plusfoto 14.12.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Ostatnio podłączyłem moduł smart cloud i zauważyłem, że temp. wody wyjściowej i zasilającej, gdy pompa nie działa przez dłuższy okres czasu {np.12h) zawsze różni się o pół stopnia. Czy taka różnica może na coś wpływać? Aby sprawdzić czujniki zapuść samą obiegówkę na 10-15 min i sprawdź wskazania. Na postoju ta różnica zawsze występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Jeden wentylator, jedna faza. Ps. nie moja wina, że ta pompa nie ma normalnej nazwy (łatwej do zapamiętania) tylko jakieś literki i cyferki Powtórzę pytanie: co zrobić aby utrzymać możliwie najniższą temperaturę grzania bez konieczności używania grzałki? I przy okazji pytanie do osób, które grzeją pompą powierzchnie około 200m2, ile wam pompa zjada energii na dobę przy temp zewnętrznej 0C a w środku 20C? Twój typ pompy potrzebuje w obiegu wodę o temp. wyższej niż 18 stopni. W przeciwnym wypadku będzie pompa pracowała na grzałce. . Podnieść prostą tak aby ten parametr utrzymać n.p. 25 stopni i grzej harmonogramem. N.p. 2-3 godziny grzania i 2-3 godziny przerwy. A tak z ciekawości - czemu masz deltę 2 stopnie? Optymalna dla panasa to 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 15.12.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Nie mogę za Chiny uruchomić wygrzewania zbiornika. Może ktoś podać jakie mają być ustawienia w menu. Próbowałem ręcznie podgrzać do 70st.ale doszło tylko do 56. Dalej powinna się włączyć grzałka, ale niestety przy różnych ustawieniach, nie startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.12.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Nie mogę za Chiny uruchomić wygrzewania zbiornika. Może ktoś podać jakie mają być ustawienia w menu. Próbowałem ręcznie podgrzać do 70st.ale doszło tylko do 56. Dalej powinna się włączyć grzałka, ale niestety przy różnych ustawieniach, nie startuje. Masz prawdopodobnie nieaktywną grzałkę menu użytkownika/ustawienia funkcji/grzałka zbiornika na wł menu instalatora/ustawienia systemu/grzałka zbiornika na zew, lub wew. menu instalatora/ustawienie działania/dez. termiczna - ptaszek w odpowiednim dniu menu instalatora/ustawienie działania/dez. termiczna/godzina menu instalatora/ustawienie działania/dez. termiczna/temp. wrzenia - max 65 stopni jeśli grzałka wew. lub max 75 jeśli zew. menu instalatora/ustawienia działania/zbiornik/dezynfekcja termiczna/czas działania max - 10 do 15 min. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 15.12.2019 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Dzięki. Ogarnąłem wreszcie. Musiałem nastawić na grzalkę wew. a tam nie ma ustawień kiedy ma się grzałka załączyć. Pytanie jeszcze jak długo trwa u was proces wygrzewania do 65st. Mam zbiornik 300litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 19.12.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Dawno tu nie byłem. Budowa domu pochłonęła mnie całkowicie. Mam pytanie do użytkowników pompy. Czy defrost może odbywać się podczas grzania CWU ? Czy wtedy przełącza na CO ? Pytam, bo nie wiem czy odpowiedni zład wody powinien być zapewniony również na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.12.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Normalnie robi defrost na CWU, jak masz odpowiednią wężownicę do grzania CWU to nie ma żadnego problemu z defrostem Edytowane 19 Grudnia 2019 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 19.12.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Wężownica ma 2mkw więc powinno być dobrze, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.12.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 2mkw przy jakiej pojemności zbiornika i jaka moc pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 19.12.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 300l, pompa ciepła jest 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.12.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 U mnie przy 3,8m2 pompa moduluje i wg licznika dostarcza max 9kW mocy do zbiornika . Ciekawe ile będzie w stanie dostarczać mocy przy 2m2.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszbuduje 19.12.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Jaką masz pompę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.12.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 T-CAP 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.12.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 300l, pompa ciepła jest 7kw Dla 300L dla pompy 7kW minimalna wymagana to 1,8m2 więc w sumie się mieścisz, więc problemów nie będzie, ale im większa wężownica tym lepiej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 19.12.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Odniosę się do rysunku z podłączeniem sterownika pokojowego sprzed kilkunastu stron: Z instrukcji jeśli dobrze rozumiem sterownik podłączamy pod 9 i 12 w celu sterowania grzaniem i 9 11 by sterować chłodzeniem. Co z 10, faktycznie niczego nie podłączamy? Z rysunku w tym wątku to niezbyt jasno wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.12.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Pod 10 podlaczasz neutralny jesli podlaczasz termostat bezprzewodowy i musisz go zasilic pradem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiarz 20.12.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Witam, czy to normalne zjawisko? T-CAP 9kw w mononloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.12.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Tylko przy 25C to ja mam za gorąco. Co to jest ta delta? Myślałem, że delta "2" to znaczy, że gdy ustawię stała 22C to gdy temp spadnie poniżej 20C to pompa się załączy. Deltę mam 2C, stałą na 22C, teraz jest 16C a pompa się nie włącza. Masz za gorąco bo pompa chodzi non stop. Puść ją w harmonogramie. 2 godz.pracy 2-3 przerwy. Delta to różnica między zasilaniem a powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.12.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Gdyby działała tak jak piszesz to by mocno taktowała, dlatego oprócz delty ma jeszcze algorytm kiedy ma się włączyć w zależności od czasu i spadku temperatury na zasilaniu, Tak jak pisał plusfoto, zacznij grzać harmonogramem, i ustaw deltę na 5stopni bo 2 to nie jest optimum. Czyli ustaw sobie 25, delta 5, i ustaw żeby ci grzała np, od 8 od 10 potem od16 do 18 i ze dwa jeszcze takie okienka, jak będzie zaciepło to wydłużasz przerwy, jak będzie za zimno to skracasz przerwy i masz temat załatwionya i mylisz deltę z histerezą, Edytowane 21 Grudnia 2019 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.12.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 To dlaczego mam stałą 22C a powrót 16C i pompa się nie włącza (delta 2C)? Skoro pompa może modulować moc to dlaczego ona nie może np. grzać pobierając 0,4kW cały czas a jak dobije do stałej 22C to się wyłączyć a następnie gdy temp spadnie do 20C (np. po 2 dniach) się włączyć? Podobno włączanie i wyłączanie pompy nie jest dla niej dobre - szybciej się zużyje. A osìągneła już założoną deltę- nie. To dlaczego ma się wyłączyć. Podaj aktualną temp. zasilania i powrotu. Tylko nie tą zapodaną ale tą faktyczną. Z tego co wcześniej napisałeś pompa w dużej części chodzi na grzałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts