Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam, może pomogę

Service Manual cytat:

"13.2.2 Deice Operation

Deice start depends:

1. Outdoor air sensor temp.

2. Outdoor pipe sensor temp.

3. Heating accumulation time "

powyższe dla modelu WH-UX09HE8 12 i 16

dla pewności zajrzeć można też do pkt:

12.6.2 Room Heater Operation during Deice

Pozdrawiam

Dzięki ,,feelgood"

Tak jak myślałem defrost idzie na podstawie zmiennych:

-czujnika temperatury zewnętrznej

-czujnika przepływu powietrza, jak dobrze tłumaczę

-i czasu akumulacji ciepła, co jak dobrze rozumiem na podstawie temperatury, powinno dać określone ciepło

I dalej nie wiem, dla czego jak po 2 cyklu defrostu, zaraz na poczatku tego cyklu wymiennik jest już czysty ( bez szronu ) to ten cykl nie zostaje przerwany na podstawie w/w zmiennych, tylko dalej trwa tak jakby z przewidzianego dla niego czasu.

Niczego nie drążę, niczego się nie czepiam, temat zakończony.

Tak ten ostatni.

06.10 tak, modulacja sprężarki spada do 30Hz, ale co jest przed tą godziną, dlaczego sprężarka pracuje z częstotliwością 48Hz, przecież u ciebie na podłogówce, przy tych temperaturach, to nie jest normalna praca grzania i tego się próbuję dowiedzieć, na jakich zmiennych sprężarka daje sygnał do defrostu ( czujniki przepływu, obciażenie sprężarki, czy może cop przy jakiejś określonej temperaturze... )?

A dlaczego uważasz że 48 Hz to nie jest normalna praca? U mnie pompa nie chodzi 24 h/doba. Przy średniodobowej temperaturze 1 stopień a tak mamy przez ostatnie 3 dni wystarczy że pracuje 5 godzin na dobę. Przy średniodobowej -12 zacznę wchodzić w I taryfę. Zwracam uwagę na słowo - średniodobowa

A dlaczego uważasz że 48 Hz to nie jest normalna praca? U mnie pompa nie chodzi 24 h/doba. Przy średniodobowej temperaturze 1 stopień a tak mamy przez ostatnie 3 dni wystarczy że pracuje 5 godzin na dobę. Przy średniodobowej -12 zacznę wchodzić w I taryfę. Zwracam uwagę na słowo - średniodobowa

Ok. wszystko jasne.

Następny defrost, który przebiegł w II cyklach.

Wczoraj, taka sama temperatura na zasilaniu i powroci i defrost przebiegł jedno -etapowo, a teraz te same warunki ( temperatury ), a pompa po I etapie defrostu, coś tam sprawdza ( wymiennik cały czysty, tylko właśnie lekko dół paskiem oszroniony ) i wali II cykl defrostu przy użyciu samej sprężarki. Czas tego drugiego jest zdecydowanie za długi.

W moim przypadku, żeby uniknąć tego drugiego etapu, przy moim zładzie wody, prawdopodobnie wystarczy podnieść temperaturę zasilani i powrotu o jeden stopień, może się pobawię z tym.

Wejdź tam gdzie sprawdzałeś max wydajność, załącz obiegówkę, potem strzałką wejdź na to 0x7C i strzałką ( nie pamiętam góra lub dół) ustaw przepływ na te 25l. czyl max. Jeśli będzie Ci to przeszkadzać bo będzie zbyt głośno to możesz delikatnie go zmniejszyć.
Wracając do tematu - żadne zmiany prędkości nie pomogły. Pompa pracuje z dT 8-10 st. i żadne zmiany parametrów nie pomagają.

A pytając wprost. Ma ktoś na tyle dobry kontakt z serwisem Panasonica aby zapytać czy jest jakaś opcja blokady tego parametru np. poprzez kombinację klawiszy na panelu?

W statystykach jest parametr "Kontrol. przepływu SHP (zakaż dT) 1 lub 2 (u mnie 0) więc może faktycznie można ustawić pomijanie dT? PC to trochę za droga zabawka aby kombinować w ciemno. Chyba, że ktoś ma pomysł co się dzieje - bo na 100% rok temu mi to działało.

Czy u Ciebie po 5 - 10 minutach od włączenia samej obiegówki te trzy czujniki (wejściowa, wyjściowa i faktyczna dla wody wyjściowej) pokazywały różną temperaturę? Bo u mnie wszystkie 21,75

Tak , pokazują inną . Tyle ,że dla mnie to (precyzyjne nazwy z Service Cloud):

Temperatura wody zasilającej 25.50C

Temperatura wody wyjściowej 25.00C

Temperatura wyjściowa 2 25.00C

I to są wg mnie te 3 czujniki ,i jak widać pierwszy o 0,5C pokazuje wyższą temperaturę. Ostatni czujnik ( koniecznie z dwójką w nazwie ) jest pomiędzy skraplaczem a grzałką , ale jego wskazania są tylko co 1C ( mimo ,że jest teoretycznie .00 to i tak zmiana jest co cały stopień .)

Dlatego teraz mam skalibrowany pierwszy na -1 , drugi na -0,5 i wydaje mi się ,że się najbardziej pokrywają.

Jest jeszcze wykres : Strefa 1:Fakt. temp. (woda wyjściowa/pomieszczenie/basen) - ale ten wykres ustawia się po środku dwóch pierwszych - 25.25C więc ten jest raczej jakimś uśrednieniem .

EDIT: Po 1godzinie obserwacji:

Temperatura wody zasilającej 25.00C

Temperatura wody wyjściowej 24.75C

Temperatura wyjściowa 2 25.00C

Strefa 1:Fakt. temp. (woda wyjściowa/pomieszczenie/basen) :24.25C

Temperatury spadają ( i prawidłowo , bo włączyłem tuż po grzaniu).

Temperatura wody zasilającej w pewnym momencie na wykresie (podczas rejestracji czyli co 0,5min pomiar)tańczyła pomiędzy 25.00 a 25.50 nigdy nie osiągając pośredniej wartości 25.25... dlaczego ,skoro Temperatura wody wyjściowej może....

No i zaskoczenie : Strefa 1:Fakt. temp. (woda wyjściowa/pomieszczenie/basen) :24.25C ,teraz jest najniższa z tych wszystkich .... W pewnym momencie skakała pomiędzy 24.25 a 25.25 nie soiągając wartosci pośrednich...

Edytowane przez MiG25

Dzięki ,,feelgood"

Tak jak myślałem defrost idzie na podstawie zmiennych:

-czujnika temperatury zewnętrznej

-czujnika przepływu powietrza, jak dobrze tłumaczę

-i czasu akumulacji ciepła, co jak dobrze rozumiem na podstawie temperatury, powinno dać określone ciepło

I dalej nie wiem, dla czego jak po 2 cyklu defrostu, zaraz na poczatku tego cyklu wymiennik jest już czysty ( bez szronu ) to ten cykl nie zostaje przerwany na podstawie w/w zmiennych, tylko dalej trwa tak jakby z przewidzianego dla niego czasu.

Źle tłumaczysz, nie ma czegoś takiego jak czujnik przepływu powietrza,( we wczesniejszych postach tez pisałeś o tym ,że przy zmianie trybu też mierzony jest przepływ powietrza - nie jest mierzony bo nawet w tym czasie wentylatory stoją) jest temperatura orurowania zewnętrznego i temperatura odszraniania.

Jak włączysz te dwa , to bardzo ładnie widać kiedy będzie defrost, bo jeden z nich( nie sprawdzę teraz który) tuż przed defrostem gwałtownie maleje i to jest właśnie ten sygnał dla sterownika.

To samo z czasem akumulacji ciepła. Po prostu jest to po chamsku ustawiony zegar na 35 minut i bez wymuszenia ręcznego defrostu choćby nie wiem co defrostu nie będzie jeśli od poprzedniego ( lub od włączenia pompy ) nie upłynie 35 minut. Można to sprawdzić wyłączając pompę ,kiedy jest zabita lodem i po jakimś czasie tak zabitą ją włączyć , nie ma szans na defrost przed upłynięciem 35 minut ( z zegarkiem w ręku).

Bo nagrzała do 21 stopni w domu i już niżej nie moduluje chyba. W każdym razie chodzi tylko obiegowka

Jeśli odłączył by pompę termostat to obiegówka powinna stanąć. Natomiast najprawdopodobniej zatrzymała ją krzywa lub prosta zależy co tam masz ustawione. Należy pamiętać iż to że pracujecie na termostacie to nie oznacza że pompa nie bierze pod uwagę krzywej lub prostej.

U mnie PC w trakcie pracy moduluje około 48Hz czy to jest poprawny parametr? Grzanie wody ustawione na 50st, pompa śmiga bez harmonogramu z termostatem pokojowym ustawionym na 22,5st z histerezą na sterowniku 0,4st. Jeśli chodzi o konfigurację to po waszych sugestiach zmienione na grzanie wg. prostej ustawionej na 34st i z delta grzania na 6. Dziennie zużywa około 30kwh wczoraj śr. temp dobowa około 0st ale spory wiatr. Dziś zużyła do tej chwili 13kwh fakt że mimo mrozku piękne słoneczko. Czy coś to jeszcze można zoptymalizować? którymi parametrami się jeszcze bawić.

Jak ustawić harmonogram grzania wody żeby nie grzała w nocy czy w ciągu dnia kiedy nas nie ma a grzanie podłogówki było zależne od termostatu pokojowego. Jakie ustawienia harmonogramu CWU się u was sprawdzają najlepiej? dzięki za pomoc.

Poniżej działanie PC z ost. 24h. czy jest coś dziwnego? nie wiem czy wzywać instalatora czy bawić się samemu :)

pc1.jpg