Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nie prowokuj, bo zaraz przyjdzie jakaś handlarzyna i Ci powie, że to przerobiony klimatyzator ze sprężarką od PC 12kW.

Takie chwilowe, to ja w cloudzie widziałem i ponad 16kW. Choć zdaję sobie sprawę, cloud to nie fizycznie zamontowany ciepłomierz.

E no -kilkadziesiąt minut to nie taka chwila.PC pracowała na delcie 5K i przepływie 1700l/min.

Takie chwilowe piki mocy to u mnie było 36kW...kilka sekund po przejsciu CWU na CO...

smart claud nie liczy między innymi obiegówek, ale w gazie czy kotle węglowym też macie obiegówki i sterowniki które pobierają prąd, pewnie jak by do nich podłączyć licznik to też ze 200kWh by wzieły

To nie tak że nie liczy - po prostu jego bezwładność jest na tyle duża że sama obiegówka, grzałka karteru czy elektronika nie jest w stanie go ruszyć.

Przekładniki prądowe jednostki zewnętrznej na pewno są (bo np błąd F16 jest generowany gdy przekładnik wykryje prąd większy od ... ) ,a w jednostce wewnętrznej czegoś takiego nie ma. Więc to nie jest tak ,że "bezwładność licznika" nie rusza , tylko albo dodaje te wartości aproksymowane ( bo na pewno ich nie mierzy bo nie ma czym ) albo nie dodaje.

Przecież nie chodzi o to czy pompa liczy obiegówki, itp.

Ale oto, że ona nic nie liczy tylko szacuje.

Z instrukcji:

Całkowity pobór mocy to wartość szacunkowa obliczona przy założeniu, ze napięcie wynosi 230 V prądu zmiennego, i może się różnić od wartości zmierzonych przez precyzyjne urządzenia.

To u mnie te "szacunki" są na w miarę przyzwoitym poziomie.

Moze te przekladniki sa w trojfazowych bo z tego co widac duzo nie oszukuja ale w tych malych jak 3,5,7kw to chyba tylko w sterowniku zapisali ze jak sprezarka pracuje na 20hz to ciagnie tyle jak na 40hz to tyle jak na 60hz to tyle i tak to zlicza .

U mnie do grudnia oszukiwala o 100% jak teraz sie zwiekszylo zuzycie i na wyzszych czest.chodzi to do stycznia wychidzi ze 70% oszukuje moze na koniec sezonu wyjdzie 50%

Gdzie te przekladniki sa na plycie gdzies w jednostce zewnetrznej jak to wyglada czy na przewodach jakis pozakladane.To bym sprawdzil u siebie w 7kw

Są na zasilaniu, tak jak w liczniku energii, a za przekładnikami masz wszystko ( sprężarka, wentylator, pompka ), tylko każdy przekładnik oprócz przekładni ma jeszcze min. i max. wartość w którym to zakresie działa najdokładniej i stąd przy małym obciążeniu są duże przekłamania.

Przekładniki są na pewno w T-CAP, ale w tych małych pompach, to może być faktycznie tylko wyliczona wartość szacunkowa ( algorytm ), nie wiem w tych małych się nie zagłębiałem

Są na zasilaniu, tak jak w liczniku energii, a za przekładnikami masz wszystko ( sprężarka, wentylator, pompka ), tylko każdy przekładnik oprócz przekładni ma jeszcze min. i max. wartość w którym to zakresie działa najdokładniej i stąd przy małym obciążeniu są duże przekłamania.

Przekładniki są na pewno w T-CAP, ale w tych małych pompach, to może być faktycznie tylko wyliczona wartość szacunkowa ( algorytm ), nie wiem w tych małych się nie zagłębiałem

Czyli w jednostce wewnetrznej?