bobrow 02.01.2020 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Nie prowokuj, bo zaraz przyjdzie jakaś handlarzyna i Ci powie, że to przerobiony klimatyzator ze sprężarką od PC 12kW. Takie chwilowe, to ja w cloudzie widziałem i ponad 16kW. Choć zdaję sobie sprawę, cloud to nie fizycznie zamontowany ciepłomierz. E no -kilkadziesiąt minut to nie taka chwila.PC pracowała na delcie 5K i przepływie 1700l/min. Takie chwilowe piki mocy to u mnie było 36kW...kilka sekund po przejsciu CWU na CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Jeśli to po CWU to też ma trochę energii zgromadzonej w rurach i wymienniku z cieplejszej wody jaka szła w zbiornik. U mnie w sterowniku też pokazuje często 14 -16kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Co do rozbieżności wskazań pomiędzy zużyciem faktycznym a SmartCloudem to w moim przypadku za cały rok 2019 sytuacja wygląda następująco:Podlicznik - 2668SmartCloud - 2471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.01.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Co do rozbieżności wskazań pomiędzy zużyciem faktycznym a SmartCloudem to w moim przypadku za cały rok 2019 sytuacja wygląda następująco: Podlicznik - 2668 SmartCloud - 2471 +8% -nie ma tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 02.01.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 smart claud nie liczy między innymi obiegówek, ale w gazie czy kotle węglowym też macie obiegówki i sterowniki które pobierają prąd, pewnie jak by do nich podłączyć licznik to też ze 200kWh by wzieły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 smart claud nie liczy między innymi obiegówek, ale w gazie czy kotle węglowym też macie obiegówki i sterowniki które pobierają prąd, pewnie jak by do nich podłączyć licznik to też ze 200kWh by wzieły To nie tak że nie liczy - po prostu jego bezwładność jest na tyle duża że sama obiegówka, grzałka karteru czy elektronika nie jest w stanie go ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Przekładniki prądowe jednostki zewnętrznej na pewno są (bo np błąd F16 jest generowany gdy przekładnik wykryje prąd większy od ... ) ,a w jednostce wewnętrznej czegoś takiego nie ma. Więc to nie jest tak ,że "bezwładność licznika" nie rusza , tylko albo dodaje te wartości aproksymowane ( bo na pewno ich nie mierzy bo nie ma czym ) albo nie dodaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.01.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 z tego co wiem, to jedn wewnętrznej nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateti 03.01.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 A tak z innej beczki, ....ostatnio Smart Cloud szwankuje......od wczoraj wieczorem np. zgasła dioda Link i za cholere nie mam łaczonosci (4 miesiące było ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Może Ci się zawiesił. Restart ,albo wyłącz na chwilę prąd.Smartcloud działa normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.01.2020 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Witam Towarzystwo, dzisiaj zamontowałem elektroniczny licznik energii pod PC (za 150 pln z aliexpress , odczyt mocy ,cos fi , nap ,rs485 ,itp) Zaczynam zabawę z danymi z PC i PV. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.01.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Czy ja tam widzę 5A ? Masz do niego przekładniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.01.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Czy ja tam widzę 5A ? Masz do niego przekładniki ? Nie , 3x100A. Sinotimer DDS578MR-odczyty ma takie jak chciałem, pytanie tylko o dokładność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.01.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Przecież nie chodzi o to czy pompa liczy obiegówki, itp.Ale oto, że ona nic nie liczy tylko szacuje. Z instrukcji:Całkowity pobór mocy to wartość szacunkowa obliczona przy założeniu, ze napięcie wynosi 230 V prądu zmiennego, i może się różnić od wartości zmierzonych przez precyzyjne urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Przecież nie chodzi o to czy pompa liczy obiegówki, itp. Ale oto, że ona nic nie liczy tylko szacuje. To u mnie te "szacunki" są na w miarę przyzwoitym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 To u mnie te "szacunki" są na w miarę przyzwoitym poziomie. Moze te przekladniki sa w trojfazowych bo z tego co widac duzo nie oszukuja ale w tych malych jak 3,5,7kw to chyba tylko w sterowniku zapisali ze jak sprezarka pracuje na 20hz to ciagnie tyle jak na 40hz to tyle jak na 60hz to tyle i tak to zlicza . U mnie do grudnia oszukiwala o 100% jak teraz sie zwiekszylo zuzycie i na wyzszych czest.chodzi to do stycznia wychidzi ze 70% oszukuje moze na koniec sezonu wyjdzie 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 W T-CAP 9kW 1-faz wersja H przekładniki są na bank i pomiar tego porównany z licznikiem głównym energii, przynajmniej w moim przypadku to +/- 5%, a to jest miej więcej tyle co te podliczniki, co niektórzy mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Gdzie te przekladniki sa na plycie gdzies w jednostce zewnetrznej jak to wyglada czy na przewodach jakis pozakladane.To bym sprawdzil u siebie w 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Gdzie te przekladniki sa na plycie gdzies w jednostce zewnetrznej jak to wyglada czy na przewodach jakis pozakladane.To bym sprawdzil u siebie w 7kw Są na zasilaniu, tak jak w liczniku energii, a za przekładnikami masz wszystko ( sprężarka, wentylator, pompka ), tylko każdy przekładnik oprócz przekładni ma jeszcze min. i max. wartość w którym to zakresie działa najdokładniej i stąd przy małym obciążeniu są duże przekłamania. Przekładniki są na pewno w T-CAP, ale w tych małych pompach, to może być faktycznie tylko wyliczona wartość szacunkowa ( algorytm ), nie wiem w tych małych się nie zagłębiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.01.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Są na zasilaniu, tak jak w liczniku energii, a za przekładnikami masz wszystko ( sprężarka, wentylator, pompka ), tylko każdy przekładnik oprócz przekładni ma jeszcze min. i max. wartość w którym to zakresie działa najdokładniej i stąd przy małym obciążeniu są duże przekłamania. Przekładniki są na pewno w T-CAP, ale w tych małych pompach, to może być faktycznie tylko wyliczona wartość szacunkowa ( algorytm ), nie wiem w tych małych się nie zagłębiałem Czyli w jednostce wewnetrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts