Gość Arturo72 07.02.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Nie wiem o jakim nadwyrężeniu sprężarki mówisz, ale myślę, że masz na myśli częstsze zał/wył sprężarki w stosunku do ogrzewania podłogówką. powielasz to co inni psedoinstalatorzy powielali w czasach zamierzchłych, ale czasy się zmieniły, a dla tych pomp bez znaczenia czy ona się załączy 1500 razy w sezonie czy 2500. Natomiast jeśli chodzi o oszczędności to przy tych temperaturach co ostatnio mamy, to te oszczędności są znikome. Jeszcze raz ci mówię, nie ma znaczenia czy grzejniki czy podłogówka, najważniejsze ocieplenie domu i odpowiedni dobór pompy. Do niedawna sądziłem, że stary dom i grzejniki żeliwne nie maja racji bytu z pompą PW, a po swoim doświadczeniu coraz bardziej skłaniam się do tego żeby w moim domu rodzinnym, gdzie obecnie mieszka mama przejść nie zmieniając nic na pompę PW i najlepiej z dofinansowaniem. I tak trzymaj skoro wiesz więcej niż profi instalatorzy Działać zawsze będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Poczekaj na sprzyjające warunki pogodowe odłącz grzałkę , wyciąg wnioski, spostrzeżenia i opisz. Jak będę miał PC to na pewno na tak głupi pomysł nie wpadnę. Wiem że to pytanie to ironiczne lekceważące podejście do mnie . Bo nie mam pompy. Załóżmy że PC pracuje na harmonogramie i 1 min przed defrostem się wyłączy ( harmonogram) i ma się załączyć za np. 3 godz przy minusowych temp. Zrobiła stop przy 98% zalodzenia . Przy kolejnym starcie jak wystartuje bez grzałki jak szron na niej? No i mialo byc rzeczowo a nie. U mnie nie raz tak bylo ze stanela przed defrostem i stala se 6godzin zamrozona i potem startuje i robi defrost bez problemu. Moze sobie stac tak nawet 12godzin ciagle mam w domu wode o temp.21st do defrostu. Defrost powoduje u mnie spadek temperatury w obiegu o ok.5st To mam jeszcze na 5 defrostow po kolei potem moglbym sie martwic Powiedz jaki wplyw ma grzalka 3kw ktora sie zalacza na ok.3min pobiera w tym czasie 140wat i przy przeplywie 32l/min Jest w stanie podniesc temp.o 1,3st. Pompie bez roznicy czy defrost robi woda o temp.40st czy 15 st tylko bedzie to dluzej robila i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Wytlumacz tylko technicznie nie bo tak mi sie wydaje w jaki sposób masz zamrozic sprezarke jestem bardzo ciekawy. Opisz ten proces. Jeszcze jedno . Czy podczas montażu PC u ciebie wiedziałeś że przed pierwszym uruchomieniem PC powinna mieć podłączone i włączone zasilanie na co najmniej 5 godz.? Czy stałeś z maślanymi oczami i otwartą buzią? Ty jak ty ale czy instalator to wiedział i tak zrobił? Powtarzam nie mam PC lecz dziwi mnie że ludzie którzy mają i nie wiedzą ( pytają ) jak mają zrobić aby CWU grzała w tych a tych godz. To powinno się wiedzieć zanim instalator wejdzie na posesję , tak samo z krzywą grzewczą lub prostą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 I tak trzymaj skoro wiesz więcej niż profi instalatorzy Działać zawsze będzie A jestes profesjonalnym instalatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Jeszcze jedno . Czy podczas montażu PC u ciebie wiedziałeś że przed pierwszym uruchomieniem PC powinna mieć podłączone i włączone zasilanie na co najmniej 5 godz.? Czy stałeś z maślanymi oczami i otwartą buzią? Ty jak ty ale czy instalator to wiedział i tak zrobił? Powtarzam nie mam PC lecz dziwi mnie że ludzie którzy mają i nie wiedzą ( pytają ) jak mają zrobić aby CWU grzała w tych a tych godz. To powinno się wiedzieć zanim instalator wejdzie na posesję , tak samo z krzywą grzewczą lub prostą. O stala sobie pare godzin i niezauwazylem zeby ani na sekunde zalaczyla grzalki pomocnicze. Ma w jednostce zewnetrznej grzalke karteru i to ona sobie podgrzewa a nie grzalka pomocnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 A jestes profesjonalnym instalatorem? Nie ale skoro gość twierdzi, że wie wszystko lepiej od autoryzowanych instalatorów to musi być gościem przez duże G W dzisiejszych czasach to nie jest dziwne jak zwykły ale naczelny i jedyny w dwóch postaciach mgr praktycznie o zerowej praktyce wie lepiej o sprawie niż dziesiątki profesorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Pompie bez roznicy czy defrost robi woda o temp.40st czy 15 st tylko bedzie to dluzej robila i tyle T-Cap ma ograniczenie ,że przy temperaturze wody wpływającej poniżej 27stopni nie będzie robił defrostu z wody . Dodatkowo jak już go jednak z wody zacznie , to jesli temperatura wody wyplywająca z wymiennika spadnie ponizej 22 stopni to ten defrost sie zatrzyma .( I będzie jechal dalej samą sprężarką). A Ty piszesz , że pompie obojętne jaka temperatura wody.... NIe jest to obojętne , ponieważ podczas defrostu gaz ma temperaturę sporo poniżej -10 stopni , i jeśli woda nie zdoła go ogrzać to sama zamarznie i rozsadzi wymiennik... Lepiej ,żeby ta woda miała sporo wyżej niż 15 stopni , i do tego przepływ był maksymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 T-Cap ma ograniczenie ,że przy temperaturze wody wpływającej poniżej 27stopni nie będzie robił defrostu z wody . Dodatkowo jak już go jednak z wody zacznie , to jesli temperatura wody wyplywająca z wymiennika spadnie ponizej 22 stopni to ten defrost sie zatrzyma .( I będzie jechal dalej samą sprężarką). A Ty piszesz , że pompie obojętne jaka temperatura wody.... NIe jest to obojętne , ponieważ podczas defrostu gaz ma temperaturę sporo poniżej -10 stopni , i jeśli woda nie zdoła go ogrzać to sama zamarznie i rozsadzi wymiennik... Lepiej ,żeby ta woda miała sporo wyżej niż 15 stopni , i do tego przepływ był maksymalny. No to jak sa zabezpieczenia to nie ma opcij na zamrozenie sprezarki podczas defrosytu najwyzej go zatrzyma i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Panowie w wersji F ( w innych nie wiem ) grzałka jest podpinana do sieci osobnym kablem , co by było gdyby ten kabel nie został podpięty . Wiadomo grzałka nie zadziała , ale co podczas defrostu ( poniżej 27 stopni powrót ) ? Jakieś mogą błędy wyskakiwać ? zło dla sprężarki ? Toommm, z tego co opisałeś, chodzi o grzałkę do zasobnika CWU-można nią sterować z PC (np przy mega mrozach ). Grzałka do defrostów w F jest nieużywana.Grzałka niedużej mocy jest w karterze sprężarki do podgrzania zimnego oleju-nie możesz ją sterować. Grzałka Heater załączy się przy trzech warunkach : -musi być włączona w menu serwisowym -musi być włączona na pulpicie (heater) -muszą wystąpić warunki (jeśli w/w są włączone i przez pewien czas PC nie osiąga zadanej temperatury) Jeszcze w ust serw możesz wybrać moc grzałki ( jeśli jest ta opcja- u mnie jest 3-6-9kW). Zawsze kiedy działa grzałka (o którą tu chodzi) ,wyświetli się heater po prawej stronie wyświetlacza. Tak to wygląda w F ( przewałkowałem osobiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Toommm, z tego co opisałeś, chodzi o grzałkę do zasobnika CWU-można nią sterować z PC (np przy mega mrozach ). Oj chyba nie o to chodziło. Bo co mrozy mają do cwu. Ja nie mam od zawsze grzałki w zasobniku cwu a wodę mam zawsze taką jaka jest ustawiona. Legionella mnie dalej nie zzarla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Oj chyba nie o to chodziło. Bo co mrozy mają do cwu. Ja nie mam od zawsze grzałki w zasobniku cwu a wodę mam zawsze taką jaka jest ustawiona. Legionella mnie dalej nie zzarla Racja- chyba ja się zakręciłem jak Mały Kazio... Zapomniałem o legionelli - zresztą nie używam tej funkcji ... A Toommowi chodziło o zasilanie nr 1 i 2... Natomiast co trybu włączenia grzały w hydroboxie w F - to u mnie nawet przy -23st nie występowało , bo nie była włączona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Nie ale skoro gość twierdzi, że wie wszystko lepiej od autoryzowanych instalatorów to musi być gościem przez duże G W dzisiejszych czasach to nie jest dziwne jak zwykły ale naczelny i jedyny w dwóch postaciach mgr praktycznie o zerowej praktyce wie lepiej o sprawie niż dziesiątki profesorów Wiesz mi. Jak stanąłem przed dylematem montażu pompy ciepła, a z takim zamiarem nosiłem się przez ostatnie dwa lata, to przeczytałem mnóstwo artykułów, o pompach ciepła, a czytam bardzo dużo i w każdym z tych artykułów nie spotkałem się z informacją, że grzejniki i i pompa PW to dobre rozwiązanie i nie ma to racji bytu. Przez to powielanie tych informacji, o mało nie rozprułem parę ścian, żeby zrobić ogrzewanie wielkopowierzchniowe -ścienne. Zaryzykowałem i jakie jest moje zdziwienie gdy gościowie w nowych domach, na ogrzewaniu podłogowym, mają niewiele mniejsze zużycie energii od mojego. A ty to wszystko powielasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.02.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 No to jak sa zabezpieczenia to nie ma opcij na zamrozenie sprezarki podczas defrosytu najwyzej go zatrzyma i tyle Ale Twój tekst ,że nie ma znaczenia temperatura wody zostanie tu na zawsze , a nie daj Boże jeszcze komuś utkwi w pamięci i będzie to powtarzał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Wiesz mi. Jak stanąłem przed dylematem montażu pompy ciepła, a z takim zamiarem nosiłem się przez ostatnie dwa lata, to przeczytałem mnóstwo artykułów, o pompach ciepła, a czytam bardzo dużo i w każdym z tych artykułów nie spotkałem się z informacją, że grzejniki i i pompa PW to dobre rozwiązanie i nie ma to racji bytu. Przez to powielanie tych informacji, o mało nie rozprułem parę ścian, żeby zrobić ogrzewanie wielkopowierzchniowe -ścienne. Zaryzykowałem i jakie jest moje zdziwienie gdy gościowie w nowych domach, na ogrzewaniu podłogowym, mają niewiele mniejsze zużycie energii od mojego. A ty to wszystko powielasz? No już Ci napisałem, tak trzymaj Ja rozkminialem pompę 10 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Ale Twój tekst ,że nie ma znaczenia temperatura wody zostanie tu na zawsze , a nie daj Boże jeszcze komuś utkwi w pamięci i będzie to powtarzał.... A nie jeden zostanie Ale zostanie tez cala masa innych głupot takich ze wylaczenie grzalki pomocniczej spowoduje zamrozenie sprezarki Sa pompy wogole bez grzalek pomocniczych i nic tam nie zamarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Arturo i Michancia ,chyba niepotrzebnie kruszycie kopie , bo każdy z Was ma rację do pewnego momentu :-Arturo przy nowych domach OP ( chyba , że ktoś chce grzejniki- to inna sprawa)-Michancia w domach użytkowanych z grzejnikami PC można (gaz w starszych domach , to koszt fizyczny ok x1.5-2 od kosztów na PC, no i fotowoltaika może pomóc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Arturo i Michancia , chyba niepotrzebnie kruszycie kopie , bo każdy z Was ma rację do pewnego momentu : -Arturo przy nowych domach OP ( chyba , że ktoś chce grzejniki- to inna sprawa) -Michancia w domach użytkowanych z grzejnikami PC można (gaz w starszych domach , to koszt fizyczny ok x1.5-2 od kosztów na PC, no i fotowoltaika może pomóc) Szczerze, w starym domu z grzejnikami nigdy w życiu nie rzuciłbym się na pompę ciepła mając gaz ziemny. Jakbym nie miał gazu to bym go zrobił w postaci zbiornika. Tak mówi kalkulator i zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Arturo- a znasz kogoś z 200m2 chałupą i 10cm styro i temp ok 23st na gazie ?Bo ja znam- 7-8 tysi rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.02.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Pc PW można podpiąć nawet u babci Stasi w stodole poprzez 20 chłodnic od stara i też działać będzie . Ale aby naprawdę było tanio dom musi być przystosowany . Full izolacji , WM z odzyskiem , projekt dobrze przemyślany ( brak balkonów wykuszy ) , dopilnowanie ekipy . Drzwi i okna energooszcz. W tedy jest tanio i się śmiejemy W starszym domu to tak jak wstawienie palnika kol. DikijPeti do śmieciucha LastRico . Działać będzie i to taniej niż z COP1 na pewno . ale .... no właśnie z tą różnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Arturo- a znasz kogoś z 200m2 chałupą i 10cm styro i temp ok 23st na gazie ? Bo ja znam- 7-8 tysi rok... Ochocho jeszcze z butli no to poszedl po calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts