Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

JEST ZNACZĄCA POPRAWA (wcześniej na dobę uruchamiała się 20/30 razy i pracowała 2-3 godziny)

Będę teraz kombinował z głowicami termostatycznymi i może z obniżaniem/

zmienianiem krzywej jeszcze

Przy takich wysokich temperaturach na zewnątrz, radzę raczej;

....uruchomić harmonogram grzania z przerwami gdy nie jest ono konieczne;

Edytowane przez Andrzej5101

czyli regulator pokojowy jako kaganiec dla pompy (np w salonie) i do tego harmonogram i całość na krzywej??

U mnie mam termostat bezprzewodowy Salus. Na pompie ustawiona krzywa , na termostacie godziny pracy i temperatura.

Normalnie mam ustawiony kaganiec pracy pompy 22.00-6.00 i 13.00-15.00.

Jak przyjdzie zimna i ten czas pracy będzie za mały to dodaje 2 godziny.

U mnie mam termostat bezprzewodowy Salus. Na pompie ustawiona krzywa , na termostacie godziny pracy i temperatura.

Normalnie mam ustawiony kaganiec pracy pompy 22.00-6.00 i 13.00-15.00.

Jak przyjdzie zimna i ten czas pracy będzie za mały to dodaje 2 godziny.

czyli grzejesz w godzinach 22-6 i 13-15 ??

jakiego masz tego salusa??

u mnie to bez znaczenia, bo mam jakąś śmieszną promocję z Orange Energia i mimo że mam G12w to mam stałą taryfę z jedną ceną : 0,24 gr/kwh ( z opłatami wszystkimi wychodzi 0,49)

Przy takich wysokich temperaturach na zewnątrz, radzę raczej;

....uruchomić harmonogram grzania z przerwami gdy nie jest ono konieczne.

jakaś podpowiedź jak to sprawnie ustawić:

- tak aby grzało CO w tyg w określonych godzinach (od 7 do 16 pusto w domu) a wodę np. raz dziennie przed wieczorem

- w weekend np 2 razy dziennie woda CWU, a CO jw.

czyli grzejesz w godzinach 22-6 i 13-15 ??

jakiego masz tego salusa??

u mnie to bez znaczenia, bo mam jakąś śmieszną promocję z Orange Energia i mimo że mam G12w to mam stałą taryfę z jedną ceną : 0,24 gr/kwh ( z opłatami wszystkimi wychodzi 0,49)

Cena energii ze wszystkimi kosztami w II w taryfie G12W Energa to około 0,32zł.

Mam termostat Salus 091. Chyba najtańszy bezprzewodowy.

Godziny jakie podałem to godziny w jakich może pracować pompa . Nie oznacza że w tych godzinach cały czas pracuje.

W weekendy mógłbym grzać cały czas bo wtedy też mam tani prąd , ale nie grzeję bo taktuje i szkoda mi pompy.

Dzień dobry,

mam taki problem z moją pompą Panasonic. Model to WH-MDC09H3E5. Pompa dogrzewa do 23 st. C na podstawie odczytu temperatury z panelu sterującego. Problem polega na tym, że jak już osiągnie zadaną temp. to strzałka dalej pokazuje słoneczko, pomimo że pompa nie grzeje, a wskaźnik zużycia energii pokazuje 0kWh. Skutkuje to tym, że pompa obiegowa chodzi i wychładza układ. Jaka może być tego przyczyna? U Was też tak to wygląda? Ustawienia tamperatur, delt i krzywych ustawiłem zgodnie z tym, co udało mi się znaleźć w tym wątku.

Dzisiaj wpadłem na pomysł, aby ograniczyć działanie pompy harmonogramem (póki co taryfa G11, bo pompa zainstalowana w zeszłym tygodniu) i obecnie grzeję od 9:00 do 16:00, aby wykorzystać jak najwyższy COP.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dzień dobry,

mam taki problem z moją pompą Panasonic. Model to WH-MDC09H3E5. Pompa dogrzewa do 23 st. C na podstawie odczytu temperatury z panelu sterującego. Problem polega na tym, że jak już osiągnie zadaną temp. to strzałka dalej pokazuje słoneczko, pomimo że pompa nie grzeje, a wskaźnik zużycia energii pokazuje 0kWh. Skutkuje to tym, że pompa obiegowa chodzi i wychładza układ. Jaka może być tego przyczyna? U Was też tak to wygląda? Ustawienia tamperatur, delt i krzywych ustawiłem zgodnie z tym, co udało mi się znaleźć w tym wątku.

Dzisiaj wpadłem na pomysł, aby ograniczyć działanie pompy harmonogramem (póki co taryfa G11, bo pompa zainstalowana w zeszłym tygodniu) i obecnie grzeję od 9:00 do 16:00, aby wykorzystać jak najwyższy COP.

Witaj.

Czy mówimy o pompce w PC czy jakiejś zewnętrznej?

Jeżeli chodzi o te modele ( ja mam 5 a szwagier 7 kw) najefektywniejszy model ustawienia ( moim zdaniem ) na zwykłej taryfie jest Krzywa grzania bez termostatu.

np -15/35 i 15/25 i praca cały czas.

Na termostacie i krzywej zużycie u szwagra 11 kw - po przejściu tylko na krzywą 6 kw - takie same dni - temperatura.

Krzywą dobierzesz w kilka dni i potem nie zaglądasz.

Chodzi mi o dodatkową pompę obiegową. Bo na PC jest glikol i ten układ wchodzi na wymiennik płytowy. Z wymiennika płytowego idzie bezpośrednio na podłogówkę i to przepompowuje dodatkowa pompa obiegowa.

Ustawiłem na grzanie z krzywej. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Dzięki wielkie za podpowiedź.

Chodzi mi o dodatkową pompę obiegową. Bo na PC jest glikol i ten układ wchodzi na wymiennik płytowy. Z wymiennika płytowego idzie bezpośrednio na podłogówkę i to przepompowuje dodatkowa pompa obiegowa.

Ustawiłem na grzanie z krzywej. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Dzięki wielkie za podpowiedź.

Czyli pompa obiegowa od podłogówki jest sterowana czym ?

Do PC ?

Do wymiennika ile jest litrów zwładu?

Jak na tej krzywej będzie spadać temperatura podnieś cała do góry.

Jak będzie iść do góry obniż.

Ustaw jedna krzywa i jak masz 1 taryfę będzie cały czas podobna temperatura.

Na noc możesz ustawić harmonogram -1 lub -2

Lepiej jest utrzymywać temp na podobnej temperaturze niż podnosić i obniżać.

Miałem tez w dzień grzanie żeby najwyższy cop utrzymać jednak okazało się ze komfort ale i zużycie prądu cierpiało.

• Like 1

Dzień dobry,

U mnie jest tak samo sdc 9 kwh dojdzie do zadanej temperatury gasi się a na wyświetlaczu strzałka na słoneczko i mieli obiegówką cały czas niby pokazuje że pracuje na ogrzewanie a tak naprawdę stoi.

Panowie, czy jak pompa pracuje w trybie CO (jest za nią zawór sterowany przez PC) to zawór ten powinien wysyłać wodę na CO i CWU czy tylko na CO? Teraz mam wrażenie że przy pracy na CO idzie również na CWU natomiast przy pracy tylko na CWU odcina CO. Napiszcie proszę jak to powinno wyglądać

Panowie, czy jak pompa pracuje w trybie CO (jest za nią zawór sterowany przez PC) to zawór ten powinien wysyłać wodę na CO i CWU czy tylko na CO? Teraz mam wrażenie że przy pracy na CO idzie również na CWU natomiast przy pracy tylko na CWU odcina CO. Napiszcie proszę jak to powinno wyglądać

Nie wiem jaki masz zawór trójdrogowy, ale raczej niemożliwe jest, aby szedł tu i tu... Zamiast zaworu trójdrogowego musiałbyś mieć zwykły trójnik. Nawet gdyby zawór trójdrogowy był wadliwy, to ustawia się zawsze w pozycji. W moim przypadku na przykład zamknięty zawór puszcze obieg na wymiennik płytowy(podłogówka), a otwarty puszcza obieg na wężownice zbiornika CWU.

Edytowane przez Arff

Nie wiem jaki masz zawór trójdrogowy, ale raczej niemożliwe jest, aby szedł tu i tu... Zamiast zaworu trójdrogowego musiałbyś mieć zwykły trójnik. Nawet gdyby zawór trójdrogowy był wadliwy, to ustawia się zawsze w pozycji. W moim przypadku na przykład zamknięty zawór puszcze obieg na wymiennik płytowy(podłogówka), a otwarty puszcza obieg na wężownice zbiornika CWU.

Wygląda to jak na załączonym foto

Na zawór idzie z PC dalej CO (do góry) na sprzęgło za którym jest pompka sterowana termostatem pokojowym a druga droga (w lewo) idzie na CWU. Powroty ze sprzęgła i CWU łączą sie i wracają na PC

Trochę słabo na nim widać:/ Z prawej dojście z PC, na góre CO na lewo CWU

zawor.jpg

Edytowane przez gucio77

@plusfoto: byłbyś tak miły i opisał jeszcze raz tryby defrostu? Pod jakimi warunkami są uruchamiane i w jaki sposób przebiegają? Wiem, że opisywałeś już, ale za cholerę nie mogę znaleźć tego postu.

Tutaj rozpoczęcie odszraniania przy temp poniżej 27 stopni:

początek.jpg

sygnał do odszraniania - sprężarka i wentylatory jednostki zew. stop - obiegówka na maksa (przez około minutę - prawdopodobnie testuje temperaturę wody) - obiegówka stop - start sprężarki ( do maksa rozkręca się około 3 min)

koniec.jpg

Na około 90 sek przed sygnałem do zakończenia odszraniania sprężarka moduluje do około 35Hz, startuje obiegówka i wentylatory. Po około półtorej minuty sprężarka i obiegówka stabilizują swoje wydajności i idzie sygnał o zakończeniu odszraniania. Całkowity czas całej operacji ( od sygnału do odszraniania do sygnału jej zakończenia) około 15 min.

Odszranianie w przypadku wysokiej temperatury wody w obiegu:

odsz27 start.jpg

sygnał do odszraniania -wentylatory stop - spręzarka moduluje do około 30 Hz bez stopu - obiegówka na maksa.

odsz27 stop.jpg

Na około 90 sek przed końcem wentylatory start - sprężarka wchodzi na swoje obroty - obiegówka skręca się do swojej nominalnej wartości - sygnał do zakończenia odladzania. Całość trwa około 8 minut. W przypadku wysokich temperatur wody czas ten ulega skróceniu.

W przypadku gdy w trakcie odladzania temperatura wody na powrocie z OP spadnie poniżej 27,5 stopnia automatycznie uaktywnia się tryb odladzania opisany powyżej łącznie ze stopem i ponownym startem sprężarki

odsz27 26 start.jpg

Edytowane przez plusfoto