codix 05.01.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Wg service Manual typ sprężarki w 9kW i 12kW to 5JD420XBA22 taka do lodówki https://north.pl/karta/5jd420xba22-kompresor-do-lodowki,716-RA-0023.html 5tys.zl Pewnie chodzilo mu o to czy scroll czy jakas tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam serdecznie. Od niedawna posiadam pompę aquarela t cap 13 kw. Jest to moja pierwsza zima z pompa. Chcialem zapytac jak macie ustawione swoje pompy działają na harmonogramie dziennym tylko w takiej taryfie ??? Na krzywej grzewczej czy na stałej temoeraturze. Ile razy pompy się wam wyłączają na dzien ?? Ilu uzytkownikow tyle ustawien kazdy ma inaczej . Nie bylo tcap 13kw tylko 9kw lub12kw albo 16kw Musisz se ustawic tak jak Tobie pasuje,musisz sptawdzic czy jak dasz grzanie tylko w taniej to czy w pozostalych godzinlach nie bedzie Ci zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 05.01.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Dokładnie. Chodzi mi czy typu scrool czy tłokowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 05.01.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Ja też grzeje pompą pierwszą zimę i też szukam optymalnych ustawień. Teraz mam ustawioną prostą z harmonogramem tygodniowym , który co parę dni modyfikuje , w zależności od temperatury na zewnątrz. Pompa u mnie pracuje od 21 sierpnia , przepracowała już 1667 godzin przy 980 wł. Trochę mnie martwi ten przebieg , zastanawiam się nad termostatem pokojowym. Czy ktoś z użytkowników miał lub na do czynienia z bezprzewodowym termostatem Salus? I czy może on współpracować z instalacją większości opartą na grzejnikach i buforem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 A ten bufor masz jako sprzeglo(masz druga pompke) czy tylko na powrocie w celu zwiekszenia ilosci wody.Jakie temperatury puszczasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 05.01.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Bufor jest zasilany z jednostki wewnętrznej , z niego wychodzą dwie pompki obiegowe , jedna na kaloryfery , druga na 26 m.kw. podłogówki, dwie drabinki w łazienkach i jeden grzejnik. I jeszcze jeden wylot na zawór przesłańczający na zbiornik CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 05.01.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Przepraszam. Byłem popatrzeć do piwnicy i zasilanie z jednostki wewnętrznej biegnie najpierw do zaworu przełańczającego pomiędzy zbiornikiem na CWU a buforem. Teraz mam ustawioną temperaturę zasilania na 42st. Chociaż dzisiaj rano był u nas silny wiatr i rano było w domu 22st. , więc podniosłem temp. na 45 st. i dopiero po kilku godzinach podniosła się do 23st. a taką preferujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 To chyba nic nie zrobisz strasznie wysoko grzejesz ta wodę copy kiepskie,tanio te ogrzewanie Cie nie wyjdzie.Jak teraz grzejesz na 45st i musi chodzic prawie caly dzien zeby w domu bylo cieplo to nie mozesz jej przerw zrobic bo bys musial dac z 50st.Poprostu za male masz grzejniki i byc moze slaba podlogówka co do pompy to nie wiem zakezy czy podczas tej pracy chodzi ciagle na malej czestotliwosci czy zasuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 06.01.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 U mnie narazie maksymalna temperatura na zasilaniu to 32 przy -3. Cop około 3 A 2.65 pompa chodzi cała noc i w domu 23 st. Narazie nie muszę specjalnie grzac w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 06.01.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Mam jeszcze pytanie. Moja pompa znajduje się w piwnicy (jednostka wewnętrzną ) chidzi mi o to że nie mam zadnej pompy obiegowej jest tylko to co w hydroboksie czy to wystarczy podłogowa w piwnicy parter i poddasze 3 pozomy. Przepływ w rotametrach na 2. Nie zauważyłem żeby podłoga gdzieś była zimna. Tylko czy to nie za duże obciążenie dla pompy w hydroboksie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.01.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 U mnie narazie maksymalna temperatura na zasilaniu to 32 przy -3. Cop około 3 A 2.65 pompa chodzi cała noc i w domu 23 st. Narazie nie muszę specjalnie grzac w dzień. Z jakiego okresu ten COP, Przy tak niskiej temperaturze zasilania ( poniżej 32st/c ) i całości ogrzewania na podłogówce? No chyba, że ten COP zaniża ci grzanie CWU, ale ile musiał byś grzać ten baniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.01.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Mam jeszcze pytanie. Moja pompa znajduje się w piwnicy (jednostka wewnętrzną ) chidzi mi o to że nie mam zadnej pompy obiegowej jest tylko to co w hydroboksie czy to wystarczy podłogowa w piwnicy parter i poddasze 3 pozomy. Przepływ w rotametrach na 2. Nie zauważyłem żeby podłoga gdzieś była zimna. Tylko czy to nie za duże obciążenie dla pompy w hydroboksie?? Wszystko zależy od ilości zładu wody i oczywiście oporów w instalacji, ale przy podłogówce nie musisz się martwić czy ona da radę, jak nie da rady to ci wyskoczy alarm. Pompka obiegowa się nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiarz 06.01.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Hej, z tego co wiem (i co sam u siebie obserwowałem) może być w wszystko ok-przy sporadycznym oszronieniu wymiennika w tzw "zebrę" przy małych mocach. Jeśli pasy będą cały czas (w tym także przy większej mocy PC) , a szczególnie szerokie przerwy bez szronu-to może świadczyć o braku czynnika lub o jego słabym przepływie. Obserwuj i daj znać Pzdr Masz rację, szron jest na całej powierzchni przy większej mocy. Jedynie w dolnej części występuje mocniejsze oblodzenie, jak na górnym zdjęciu. Nie mniej jednak nie wiem czy wszystko jest ok, ponieważ dzisiaj prowadziłem testy i osiągniecie temp. pow. 45 jest bardzo trudne. Deltę mam ustawioną na 7, a czujniki wej/wyj kalibrowałem. PC w trakcie grzania CO rozkręca się jedynie do max 51Hz, a max. pobór to 3,4kW, nawet z załączonym trybem intensywnym. Natomiast w fazie grzanie CWU osiąga 72Hz i 5kW poboru max. Temperatura zew. w trakcie kilku godzin testów 1-2 na plusie. CO z 23-40 rozgrzewa ok 1,5-2godz, na CWU 500L z 20-45 80-90 minut.Czy takie wartości są prawidłowe? Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Kubiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 06.01.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Z jakiego okresu ten COP, Przy tak niskiej temperaturze zasilania ( poniżej 32st/c ) i całości ogrzewania na podłogówce? No chyba, że ten COP zaniża ci grzanie CWU, ale ile musiał byś grzać ten baniak. 32 st/C czy to miska temperatura dla ogrzewania podłogowego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]439068[/ATTACH] Masz rację, szron jest na całej powierzchni przy większej mocy. Jedynie w dolnej części występuje mocniejsze oblodzenie, jak na górnym zdjęciu. Nie mniej jednak nie wiem czy wszystko jest ok, ponieważ dzisiaj prowadziłem testy i osiągniecie temp. pow. 45 jest bardzo trudne. Deltę mam ustawioną na 7, a czujniki wej/wyj kalibrowałem. PC w trakcie grzania CO rozkręca się jedynie do max 51Hz, a max. pobór to 3,4kW, nawet z załączonym trybem intensywnym. Natomiast w fazie grzanie CWU osiąga 72Hz i 5kW poboru max. Temperatura zew. w trakcie kilku godzin testów 1-2 na plusie. CO z 23-40 rozgrzewa ok 1,5-2godz, na CWU 500L[/b ] z 20-45 80-90 minut.Czy takie wartości są prawidłowe? Model H jest specyficznie "szczwany"-moduluje przepływ obiegówki względem odbioru i przy dużej delcie i małym odbiorze będzie po prostu powoli dochodzić do zadanych wartości.Zmniejsz sobie deltę na 5K i wtedy zobaczysz czy szybciej się rozbuja... Edytowane 7 Stycznia 2020 przez bobrow korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.01.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 32 st/C czy to miska temperatura dla ogrzewania podłogowego ?? 32st/c dla ogrzewania podłogowego to optymalna, z deltą 4st/c na powrocie będziesz miał te optymalne 28st/c. Ja się pytam za jaki okres masz tak niski COP, nie chce mi się szukać, ale dla -2st/c na zewnątrz i 35st/c na zasilaniu to COP to coś ok 3.6 lub wyżej. Ja za grudzień mam COP - 3.7 na grzejnikach ( grzeję na 37st/c ), więc ty nie możesz mieć mniej Daj więcej informacji, jak to nie problem, Jakie masz zużycie za ostatnią dobę, jak średnia na dworze i jaki cop,czy grzejesz cwu, no i oczywiście jaki dom grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiarz 06.01.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Model F jest specyficznie "szczwany"-moduluje przepływ obiegówki względem odbioru i przy dużej delcie i małym odbiorze będzie po prostu powoli dochodzić do zadanych wartości.Zmniejsz sobie deltę na 5K i wtedy zobaczysz czy szybciej się rozbuja... Mam wersje H w monobloku, i zastanawiam się czy kupiłem za małej. Jak to wygląda u Ciebie? Temp zasilania, zład wody itp. Ogrzewasz podobną kubaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 06.01.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 32st/c dla ogrzewania podłogowego to optymalna, z deltą 4st/c na powrocie będziesz miał te optymalne 28st/c. Ja się pytam za jaki okres masz tak niski COP, nie chce mi się szukać, ale dla -2st/c na zewnątrz i 35st/c na zasilaniu to COP to coś ok 3.6 lub wyżej. Ja za grudzień mam COP - 3.7 na grzejnikach ( grzeję na 37st/c ), więc ty nie możesz mieć mniej Daj więcej informacji, jak to nie problem, Jakie masz zużycie za ostatnią dobę, jak średnia na dworze i jaki cop,czy grzejesz cwu, no i oczywiście jaki dom grzejesz? Sorry trochę zanizylem ten cop Wczoraj cop 3.6 Zużycie energii 29 kWh Produkcja 109. Dom 190m2 pod uzyrkowa plus 280 cwu na 50 st. Dzień wcześniej zużycie energii 18 produkcja 74 cop 4.0 W domu 23 st pompa na harmonogramie w taryfie g13 To jest pierwszy sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 06.01.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 A za grudzień cop 4.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Mam wersje H w monobloku, i zastanawiam się czy kupiłem za małej. Jak to wygląda u Ciebie? Temp zasilania, zład wody itp. Ogrzewasz podobną kubaturę. Zamontowałem z kolegą kuzynce monoblok T-cap 9kW do starej poniemieckiej chałupy i na razie jest ok.Trzeba po kolei sprawdzić kilka parametrów.Zacznij może od sprawdzenia max prędkości obiegówki -wejdź w ustawienia i zobacz co tam masz wklepane. Co jest w obiegu-woda czy glikol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts