Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam,

Jakie macie ustawienie pompy w Ust.instalatora/Ust.serwisowe:

- przepustowość

- max. wyd.

- pompa wł/wył/odpow.

U mnie 0,1l/min/0x96/Odpow.

Pytam z ciekawości, ....bo cały czas szukam przyczyny częstych startów sprężarki.

Obecnie pompa wilo za sprzęgłem na 2 stopniu, pompa na rozdzielaczy podłogówki na 2 stopniu, krzywa -15(45)/15(28), delta 10 I nadal około 30 startów/8-10 godzin pracy / na dobę

Przepustowość 0,1 tak naprawdę pokazyje ,że nie ma przepływu , dopiero jak włączysz pompę lub odpowietrzenie ta wartość wzrośnie.

a Max wyd. to standardowo ustawiona jest na 0x96. Zwiększenie tego daje bardzo minimalny wzrost przepływu więc nie ma co zwiekszac.

Pompa i tak będzie się krecic z mniejsza predkoscią ( w zalezności od aktualnego stanu) , a ta wartość ją ograniczy z góry ,w razie gdyby sterownik zażądał maxa.

Nie jestes pierwszy ktory ma takie problemy. Za maly odbior ciepla w stosunku do min produkcji pompy. ( bo żadnych mieszaczy i grzejników nie masz ?). Ogranicz pracę w godzinach ( np wtedy kiedy masz tanszą energię) , albo wwtedy kiedy jesteś w domu.

Edytowane przez MiG25

Przepustowość 0,1 tak naprawdę pokazyje ,że nie ma przepływu , dopiero jak włączysz pompę lub odpowietrzenie ta wartość wzrośnie.

a Max wyd. to standardowo ustawiona jest na 0x96. Zwiększenie tego daje bardzo minimalny wzrost przepływu więc nie ma co zwiekszac.

Pompa i tak będzie się krecic z mniejsza predkoscią ( w zalezności od aktualnego stanu) , a ta wartość ją ograniczy z góry ,w razie gdyby sterownik zażądał maxa.

Nie jestes pierwszy ktory ma takie problemy. Za maly odbior ciepla w stosunku do min produkcji pompy. ( bo żadnych mieszaczy i grzejników nie masz ?). Ogranicz pracę w godzinach ( np wtedy kiedy masz tanszą energię) , albo wwtedy kiedy jesteś w domu.

dół

80% to podłogówka (na mieszaczu z głowicą z kapilarą) i 2 grzejniki (garaż i mały pokój)

20% podłogowe w łązience z głowicą na powrocie reszta 80% to grzejniki panelowe (5 szt)

Obecnie pompa wilo za sprzęgłem na 2 stopniu, pompa na rozdzielaczy podłogówki na 2 stopniu,

krzywa -15(45)/15(28), delta 10.

I nadal około 30 startów / 8-10 godzin pracy / na dobę

1/ Dla temperatur > 0 C ustaw krzywą;

..... - 15 C/ 50 C ; +15 C/ 40 C,

2/ Na grzejniki daj większy przepływ na 3

Przechodzić ,przechodzi płynnie , ale sterownik i tak może to zliczać jako załączenie.

No dzwonilem do mojego instalatora to tez wspominal o tym ze smart zlicza cos tam co 5min i co 1min i moze nie wylapywac stopu sprezarki tymbardziej ze ten drugi stop sprezarki przy odszranianiu trwa kilka sekund.

Ale spotkal sie juz z tym ze na pompie w sterowniku sa odnotowane starty a na wykresie tego niema

....i ograniczyć głowicami termostatycznymi na grzejnikach??

1/ W I kroku; bez ograniczeń i obserwować w dłuższym okresie,

2/ W II kroku; można skręcać głowice w niektórych pokojach,

.....ale nie radykalnie,

3/ Czeka Cię w I roku wiele prób i eksperymentów,

4/ Nic nie wiemy jaka moc tych grzejników ( 45/35 ) w stosunku do mocy

.....pomieszczeń w których one są.

5/ Jeżeli nie ma potrzeby grzania pomieszczeń to ich nie grzać

dół

80% to podłogówka (na mieszaczu z głowicą z kapilarą) i 2 grzejniki (garaż i mały pokój)

20% podłogowe w łązience z głowicą na powrocie reszta 80% to grzejniki panelowe (5 szt)

Witam.

Mam takie same ogrzewanie.

Co do pompy w PC przerobiłem to wczoraj.

W sterowniku ustawiasz tylko maksymalną prędkość.

Ja dla 5 KW skręciłem na 14,5 litra/h czyli 0,66 zgodnie z tabelką przepływu dostępną w instrukcji.

Jednak PC sama dobiera parametr obiegu wody.

Sprawdzić możesz klikająć na włączonej PC kombinacje lewo/góra/prawo - sprawdź adres 13.

Tam jest aktualna szybkość pompki.

Ten parametr choć można ograniczyć myślę że nie wpływa na częstość załączania PC.

No chyba że jest za słaby przepływ podczas testów.

1/ W I kroku; bez ograniczeń i obserwować w dłuższym okresie,

2/ W II kroku; można skręcać głowice w niektórych pokojach,

.....ale nie radykalnie,

3/ Czeka Cię w I roku wiele prób i eksperymentów,

4/ Nic nie wiemy jaka moc tych grzejników ( 45/35 ) w stosunku do mocy

.....pomieszczeń w których one są.

5/ Jeżeli nie ma potrzeby grzania pomieszczeń to ich nie grzać

czyli nie ma uniwersalnego wzoru na SUKCES :) --- szkoda :(

Witam.

Mam takie same ogrzewanie.

Co do pompy w PC przerobiłem to wczoraj.

W sterowniku ustawiasz tylko maksymalną prędkość.

Ja dla 5 KW skręciłem na 14,5 litra/h czyli 0,66 zgodnie z tabelką przepływu dostępną w instrukcji.

Jednak PC sama dobiera parametr obiegu wody.

Sprawdzić możesz klikająć na włączonej PC kombinacje lewo/góra/prawo - sprawdź adres 13.

Tam jest aktualna szybkość pompki.

Ten parametr choć można ograniczyć myślę że nie wpływa na częstość załączania PC.

No chyba że jest za słaby przepływ podczas testów.

więc tak łopatologicznie (będę próbował rady od Andrzej5101 ) to jak to wygląda u Ciebie skoro mamy podobne systemy - i co zrobiłeś u siebie aby zmniejszyć liczbę startów??

....masz jakiś regulator pokojowy?? czy pracujesz na harmonogramie??

Basowanie na wykresach ze smartclouda może być zdradliwe , bo on rejestruje dane co 5 min ( a podczas rejestracji co 1min). Więc nawet podczas rejestracji może się zdarzyć ,że po prostu Ci czegoś nie zarejestruje ( w sensie jakiejś chwilowej zmiany).

Poza tym możliwe ,że mówicie o różnych typach defrostu , Ty masz pewnie temperaturę powrotu mniejszą od 27 stopni , kolega może mieć większą. I to może być inaczej rejestrowane.

Rok temu się w to zagłębiałem , a teraz po prostu mam to gdzieś , ale kojarzę ,że mi też chyba jednak zlicza dwa włączenia-wył na defrost. To może być nawet wina różnych Firmware ...

Przy zapisie danych rejestruje i pokazuje co 30 sekund.

Nie wiem jak masz ocieplony dom i jaka wczoraj była temperatura ale moim zdaniem za duże temperatury masz ustawione.

Dom nie odbiera temperatur i wyłącza pompę.

A jak jest sterowana temperatura ?

parametry domu w stopce: 170m, 25porotherm+15 styro, okna 2 szyby (bezpieczne), podłoga 10 styro, dach ceramika i 35 waty

wczoraj u mnie było 7 stopni.

pompa chodzi na krzywej nonstop w zależności od temp zew

wczoraj zużyła wg cloud CWU-2,3kWh , CO-7,1kWh

Edytowane przez kateti

parametry domu w stopce: 170m, 25porotherm+15 styro, okna 2 szyby (bezpieczne), podłoga 10 styro, dach ceramika i 35 waty

wczoraj u mnie było 7 stopni.

pompa chodzi na krzywej nonstop w zależności od temp zew

Czyli nie masz termostatu do sterowania?

Zacznijmy od krzywej?

Przy tych temperaturach jaka temperatura w domu?

Ja mam teraz koło 21 stopni cały dzień wczoraj było 7-8 stopni.

Krzywa 15/28 -12/35

Ustaw krzywą i zobacz jak reaguje temperatura w domu.

Logicznie lepiej jechać jednostajnie powoli niż dodawać gazu i jechać szybko, potem zwalniać itd.

Przy tych temperaturach bez CWU zużywa ok 4-5 kw.

Ustaw taką krzywą.

Odkreć termostaty na max.

Moim skromnym zdaniem lepiej dawać minimalny nakład mocy ( temp wody) .

Jak za zimno - krzywa do góry.

Czyli nie masz termostatu do sterowania?

Zacznijmy od krzywej?

Przy tych temperaturach jaka temperatura w domu?

Ja mam teraz koło 21 stopni cały dzień wczoraj było 7-8 stopni.

Krzywa 15/28 -12/35

Ustaw krzywą i zobacz jak reaguje temperatura w domu.

Logicznie lepiej jechać jednostajnie powoli niż dodawać gazu i jechać szybko, potem zwalniać itd.

Przy tych temperaturach bez CWU zużywa ok 4-5 kw.

Ustaw taką krzywą.

Odkreć termostaty na max.

Moim skromnym zdaniem lepiej dawać minimalny nakład mocy ( temp wody) .

Jak za zimno - krzywa do góry.

termostat nie problem jeśli to pomoże to zakupię i założe

wczoraj przy 7 stopniach miałem w domu 23 stopnie na dole i 21-22 na górze przy krzywej 45 (-15 ) /28 (15)

termostat nie problem jeśli to pomoże to zakupię i założe

wczoraj przy 7 stopniach miałem w domu 23 stopnie na dole i 21-22 na górze przy krzywej 45 (-15 ) /28 (15)

Spróbuj więc obniżyć temperature na krzywej.

Moim zdaniem termostatu nie potrzebujesz.

Tylko termometr w reprezentacyjnym miejscu - w razie czego krzywą prosto obniżyć i podwyższyć ręcznie lub na harmonogramie.

Jak lubisz ciepło proponuję -15/ 37 15/28

włącz i poczekaj.

i co się wyświetla na komputerku ? Temperatura w pokoju czy wody ?