MiG25 18.01.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Przy wyłączonej cyrkulacji z 45stopni na 40 wydaje mi się ok 12h. Poźniej coraz dłużej . No ale to byś musiał wcale wody nie zużywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 18.01.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Zakręcę cyrkulację i wyłączę pompę. Zobaczę ile mi temperatura spadnie.Nie wiem czy ważna informacja, ale do cyrkulacji nie mam pompy. Działa bez (na pierwszym piętrze ok), na dole trzeba czekać. trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.01.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Wyłączysz pompę (rozumiem ,że pompę ciepła ) to nie będziesz miał przepływu ,jedyna informacja to to ,że boiler sam w sobie trzyma ( ale to raczej trzeba przyjąć za pewnik , bo uszkodzoną izolację pewnie byś zauważył). Jest też szansa ,że Ci się zbiornik grawitacyjnie wystudzi (może być źle zaprojektowany bez pułapki ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genius87 19.01.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Witam panowie i proszę o pomoc.Posiadam 7KW z panasa gen H z ustawioną krzywą +15/27 -15/38 deltą5 . Dom nowo wybudowany(WT2021),130 mkw podłóg, pierwszy sezon grzania. Korzystam z czujnika temp. Wbudowanego w pompe, nie mam pokojowego. Jak zapewnić pompie ciągłość grzania, unikając on/off. Dziennie mam jakieś 20-30 włączeń/wyłączeń. Mają panowie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 19.01.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wyłączysz pompę (rozumiem ,że pompę ciepła ) to nie będziesz miał przepływu ,jedyna informacja to to ,że boiler sam w sobie trzyma ( ale to raczej trzeba przyjąć za pewnik , bo uszkodzoną izolację pewnie byś zauważył). Jest też szansa ,że Ci się zbiornik grawitacyjnie wystudzi (może być źle zaprojektowany bez pułapki ciepła) Nie wyłączyłem pompy, ale zakręciłem cyrkulację. Rezultat to spadek temperatury w zbiorniku o 3 stopnie przez noc i zero przełączenia na cwu... Bardzo dziękuję za radę. Będę musiał jakoś ogarnąć cyrkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Witam panowie i proszę o pomoc. Posiadam 7KW z panasa gen H z ustawioną krzywą +15/27 -15/38 deltą5 . Dom nowo wybudowany(WT2021),130 mkw podłóg, pierwszy sezon grzania. Korzystam z czujnika temp. Wbudowanego w pompe, nie mam pokojowego. Jak zapewnić pompie ciągłość grzania, unikając on/off. Dziennie mam jakieś 20-30 włączeń/wyłączeń. Mają panowie jakiś pomysł? Taktuje z jakiego powodu grzeje az ja termostat wylaczy i potem czeka az spadnie na termostacie i sie wlacza ponownie. Czy jest tak ze jak termostat ja wlaczy to chodzi ale nie wylacza sie dopiero jak nagrzeje dom tylko wczesniej sie wylacza z powodu niezdolnosci do utrzymania 5st delty i mieli wode mieli za chwile znowu startuje i za ktoryms razem dopiero termostat ja wylaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genius87 19.01.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Dzięki Codix, Jakie najlepiej poczynić kroki aby rozwiązać cały problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Dzięki Codix, Jakie najlepiej poczynić kroki aby rozwiązać cały problem? No ale nie odpisales z jakiego powodu taktuje. Przewaznie podniesienie krzywej o 2stopnie pomaga ale wtedy mozesz miec za cieplo w domu . Pewnie pompa nawet jak zmoduluje sie na najnizsza moc to i tak daje za duzo mocy na Twoj dom bo masz bardzo cieply dom. Wtedy mozesz sie ratowac przerwami w grzaniu czyli na harmonogramie ustawiasz np.3g grzania 3g przerwy lub inaczej to juz musisz doswiadczalnie dobrac. Moze tez byc inna przyczyna ze ktoras petla podlogowki jest krotsza od innych i pompa pcha wode glownie w ta petle i zaraz wraca nia ciepla woda i zawyza temperature calego powrotu wtedy taka petle trzeba troche zdlawic. Ja u siebie pirometrem miezylem temperatury powrotow na kazdej petli i tak przymykalem zeby byly takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 A ile masz wogole na sterowniku wlaczen i ile godzin pracy bo yen stosunek jest wazny.Ja mam tez 7kw i ona nie potrafi zeobic defrostu z jednym startem czy tez bez stawania zawsze kazdy defrost to 2 starty.Jak Ci grzeje pompa na okretke i w nocy zaliczy z t defrostow to juz masz 10 startow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.01.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Nie wyłączyłem pompy, ale zakręciłem cyrkulację. Rezultat to spadek temperatury w zbiorniku o 3 stopnie przez noc i zero przełączenia na cwu... Bardzo dziękuję za radę. Będę musiał jakoś ogarnąć cyrkulację. Miałem przypadek u jednego klienta, cyrkulacja wychładza wodę w zbiorniku z 47 do 40 w 4 godziny, gdy nikogo nie ma w domu zbiornik grzało 6 razy, zużycie na CWU wysokie. Rozwiązanie niestety wyłączenie cyrkulacji, Nie wszyscy hydraulicy dbają o należytą izolację CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wystarczy ,że będzie dobrze zaizolowana a rozbudowana / długa (np dwie kondygnacje osobno, albo 4 punkty odbioru i każdy z osobna poprowadzony na rozdzielaczu) i też się strasznie wychładza.U siebie mam 40m rurki na cyrkulację ( czyli sam powrót ,rura ciepłej wody drugie tyle) i to wystarczy ,żeby przy włączonej ciągle cyrkulacji przez 6 godz w zbiorniku 300l obniżyć temp o 5 stopni. Teraz pompka od cyrkulacji włącza się tylko od czujek alarmowych ( na 4min i 20min przerwa) ,więc działa tylko jak ktoś jest w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genius87 19.01.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wył-Wł: 895Czas pracy: 1513 hTak, prawda Codix faktycznie podniesienie krzywej o +2 diametralnie zmieniło temperaturę w domu, testowałem, dla żony było zbyt ciepło.Defrosty ostatnio czeste, nawet przy temp. +1 do +2 st. Testowałem ostatnio na hormonogramie tygodniowym wyłączenie pompy 11-16 nawet z pozytywnym skutkiem z minimalnym dyskomfortem cieplnym( zwłaszcza w słoneczne dni) Więc to będzie możliwe wyjście ( choć pętla z podłogi też może być prawdopodobna). Rekuperator pracuje na 1-2 biegu więc też pewnie pomaga w odzysku ciepła.Może faktycznie będzie dobrze ustawić hormonogram 3 g grzania 3 godziny pauzy. Podłogowa nie wychłodzi się zbytnio a pompa w tym momencie nie będzie się tak czesto włączać/wyłączać.Codix a jak wygląda bezpieczeństwo pompy jeśli nie pracuje powiedzmy 3-4 h a na dworze mamy -5 st. Czy jakieś elementy są narażone w czasie mrozu podczas wyłączonej jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.01.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Hydraulicy w naszym kraju nie mają pojęcia co robią. Prawidłowa izolacja instalacja rur CWU i cyrkulacji to min. 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Jesli masz splita i wszystkie graty w domu w cieplym pomieszczeniu tylko jednostka zewn.na dworze to nie masz sie o co bac moze sobie tak miesiac stac nie wlaczana.Tylko nie odlaczaj jej od napiecia(tez mozna tyljo przed ponownym uruchomieniem trzeba jej podlaczyc napiecie na kilka godzin)Ale u Ciebie stosunek startow do pracy wyglada bardzo dobrze nie masz sie co przejmowac teraz moze masz czeste defrosty i tyle.Ludzie maja na odwrot 1500zal i 1000godzin pracy to u nich mozna mowic o za czestych startach. U Ciebie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.01.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wył-Wł: 895 ;Czas pracy: 1513 h Tak, prawda Codix faktycznie podniesienie krzywej o +2 diametralnie zmieniło temperaturę w domu, testowałem, dla żony było zbyt ciepło. Defrosty ostatnio czeste, nawet przy temp. +1 do +2 st. Defosty nasilają się w temperaturach +3 do - 3 C, Zmień ustawienie krzywej na ; +15/29 ; -15/38, a nie podniesienie krzywej o +2 diametralnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genius87 19.01.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Mam 1F splita, jednostka wewnętrzna i wszystkie graty w ciepłym miejscu. Także drobne korekty w krzywej (zrobię jak Andrzej podpowiada) i testujemy dalej.Dzięki wielkie panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 19.01.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Witam panowie i proszę o pomoc. Posiadam 7KW z panasa gen H z ustawioną krzywą +15/27 -15/38 deltą5 . Dom nowo wybudowany(WT2021),130 mkw podłóg, pierwszy sezon grzania. Korzystam z czujnika temp. Wbudowanego w pompe, nie mam pokojowego. Jak zapewnić pompie ciągłość grzania, unikając on/off. Dziennie mam jakieś 20-30 włączeń/wyłączeń. Mają panowie jakiś pomysł? Wyciąg czujnik z pompy i daj do salonu w zacienionym miejscu. Zmień na taryfę np g13 i ustaw tylko w tanich godzinach grzanie. Do cyrkulacji daj programator czasowy i ustaw cyrkulacje wtedy kiedy jesteś w domu i używasz wody np rano przede wyjściem do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 19.01.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Koledzy mam pytanie, czy wiadomo wam coś o gorszej jakości pomp panasonica serii H ? Na FM spotkałem się z wątkiem, że to już nie te same pompy co kiedyś, że większość elementów jest plastikowych i wątpliwa jest trwałość takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Tutaj też takie stwierdzenie padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 19.01.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 I potwierdza się to, czy to jakaś bujda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts