agb 04.01.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 A tam jest w ogóle jakiś licznik? Czy po prostu natężenie mnoży przez 230V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 04.01.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Czyli w jednostce wewnetrznej? Wg. DTR Panasonic, przekładnik znajduje się na płycie PCB jednostki zewnętrznej. Wg komunikatów może być błąd: 1) nadmierny prąd wejściowy do sprężarki, który jest powiązany z tym przekładnikiem 2) nadmierny prąd wejściowy do agregatu, który jest również powiązany z tym samym przekładnikiem Z tego wnioskuję, że zasilanie może iść do jednostki zewnętrznej ( bo to większe obciążenie ) a z tamtąt poprzez płytę pomiarową PCB dopiero wraca do jednostki wewnętrznej, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam,gryzie mnie trochę jak to jest z tą sprawnością przy częściowym obciążeniu.Robiłem wielokrotnie pomiary i zawsze w moim T-capie F były mniejsze COPy od nominału.Inni koledzy piszą , że specjalnej różnicy nie widzą.Przedwczoraj zmieniłem podlicznik na zbajerowany- mogę teraz znacznie szybciej dokonywać pomiarów porównawczych np licząc COP z mocy chwilowej z ciepłomierza i mocy z licznika.Właśnie zaobserwowałem ciekawą rzecz.Ale po kolei - zapisywałem sobie w/w dane + Hz sprężarki i temp zewn i wody.Potwierdziły się wcześniejsze pomiary na starym podliczniku (pomiar min co 0,01Gj) , przy danej modulacji sprężarki jest powtarzalna moc na podliczniku ( np 35 Hz daje obciążenie na zużyciu ok 2,2 kW).Natomiast przy modulacji 47 Hz po defroście i przed pojawiły się zasadnicze różnice :-przed defrostem było ok 2,8-2,9kW-po defroście było ok 3,6kWNie wiem o co kaman- jakaś grzałka jest załączana (w menu mam grzałki wyłączone) czy błędne wskazanie modulacji ?Hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 A kiedy jeszcze przeglądałem materiały Panasa , wpadła mi ręce taka stronka odnośnie "zebry" Czyli jeśli ktoś ma non stop zebrę -to może wzywać serwis... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.01.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam, gryzie mnie trochę jak to jest z tą sprawnością przy częściowym obciążeniu. Robiłem wielokrotnie pomiary i zawsze w moim T-capie F były mniejsze COPy od nominału. Inni koledzy piszą , że specjalnej różnicy nie widzą. Przedwczoraj zmieniłem podlicznik na zbajerowany- mogę teraz znacznie szybciej dokonywać pomiarów porównawczych np licząc COP z mocy chwilowej z ciepłomierza i mocy z licznika. Właśnie zaobserwowałem ciekawą rzecz.Ale po kolei - zapisywałem sobie w/w dane + Hz sprężarki i temp zewn i wody. Potwierdziły się wcześniejsze pomiary na starym podliczniku (pomiar min co 0,01Gj) , przy danej modulacji sprężarki jest powtarzalna moc na podliczniku ( np 35 Hz daje obciążenie na zużyciu ok 2,2 kW).Natomiast przy modulacji 47 Hz po defroście i przed pojawiły się zasadnicze różnice : -przed defrostem było ok 2,8-2,9kW -po defroście było ok 3,6kW Nie wiem o co kaman- jakaś grzałka jest załączana (w menu mam grzałki wyłączone) czy błędne wskazanie modulacji ? Hm... A ile przy tych samych Hz sprężarki na wyjściu masz wartość chwilową wyprodukowanej energii, więcej widzisz po defroście, po prostu wtedy sprężarka ma co pompować, a przed defrostem przy tych samych Hz, pracuje na mniejszym obciążeniu. To, że silnik się kręci z taką samą prędkością, nie oznacza, że zawsze ma takie same obciążenie, bo na wale ono się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) A ile przy tych samych Hz sprężarki na wyjściu masz wartość chwilową wyprodukowanej energii, więcej widzisz po defroście, po prostu wtedy sprężarka ma co pompować, a przed defrostem przy tych samych Hz, pracuje na mniejszym obciążeniu. To, że silnik się kręci z taką samą prędkością, nie oznacza, że zawsze ma takie same obciążenie, bo na wale ono się zmienia. W jednostce zewn jest przecież pompa obiegowa (do czynnika) -wszystko można zrozumieć , tylko wzrost mocy o 1 kW ...jakoś trudno mi... Edytowane 5 Stycznia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Podłubałem w papierach Panasa i znalazłem test sprawności .Poniższa fotka z testów COP T-cap 9kW raczej nie wyjaśnia sprawy jednoznacznie : Zwróćcie uwagę na dwa zaznaczone pomiary : A2W35 sprężarka 47-48Hz i moc pobierana 2,33 kW oraz A2W55 sprężarka 51-52Hz i moc pobierana 3,57 kW Jest tutaj rzeczywiście nieduża różnica w Hz ,ale ponad 1kW w poborze... A teraz niezły "kwiatek" : A-7W35 sprężarka 60-61 Hz i moc pobierana 3,08 kW oraz A-7W55 sprężarka 62-63 Hz i moc pobierana 4,38 kW Wychodzi z tego ,że Panas ma swój algorytm oparty nie tylko na liniowym wzroście pobieranej mocy względem wzrostu modulacji sprężarki , ale też ma to związek z temp wylotu. W dużym uproszczeniu widzę zależność liniowego wzrostu modulacji sprężarki wg spadku temp powietrza , natomiast nie jest to prosta liniowa zależność względem poboru energii (raczej to wygląda ,że powyżej pewnej temp wyjściowej chyba 35st następuje dodatkowy wzrost poboru energii) Edytowane 5 Stycznia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.01.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 @bobrow ,masz może manual do tego licznika ? Szczególnie interesuje mnie część dotycząca komunikacji po RS485... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 @bobrow ,masz może manual do tego licznika ? Szczególnie interesuje mnie część dotycząca komunikacji po RS485... Mam tylko papierowy-jak nie wykopiesz w sieci to wyślę Ci foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Podłubałem w papierach Panasa i znalazłem test sprawności .Poniższa fotka z testów COP T-cap 9kW raczej nie wyjaśnia sprawy jednoznacznie : [ATTACH=CONFIG]439016[/ATTACH] Zwróćcie uwagę na dwa zaznaczone pomiary : A2W35 sprężarka 47-48Hz i moc pobierana 2,33 kW oraz A2W55 sprężarka 51-52Hz i moc pobierana 3,57 kW Jest tutaj rzeczywiście nieduża różnica w Hz ,ale ponad 1kW w poborze... A teraz niezły "kwiatek" : A-7W35 sprężarka 60-61 Hz i moc pobierana 3,08 kW oraz A-7W55 sprężarka 62-63 Hz i moc pobierana 4,38 kW Wychodzi z tego ,że Panas ma swój algorytm oparty nie tylko na liniowym wzroście pobieranej mocy względem wzrostu modulacji sprężarki , ale też ma to związek z temp wylotu. W dużym uproszczeniu widzę zależność liniowego wzrostu modulacji sprężarki wg spadku temp powietrza , natomiast nie jest to prosta liniowa zależność względem poboru energii (raczej to wygląda ,że powyżej pewnej temp wyjściowej chyba 35st następuje dodatkowy wzrost poboru energii) No i chyba w tych punktach sa najlepsze do osiagniecia copy tak jak w tych danych od aristona co Ci wyslalem. I jest to osiagane przy mocy nominalnej pompy i w aristonie nazywane copem nominalnym. Dzusiaj tez testowalem i lecialem na niskim zasilaniu i na niskich czestotliwosciach i wypadlo duzo gorzej wiec wrocilem do poprzednich ustawien. U mnie juz wczesniej o tym wspominalem wlasnie jak jest z 5-6st na zewnatrz zawsze najlepsze copy mam w okolicach wlasnie 37hz a w okolicy 0st na 48hz wszystko ponizej jest gorsze . Dlayego mimo ze moglbym zasuwac na zasilaniu 29st to mam ustawione 33st bo wtedy dluzej bija sie w tych zakresach. Ale ten cop nie zawsze jeat taki sam w tych punktach tez sa skoki spowodowane tym ze niezawsze wlasnie przy np.37hz tyle samo pobiera i nie jest to spowodowane defrostem itp. Warunki,temp,delty,przeplywy takie same i krotkie okresy pomiaru co 0,2kwh wyprodukowanej. Niby chodzi na 37hz ale raz cop4 raz 5 zaraz znowu 5 a za chwile3,5 potem znowu 5 i slychac przy tym rozne odglosy pracy raz gaz syczy bardiej raz mniej a nieraz wcale. Bedzie to milo chyba zwiazek z cisnieniem gazów jakie sprezarka ma do sprezenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Trzeba nam chyba wsparcia jakiegoś chłodnika-wydawało mi się , że zużycie PC zależy tylko od modulacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Trzeba nam chyba wsparcia jakiegoś chłodnika-wydawało mi się , że zużycie PC zależy tylko od modulacji... https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Tam jest taki wykresik ze niby przy 75% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Znalazlem jeszcze takie zdanie gdzie pisze co yo jest cop nominalny: W analizowanym przypadku dostępne były wartości dla minimalnej oraz maksymalnej prędkości pracy sprężarki, a ponadto charakterystyka dla częstotliwości nominalnej, czyli takiej, przy której pompa ciepła pracuje w najbardziej efektywny energetycznie sposób. Dane te pozwalają na sporządzenie wykresu rzeczywistego przebiegu mocy i COP przy współpracy z analizowanym budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Jak sie komus chce poczytac http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id4121,wplyw-warunkow-klimatycznych-i-obciazenia-cieplnego-budynku-na-efektywnosc-energetyczna-pomp-ciepla-powietrzewoda-z-plynna-regulacja-mocy?print=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.01.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Tam jest taki wykresik ze niby przy 75% Codix- oczywiście znam blog Clarneta , tylko to nie tłumaczy zależności zużycia PC względem modulacji. Z drugiej strony na wykresiku fajnie widać jak niektórzy producenci PC uzyskują dobre COPy w niższych temp- wystarczy ograniczyć moc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.01.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Codix- oczywiście znam blog Clarneta , tylko to nie tłumaczy zależności zużycia PC względem modulacji. Z drugiej strony na wykresiku fajnie widać jak niektórzy producenci PC uzyskują dobre COPy w niższych temp- wystarczy ograniczyć moc... ograniczyć raczej temp. zasilania a nie moc Trzeba przyjąć do wiadomości że; -PC jest przystosowana do ogrzewania niskotemperaturowego ,a że dzisiejsza technologia pozwala PC zasilać grzejniki lecz z wyższą temp lub trzeba przewymiarować grzejniki. Tak czy siak ogrzewać można lecz koszty będą wyższe i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.01.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Mam tylko papierowy-jak nie wykopiesz w sieci to wyślę Ci foty. Poproszę zdjęcia ,niestety nic w sieci nie znalazłem ( w sensie nie ten) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 05.01.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Mam pytanie , bo jakoś nigdzie nie mogę znaleźć , jaki typ sprężarki jest w Panasonic t-cap 12 kW typ H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.01.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Wg service Manual typ sprężarki w 9kW i 12kW to 5JD420XBA22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 05.01.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam serdecznie. Od niedawna posiadam pompę aquarela t cap 13 kw. Jest to moja pierwsza zima z pompa. Chcialem zapytac jak macie ustawione swoje pompy działają na harmonogramie dziennym tylko w takiej taryfie ??? Na krzywej grzewczej czy na stałej temoeraturze. Ile razy pompy się wam wyłączają na dzien ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts