bobrow 07.01.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Poproszę zdjęcia ,niestety nic w sieci nie znalazłem ( w sensie nie ten) Hej, podrzucam foty podlicznika z RS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Pytanie ,czy masz taryfę nocną ? Jak nie to obniż jednak temperaturę w nocy a w dzień podwyższ ( w takim duchu ,żeby grzać wtedy kiedy temperatura zewnętrzna jest wyższa). Jeśli nocna, to podnosisz temperaturę ( tak aby na pewno pompa grzała ) w tym okresie ,kiedy masz tańszy prąd. To jedyne co można poprawić ustawieniami. Grzeje w G11 i chyba tak zostanie. Jedyne co mnie irytuje to po dłuższym postoju pompy chłodna podłoga, ale tak już chyba musi być. Czyli według Ciebie osiągi zadowalające są i porównywalne z innymi użytkownikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Hej, podrzucam foty podlicznika z RS [ATTACH=CONFIG]439093[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]439094[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439095[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]439096[/ATTACH] Dzięki @bobrow , tylko jakoś nie mogę ich pobrać (albo zredukował się rozmiar/jakość) i są nie do odczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Dzięki @bobrow , tylko jakoś nie mogę ich pobrać (albo zredukował się rozmiar/jakość) i są nie do odczytania. No niestety-to max rozdzielczość jaką można tu wrzucić-zapodaj na priv email, to wyślę czytelne foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Grzeje w G11 i chyba tak zostanie. Jedyne co mnie irytuje to po dłuższym postoju pompy chłodna podłoga, ale tak już chyba musi być 1/ Warto przejść na taryfę G12w i grzać w taniej taryfie, około 2 razy taniej niż w taryfie G11, ....Nawet jak całość nie będzie grzana w taniej a tylko w 60 % ,to i tak będzie dużo taniej, 2/ Chłodna podłoga - pewnie masz cienkie wylewki, czy betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Wylewki 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Wylewki 10 cm Czy wylewki są betonowe? Moc grzejników podłogowych zależy w większości od ; .......1/ średnicy rurek grzewczych, .......2/ rozstawu rurek, .......3/ grubości izolacji pod wylewką, .......4/ grubości i rodzaju wylewki, .......5/ prędkości przepływu, .......6/ rodzaju wykończenia posadzki i inne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Ja jak grzeję tylko 22-06 , to też wieczorem mam wrażenie zimnych podłóg ( w domu robi się ok 22,5-22,9 , a temperatura na początku wlaczenia pomp to 22 stopnie).W porównaniu do rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Czy wylewki są betonowe? Moc grzejników podłogowych zależy w większości od ; .......1/ średnicy rurek grzewczych, .......2/ rozstawu rurek, .......3/ grubości izolacji pod wylewką, .......4/ grubości i rodzaju wylewki, .......5/ prędkości przepływu, .......6/ rodzaju wykończenia posadzki i inne.... 1/ 16 mam 2/ co 10 wszędzie 3/dół 18 cm w tym 8 grafit, góra 6 cm 4/9-10 cm 5/ max ustawiony pompa reguluje sama 6/dół wszędzie gres, góra 70% panel 8mm reszta gres Z innych to dodam że pętle max 86metrow na dole 5 pętli na górze 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 1/ 16 mam 2/ co 10 wszędzie 3/dół 18 cm w tym 8 grafit, góra 6 cm 4/9-10 cm 5/ max ustawiony pompa reguluje sama 6/dół wszędzie gres, góra 70% panel 8mm reszta gres Z innych to dodam że pętle max 86metrow na dole 5 pętli na górze 9 Tu nie ma co rozważać. Po prostu mała akumulacja w podłodze. Na dole mam 30 cm betonu i temperatura podłogi oraz w pomieszczeniu się trzyma. Na górze tylko 7 cm i niestety różnica w stabilności temp. zarówno w podłodze jak i w pomieszczeniach jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.01.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Na dole mam 30 cm betonu i temperatura podłogi oraz w pomieszczeniu się trzyma. pozazdrościć... następnym razem też dam z 15cm betonu... ja mam 6-7cm i dogrzewam w godzinach 13-16 by nie było dyskomfortu chłodnej podłogi wieczorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.01.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Witam. Panowie proszę o pomoc w weryfikacji moich danych. Dziś pompa pracowała od około godz. 2 w nocy do 9 rano.( Wyłączył ja termostat) Temp. zew. -5/-6 stopni Temp. zadana 21 Pobór 17.4 kWh Prod. 42.4 kWh Cop 2.4 Woda zasilanie 32 stopnie Powrót 28 Dom 220 metrów ale póki co ogrzewane około 140 metrów. Czy kombinować coś jeszcze z ustawieniami czy według Was jest ok.? Tak teraz patrzę na twoje wyniki i się zastanawiam skąd tak niski COP, zużycie przyznam, że też spore, ale nie wiem jakie masz ocieplenie. U mnie dzisiaj też w nosy było -4/-5, ale u mnie za ten okres, patrzę tylko do godziny 9.00, to cop wahał się od 3.0-3.1, ale przy zasilaniu 38st/c, a zużycie liczone od 24.00 do teraz ( na dworze już +4 ) to 14.6 kWh, produkcja 48kWh. Wg. mnie twoje zużycie jest zbyt duże przy ogrzewaniu podłogowym, a przyczyną jest właśnie ten niski COP, Coś z tą twoją pompą jest nie tak, albo wskazania nieprawidłowe. Jeśli wszystko jest ok. a masz tylko problem ze zużyciem energii, bo takie jest zapotrzebowanie domu, oraz denerwuje cię zimna podłoga. Spróbuj grzać całą dobę ( bo nie masz wystarczającej akumulacji w podłodze ), ale w ustawieniu takim, że grzejesz w dzień z wyższą temperaturą w domu ( wtedy masz lepszy cop ), wtedy będziesz miał lepszy komfort cieplny, a na noc ( 21.00 - 7.00, albo jak wolisz ) obniż temperaturę maksymalnie ile się da. Wtedy w nocy sporo zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Krzywa mam 33/-15, 25/15. Pompa chodzi samopas. Delta 5 stopni. To jak waszym zdaniem ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2020 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 pozazdrościć... następnym razem też dam z 15cm betonu... ja mam 6-7cm i dogrzewam w godzinach 13-16 by nie było dyskomfortu chłodnej podłogi wieczorami. uciu ja mam płytę bez kanapki. Izolacja jest pod płytą a nie pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Tu nie ma co rozważać. Po prostu mała akumulacja w podłodze. Na dole mam 30 cm betonu i temperatura podłogi oraz w pomieszczeniu się trzyma. Na górze tylko 7 cm i niestety różnica w stabilności temp. zarówno w podłodze jak i w pomieszczeniach jest spora. Wylewkarze jak się dowiedzieli że chce 10cm to nie chcieli robić. Panie po co tyle betonu steropianu dołóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Tak teraz patrzę na twoje wyniki i się zastanawiam skąd tak niski COP, zużycie przyznam, że też spore, ale nie wiem jakie masz ocieplenie. U mnie dzisiaj też w nosy było -4/-5, ale u mnie za ten okres, patrzę tylko do godziny 9.00, to cop wahał się od 3.0-3.1, ale przy zasilaniu 38st/c, a zużycie liczone od 24.00 do teraz ( na dworze już +4 ) to 14.6 kWh, produkcja 48kWh. Wg. mnie twoje zużycie jest zbyt duże przy ogrzewaniu podłogowym, a przyczyną jest właśnie ten niski COP, Coś z tą twoją pompą jest nie tak, albo wskazania nieprawidłowe. Jeśli wszystko jest ok. a masz tylko problem ze zużyciem energii, bo takie jest zapotrzebowanie domu, oraz denerwuje cię zimna podłoga. Spróbuj grzać całą dobę ( bo nie masz wystarczającej akumulacji w podłodze ), ale w ustawieniu takim, że grzejesz w dzień z wyższą temperaturą w domu ( wtedy masz lepszy cop ), wtedy będziesz miał lepszy komfort cieplny, a na noc ( 21.00 - 7.00, albo jak wolisz ) obniż temperaturę maksymalnie ile się da. Wtedy w nocy sporo zaoszczędzisz. To może spróbuję tak, zwiększę krzywą na 36/-15 28/15 i przelacze na grzanie krzywa kompensacji zamiast termostat wewnętrzny. I wtedy tak jak piszesz widły ustawie na noc mniej i mocniej w dzień tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.01.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 To może spróbuję tak, zwiększę krzywą na 36/-15 28/15 i przelacze na grzanie krzywa kompensacji zamiast termostat wewnętrzny. I wtedy tak jak piszesz widły ustawie na noc mniej i mocniej w dzień tak? Jeśli ci te ustawienia krzywej co masz do tej pory dogrzewała dom, to tego nie zmieniaj. Natomiast nie wiem, co ci utrzymuje temperaturę w domu, ale zdaje się że nie masz termostatu zewnętrznego tylko ten od pompy. To też to zostaw - termostat wewnętrzny. Ty ustaw tylko temperaturę wyłączenia pompy w dzień więcej ( tylko nie wiem jak w tym sterowniku jest z histerezą, ale ustaw tak, żeby podłoga była cały czas ciepła ), załóżmy 22 st/c, a w nocy np. 20 st/c, wtedy w nocy pompa bardzo długo będzie odpoczywać, przez co sporo zaoszczędzisz ( przy g11 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 To może spróbuję tak, zwiększę krzywą na 36/-15 28/15 i przelacze na grzanie krzywa kompensacji zamiast termostat wewnętrzny. I wtedy tak jak piszesz widły ustawie na noc mniej i mocniej w dzień tak? Ze względu na defrost warto zapewnić aby; - temperatura powrotu była > 27 C, - im wyższa tym korzystniej dla procesu defrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 07.01.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Jeśli ci te ustawienia krzywej co masz do tej pory dogrzewała dom, to tego nie zmieniaj. Natomiast nie wiem, co ci utrzymuje temperaturę w domu, ale zdaje się że nie masz termostatu zewnętrznego tylko ten od pompy. To też to zostaw - termostat wewnętrzny. Ty ustaw tylko temperaturę wyłączenia pompy w dzień więcej ( tylko nie wiem jak w tym sterowniku jest z histerezą, ale ustaw tak, żeby podłoga była cały czas ciepła ), załóżmy 22 st/c, a w nocy np. 20 st/c, wtedy w nocy pompa bardzo długo będzie odpoczywać, przez co sporo zaoszczędzisz ( przy g11 ) Ok. To może tak: 10:00 wł CO 22 stopnie 14:00 wł CO + CWU (22, 40stopni) 18:00 wł CO 21 stopni I tak kopiuj na cały tydzień. Czy to jest poprawny harmonogram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.01.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Ok. To może tak: 10:00 wł CO 22 stopnie 14:00 wł CO + CWU (22, 40stopni) 18:00 wł CO 21 stopni I tak kopiuj na cały tydzień. Czy to jest poprawny harmonogram? Nie wiem, nie używam harmonogramu, u mnie temperaturę pomieszczenia trzyma termostat zewnętrzny i wtedy w harmonogramie nie mam w ogóle opcji ustawienia temperatury grzania co ( tylko zał. co ). Ale jak tak grzałeś wcześniej, tylko z innymi temperaturami to to będzie dobrze. Ważne, żebyś zdążył dogrzać w dzień dom do tych 22 st/c, a w nocy, możliwie najdłużej nie grzało, bo jak widzisz, ostatnie zimy są takie, że w dzień jest ciepło większy COP, a w nocy zimno i nie mając akumulacji, nie ma sensu piłować w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts