codix 07.02.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Mam jeszcze pytanie odnośnie defrostu. Czy Defrost pompy wliczany jest do Wł/ Wył sprężarki ?? Ponieważ pompa dzisiaj przepracowała 10 godz A ilość wł również jest 10 zuzyla przy tym 32 kwh Zalezy jaka masz pompe i na jakich temperaturach chodzi jak mala jednowentylatorową to zlicza dwa starty na jeden defrost. Podobno jak podczas defrostu temperatura w obiegu nie spadnie Ci ponizej 27st to zrobi 1start ale ja próbowałem i u mnie wali 2starty i tak i tak . Ci co maja 2 wentylatory podobno s jednym stopem a nawet bez stopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.02.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 @Mozyn90 masz 12kW więc dwa wentylatory, jak masz temperaturę powrotu powyżej 27 stopni to defrost zrobi bez zatrzymywania sprężarki ( o ile jest na dworzu powyżej -10 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 @Mozyn90 masz 12kW więc dwa wentylatory, jak masz temperaturę powrotu powyżej 27 stopni to defrost zrobi bez zatrzymywania sprężarki ( o ile jest na dworzu powyżej -10 stopni) No właśnie, coś mi nie grało jak pisaliście, że sprezara staje podczas defrostu. Ostatnio złapałem live defrosta, wyszedłem w trakcie przed jedn.zewnetrzna a tam sprezara chodzi jak gdyby nigdy nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Ale sie ujeba...ś na te 100kwh juz bys sobie odpuscil. Albo ktos posty pokasowal albo calosci nie przeczytałeś Kolega toommm zużywa wiecej i ma to na podliczniku w ramach żartu zapodal wynik ze sterownika pompy bo tam ma 100kwh bo tak oszukuja sterowniki w tych pompach. A ty sie tego przyczepiles jak rzep psiego ogona . To ja Ci zapodam ze od 22lipca do dzisiaj jakies 500kwh tez łykniesz ? Tyle pompa wskazuje. Już łyknąłem . Jak się coś podaje to ze źródeł pewnych. Najbardziej pewnym jest licznik z ZE choć i podlicznik powinien dobrze wskazywać. Z licznika ZE, płacimy za EE jak i są rozliczenia z PV . A wskazania z PC nigdy nie będą dla mnie wiarygodne jak ją będę miał. Tak więc jak się podaje z PC to pasowało by obok dodać uśmiech i podać faktyczne kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.02.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 No właśnie, coś mi nie grało jak pisaliście, że sprezara staje podczas defrostu. Ostatnio złapałem live defrosta, wyszedłem w trakcie przed jedn.zewnetrzna a tam sprezara chodzi jak gdyby nigdy nic W T-CAPie Jak temperatura powrotu będzie poniżej 27stopni , to sprężarka się zatrzyma , po czym uruchomi na bardzo wysokiej częstotliwości , i dzwięk jest jakby metal o metal się tarł... po czym jak skończy to zwolni (ale się nie zatrzyma) , wentylatory ruszą i znowu zacznie grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.02.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Jak nie było defrostów ,to energia dostarczona wyliczona z temperatur i przepływu była większa (gdzieś ok 7%) od tego co podawała pompa ,a jak defrostu się pojawiły ( a wraz z nią moc z minusem) to już jest mniejsza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Taktowanie pompy spowodowane jest przez szybki odbiór ciepła czyli w Twoim przypadku przez grzejniki w garażu i piwnicy,dlatego też większe zużycie energii. Właśnie dlatego instalacja mieszana to pomyłka, nie tylko w przypadku pompy. Każde wł /wył sprężarki to dodatkowe obciążenie. Miałem ci już dawno odpowiedzieć , ale jakoś nie było czasu, dlaczego sadzisz, że instalacje grzejnikowe, nie mają racji bytu, że to nie porozumienie? Ja mam grzejniki na całości. I co chcesz mi udowodnić, że muszę kosztem nie wiadomo jakim zlikwidować grzejniki i przejść na ogrzewanie podłogowe , bo co, oszczędzę w skali roku 50zł. Zapotrzebowanie na ciepło domu to zawsze niezależnie czy będziesz grzał podłogówką czy grzejnikami zawsze musisz tyle samo włożyć energii. Zgadza się, że przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, w tym wypadku pompa PC, zawsze będzie miało przewagę grzanie przy podłogówce, bo to ma jakieś oszczędności. Ale nie mów mi że, grzejniki nie mają racji bytu. Bo nie będę rozwalał całego domu, żebym w skali roku zaoszczędził parę złotych. Nie mów mi że, grzejniki i pompa ciepła to nieporozumienie, bo ja ci mówię, że się mylisz i że twoje zużycie całkowite całego domu na podłogówce, nie musi być wcale dużo mniejsze niż porównywalnego domu na ogrzewaniu grzejnikowym. Pewnie w nowym domu, który ma chęć stawiać, mój syn, zawsze bym wybrał ogrzewanie podłogowe, ale jeśli ktoś ma grzejniki i część podłogówki, to wszystko z tym można zrobić, tylko należy podejść do tematu kompleksowo i indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Ale sie ujeba...ś na te 100kwh juz bys sobie odpuscil. Albo ktos posty pokasowal albo calosci nie przeczytałeś Kolega toommm zużywa wiecej i ma to na podliczniku w ramach żartu zapodal wynik ze sterownika pompy bo tam ma 100kwh bo tak oszukuja sterowniki w tych pompach. A ty sie tego przyczepiles jak rzep psiego ogona . To ja Ci zapodam ze od 22lipca do dzisiaj jakies 500kwh tez łykniesz ? Tyle pompa wskazuje. No z tym 500kWh to przesadziłeś, mogłeś chociaż podać 550kWh, to by lepiej wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Miałem ci już dawno odpowiedzieć , ale jakoś nie było czasu, dlaczego sadzisz, że instalacje grzejnikowe, nie mają racji bytu, że to nie porozumienie? Ja mam grzejniki na całości. I co chcesz mi udowodnić, że muszę kosztem nie wiadomo jakim zlikwidować grzejniki i przejść na ogrzewanie podłogowe , bo co, oszczędzę w skali roku 50zł. Zapotrzebowanie na ciepło domu to zawsze niezależnie czy będziesz grzał podłogówką czy grzejnikami zawsze musisz tyle samo włożyć energii. Zgadza się, że przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, w tym wypadku pompa PC, zawsze będzie miało przewagę grzanie przy podłogówce, bo to ma jakieś oszczędności. Ale nie mów mi że, grzejniki nie mają racji bytu. Bo nie będę rozwalał całego domu, żebym w skali roku zaoszczędził parę złotych. Nie mów mi że, grzejniki i pompa ciepła to nieporozumienie, bo ja ci mówię, że się mylisz i że twoje zużycie całkowite całego domu na podłogówce, nie musi być wcale dużo mniejsze niż porównywalnego domu na ogrzewaniu grzejnikowym. Pewnie w nowym domu, który ma chęć stawiać, mój syn, zawsze bym wybrał ogrzewanie podłogowe, ale jeśli ktoś ma grzejniki i część podłogówki, to wszystko z tym można zrobić, tylko należy podejść do tematu kompleksowo i indywidualnie. Nie zamierzam Ci nic udowadniać ani namawiać do prucia podłogi,stwierdziłem jedynie fakt, że grzejniki słabo sprawdzą się przy pompie ciepła. Nie tylko ze względu na niski COP czy grzanie w drogiej taryfie ale też ze względow technicznych czyli duże nadwyrezenie sprężarki przez częste zalaczenia i prace na dużym obciążeniu. Tutaj całą instalacje trzeba odpowiednio przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 No z tym 500kWh to przesadziłeś, mogłeś chociaż podać 550kWh, to by lepiej wyglądało... No faktycznie trochę mnie ponioslo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.02.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Panowie w wersji F ( w innych nie wiem ) grzałka jest podpinana do sieci osobnym kablem , co by było gdyby ten kabel nie został podpięty . Wiadomo grzałka nie zadziała , ale co podczas defrostu ( poniżej 27 stopni powrót ) ? Jakieś mogą błędy wyskakiwać ? zło dla sprężarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Nie zamierzam Ci nic udowadniać ani namawiać do prucia podłogi,stwierdziłem jedynie fakt, że grzejniki słabo sprawdzą się przy pompie ciepła. Nie tylko ze względu na niski COP czy grzanie w drogiej taryfie ale też ze względow technicznych czyli duże nadwyrezenie sprężarki przez częste zalaczenia i prace na dużym obciążeniu. Tutaj całą instalacje trzeba odpowiednio przemyśleć. Nad moja instalacja nikt nie myslał 25%podlogowki reszta grzejniki żadnego bufora. Caly czas temp.zasilania 32st. Pompa jeszcze nie widziala ponad 66hz 1100startow na 900 godzin pracy wiekszosc w okolicach od 19-37hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Panowie w wersji F ( w innych nie wiem ) grzałka jest podpinana do sieci osobnym kablem , co by było gdyby ten kabel nie został podpięty . Wiadomo grzałka nie zadziała , ale co podczas defrostu ( poniżej 27 stopni powrót ) ? Jakieś mogą błędy wyskakiwać ? zło dla sprężarki ? Ja w wersji H mam wylaczona calkowicie normalnie defrosty ida bez majmniejszych problemow. Grzalka nie jest uzywana do defrostu tylko do szybszego powrotu do temperatury przed defrostem aby wygodniccy nie odczuli spadku komfortu W wersji F niewiem takie odpiecie kabla moze wywalic Ci bład mi tak walilo bledem jak próbowalem grzalki odlaczyc na bezpieczniku (normalnie chodzila ale w momecie checi uzycia grzalki wyskakiwal blad chyba przegrzania elementu grzejnego czy jakos tak) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Panowie w wersji F ( w innych nie wiem ) grzałka jest podpinana do sieci osobnym kablem , co by było gdyby ten kabel nie został podpięty . Wiadomo grzałka nie zadziała , ale co podczas defrostu ( poniżej 27 stopni powrót ) ? Jakieś mogą błędy wyskakiwać ? zło dla sprężarki ? A przy mrozach zamrozisz sprężarkę do się dowiesz ile kosztuje. No ale 100 zeta na rok zostanie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 No faktycznie trochę mnie ponioslo [ATTACH=CONFIG]440531[/ATTACH] Wież mi, nie znam cię osobiście, ale takiej odpowiedzi się spodziewałem, nic mnie tak nie rozbawiło jak twoja odpowiedź Chwila uśmiechu na koniec kiepskiego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 A przy mrozach zamrozisz sprężarkę do się dowiesz ile kosztuje. No ale 100 zeta na rok zostanie w kieszeni. Jakie 100 zeta? 10zl(30kWh) to max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 A przy mrozach zamrozisz sprężarkę do się dowiesz ile kosztuje. No ale 100 zeta na rok zostanie w kieszeni. Wytlumacz tylko technicznie nie bo tak mi sie wydaje w jaki sposób masz zamrozic sprezarke jestem bardzo ciekawy. Opisz ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Jakie 100 zeta? 10zl(30kWh) to max Dobre. Jak tak to naprawdę warto . Poleciałem z tą stówą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Wytlumacz tylko technicznie nie bo tak mi sie wydaje w jaki sposób masz zamrozic sprezarke jestem bardzo ciekawy. Opisz ten proces. Poczekaj na sprzyjające warunki pogodowe odłącz grzałkę , wyciąg wnioski, spostrzeżenia i opisz. Jak będę miał PC to na pewno na tak głupi pomysł nie wpadnę. Wiem że to pytanie to ironiczne lekceważące podejście do mnie . Bo nie mam pompy. Załóżmy że PC pracuje na harmonogramie i 1 min przed defrostem się wyłączy ( harmonogram) i ma się załączyć za np. 3 godz przy minusowych temp. Zrobiła stop przy 98% zalodzenia . Przy kolejnym starcie jak wystartuje bez grzałki jak szron na niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Nie zamierzam Ci nic udowadniać ani namawiać do prucia podłogi,stwierdziłem jedynie fakt, że grzejniki słabo sprawdzą się przy pompie ciepła. Nie tylko ze względu na niski COP czy grzanie w drogiej taryfie ale też ze względow technicznych czyli duże nadwyrezenie sprężarki przez częste zalaczenia i prace na dużym obciążeniu. Tutaj całą instalacje trzeba odpowiednio przemyśleć. Nie wiem o jakim nadwyrężeniu sprężarki mówisz, ale myślę, że masz na myśli częstsze zał/wył sprężarki w stosunku do ogrzewania podłogówką. powielasz to co inni psedoinstalatorzy powielali w czasach zamierzchłych, ale czasy się zmieniły, a dla tych pomp bez znaczenia czy ona się załączy 1500 razy w sezonie czy 2500. Natomiast jeśli chodzi o oszczędności to przy tych temperaturach co ostatnio mamy, to te oszczędności są znikome. Jeszcze raz ci mówię, nie ma znaczenia czy grzejniki czy podłogówka, najważniejsze ocieplenie domu i odpowiedni dobór pompy. Do niedawna sądziłem, że stary dom i grzejniki żeliwne nie maja racji bytu z pompą PW, a po swoim doświadczeniu coraz bardziej skłaniam się do tego żeby w moim domu rodzinnym, gdzie obecnie mieszka mama przejść nie zmieniając nic na pompę PW i najlepiej z dofinansowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts