Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Spróbuj więc obniżyć temperature na krzywej.

Moim zdaniem termostatu nie potrzebujesz.

Tylko termometr w reprezentacyjnym miejscu - w razie czego krzywą prosto obniżyć i podwyższyć ręcznie lub na harmonogramie.

Jak lubisz ciepło proponuję -15/ 37 15/28

włącz i poczekaj.

i co się wyświetla na komputerku ? Temperatura w pokoju czy wody ?

wody

Co nie znaczy ze moze nie zlapac 3sek stopu

Nie ma takiej możliwości. Przy stopie sprężarka nie staje w miejscu, jak i przy starcie nigdy nie startuje z kopyta, rozkręcenie trwa około minuty jak nie lepiej zatrzymanie również + minimalny postój. Minimalny postój sprężarki zapewne też jest. Więc przy 30-sekundowej rejestracji nie ma takiej opcji aby nie był zarejestrowany jakiś pik.

Dzisiejszej nocy dokładnie licznik wskazał 3 starty. Przy przejściu z CWU na CO i odwrotnie jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby stanęła sprężarka. Robi to płynnie bez żadnych zatrzymań.

Z przejścia z CO na CWU robi to płynnie bez zatrzymania ( temperatura na co niska, na baniak wysoka ), sprawdzone, natomiast z powrotem z CWU na CO sprężarka sie zatrzymuje ( 0Hz ) ponieważ ma za wysoka temperaturę na powrocie i musi pompka to zmielić.

Dzisiaj to sprawdziłem cały cykl CO-CWU-CO _ pomiędzy CWU a CO stop.

to jak to wygląda u Ciebie skoro mamy podobne systemy

- i co zrobiłeś u siebie aby zmniejszyć liczbę startów??

1/ Ty masz pompę 9 kW/TCap, która ma ;

.......a/ przepływ optymalny ok;1500 l/h,

.......b/ minimalna moc uzyskana to ok;3,5 kW,

2/ Kolega slimakfoto ma pompę 5 kW, która ma;

.....a/ przepływ optymalny ok; 900 l/h ,

.....b/ minimalna moc uzyskana to ok ;1,0 kW

3/ Wg; zasugerowanych parametrów przez slimakfoto,

.....PC w temperaturach zewnętrznych ok;10 C będzie jeszcze bardziej taktować,

4/ Zobacz; https://drive.google.com/file/d/1URTqA6kzw3w1qENSKDdHptMHw-KAfdIV/view

Z przejścia z CO na CWU robi to płynnie bez zatrzymania ( temperatura na co niska, na baniak wysoka ), sprawdzone, natomiast z powrotem z CWU na CO sprężarka sie zatrzymuje ( 0Hz ) ponieważ ma za wysoka temperaturę na powrocie i musi pompka to zmielić.

Dzisiaj to sprawdziłem cały cykl CO-CWU-CO _ pomiędzy CWU a CO stop.

Potwierdzam u mnie dokladnie tak samo dopiero jak zmieli ta wodę do poziomu powrotu z c.o to startuje

Nie ma takiej możliwości. Przy stopie sprężarka nie staje w miejscu, jak i przy starcie nigdy nie startuje z kopyta, rozkręcenie trwa około minuty jak nie lepiej zatrzymanie również + minimalny postój. Minimalny postój sprężarki zapewne też jest. Więc przy 30-sekundowej rejestracji nie ma takiej opcji aby nie był zarejestrowany jakiś pik.

Jescze to dokladnie przesledze na odszranianiu ale u mnie chodzi np na 60hz przychodzi stop np.od termostatu i nie ma jakiegos zwalniania czy cos odrazu jest 0hz i stoi tak samo przy odszranianiu chodzi sobie np.na 37hz zaszroni sie jest natychmiastowy stop potem robi sobie jakies procedury startuje i odszrania ale jak odazroni to tez jest natychmiastowy stop sprezarki (i tu sprawdze )ale z tego co pamietam to jest ze 3sek stopu o sprezarka rusza i wkrecenie sie spowrotem na np.30hz trwa kolejne kilka sek.Sprawdze ile faktycznie jak przymrozki przyjda

1/ Ty masz pompę 9 kW/TCap, która ma ;

.......a/ przepływ optymalny ok;1500 l/h,

.......b/ minimalna moc uzyskana to ok;3,5 kW,

2/ Kolega slimakfoto ma pompę 5 kW, która ma;

.....a/ przepływ optymalny ok; 900 l/h ,

.....b/ minimalna moc uzyskana to ok ;1,0 kW

3/ Wg; zasugerowanych parametrów przez slimakfoto,

.....PC w temperaturach zewnętrznych ok;10 C będzie jeszcze bardziej taktować,

4/ Zobacz; https://drive.google.com/file/d/1URTqA6kzw3w1qENSKDdHptMHw-KAfdIV/view

Co do przepływu to oczywiście taki jest.

Jednak przy pełnej mocy.

Normalnie pompka obiegowa teraz ( 7 stopni na dworze) pracuje na parametrze 0,2 ( dla parametru 0,66 - 15 l/min) więc gdzieś ok 5 l/min

Podniesienie temperatury moim zdaniem zmniejszy COP - podwyższy koszty energii - nieuzasadnione ekonomicznie.

Temperatura wody powinna być jak najbliższa jak się tylko uda do temperatury powietrza.

Autor postu może przetestować.

Nie upieram się.

Podniesienie temperatury moim zdaniem zmniejszy COP - podwyższy koszty energii - nieuzasadnione ekonomicznie.

Temperatura wody powinna być jak najbliższa jak się tylko uda do temperatury powietrza.

1/ Oczywiście, że COP ulegnie zmniejszeniu ale spadnie ilość załączeń pompy, co w rezultacie wyjdzie na plus,

2/ Analizując wykres, dla ;

....a/9,5 kW zapotrzebowania mocy przez budynek, to dla 10 C na zewnątrz;

....b/ moc cieplna budynku wynosi ok; 2,1 kW a moc minimalna modulowana

........ pompy 9 kW/TCap to ok; 3,5 kW,

....c/ przy zapotrzebowaniu budynku 4,5 kW, to moc cieplna budynku dla

........ 10 C wynosi tylko 1 kW a PC daje nie mniej niż 3,5 kW,

3/ Nadmiar mocy PC musi być odebrany aby pompa pracowała dłużej;

....to temperatura wody grzewczej musi być wyższa,

... moce odbiorników powinny być większe,

... ilość zładu wodnego większa.

Edytowane przez Andrzej5101

1/ Oczywiście, że COP ulegnie zmniejszeniu ale spadnie ilość załączeń pompy, co w rezultacie wyjdzie na plus,

2/ Analizując wykres, dla ;

....a/9,5 kW zapotrzebowania mocy przez budynek, to dla 10 C na zewnątrz;

....b/ moc cieplna budynku wynosi ok; 2,1 kW a moc minimalna modulowana

........ pompy 9 kW/TCap to ok; 3,5 kW,

....c/ przy zapotrzebowaniu budynku 4,5 kW, to moc cieplna budynku dla

........ 10 C wynosi tylko 1 kW a PC daje nie mniej niż 3,5 kW,

3/ Nadmiar mocy PC musi być odebrany ;

... aby pompa pracowała dłużej,

....to temperatura wody grzewczej musi być wyższa,

....albo moce odbiorników powinny być większe,

....albo ilość zładu większa.

Widać dużą wiedzę.

Tylko co ma wyłączyć krzywą grzania - podniesie temperaturę - będzie cieplej w domu.

Może pompa troszkę przewymiarowana - będzie ciężko.

Nie ma to jednak jak sprawdzić na własnej skórze.

Do tego zachęcam autora.

Wnioski też chętnie bym usłyszał. :)

Czy wielogodzinna praca PC 5 kw na częstotliwości 17-20 Hz w ciepłe dni jak teraz Ok 7-10 stopni jest wskazana ?

Lepiej dla pompy praca krótsza a na większych parametrach czy jednostajna na mniejszych?

Temperatura wody 28 stopni na dworze teraz 9 stopni.

Ostatnia doba praca Ok 20 godzin i 2 włączenia ?

W domu 21-22 stopnie

Pozdrawiam

Edytowane przez slimakfoto

Czy wielogodzinna praca PC 5kw na częstotliwości 17-20 w ciepłe dni jak teraz Ok 7-10 stopni jest wskazana ?

Lepiej dla pompy praca krótsza a na większych parametrach czy jednostajna na mniejszych?

Temperatura wody 28 stopni na dworzu teraz 9 stopni.

Ostatnia doba praca Ok 20 godzin i 2 włączenia ?

Pozdrawiam

Czy masz 5kw? Może masz podłączony moduł chmury?

parametry domu w stopce: 170m, 25porotherm+15 styro, okna 2 szyby (bezpieczne), podłoga 10 styro, dach ceramika i 35 waty

wczoraj u mnie było 7 stopni.

pompa chodzi na krzywej nonstop w zależności od temp zew

wczoraj zużyła wg cloud CWU-2,3kWh , CO-7,1kWh

Masz bardzo mocną pompę TCAP 9KW która nie zejdzie tak nisko z mocą minimalną aby zapewnić pracę ciągłą bez taktowania a na pewno nie przy obecnych temperaturach.

Mam inną pompę - LG Therma V 9KW za mocną do mojego domu , ale ja kupowałem ją z myślą o pracy tylko w II taryfie. Próbowałem ją zmusić do pracy ciagłej . ale efekt taki że taktowała niesamowicie i przy pracy ciagłej wcale nie było ekonomicznie.

Moją pompę mam już ponad 2 lata i przetestowałem wiele różnych sposobów jej "prowadzenia" i w moim przypadku praca czasowa + termostat sprawdza się najlepiej i daje najniższe koszty eksploatacji i nie powoduje taktowania pompy.

Moja pompa nie potrafi zejść z poborem prądu mniej niz około 0,7KW. Twoja sądzę że minimalny pobór będzie miała około 1KW.

Obecnie mam ustawioną ją tak że działa w określonych godzinach i sterują nią dodatkowo termostat.

https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10883#/pc0

Jak dla mnie nie ma sensu na siłę zmuszać do takiej pracy jaka jest dla niej niekorzystna ..

Do pracy ciągłej byś musiał mieć pompę 5KW a może i .... mniejszej mocy ..

A wracając do mojego problemu z deltą. Ma ktoś jakiś pomysł czemu mimo ustawienia delta=4 pompa pracuje z różnicą we/wy 7-10 stopni? Może tu coś jest źle ustawione, bo jakiś czas temu działało poprawnie.

45fdb12da2ed.jpg

Można podejrzeć ustawienie delty w menu serwisowym?

Edytowane przez Pablo_11

Jak dla mnie nie ma sensu na siłę zmuszać do takiej pracy jaka jest dla niej niekorzystna ..

Do pracy ciągłej byś musiał mieć pompę 5 kW a może i .... mniejszej mocy ..

1/Budynek ma 170 m2 i oprócz ;

.....a/ za mocnej pompy,

.....b/ moce odbiorników ciepła powinny być większe, aniżeli moc cieplna budynku,

.....c/ oraz ilość zładu większa; ok; >200 litrów,

2/ Warto zrobić ;

....a/ profesjonalne OZC lub,

....b/ możliwe, że firma sprzedająca projekt ma potrzebne obliczenia mocy budynku i poszczególnych pomieszczeń.

1/Budynek ma 170 m2 i oprócz ;

.....a/ za mocnej pompy,

.....b/ moce odbiorników ciepła powinny być większe, aniżeli moc cieplna budynku,

.....c/ oraz ilość zładu większa; ok; >200 litrów,

2/ Warto zrobić ;

....a/ profesjonalne OZC lub,

....b/ możliwe, że firma sprzedająca projekt ma potrzebne obliczenia mocy budynku i poszczególnych pomieszczeń.

dzięki Andrzej5101 za sugestie z kilku poprzednich postów: pompa od wczoraj od 17 do 7 rano uruchomiła się 4 razy i pracowała 9 godzin

krzywa poszła na 50(-15)/40(15) i pompa za buforem na 3, podłogowa na 2. Aby nie było za ciepło skręciłem na głowicy podłogówkę i delikatnie na piętrze w sypialniach

zużycie delikatnie wzrosło (o 1/4) w stosunku do analogicznego czasu dzień wcześniej, COP wg pompy 4.1 / na zew w nocy 5 stopni

JEST ZNACZĄCA POPRAWA (wcześniej na dobę uruchamiała się 20/30 razy i pracowała 2-3 godziny)

będę teraz kombinował z głowicami termostatycznymi i może z obniżaniem/zmienianiem krzywej jeszcze