Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Też nie wiem do czego się to odnosi ,ale faktycznie domoticz podał wyprodukowaną energię 5,6kWh ,co daje COP 2,7 .( Energia wyprodukowanej energi wyliczona przez domoticz na podstawie podawanych przez pompę mocy chwilowych).Pompa również pokazuje 5,6kWh za ten okres.

Natomiast wyprodukowaną energię będę jeszcze sprawdzał przez dołożenie ds18b20 na wejście i wyjście ( i solidne ich przytwierdzenie do rur - jakieś kieszenie a nie na trytytki) i branie na żywo przepływu z pompy.Ale to w swoim czasie.

EDIT , no i z fizyki też wychodzi ,że tyle tej energii trzeba dostarczyć - 1,16x300x(47-31)= 5,57kWh

Co do fizyki to tak raczej nie obliczysz teraz moze akurat sie zgadza ale zaluzmy ze mialbys termometr 30cm nizej to grzala by jeszcze dluzej a pol baniaka by juz mialo z 55st

(Tak mi sie wydaje na szybko bez zastanowienia ;)

Co do fizyki to tak raczej nie obliczysz teraz moze akurat sie zgadza ale zaluzmy ze mialbys termometr 30cm nizej to grzala by jeszcze dluzej a pol baniaka by juz mialo z 55st

(Tak mi sie wydaje na szybko bez zastanowienia ;)

Ogrzewając wodę o (x ) pojemności i do zadanej temp. nie obchodzi cię termometr.

np. masz zagrzać ( podgrzać ) wodę 300L z 10*C do 45*C --- I to jest dla ciebie ważne (ilość kWh potrzebnych) w jednostce czasu

No 3% to faktycznie ok.Ale bylo tu gadane ze 3fazowki wmiare ok podaja zużycie.

Jeszcze ciekawe jak na 19hz by wyszlo?

Jak w tamtym roku podałem, tu na forum, że mój Tcap 9kW 1fazowy H, podaje pomiary dokładne, to tu nikt nie chciał wierzyć.

Muszę, też se kupić licznik energii, bo u mnie na pozostałe zużycie energii - bytowe idzie dziennie 10-11 KW i nie wiem co mi tyle bierze. W domu wszystko na prąd ( indukcja ), jak w domu w większości czasu nikogo nie ma (wszyscy pracujà ).

Jak w tamtym roku podałem, tu na forum, że mój Tcap 9kW 1fazowy H, podaje pomiary dokładne, to tu nikt nie chciał wierzyć.

Muszę, też se kupić licznik energii, bo u mnie na pozostałe zużycie energii - bytowe idzie dziennie 10-11 KW i nie wiem co mi tyle bierze. W domu wszystko na prąd ( indukcja ), jak w domu w większości czasu nikogo nie ma (wszyscy pracujà ).

To standardowe zużycie . Ja przed założeniem PV przez rok spisywałem kWh co dziennie i wychodziło mi od 7 do 9 kWh jak było małe pranie to 11kWh

Według mnie wszystko gra u ciebie.

Ogrzewając wodę o (x ) pojemności i do zadanej temp. nie obchodzi cię termometr.

np. masz zagrzać ( podgrzać ) wodę 300L z 10*C do 45*C --- I to jest dla ciebie ważne (ilość kWh potrzebnych) w jednostce czasu

Tak by bylo jak bys mial np.300l baniak i wszystka woda w nim by miala jednakowa temp.np.10st i podgrzal bys ja do np.30st ciagle mieszajac zeby po podgrzaniu cale 300l mialo rowna temperature.

W zbiorniku cwu nie wiesz jaki jest rozklad temperatur wody i ile litrow wody masz w jakich temperaturach

Tak by bylo jak bys mial np.300l baniak i wszystka woda w nim by miala jednakowa temp.np.10st i podgrzal bys ja do np.30st ciagle mieszajac zeby po podgrzaniu cale 300l mialo rowna temperature.

W zbiorniku cwu nie wiesz jaki jest rozklad temperatur wody i ile litrow wody masz w jakich temperaturach

Wzór na ciepło właściwe tyczy się całej ilości wody.

Masz zagrzać ( x) L wody do zadanej temp. w jednostce czasu.

To standardowe zużycie . Ja przed założeniem PV przez rok spisywałem kWh co dziennie i wychodziło mi od 7 do 9 kWh jak było małe pranie to 11kWh

Według mnie wszystko gra u ciebie.

Pralka ok. 2-3 razy w tygodniu, to samo zmywarka, lodówka 3×plus.

Podejżewam zamrażarkę i pozostały sprzęt: dekodery, routery.

Wzór na ciepło właściwe tyczy się całej ilości wody.

Masz zagrzać ( x) L wody do zadanej temp. w jednostce czasu.

Jak uwarzasz ze nie ma znaczenia ani uklad wezownicy czy plaszcza czy grzalki ani tempo grzania czy temperatura czynnika grzewczego polozenie termometra itp.

Czyli nic to zrob moze sobie doswiadczenie wez zbiornik 300l pionowy zalej w calosci zimna woda z wodociagow np.5st zamontuj grzalke elektryczna na 1/4 wys od gory a termometr na samym dole.

Przeciez wedlug Ciebie to nie ma znaczenia

A potem podgrzej wode o 5 stopni bedziesz na to potrzebowal 300x1,16x5=1740wat .

Dostarcz tyle a gwarantuje Ci ze na termometrze temperatira nie skoczy nawet o stopien

Jak uwarzasz ze nie ma znaczenia ani uklad wezownicy czy plaszcza czy grzalki ani tempo grzania czy temperatura czynnika grzewczego polozenie termometra itp.

Czyli nic to zrob moze sobie doswiadczenie wez zbiornik 300l pionowy zalej w calosci zimna woda z wodociagow np.5st zamontuj grzalke elektryczna na 1/4 wys od gory a termometr na samym dole.

Przeciez wedlug Ciebie to nie ma znaczenia

A potem podgrzej wode o 5 stopni bedziesz na to potrzebowal 300x1,16x5=1740wat .

Dostarcz tyle a gwarantuje Ci ze na termometrze temperatira nie skoczy nawet o stopien

Jak masz problem to sobie zrób sam powyższe doświadczenie i nie zawracaj gitary. Ja pozostanę przy swoim.

Nie potrzebuje rad i o nie, --nie prosiłem.

Jak masz problem to sobie zrób sam powyższe doświadczenie i nie zawracaj gitary. Ja pozostanę przy swoim.

Nie potrzebuje rad i o nie, --nie prosiłem.

No to po co glupoty piszesz na forum .

Jak bys przemieszal to wode to czujnik faktycznie by pokazal ze podgrzales wode o 5stopni a jak nie pomieszasz to zanim termometr wskaze podniesienie temp.o 5st to dostarczysz do zbiornika 5razy wiecej energii.

I o to chodzilo bo Mig25 nie mieszal wody w zbiorniku i nie wie faktycznie o ile ja podgrzal .

I to nie sa rady tylko fakty bo potem ludzie to czytaja i se cop na cwu wyliczaja na podstawie twoich teorii i sieja tu kolejnymi bzdurami

No to po co glupoty piszesz na forum .

Jak bys przemieszal to wode to czujnik faktycznie by pokazal ze podgrzales wode o 5stopni a jak nie pomieszasz to zanim termometr wskaze podniesienie temp.o 5st to dostarczysz do zbiornika 5razy wiecej energii.

I o to chodzilo bo Mig25 nie mieszal wody w zbiorniku i nie wie faktycznie o ile ja podgrzal .

I to nie sa rady tylko fakty bo potem ludzie to czytaja i se cop na cwu wyliczaja na podstawie twoich teorii i sieja tu kolejnymi bzdurami

Pozostaje przy swoim stwierdzeniu. Nie pisałem że się z tobą zgadzam!

I przestań trolować . Temat uważam za zakończony.

Edytowane przez -voymar-

Ok , co do fatalnego COPu , to jakiego się spodziewałeś przy grzaniu zbiornika ?

Dziś od 5 rano grzała się woda zbiornika , temperatura na zewnątrz 7stopni, częstotliwości jakby trochę wyższe ,rzędu 41-44Hz ,i COP wyszedł 2,84.

Natomiast grzanie podłogi w godzinach od północy do 5 rano i COP 4,41( w rzeczywistości grzała od 22 , ale domoticz zlicza dziennie).

d2.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie PC

Kiedy zakładałeś , czy wraz ze zbiornikiem CWU , koszt , czy masz bufor do pomp ciepła.

Zakładałem 05.09.2019r, wywaliłem piec i stary baniak. Założyłem PW oraz baniak 200l CWU, wszystko w miedzi 28mm. Moja instalacja też jest w miedzi i ma bardzo dużą pojemność ok 120l, z tego względu nie dawałem żadnego bufora/sprzęgła.

Co do kosztów, to nie chcę robić propagandy, ale mój koszt był ok.20% tańszy, niż ogólnie przyjęte ceny na rynku

nie chcę robić propagandy, ale mój koszt był ok.20% tańszy, niż ogólnie przyjęte ceny na rynku

:) to tu raczej się nie chwal ... jak ja podałem wszem i wobec że zakupiłem PC z legalnego źródła za dokładnie 18.800 brutto to była taka nagonka że już miałem skłamać że to nie PC a ekogroch . Tu trzeba powtarzać co najmniej 25 koła taniej się nie da ... :)

Witam Rjebiatę,

zrobiłem mały tuning u Kuzynki w monobloku T-cap 9kW 3F :

-podłączyłem wtórną obiegówkę pod płytę pod extra pump

-zaizolowałem czujniki wg kol Balbina

Tak to wyszło

[ATTACH=CONFIG]440249[/ATTACH]

Pzdr

W splicie rurki gazowe w jednostce wewnętrznej są zaizolowane ( kiepsko bo kiepsko ,trytytkami połapane ,ale zawsze) , a tu w monobloku gazowe są gołe....

Wodne zresztą też , no ale tu widać same kolana , nie zabardzo jak to połapać.