KupiłemSeTaczke 21.01.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ok. Założony licznik, czujniki sprawdzone. Temperatura po 3 minutach od włączenia pompki obiegowej taka sama powrót zasilanie. Max prędkość pompki 35 litrów, na rotametrach ponad2.5 litra/ minutę mam 14 pętli ( to na stojącej pompie bo jest w domu 22 i się wylaczyla, jutro jeszcze sprawdzę przepływ w czasie pracy pompy bo dziś się pewnie już nie włączy). SLIMAKFOTO grzałkę mam wyłączoną tzn. dopiero od -15 stopni, od nowości 0h pracy grzałki na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 21.01.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ok. Założony licznik, czujniki sprawdzone. Temperatura po 3 minutach od włączenia pompki obiegowej taka sama powrót zasilanie. Max prędkość pompki 35 litrów, na rotametrach ponad2.5 litra/ minutę mam 14 pętli ( to na stojącej pompie bo jest w domu 22 i się wylaczyla, jutro jeszcze sprawdzę przepływ w czasie pracy pompy bo dziś się pewnie już nie włączy). SLIMAKFOTO grzałkę mam wyłączoną tzn. dopiero od -15 stopni, od nowości 0h pracy grzałki na sterowniku. Czasami nie ujmuje działania grzałki w defrostach. A wentylator 1 czy 2 ? Jeżeli 1 temperatura powrotu musi mieć minimum 27 przez cały czas defrostu. Tu przewaga droższych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.01.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Mimo tego ze masz od -15 to jesli bedzie potrzeba to grzalki sie zalacza podczas defrostu jesli woda na powrocie spadnie za nisko.Moze Ci sie juz pare razy powlaczala tylko to trwa z minute to bys musial miec ze 60 takich defrostow zeby wakoczylo na liczniku 1h.pracy a niewiadomo czy takie krotkie uruchomienia zlicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 21.01.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Całkiem prawdopodobne, zważywszy że krzywa dosyć nisko, jak patrzyłem w te wilgotne dni na defrost, to powrót często był na 27 stopni.Mam dwa wentylatory monoblok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 21.01.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Całkiem prawdopodobne, zważywszy że krzywa dosyć nisko, jak patrzyłem w te wilgotne dni na defrost, to powrót często był na 27 stopni. Mam dwa wentylatory monoblok. Przy defroscie możesz sprawdzić . Jak pobór ponad 3 kWh to na grzałkach. Nie pracuje tez pompka obiegowa na maxa. Od +3 do -3 najgorzej. Wiec pewnie wszystko jest Ok. A jakie masz zużycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 21.01.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ale to zużycie ze sterownika np. grudzień 507 kWh, styczeń na ten moment 320kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.01.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Mimo tego ze masz od -15 to jesli bedzie potrzeba to grzalki sie zalacza podczas defrostu jesli woda na powrocie spadnie za nisko. Moze Ci sie juz pare razy powlaczala tylko to trwa z minute to bys musial miec ze 60 takich defrostow zeby wakoczylo na liczniku 1h.pracy a niewiadomo czy takie krotkie uruchomienia zlicza Czas włączenia grzałek do defrostu to znacznie dłużej niż minuta, zazwyczaj 5 do 10 minut Edytowane 21 Stycznia 2020 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.01.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Czas włączenia grzałek do defrostu to znacznie dłużej niż minuta, zazwyczaj 5 do 10 minut A co Ty opowiadasz moze u Ciebie. U mnie calkowity defrost trwa max.7min grzalka jest zalaczana praktycznie po defroscie w celu kompensacji spadku temperatury w obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbin 21.01.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Całkiem prawdopodobne, zważywszy że krzywa dosyć nisko, jak patrzyłem w te wilgotne dni na defrost, to powrót często był na 27 stopni. Mam dwa wentylatory monoblok. Masz monoblock i tu jest problem. Miałem tak samo. Nie kalbruj wskazań czujników bo to doprowadza do przekłamania. Pisałem już o tym wcześniej. Te wersję mają zła izolacje czujnika wody zasilające przy grzalce. Ten ostatni a jak ze ważny. Okazuje się że poniżej 5 stopni na zewnątrz traci 0.5 st C na zailaniu. Poniżej 0 na zewnątrz traci już 1 st na zasilaniu. Zaizoluj czujnik kauczukiem albo wełna i będzie dobrze. U mnie to pomogła. Pasanic o tym problemie wie i nieoficjalnie komunikuje użytkownikom aby ocieplili czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 22.01.2020 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Witam. Pompa pracuje i jeśli adres prędkości pompki obiegowej to 12 to wskazuje 23,75. Natomiast po zamontowaniu podlicznika, dziś na sterowniku pokazuje mi COP 3,5 przy 0 stopni na zewnątrz, do tej pory było max 2,7 przy takiej temperaturze. Absolutnie nie twierdzę że to od podlicznika, ale tak myślę że może coś się zrestartowało bo dłuższy czas była odłączona od zasilania. No nie wiem, w każdym razie po ok. dwóch godzinach od załączenia pompy podlicznik pokazuje coś ponad 4 kWh poboru. Mierze dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 22.01.2020 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Masz monoblock i tu jest problem. Miałem tak samo. Nie kalbruj wskazań czujników bo to doprowadza do przekłamania. Pisałem już o tym wcześniej. Te wersję mają zła izolacje czujnika wody zasilające przy grzalce. Ten ostatni a jak ze ważny. Okazuje się że poniżej 5 stopni na zewnątrz traci 0.5 st C na zailaniu. Poniżej 0 na zewnątrz traci już 1 st na zasilaniu. Zaizoluj czujnik kauczukiem albo wełna i będzie dobrze. U mnie to pomogła. Pasanic o tym problemie wie i nieoficjalnie komunikuje użytkownikom aby ocieplili czujniki. Zajrzę tam dziś po pracy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 22.01.2020 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 A co Ty opowiadasz moze u Ciebie. U mnie calkowity defrost trwa max.7min grzalka jest zalaczana praktycznie po defroscie w celu kompensacji spadku temperatury w obiegu U mnie jest tak z zegarkiem w ręku: -temperatura zasilania 32st. - czas defrostu bez grzałki 9-minut -temperatura zasilania 30st. - czas defrostu z grzałką 9-minut Pomiar czasu od pojawienia się ikonki defrostu na wyświetlaczu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.01.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie jest tak z zegarkiem w ręku: -temperatura zasilania 32st. - czas defrostu bez grzałki 9-minut -temperatura zasilania 30st. - czas defrostu z grzałką 9-minut Pomiar czasu od pojawienia się ikonki defrostu na wyświetlaczu;) Koszmarnie długi ten defrost w Panasonicach U mnie w LG mam wyłączoną grzałkę całkowicie i defrost (kompletny) jest bez grzałki (grzałki mam całkowicie wyłączone) i trwa nie dłużej niż 3 minuty , niezależnie od temperatury zasilania. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 22.01.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Koszmarnie długi ten defrost w Panasonicach U mnie w LG mam wyłączoną grzałkę całkowicie i defrost (kompletny) jest bez grzałki (grzałki mam całkowicie wyłączone) i trwa nie dłużej niż 3 minuty , niezależnie od temperatury zasilania. Kaszpir, podałem czas od zaświecenia ikonki na wyświetlaczu - samo odlodzenie trwa oczywiście krócej. Warunki w jakich odbywały się obydwa defrosty o których pisałem to 95% wilgotności i temperatura ok 0, -1st.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.01.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Kaszpir, podałem czas od zaświecenia ikonki na wyświetlaczu - samo odlodzenie trwa oczywiście krócej. Warunki w jakich odbywały się obydwa defrosty o których pisałem to 95% wilgotności i temperatura ok 0, -1st.. Ja też podaje kompletny czas , czyli od włączenia się ikonki po ponowny start sprężarki i ponownym rozpoczęciu cyklu grzania. U mnie defrost trwa tyle samo niezależnie od temperatury zasilania jak i temperatury na zewnątrz. LG chwalił się że w II generacji bardzo mocno ulepszył i przyśpieszył proces defrostu i faktycznie jest bardzo szybki. Zobacz jak to wygląda w LG https://www.youtube.com/watch?v=-4dN5-WE5qg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 22.01.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 U mnie jest tak z zegarkiem w ręku: -temperatura zasilania 32st. - czas defrostu bez grzałki 9-minut -temperatura zasilania 30st. - czas defrostu z grzałką 9-minut Pomiar czasu od pojawienia się ikonki defrostu na wyświetlaczu;) A który twoim zdaniem pobiera mniej kWh? Zastanawiam się czy nie przejść na wyższe zasilanie przy 0 stopniach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 22.01.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Ja też podaje kompletny czas , czyli od włączenia się ikonki po ponowny start sprężarki i ponownym rozpoczęciu cyklu grzania. U mnie defrost trwa tyle samo niezależnie od temperatury zasilania jak i temperatury na zewnątrz. LG chwalił się że w II generacji bardzo mocno ulepszył i przyśpieszył proces defrostu i faktycznie jest bardzo szybki. Zobacz jak to wygląda w LG https://www.youtube.com/watch?v=-4dN5-WE5qg Mimo krótkiego defrostu zdaje się ze PC pobiera u Pana dość dużo kWh Jest ciepło. W tym miesiącu 280 kWh. Na 117 m2 to bardzo dużo! U mnie około 100 na CO w tym miesiącu na 120 m2. Wiec z tymi pompami roznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 22.01.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 A który twoim zdaniem pobiera mniej kWh? Zastanawiam się czy nie przejść na wyższe zasilanie przy 0 stopniach . Nie sprawdzałem różnic w poborze prądu bo bardziej chodziło mi o sam czas defrostu.. Jak sprawdzę to podam;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 U mnie jest tak z zegarkiem w ręku: -temperatura zasilania 32st. - czas defrostu bez grzałki 9-minut -temperatura zasilania 30st. - czas defrostu z grzałką 9-minut Pomiar czasu od pojawienia się ikonki defrostu na wyświetlaczu;) Wszystko będzie zależało od temperatury wody , pompa sama decyduje czy ma włączyć grzałkę czy nie , także to jest indywidualna rzecz i u każdego będzie to trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Ja też podaje kompletny czas , czyli od włączenia się ikonki po ponowny start sprężarki i ponownym rozpoczęciu cyklu grzania. U mnie defrost trwa tyle samo niezależnie od temperatury zasilania jak i temperatury na zewnątrz. LG chwalił się że w II generacji bardzo mocno ulepszył i przyśpieszył proces defrostu i faktycznie jest bardzo szybki. Zobacz jak to wygląda w LG https://www.youtube.com/watch?v=-4dN5-WE5qg Filmik bardzo obrazujący , ale niestety ludzie w ten sposób nie chodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts