Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

NA PRZYSZŁOŚĆ BARDZO PROSZĘ ABYŚCIE PISALI O TYPIE POMPY O KTÓREJ SIĘ WYPOWIADACIE BO TWORZY SIĘ NIEPOTRZEBNE ZAMIESZANIE.

ISTOTNE JEST ZWŁASZCZA CZY POMPA JEST DWU WENTYLATOROWA CZY JEDNO CZY TRÓJFAZOWA CZY JEDNOFAZOWA i.t.p

A najlepiej umieścić taką informację w stopce lub umieścić w niej odnośnik do takich informacji.

Juz kilkukrotnie próbowałem dodać parametry pompy i w ogóle domu w stopce i nie mogę tego zrobić. Proszę o podpowiedź, żeby nie śmiecić to może na skrzynke.

Juz kilkukrotnie próbowałem dodać parametry pompy i w ogóle domu w stopce i nie mogę tego zrobić. Proszę o podpowiedź, żeby nie śmiecić to może na skrzynke.

Na górze USTAWIENIA potem po lewej edytuj sygnaturę - piszesz co chcesz i zatwierdzasz. Tym bardziej że już ją masz

Chciałbym wrócić jeszcze do pomp Panasonic i prosić Was o opinię.

Czy ktoś z Was użytkuje wersje monoblock?

Coraz częściej spotykam się z opinią, że czujniki przylgowe (są 3 sztuki) przekłamują temperaturę przy zewnętrznej temperaturze otoczenie poniżej 0 st.

Według moich ostaniach pomiarów na kilku rożnych pompa wychodzi mi dla -2 stopni na zewnątrz zaniżenie zasilnia budynku o 2 stopnie.

Wpływa to negatywnie na pracę sprężarki, ponieważ dąży ona do temperatury krzywej grzewczej i w zasadzie nie może jej osiągalność.

Co będzie jak na termometrze zewnętrznym pojawi się -15 stopni

Po wielu monitach do producenta, na dzień dzisiejszy według ich opinii mogę zaizolować sobie sam owe czujniki.

Co o tym myślcie?

Nie uważacie, że jest to wada fabryczna i powinna zostać rozwiązania w ramach akcji naprawczych.

np. temperatura zewnętrzna: -2, pobór prądu 1kw, produkcja 1.5kw COP 1.5!!!

Tylko dlatego, że zasilanie sterownik pokazuje 28st zamiast 30st.

Uwaga dla pomysłodawców: nie wchodzi w grę korekta czujników z pozycji serwisowej, ponieważ ona dotyczy pełnego zakresu pomiaru i jest stała, a czujniki przekłamują w zależności od temperatury otoczenia.

Skoro sa 3 przylgowe to dlaczego wszystkie trzy nie oszukuja?(jesli sa tak samo zamontowane to muszą)

Jak producent sie nie poczuwa to zostalo Ci tylko izolowanie na wlasna rękę(chociaż by chcieli to co maja zrobic jak serwisu nie maja, sekretarke czy prezesa wyslac ?)

Niewiem co mierzy trzeci czujnik i jaki wplyw ma na prace ale moze z zasil i powr przeniesc czujniki do wewnatrz domu.

A powiedz mi co to zmieni i czemu to będzie służyć. Ten kto będzie dociekliwy sobie poradzi. Może na tym stracić wyłącznie firma. Tym bardziej iż już pokazała się aplikacja która może zastąpić SmartClouda oraz SmartService i co najważniejsze bez pośrednictwa chmury.

Też chętnie dowiem się jaka to aplikacja :) i z jakim modułem działa.

Natomiast raczej nie zastąpi SmartService bez Clouda a minimum dostępu via internet do ustawień pompy.

Ktoś wie za co odpowiada opcja Force DWH w Service Cloudzie? Jest w ustawieniach usera.

I pytanie dodatkowe: jak wymusić jednorazowo antylegionellę? Niczego wcześniej nie ustawiałem. Poginęły mi instrukcje i zostały tylko w dziwnych językach.

Force DWH czyli po polsku Wymuś C.W.U. ( nie masz przetłumaczonej strony ?)

Czyli wymusza grzanie CWU ( nie musi być osiągnięta wtedy delta ) , to samo co przycisk w podręcznym menu w sterowniku.

Chciałbym wrócić jeszcze do pomp Panasonic i prosić Was o opinię.

Czy ktoś z Was użytkuje wersje monoblock?

Coraz częściej spotykam się z opinią, że czujniki przylgowe (są 3 sztuki) przekłamują temperaturę przy zewnętrznej temperaturze otoczenie poniżej 0 st.

Według moich ostaniach pomiarów na kilku rożnych pompa wychodzi mi dla -2 stopni na zewnątrz zaniżenie zasilnia budynku o 2 stopnie.

Wpływa to negatywnie na pracę sprężarki, ponieważ dąży ona do temperatury krzywej grzewczej i w zasadzie nie może jej osiągalność.

Co będzie jak na termometrze zewnętrznym pojawi się -15 stopni

Po wielu monitach do producenta, na dzień dzisiejszy według ich opinii mogę zaizolować sobie sam owe czujniki.

Co o tym myślcie?

Nie uważacie, że jest to wada fabryczna i powinna zostać rozwiązania w ramach akcji naprawczych.

np. temperatura zewnętrzna: -2, pobór prądu 1kw, produkcja 1.5kw COP 1.5!!!

Tylko dlatego, że zasilanie sterownik pokazuje 28st zamiast 30st.

Uwaga dla pomysłodawców: nie wchodzi w grę korekta czujników z pozycji serwisowej, ponieważ ona dotyczy pełnego zakresu pomiaru i jest stała, a czujniki przekłamują w zależności od temperatury otoczenia.

Z definicji wyprodukowana energia jest proporcjonalna do różnicy temperatur wejścia i wyjścia , więc jeśli czujniki jednocześnie zaniżają temperaturę to na obliczenia COP nie powinny wpływać - różnica czyli ta słynna delta T jest ta sama. Może mieć tylko wpływ na ustawienie krzywej grzewczej ( bo zarówno z pompy jak i do pompy wpływa i wypływa woda cieplejsza niż pompa mierzy).

Ale nie napisałeś skąd wiadomo ,że czujniki pokazują niższą, bo wg mnie argument , że pompa pobiera 1kW , a produkuje 1,5kW to żaden dowód ,że oba czujniki zaniżają ( ale już dobry dowód ,że jeden zaniża) .

@codix, trzeci czujnik jest pomiędzy skraplaczem i grzałką , i sluzy pewnie do sprawdzenia osobno ile wyprodukowala pompa sprężarką a ile grzałką ( ale skoro przeważnie grzałka jest wyłączona , to dwa czujniki teoretycznie powinny pokazywać tą samą temperaturę).

Edytowane przez MiG25

Force DWH czyli po polsku Wymuś C.W.U. ( nie masz przetłumaczonej strony ?)

Czyli wymusza grzanie CWU ( nie musi być osiągnięta wtedy delta ) , to samo co przycisk w podręcznym menu w sterowniku.

Mam po angielsku i tak mi pasuje. Tylko ta jedna opcja nie była dla mnie jasna :) Tylko dalej nie wiem jak wymusić ręcznie wygrzewanie :p

I jeszcze jedno pytanie. Bo wiele razy czytałem tutaj o ustawaniu w harmonogramie heat + tank z priorytetem na tank. Ale ustawienia tego priorytetu nie widzę ani w sterowniku, ani instrukcji.

pytanie jak masz ustawione max czas działania CO i max czas działania CWU

jeżeli chcesz aby zbiornik był zawsze gotowy czas na CO jak najkrótrzy 30 lub 60, cwu zalecam między 90 a 120

działa to w ten sposób że po okresie max czas na co sprawdza jaka jest temperatura na zbiorniku, jak jest poniżej histerezy to włącza zbiornik.

jeżeli czas CO ustawisz na długi a pompa nie osiągnie na CO temperatury docelowej, to mimo iż zbiornik będzie zimny nie przełączy się na CWU

Mam po angielsku i tak mi pasuje. Tylko ta jedna opcja nie była dla mnie jasna :) Tylko dalej nie wiem jak wymusić ręcznie wygrzewanie :p

I jeszcze jedno pytanie. Bo wiele razy czytałem tutaj o ustawaniu w harmonogramie heat + tank z priorytetem na tank. Ale ustawienia tego priorytetu nie widzę ani w sterowniku, ani instrukcji.

Przy tym ustawieniu zawsze jest tank "priorytetem" ale pod warunkiem spełnienia podanych przez 1igor1 ustawień. A ręcznie w każdej chwili możesz aktywować CWU klikając w menu podręcznym w ikonkę kranu.

Tak jeszcze w kwestii zaworu 3D. Trochę się z nim męczyłem, więc opiszę, bo może się komuś przyda.

Mam osobno zawór afriso i na nim siłownik ARM 703. Oczywiście próbowałem na płycie podłączyć pod złącza 3-way valve, czy jakoś tak. Tam gdzie są 3 złącza: N, Open, Close. Efektem tego było to, że siłownik obracał się tylko w jedną stronę, np po przełączeniu na CWU, ale jak PC przełączała się na CO, to zawór już nie wracał. Telefon do instalatora i okazało się, że trzeba wziąć L i N ze złącza room thermostat (tego gdzie się podpina termostat pokojowy) i brązowy przewód do złącza Open od 3-Way valve. Dodatkowo u mnie siłownik obracał się w odwrotnym kierunku i trzeba było to zmienić zworkami wewnątrz. Jest to opisane w instrukcji.

No właśnie zastanawia mnie co to jest. Spróbuję chyba :D Tylko właśnie instalator coś mi mówił, że trzeba włączyć gdzieś grzałkę dla sterylizacji, bo inaczej nie dobije temperatury.

Musi być załączona grzałka w menu ukrytym to po pierwsze a po drugie musi być załączona grzałka zbiornika zewnętrzna ( jeśli takową masz zainstalowaną w zasobniku) lub wewnętrzna. serviceCloud/konfiguracja/instalator/grzałka zbiornika oraz użytkownik/konfiguracja/grzałka zbiornika - wł. Bez tego powyżej 55 -58 stopni nie podskoczysz. Dodatkowo przy grzałce zew. pamiętaj o ustawieniu odpowiedniego czasu opóźnienia dla załączenia grzałki.

Edytowane przez plusfoto