Gość Arturo72 08.02.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) jak myślici czy zlikwidowanie bojlera - sprzęgła w moim domu zmniejszy zużycie kWh czy też nie, pytanie które mnie nurtuje już od kilku miesięcy, pomóżcie. Jeśli nie masz instalacji mieszanej to instalacja bufora, sprzęgła była błędem i wyrzuceniem kasy w błoto z punktu Twojego widzenia, z punktu widzenia instalatora, ta kasa była wrzuceniem mu do kieszeni Każdy pośredni odbiornik między rozdzielaczem a odbiornikiem ciepła jest stratą kWh. Mniejszą stratą niż to co wpakowales w dodatkowe sprzety także luzik. Na ile tracisz tych kWh nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć i chyba nikt nie odpowie. Edytowane 8 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 08.02.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Sorki za moją wypowiedź bo może być troszkę zmieszaną z łódką bols ale jak patrzę I obserwuję to z bojler wypływa w co już ok. 2.5 stopnia mniej i chyba zaryzykuję tzn. Poproszę instalatora z Krakowa który mi od razu mówił że by nie zastosował bojler o jego wypie.dolenie i będę wraz informował o skutkach przedsięwzięcia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) Sorki za moją wypowiedź bo może być troszkę zmieszaną z łódką bols ale jak patrzę I obserwuję to z bojler wypływa w co już ok. 2.5 stopnia mniej i chyba zaryzykuję tzn. Poproszę instalatora z Krakowa który mi od razu mówił że by nie zastosował bojler o jego wypie.dolenie i będę wraz informował o skutkach przedsięwzięcia pzdr Czyli wg mnie masz sp... instalację. No cóz. Każdy jest kowalem własnego życia... Forum? Za kasę wpłacona za reklamę można mówić i wmawiać ludziom najgorsze brednie...bez żadnych konsekwencji Edytowane 8 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.02.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Minęło już ponad 6 miesięcy ,a ja ciągle mam powietrze w obiegu CWU.... Być może nie słychać tego przy normalnym przypływie ( przy grzaniu CWU przepływ nie przekracza 20l/min) ,ale gdy ręcznie w menu serwisowym najpierw przestawię zawór trójdrożny na CWU a później włącze pompę ( i wtedy jest 52l/min) słychać normalnie bulgoty ,a po chwili powietrze to przechodzi do pompy i objegówka zaczyna charakterystycznie harczeć... W ten sposób powiedzmy ,że to się odpowietrza i po 10 minutach już wszystko jest cichutko , ale za tydzień znowu jet to samo. (Być może normalny użytkownik by tego nie zauważył , ale ja jak już to wyłapałem to nie odpuszczam). Ciśnienie w instalacji lekko poniżej 2bar przy wyłączonej objegówce( powinno być normalnie dużo niżej , ale @bobrow twierdził ,że podniesienie ciśnienia u niego pomogło). Ciśnienie nie spada(no może nieznacznie za sprawą upuszczania tego gazu przez odpowietrzacz) i nic nie było dolewane. Teoretycznie mogłoby być zjawisko zaciągania powietrza ,ale przy takim ciśnieniu myślę ,że również byłby wyciek.... Nie zanotowałem nic przy objegu CO , tam powietrza w ogóle nie ma , a jak się przełączy na CWU to się pojawia. Do wody dodany jest inhibitor ( ponieważ zwykła z sieci zaczęła żółknąć). Instalacja zrobiona jest na rurach PEX ( podłogówka i doprowadzenia do rozdzielaczy) , rurach miedzianych ( wyprowadzenie z pompy ciepła ) , jest dodatkowo sprzędło hydrauliczne ( tu zwykła stal)i naczynie przeponowe ( pewnie też zwykła stal) , zbiornik CWU i jej wężownica z nierdzewki . Zdjęcie objegu CWU poniżej ,mam nadzieję ,że wszystko widać . Pytanie skąd może być to powietrze ? Czy to wyższa temperatura w zbiorniku powoduje wciąż wydostawanie się powietrza z wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 09.02.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 A masz automatyczne odpowietrzniki (ja mam na obiegu cwu no i ten w pompie i w najwyzszym miejcu instalacji)Moze sproboj odpowietrzyc caly uklad a potem je pozamykaj na amen moze jak tak zarzucisz taki przeplyw na obieg cwu to moze zaciagnie przez ten odpowietrznik bo przez niego woda nie wyleci ale w druga strone jest w stanie przepuscic .Albo jeszcze gdzies z podlogowki wylatuje tylko jak spokojnie chodzi to nieslychac a gdzies sie zbiera pęcherz a potem jak dasz taki przeplyw to go pchnie.Niewiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.02.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Jest automatyczny odpowietrznik na sprzęgle ( to czarne w tle) , jak i w najwyższym punkcie CWU ( na samej górze zdjęcia). Na CWU miałem zwykły odpowietrznik na śrubokręt , ale codziennie upuszczałem z niego powietrze , więc stwierdziłem ,że zamontuje automatyczny .Więc na pewno nie odpowietrznik , bo był zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 09.02.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Ale dlaczego tak sądzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 09.02.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Czyli wg mnie masz sp... instalację. No cóz. Każdy jest kowalem własnego życia... Forum? Za kasę wpłacona za reklamę można mówić i wmawiać ludziom najgorsze brednie...bez żadnych konsekwencji Ale dlaczego tak sądzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Wiesz co . Naucz się czytać ze zrozumieniem , i zapamiętuj to co przeczytasz jak już chcesz cytować Powiedziałem że kupiłem taką PC dzięki temu forum a wybudowanie mojego domu nigdy nie było jakimkolwiek tematem ani bazą do rozmowy ani tu ani na żadnym innym forum . I ja mam to tobie tłumaczyć jeszcze raz , ?? kim ty jesteś ??? Gdzie jest moderacja w tym wątku , potraficie moje normalne posty kasować , prowokacje zostawiać , i tolerujecie takich ludzi jak ten gość - voymar ?? OK źródło ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 09.02.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Za kasę wpłacona za reklamę można mówić i wmawiać ludziom najgorsze brednie...bez żadnych konsekwencji Racja. Tu jest czasem jak gra w 3 kubki na ulicy ...... jeden miesza kubeczkami a 5 nagania ofiarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.02.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Właśnie dostałem z PGE informację o zmianie cennika.... Cennik to pikuś. Od początku stycznia skończyła się promocja, gdzie energia była 50% tańsza w nocym okienku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.02.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Tak , jeszcze w piątek zmieniłem taryfę na weekendową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.02.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Też o tym myślałem, ale przy obecnych cenach G12W szału nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.02.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Robi czy nie , chce zobaczyć jak wyjdzie , a i tak jak będzie fotowoltaika , to taryfy antysmogowej nie można mieć jako prosument ( tak gdzieś jest to zapisane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 09.02.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Panowie proszę niech mi ktoś wytłumaczy co znaczy że pompa się traktuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 09.02.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) Panowie proszę niech mi ktoś wytłumaczy co znaczy że pompa się traktuje??? Taktuje - włącza się i wyłącza. 1. Za mały zwlad wody/ odbiór ciepła 2. Za duża moc pompy ciepła 3. Za mała temperatura zasilania PC narażona na taktowanie w okresach cieplejszych szczególnie gdy przewymiarowana. Edytowane 9 Lutego 2020 przez slimakfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Taktuje - włącza się i wyłącza. 1. Za mały zwlad wody/ odbiór ciepła Za duży i za szybki odbiór ciepła=grzejniki, wylewka anhydrytowa, zbyt chuda wylewka betonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 09.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Za duży i za szybki odbiór ciepła=grzejniki, wylewka anhydrytowa, zbyt chuda wylewka betonowa. nie za wolny ?mało odbiera , temperatura rośnie , dochodzi do zadanej i STOP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) nie za wolny ?mało odbiera , temperatura rośnie , dochodzi do zadanej i STOP ? Dochodzi szybko do zadanej i STOP, temperatura powrotu szybko się wychladza i znowu START, dochodzi szybko do zadanej i STOP. I tak cyklicznie i to jest taktowanie. U niektórych widzę ten cykl powtarza się co niecala godzinę u innych co dwie godziny ale dla mnie to jest taktowanie, niezbyt zalecane. Edytowane 9 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 09.02.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Taktuje - włącza się i wyłącza. 1. Za mały zwlad wody/ odbiór ciepła 2. Za duża moc pompy ciepła 3. Za mała temperatura zasilania PC narażona na taktowanie w okresach cieplejszych szczególnie gdy przewymiarowana. Ja mam przewymiarowana pompę podobno ale zauważyłem że jak temperatura dojdzie do zadanej to pompa chodzi na wolnych obrotach ale się nie wylancza np wtedy zasilanie 32 acpowrot 28 I sprężarka wtedy chodzi na 24-25 hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts