocy grzało CWU + CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 15.11.2019 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Panowie u mnie jest już dużo lepiej, zasugerowane przez Was poprawki zdały egazamin... chociaż jeszcze wymagają dopieszczenia. Przede wszystkim to co dziś tak na szybko sprawdziłem to od środy od tej 23 30 do 6 rano dzis, czyli półtorej doby pompa włączyła się 5 razy i pracowała 21 godzin!!!! Wynik super ale muszę popracować nad ustawieniem harmonogramu, teraz mam tak, że załącza się o 15 do 17 co, potem cwu i już cały czas co, aż do 6 rano do temp. 23. Od 6 do 15 temperatura idzie na 22. I tu jest największy problem, jak wracamy z pracy o 16 w domu jest za zimno, no przynajmniej takie jest uczucie, bo mam zimna podloge i to za cholere nikomu w domu nie pasuje. Tak jak też wcześniej pisałem moja podłoga nie jest idealna i dziś praktycznie w nocy pompa musiała chodzić non stop, zeby to rozgrzać, ale pobrała tyle samo energii przez dobę, temp na zewnątrz 3-5 stopni i 18 kWh ubyło z magazynu. Pierwsze co muszę teraz zrobić to jakoś wyłączać obiegowke od podlogowki, teraz mieli bez sensu non stop. Ale to w weekend opanuje no i potem dalej jakieś już delikatne zmiany, bo myślę że już główny mój problem z częstym zalaczaniem, z Wasza pomocą rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucio77 15.11.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Panowie prośba o opinię o pracy pompy, w załączeniu wykres pracy sprężarki z ostatnich 24 h Instalacja na kaloryferach, podłogówki znikoma ilość na powrotach z kaloryferów, dom 170 m2, temperatura ustawiona na 23 stopnie w pomieszczeniu na sterowniku pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Znalazłem w instrukcji serwisowej co to ta grzałka pokojowa....skąd ta nazwa...? Jeśli nominalna wydajność pompy ciepła jest zbyt mała w stosunku do zapotrzebowania na ciepło ogrzewanego budynku, należy skonfigurować możliwość dołączenia rezerwowej grzałki zamontowanej fabrycznie wewnątrz pompy ciepła. Od tego momentu, grzałka rezerwowa załączy się jeśli: • Temperatura zewnętrza < temperatury zewnętrznej ustawionej w punkcie b ORAZ • Temperatura wody w instalacji < temperatury ustawionej – 8K • Minimalny czas od włączenia sprężarki – 30minut. Wyłączenie grzałki nastąpi, gdy : • Temperatura zewnętrza > temperatury zewnętrznej ustawionej w punkcie b LUB • Temperatura wody w instalacji > temperatury ustawionej – 2K Minimalny czas pomiędzy załączeniami grzałki to 20 minut. Została mi ta grzałka zbiornika - czy to musi być włączone? Może zwiększyć opóźnienie? A czy antyleginelle załączasz czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.11.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 - przestawiłem pompę obiegową podłogówki na max (są 3 stopnie) 1/ Przestaw pompę obiegową na minimum, 2/ Ustaw krzywą; -15/40 ; +15/ 30 - i przy każdej krzywej masz możliwość zmiany przestawienia krzywej; a/ na ; +1; +2; +3 ; +4 ; +5 ; b/ na; -1 ; - 2; - 3 ; - 4 ; - 5; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 15.11.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Mimo przeczytania wszystkich postów mam pytanie odnośnie sterowania . Czy jeśli zamontuje się sterownik pokojowy i ustawi na stałe np. 23c to czy można oddzielnie ustawić grzanie CWU w terminarzu w okienkach np. 13-15 i 22-23 ? Czy jeśli w tych godzinach sterownik pokojowy wyłączy pompę bo będzie w pokoju 23C to pompa się włączy niezależnie na grzanie CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.11.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 A czy antyleginelle załączasz czasem? tak, co sobote -> czyli to do tego? Jak tak to dlaczego przy grzaniu CWU pompa wspomaga się grzałką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 tak, co sobote -> czyli to do tego? Jak tak to dlaczego przy grzaniu CWU pompa wspomaga się grzałką? Przy grzałce zbiornika zewnętrznej działa to na zasadzie: Do 53-55 stopni orzaz przez 50 min idzie sama sprężarka, potem jaśli nie zostanie osiągnięta temp. 55 stopni dołączy się grzałka i działa grzałka i sprężarka. po osiągnięciu temp 55 stopni sprężarka staje i dalej wygrzew jest realizowany wyłącznie przez grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.11.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Przy grzałce zbiornika zewnętrznej działa to na zasadzie: Do 53-55 stopni orzaz przez 50 min idzie sama sprężarka, potem jaśli nie zostanie osiągnięta temp. 55 stopni dołączy się grzałka i działa grzałka i sprężarka. po osiągnięciu temp 55 stopni sprężarka staje i dalej wygrzew jest realizowany wyłącznie przez grzałkę. plusfoto dzieki, rozumiem jak to działa przy wygrzewaniu ale czemu jak mam CWU ustawianą na 49* to po ok 50min włącza się grzałka? Edytowane 15 Listopada 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.11.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Mimo przeczytania wszystkich postów mam pytanie odnośnie sterowania . Czy jeśli zamontuje się sterownik pokojowy i ustawi na stałe np. 23c to czy można oddzielnie ustawić grzanie CWU w terminarzu w okienkach np. 13-15 i 22-23 ? Czy jeśli w tych godzinach sterownik pokojowy wyłączy pompę bo będzie w pokoju 23C to pompa się włączy niezależnie na grzanie CWU ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) plisfoto dzieki, rozumiem jak to działa przy wygrzewaniu ale czemu jak mam CWU ustawianą na 49* to po ok 50min włącza się grzałka? Bo nie została osiągnięta temperatura docelowa. Spróbuj zwiększyć czas. Przy ustawieniu na grzałkę zbiornika jako wew. działa to trochę inaczej. do 55 stopni działa wyłącznie sprężarka a powyżej grzałka, natomiast ten ustawiony czas nie ma znaczenia ale jednocześnie jak dobrze pamiętam czas pracy grzałki jest ograniczony do 20 min. Dla jednych grzałka zew jest plusem bo może pracować jednocześnie ze sprężarką dla innych minusem. Przy grzałce wew. takiej możliwości nie ma - albo jedno albo drugie. Edytowane 15 Listopada 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateti 15.11.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 1/ Przestaw pompę obiegową na minimum, 2/ Ustaw krzywą; -15/40 ; +15/ 30 - i przy każdej krzywej masz możliwość zmiany przestawienia krzywej; a/ na ; +1; +2; +3 ; +4 ; +5 ; b/ na; -1 ; - 2; - 3 ; - 4 ; - 5; Pompa podłogowki poszła do min na 1 stopien Krzywa zmieniłem wg zalecen Obserwuje, zobaczymy co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogucik359 15.11.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Witam ostatnio sam sobie podłączałem monobloka i się z tym zaworem namęczyłem na płycie musisz podłączyć go pod zawór 3d z tym L zaworu musisz podłączyć poniżej na płycie poprosi wziąć z miejsca przeznaczonego pod termostat o ile dobrze pamiętam, w każdym bądż razie jest opisane na płycie że jest L, N pod N dla zaworu 3d i ostatni pod open lub closed . Jeżeli zawór jest otwarty dla ogrzewania to podłącz go pod ten na którym aktualnie nie ma napięcia. Mam nadzieję że zrozumiałe napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts