Stafik73 12.12.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Czy jeśli nie mam grzałki w zbiorniku, a chciałbym podgrzać wodę pompą do 70 stopni to muszę włączyć grzałkę gdzieś w menu czy automatycznie się włączy przy wygrzewaniu zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.12.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Musi być załączona grzałka w menu ukrytym to po pierwsze a po drugie musi być załączona grzałka zbiornika zewnętrzna ( jeśli takową masz zainstalowaną w zasobniku) lub wewnętrzna. serviceCloud/konfiguracja/instalator/grzałka zbiornika oraz użytkownik/konfiguracja/grzałka zbiornika - wł. Bez tego powyżej 55 -58 stopni nie podskoczysz. Dodatkowo przy grzałce zew. pamiętaj o ustawieniu odpowiedniego czasu opóźnienia dla załączenia grzałki. Dzięki. Mam jedną i drugą, ale zewn. nie podpięta do PC, więc musi iść z wewn. Nawet lepiej, bo ta ma 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.12.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Czy jeśli nie mam grzałki w zbiorniku, a chciałbym podgrzać wodę pompą do 70 stopni to muszę włączyć grzałkę gdzieś w menu czy automatycznie się włączy przy wygrzewaniu zbiornika. Zależy co ustawił serwisant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 12.12.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Nie mam wyłączonej grzałki w ukrytym menu, bo jest używana przy defrostach. W menu podstawowym jest wyłączona i ma się włączyć poniżej - 15st.Czy powinienem ją włączyć jak chce CWU podgrzać do 70 żeby pozbyć się "słynnej" legionelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.12.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Której grzałki chcesz używać do antylegioneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 13.12.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Nie mam grzałki w zbiorniku z wodą.Mam tylko jedną grzałkę w pompie(3kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.12.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Jak jesteśmy w temacie grzałki - do czego jest to ustawienie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 No właśnie do zewnętrznej grzałki ( wkładanej do zbiornika CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.12.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 No właśnie do zewnętrznej grzałki ( wkładanej do zbiornika CWU). ok wiem, że do zewnętrznej ale co się tym ustawia? Jaki czas włączenia? Kiedy się to włącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Nie mam grzałki w zbiorniku z wodą.Mam tylko jedną grzałkę w pompie(3kW). menu instalatora/grzałka zbiornika wew menu użytkownika/ grzałka zbiornika - wł ok wiem, że do zewnętrznej ale co się tym ustawia? Jaki czas włączenia? Kiedy się to włącza? Jest to opóźnienie dla włączenia grzałki zew. Należy dobrze je ustawić. Jak ustawisz czas zbyt krótki to może Ci się załączyć przy zwykłym grzaniu CWU. Jak zbyt długi to przy wygrzewie legioneli może załączyć się zbyt późno. U mnie grzanie zbiornika trwa max 45 min więc ustawiłem na 50. Grzałka zew. ma tą zaletę że może pracować równolegle ze sprężarką. W obu przypadkach sprężarka staje przy około 55 stopniach w zasobniku. W pierwszym z automatu załączy się grzałka a w drugim jeśli odpowiednio wcześniej się nie załączy to nastąpi okres bezczynności w wygrzewie. Przy ustawianiu dezynfekcji jest jeszcze czas działania. jest to czas w jakim pompa ma utrzymywać zadaną temperaturę. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.12.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Jest to opóźnienie dla włączenia grzałki zew. Należy dobrze je ustawić. Jak ustawisz czas zbyt krótki to może Ci się załączyć przy zwykłym grzaniu CWU. Jak zbyt długi to przy wygrzewie legioneli może załączyć się zbyt późno. U mnie grzanie zbiornika trwa max 45 min więc ustawiłem na 50. Grzałka zew. ma tą zaletę że może pracować równolegle ze sprężarką. W obu przypadkach sprężarka staje przy około 55 stopniach w zasobniku. W pierwszym z automatu załączy się grzałka a w drugim jeśli odpowiednio wcześniej się nie załączy to nastąpi okres bezczynności w wygrzewie. Przy ustawianiu dezynfekcji jest jeszcze czas działania. jest to czas w jakim pompa ma utrzymywać zadaną temperaturę. Dzieki o to mi właśnie chodziło. Chyba wyjaśniło mi się czemu przy grzaniu CWU na sam koniec włącza mi się grzałka. Co do Legionelli – zobaczę jeszcze jak mam usyawiony ten czas działania, w którym jakim pompa ma utrzymywać zadaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Mam pytanie: Temperatura zadana 21C (stała) Delta: 2C Temperatura powrotu 18C i pompa się nie włącza - dlaczego? Pytam o to bo mam problem z ustawieniem pompy aby nie włączała się grzałka. Poniżej 18C powrotu potrafi włączyć się grzałka. U mnie jak ustawię 21C stałą to mam podobną temperaturę w domu i nie chce wyższej. Co zrobić aby grzałka się nie włączała i aby ustawić stałą np. 21C? Bardzo fajnie tylko napisz o jakiej pompie mówimy. Bo na razie możemy podejrzewać ale pewności nie mamy. Patrz tutaj #10016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Dzieki o to mi właśnie chodziło. Chyba wyjaśniło mi się czemu przy grzaniu CWU na sam koniec włącza mi się grzałka. Co do Legionelli – zobaczę jeszcze jak mam usyawiony ten czas działania, w którym jakim pompa ma utrzymywać zadaną temperaturę. uciu pamiętaj jeszcze o ustawieniu max czasu wygrzewania zbiornika w sekcji ustawienia instalatora/zbiornik. jeśli ten czas będzie zbyt krótki to wygrzew może być niedokończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Jedno wentylatorowa czy dwu, jedno fazowa czy trójfazowa:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.12.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Mam pytanie: Temperatura zadana 21C (stała) Delta: 2C Temperatura powrotu 18C i pompa się nie włącza - dlaczego? Pytam o to bo mam problem z ustawieniem pompy aby nie włączała się grzałka. Poniżej 18C powrotu potrafi włączyć się grzałka. U mnie jak ustawię 21C stałą to mam podobną temperaturę w domu i nie chce wyższej. Co zrobić aby grzałka się nie włączała i aby ustawić stałą np. 21C? Hmm,nie pamiętam jak jest przy prostej, ale przy krzywej delta dotyczy cyklu grzania, a dla start-stop sprężarki jest jeszcze dodatkowy algorytm, czyli ona nie włącza się od razu jak spadnie poniżej 2 stopni tylko musi spaść więcej aby załączyła się sprężarka Edytowane 13 Grudnia 2019 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 13.12.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Hmm,nie pamiętam jak jest przy prostej, ale przy krzywej delta dotyczy cyklu grzania, a dla start-stop sprężarki jest jeszcze dodatkowy algorytm, czyli ona nie włącza się od razu jak spadnie poniżej 2 stopni tylko musi spaść więcej aby załączyła się sprężarka Panasonic ma na to głupi algorytm, rejestruje temperaturę na wlocie przy wyłączonej sprężarce, a kiedy twój wylot wyda -3C od tej wartości, włączy sprężarkę. Bardzo źle wpływa na ciepłe domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.12.2019 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Jeden wentylator, jedna faza. Ps. nie moja wina, że ta pompa nie ma normalnej nazwy (łatwej do zapamiętania) tylko jakieś literki i cyferki Powtórzę pytanie: co zrobić aby utrzymać możliwie najniższą temperaturę grzania bez konieczności używania grzałki? I przy okazji pytanie do osób, które grzeją pompą powierzchnie około 200m2, ile wam pompa zjada energii na dobę przy temp zewnętrznej 0C a w środku 20C? Grzać kilka godzin w harmonogramie prostą np 30-32st.... Ja tak grzeje teraz, jeszcze nie mieszkam bo wykańczam. W domu wlasnie ok.20stopni. Świetnie sie sprawdza.. Jeśli temperatury na zewnątrz oscylują między 5-10stopni to wystarczy okienko 3-4 godzinne.. Jeśli robi sie chlodniej to czas grzania trzeba wydłuzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 14.12.2019 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Czy takie ustawienie czasu grzania CWU i pracy grzałki oznacza, że Max czas grzania wody to 1,3godziny z czego grzałka załączy się po 1,2godziny? Czyli jak pompa będzie miała problemy z dogrzaniem wody to po 1,2godz na ostatnie 10min włączy się grzałka? Jak to nie jest to - gdzie mogę ustawić by tak było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]438198[/ATTACH] Czy takie ustawienie czasu grzania CWU i pracy grzałki oznacza, że Max czas grzania wody to 1,3godziny z czego grzałka załączy się po 1,2godziny? Czyli jak pompa będzie miała problemy z dogrzaniem wody to po 1,2godz na ostatnie 10min włączy się grzałka? Jak to nie jest to - gdzie mogę ustawić by tak było? To co ustawiłeś teraz oznacza że po 1 godz. i 20 min. od rozpoczęcia grzania CWU załączy się grzałka, oraz że max przez 1 godz. i 30 min będzie aktywne CWU a potem bez względu na to czy się wygrzeje czy nie to albo przełączy na CO albo się wyłączy Rada dla Ciebie: Po pierwsze sprawdź organoleptycznie ile czasu potrzebuje twoja pompa dla zagrzania do standardowej temp zasobnika ( n.p. od 25 do 48 stopni). Jeśli n.p. 45 minut to dołóż do tego z 5 i taki czas ustaw dla menu instalatora/ustawienia systemu/grzałka zbiornika - czas włączenia. Po drugie: W menu instalatora/ustawienia działania/zbiornik/max czas ustaw na 2 godź. W niczym to nie zakłóci pracy pompy bo i tak pompa po osiągnięciu zadanej temp wcześniej i tak się przestawi albo wyłączy ale przy dezynfekcji może być istotne Przy ustawianiu dezynfekcji czas jej działania (menu instalatora/ustawienia działania/zbiornik/dezynfekcja termiczna/czas działania max) ustaw na około 10 min P.S. Przy dezynfekcji należy pamiętać iż nie polega ona jedynie na wygrzewie zasobnika do odpowiedniej temperatury. Aby była skuteczna i miała sens należy przepłukać całą instalację wodą o temp. powyżej 60 stopni. Jeśli tego się nie zrobi to lepiej sobie odpuścić i nie marnować niepotrzebnie energii i kasy. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 14.12.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Ostatnio podłączyłem moduł smart cloud i zauważyłem, że temp. wody wyjściowej i zasilającej, gdy pompa nie działa przez dłuższy okres czasu {np.12h) zawsze różni się o pół stopnia. Czy taka różnica może na coś wpływać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts