MiG25 27.12.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Witam wszystkich już prawie po świętach. Mam pytanie do dłużej używających T-cap F. Mam model 12kW dom raczej energochłonny , z końca lat 90-tych , 160 m2 ,w większości grzejniki , podłogowe tylko ok 26 m2. Wewnątrz temp. ok 23-24 st. ,którą pompa bez problemów utrzymuje , ale problem w tym , że teraz gdy temp. na zewnątrz ok +4 st. jednostka zewnętrzna chodzi non stop. Od 21 sierpnia ,od kiedy mam ją zamontowaną , przepracowała już 1465h przy 965 wł. Mam ustawioną krzywą grzewczą , teraz gdy temp. zewnętrzna wynosi +4 st., zasilanie ma 40 st. ,a powrót 36 st. Delta jest ustawiona na 7 st. Moje pytanie czy to jest normalne , bo mi wydaje się że powinna się wyłączać. Jeszcze ktoś sprzedaje model F ? Czy może jednak to H (albo J ) No też się wydaje ,że powinna się wyłączyć ,ale skoro dom raczej enerochłonny... U mnie 12kW H zatrzymuje się , jeśli dom nie jest w stanie odebrać energii ok 5kW ( w tych temperaturach i wg licznika pompy ) ,być może u Ciebie te 5kW idzie na straty i się nigdy nie zatrzyma. Jeśli chcesz ,żeby się zatrzymała to harmonogram i w pewnych okresach podbijamy temperaturę ,a w pewnych obniżamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.12.2019 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Właśnie jestem na etapie podłączania termostatu zewnętrznego pokojowego (pozostałość po kotle na ekogroszek). W związku z tym dwa pytania: 1. Czy powinienem zawyżyć trochę krzywą aby nie spowodować sytuacji, że pompa będzie pracować cały czas bo krzywa będzie za nisko żeby dobić do zadanej temp. ? Teoretycznie może się tak zdarzyć chociaż obecnie krzywa umożliwia osiąganie temperatury 22,5-23,5st.C. 2. W związku z tym, że ustawienie w menu pompy opcji termostatu zewnętrznego anuluje cały ustawiony harmonogram tygodniowy, to jak ustawić okresowe grzanie CWU w ciągu dnia i tygodnia ? Ogrzewanie domu mogę ustawić programowaniem termostatu ale jak grzać CWU jeśli pompa będzie wyłączana sygnałami z termostatu ? Ad.1 Jak moduluje za nisko to źle , jak moduluje za wysoko to też niedobrze (choćby przez częstsze defrosty) , więc najlepiej byłoby to wypośrodkować. Ad.2 Nie używam termostatu zewnętrznego ,ale nie wydaje mi się ,żeby teromstat podłączony w przeznaczone do niego miejsce blokował CWU. Jeśli tylko w okienku jest kranik ( np harmonogram go nie przestawił) , delta nagrzania CWU jest taka aby go załączyć , to pompa powinna się włączyć mimo ,że termostat wyłączył CO. Odpowiednie miejsce mam na myśli te "wysokonapięciowe" przyłącza. Jest jesze złącze do blokowania pompy z zewnątrz i wtedy faktycznie możemy taki efekt osiągnąć ( sygnał z zewnątrz np. z termostatu - i pompa się blokuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.12.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Właśnie jestem na etapie podłączania termostatu zewnętrznego pokojowego (pozostałość po kotle na ekogroszek). W związku z tym dwa pytania: 1. Czy powinienem zawyżyć trochę krzywą aby nie spowodować sytuacji, że pompa będzie pracować cały czas bo krzywa będzie za nisko żeby dobić do zadanej temp. ? Teoretycznie może się tak zdarzyć chociaż obecnie krzywa umożliwia osiąganie temperatury 22,5-23,5st.C. 2. W związku z tym, że ustawienie w menu pompy opcji termostatu zewnętrznego anuluje cały ustawiony harmonogram tygodniowy, to jak ustawić okresowe grzanie CWU w ciągu dnia i tygodnia ? Ogrzewanie domu mogę ustawić programowaniem termostatu ale jak grzać CWU jeśli pompa będzie wyłączana sygnałami z termostatu ? Hej, ja celowałem KG ,aby przy wyższych temp PC się częściej wyłączała z termostatu pokojowego ,a przy niższych -rzadziej. Dzięki temu osiągam najlepszy współczynnik (moim zdaniem) komfortu cieplnego do kosztów (przy grzejnikach musi być już chałupa dobrze nagrzana ,żeby dłuższy czas na zimnych grzejnikach było przyjemnie ciepło-tj aby było odczuwalne promieniowanie podczerwone). Odnośnie pkt 2 -to nie wiem , u kuzynki jest T-cap monoblok i PC jest sterowana z oryginalnego pulpitu.Harmonogram tyg ustawiłem tylko wg obniżenia temp o 2K w nocy-CWU idzie wg potrzeb czyli bez "kagańca T2". Trzeba tu pokombinować jak pisał Migu-wydaje mi się ,że nie osiągniesz tego co chcesz.Można jeszcze spróbować sterować wył PC on/off z zewnętrznego termostatu-wtedy nie będziesz miał wybranej w PC pracy z zewnętrznym termostatem-tak można zrobić w moim modelu F, w H nie jestem pewny czy tak pójdzie...Tylko nadal będzie to kulawe... Więcej może jeszcze wiedzieć Plusfoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.12.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Ale tu chyba chodzi o to ,żę harmonogram w sterowniku za każdym razem się kasuje przy przestawieniu rodzaju sterowania , trzeba go ustawiać od nowa.Ale to tylko raz. Chyba harmonogram nie znika wogóle przy sterowaniu harmonogramem zewnętrznym ? ( nie wiem , bo jeszcze nie sterowałem tak ) Edytowane 27 Grudnia 2019 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 27.12.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Tak. Harmonogram kasuje się i trzeba go ustawiać od nowa jeśli chcę z niego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 28.12.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Hej, z tego co wiem (i co sam u siebie obserwowałem) może być w wszystko ok-przy sporadycznym oszronieniu wymiennika w tzw "zebrę" przy małych mocach. Jeśli pasy będą cały czas (w tym także przy większej mocy PC) , a szczególnie szerokie przerwy bez szronu-to może świadczyć o braku czynnika lub o jego słabym przepływie. Obserwuj i daj znać Pzdr U mnie zaobserwowałem dziś , że też po defroście pozostał zaszroniony pasek ok 10 cm. od dołu , o szerokości ok 2,5 cm. Wcześniej tego nie zauważyłem , wydajne mi się ,że było odszronione całe. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 28.12.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Nie za bardzo mogę ogarnąć jednej rzeczy: jak ustawić podgrzewanie tylko CWU w harmonogramie (?) jeśli sterowanie CO odbywa się niezależnie z termostatu zewnętrznego wg zadanej krzywej grzewczej ?Jeśli ustawię np. 18.00 - WŁ. CWU, 19.00 - WYŁ. to wyłącza mi całą pompę niezależnie od termostatu i jego komend.Podpowie ktoś jak ustawić harmonogram tylko na CWU ? Chciałbym ją grzać 1-2 razy na dobę przez godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Harmonogram ustawiony w sterowniku Panasonica jest nadrzędny i w nim ustawiasz godziny kiedy pompa grzeje CWU jak i również może być sterowana z termostatu. I dopiero w godzinach gdzie wyznaczyłeś ,żeby grzało CO ( lub CO i CWU) termostat będzie włączał i wyłączał grzanie CO. Przy wyłączonej pompie ( nie świeci się zielona dioda na przycisku power w sterowniku) nie zasterujesz termostatem , mimo ,że sobie będzie ją teoretycznie załączał. A harmonogram w sterowniku Panasonica właśnie tą diodę włącza i wyłącza - to tak obrazowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 28.12.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Domyślam się, że jak pompa jest wyłączona z harmonogramu to termostat jej nie ruszy (dziś to sprawdziłem Czyli muszę po prostu ustawić takie same okresy grzania CO jak na termostacie ? W sumie wychodzi na to, że pompa musi być WŁĄCZONA całą dobę żeby mogła odbierać komendy od termostatu. Z kolei termostat będzie dawał sygnał kiedy grzać a kiedy nie. Po podaniu komendy na "NIE" pompa będzie po prostu w stanie czuwania ale włączona i gotowa do grzania CO i/lub CWU. Czy dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Tak, dobrze rozumiesz , pompa w harmonogramie sterownika może być włączona cały czas i włączona na CO i CWU( czyli teoretycznie może nie być w ogóle harmonogramu ,byleby ją ręcznie włączyć ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 28.12.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Właśnie znalazłem rozwiązanie. Po prostu należy ustawiać harmonogram tak samo jak w opcji bez termostatu. Różnica będzie tylko taka, że w momencie ustawiania WŁĄCZENIA CO nie będzie odniesienia do krzywej (+-5st.C) tylko pojawia się symbol termostatu czyli grzanie CO będzie się odbywało w zależności od jego bieżących nastaw. Za to ustawianie grzania CWU odbywa się normalnie - przy ustawianiu harmonogramu podajemy żądaną temperaturę wody użytkowej. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Nastar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 29.12.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Pytanie do Kubiarz. Czy u Ciebie dalej tak samo przy defroście pozostaje wąski pas zamarznięty , bo u mnie tak . A na początku grudnia , kiedy pierwszy raz obserwowałem defrost , to odmrażał się cały wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.12.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Wąski pas zamarznięty po środku ( pomiędzy jakby dwoma wentylatorami ) , czy na dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Apropos oszronienia wymiennika-zauważyłem ,że jest to (chyba) związane z: - mocą PC -warunkami zewnętrznymi -ilością ciepłej wody w układzie (przy odszranianiu) Obserwowałem to od kilku sezonów i wymiennik wtedy ma różne "warianty" szronienia się , np : -gęste równomierne prążki -szersze pasy -oszroniony całkowicie chwilę przed defrostem A po defrostach czasem jest jest tak : -na dole wymiennika pojedynczy pas lodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) CD -czasem dwa pasy lodu po defroście Zazwyczaj jest wymiennik w pełni odszroniony po defroście, wszystkie w/w sytuacje występują od początku.Moc i sprawność kontrolawane na bieżąco. Wczoraj np miałem sytuację ,że defrost był przy ok-2st i nie odszronił się do końca dół -ale w kolejnym cyklu już tak. Zaobserwowałem ,że za pierwszym razem miałem ciepłą wodę na styk i jakby nie do końca jej starczyło -a za drugim razem w ogóle jej nie było wystarczająco i PC weszła w tryb nr 2 (tj wysoka modulacja ok 72Hz) defrostu ze spręzarki i już w pełni sie wymiennik odszronił. Generalnie zauważyłem zjawisko niepełnego oszronienia i defrostu przy temp ok 1st do -2 st z małą mocą PC i dużą wilgotnościa. Teraz chyba najważniejsze - jeśli wymiennik zawsze jest nierówno oszroniony chwilę przed defrostem oraz zawsze po defroście jest częściowo zalodzony- wtedy jest problem (z tego co czytałem- z ilością czynnika). Dodatkowo należy kontrolować sprawność i max moc- przy w/w objawach mogą być słabe osiągi... Pzdr PS Mam nadzieję , że nie przestraszycie się zbytnio swoich „zebr” ... Edytowane 29 Grudnia 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 29.12.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Wąski pas zamarznięty po środku ( pomiędzy jakby dwoma wentylatorami ) , czy na dole ? Na dole ok. 10cm od dołu , poziomy pas szerokości ok.2,5cm biegnący na całym krótszym boku i jakieś 3/4 boku dłuższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 29.12.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Teraz widzę ,że u mnie jest dokładnie tak samo jak u "bobrow " na jednym zdjęciu, wąski pojedyńcze pasek lodu. Jutro zadzwonię do instalatora i zapytam co on o tym sądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 29.12.2019 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Witam forumowiczów,Mam pytanie czy w generacji H jest możliwość włączenia priorytetu na cwu?? Oczywiście oprócz harmonogramu. Teraz pompa chodzi mi na sterowniku zewnętrznym, ale są sytuacje, że gdy potrzeba ciepłej wody, pompa grzeje akurat co a woda w zbiorniku zimna.Mam zbiornik 250l z grzałką i zastanawiam się czy nie włączyć zewnętrznej grzałki zbiornika CWU, może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.12.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Ale co chcesz osiagnac przez cala dobe ma byc dostepna ciepla woda ?Mozesz ustawic harmonogram codziennie jedna pozycja np.00.00 wlacz cwu+co wtedy pompa bedzie grzala c.o wedlug termostatu a jak cwu spadnie o zadana histeryze przelaczy na cwu jak skonczy grzac cwu przelaczy spowrotem na c.o i bedzie sie sluchac termostatu i tak wkólko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 29.12.2019 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Chce żeby ciepła woda była dostępna cały czas od 18-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts