Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Za duży i za szybki odbiór ciepła=grzejniki, wylewka anhydrytowa, zbyt chuda wylewka betonowa.

Dokładnie, tak jak koledzy ci mówią za mały odbiór ciepła.

Pompa taktuje, czyli się wyłącza, bo ma za mały ( podkreślam - za mały! ) odbiór ciepła. Różnica między zasilaniem, a powrotem dochodzi do poniżej 3st/c.

W przypadków grzejników, ich powierzchnia jest za mała, żeby odebrać to ciepło.

Ale powodów może być więcej, dom energooszczędny, który tego ciepła nie odbiera, lub najczęściej pompa tak dobrana, że ma wystarczyć do grzania w niskich temperaturach, ale w wysokich, tak jak mamy obecnie nie może zejść nisko z mocą na zasilaniu.

Cyt.,,Arturo72,,Dochodzi szybko do zadanej i STOP, temperatura powrotu szybko się wychladza i znowu START, dochodzi szybko do zadanej i STOP. I tak cyklicznie i to jest taktowanie"

Co ją ma wychłodzić, w przypadku grzejników, jak jest ich za mało, w tym wypadku woda na zasilaniu wpływa powiedzmy 35st/c, a na powrocie wraca 33st/c i pompa staje.

Twoje myślenie jest błędne, bo ty rozpatrujesz tylko wychładzanie w przypadku zatrzymania, a tu należy dążyć, do tego żeby nie było tego zatrzymania. Dlatego w przypadku podłogówki, jak masz zimną podłogę i zaczynasz grzać to ta podłoga jest bardzo dużym odbiorem ciepła i powrót bardzo długo wraca zimny dlatego pompa pracuje.

W przypadku grzejników gdy zaczynamy grzać ( a najczęściej pompy sa przewymiarowane, bo każdy dobierał na tem. ujemne ), to te grzejniki szybko się nagrzewają i powrót bardzo szybko zaczyna zbliżać się do zasilania i pompa stop.

Edytowane przez michancia

Dzięki za odpowiedzi w sprawie grzania pompą w dzień, zamiast grzania w nocnej taryfie. Dwa dni temu podłączyłem swoją pompę i jak na razie zapoznaję się z menu i ustawieniami. Póki co grzeję bez wylewki :0 Rurki ciepłe. W pierwszym sezonie będę miał taryfę G11, przetestuję jakie zużycie i zdam relację.

W przypadku grzejników gdy zaczynamy grzać ( a najczęściej pompy

sa przewymiarowane,bo każdy dobierał na tem. ujemne ), to te grzejniki

szybko się nagrzewają i powrót bardzo szybko zaczyna zbliżać się do

zasilania i pompa stop.

Dlatego aby ograniczyć sklonność do taktowania należy zwiększać ;

- moc cieplną grzejników,

- oraz zład wodny instalacji; bufor wpięty szeregowo.

Gość Arturo72
Dokładnie, tak jak koledzy ci mówią za mały odbiór ciepła.

Pompa taktuje, czyli się wyłącza, bo ma za mały ( podkreślam - za mały! ) odbiór ciepła. Różnica między zasilaniem, a powrotem dochodzi do poniżej 3st/c.

W przypadków grzejników, ich powierzchnia jest za mała, żeby odebrać to ciepło.

Ale powodów może być więcej, dom energooszczędny, który tego ciepła nie odbiera, lub najczęściej pompa tak dobrana, że ma wystarczyć do grzania w niskich temperaturach, ale w wysokich, tak jak mamy obecnie nie może zejść nisko z mocą na zasilaniu.

Cyt.,,Arturo72,,Dochodzi szybko do zadanej i STOP, temperatura powrotu szybko się wychladza i znowu START, dochodzi szybko do zadanej i STOP. I tak cyklicznie i to jest taktowanie"

Co ją ma wychłodzić, w przypadku grzejników, jak jest ich za mało, w tym wypadku woda na zasilaniu wpływa powiedzmy 35st/c, a na powrocie wraca 33st/c i pompa staje.

Twoje myślenie jest błędne, bo ty rozpatrujesz tylko wychładzanie w przypadku zatrzymania, a tu należy dążyć, do tego żeby nie było tego zatrzymania. Dlatego w przypadku podłogówki, jak masz zimną podłogę i zaczynasz grzać to ta podłoga jest bardzo dużym odbiorem ciepła i powrót bardzo długo wraca zimny dlatego pompa pracuje.

W przypadku grzejników gdy zaczynamy grzać ( a najczęściej pompy sa przewymiarowane, bo każdy dobierał na tem. ujemne ), to te grzejniki szybko się nagrzewają i powrót bardzo szybko zaczyna zbliżać się do zasilania i pompa stop.

O załączeniu i wyłączeniu sprężarki decyduje temp.powrotu,w przypadku szybkiego odbioru ciepła, temp. powrotu szybko dojdzie do zadanej i sprężarka się wyłączy a pompa obiegowa będzie dalej mielila badając temp. powrotu, jak powrót szybko zejdzie z temp to sprężarka się włączy i cykl się powtarza, oczywiście częściej wtedy gdy temp powrotu szybko będzie spadała.

Im mniejsza histeryza między zasilaniem a powrotem tym częściej pompa będzie się wlaczala i wylaczala.

Ja mam 9kW T-CAP-a w domu, który potrzebuje 3,5kW przy - 20st.C i w czasie grzania w nocy jak wystąpi jedno włączenie to max.

Właśnie ze względu na masę i wolne chłodzenie powrotu.

Edytowane przez Arturo72

Jak cos co szybko odbiera cieplo ma spowodowac szybkie nagrzanie powrotu .

Ty albo cos zle tlumaczysz albo Ci sa cos pokrecilo.

Masz duza mase do rozgrzania u Ciebie pompa chodzi az nagrzeje ta mase przez to ze masz szybki odbior ciepla powrot sie nie grzeje i pompa moze pracowac.

Jak w koncu dojdzie do tego ze powrot sie nagrzeje i wylaczy Ci pompe i obiegowka mieli .

To nie zalacza Ci szybko pompy bo woda odbiera te cieplo z tej Twojej duzej masy i utrzymuje dluzej cieply powrót miz w przypadku np.andrychydu czy grzejnikow

Jak cos co szybko odbiera cieplo ma spowodowac szybkie nagrzanie powrotu .

Ty albo cos zle tlumaczysz albo Ci sa cos pokrecilo.

Masz duza mase do rozgrzania u Ciebie pompa chodzi az nagrzeje ta mase przez to ze masz szybki odbior ciepla powrot sie nie grzeje i pompa moze pracowac.

Jak w koncu dojdzie do tego ze powrot sie nagrzeje i wylaczy Ci pompe i obiegowka mieli .

To nie zalacza Ci szybko pompy bo woda odbiera te cieplo z tej Twojej duzej masy i utrzymuje dluzej cieply powrót miz w przypadku np.andrychydu czy grzejnikow

Zgadza się . Masz rację

Raczej ludzie co podają w stopce opłaty roczne za CO+CWU podają prawdę wraz z wydanymi PLN . Dobrym przykładem jest bobrow.

Moim zdaniem już to pisałem jak chcesz być wiarygodny i szanowany to podaj np. zużycie ze sterownika PC= 2000kWh a z podlicznika lub licznika 4000kWh

Nie wiem kogo oszukujesz ( nie tyczy się bezpośrednio do ciebie ) chodzi mi o to kogo takimi wynikami nieprawidłowymi chcecie oszukać tylko samych siebie.

To samo z COP.

Co do moich uzysków nie wiem o co chodzi. ? Wytłumacz a z chęcią odpowiem.

Nie ma aż takiej różnicy wychodz jakieś 10-15 procent więcej niż wskazuje licznik na pompie. A jeśli ktoś to czyta i zastanawia się nad zakupem to warto 700 zł rok c.o i cwu za 120 m2

O załączeniu i wyłączeniu sprężarki decyduje temp.powrotu,w przypadku szybkiego odbioru ciepła, temp. powrotu szybko dojdzie do zadanej i sprężarka się wyłączy a pompa obiegowa będzie dalej mielila badając temp. powrotu, jak powrót szybko zejdzie z temp to sprężarka się włączy i cykl się powtarza, oczywiście częściej wtedy gdy temp powrotu szybko będzie spadała.

Im mniejsza histeryza między zasilaniem a powrotem tym częściej pompa będzie się wlaczala i wylaczala.

Ja mam 9kW T-CAP-a w domu, który potrzebuje 3,5kW przy - 20st.C i w czasie grzania w nocy jak wystąpi jedno włączenie to max.

Właśnie ze względu na masę i wolne chłodzenie powrotu.

Nie wiem skąd ty tyle nabiłeś postów, ale jak twoje tłumaczenie jest takie jak w tym wypadku, to ja dziękuję.

W twoim wypadku się nie wyłàcza, bo właśnie dlatego, że twoja podłoga jest wielkim akumulatorem, której nagrzanie długo trwa, stąd długa praca pompy. Gdy już się nagrzeje, to wtedy duża powierzchnia grzejna podłogi to ciepło odbiera. W grzejnikach, masz małą powierzchnię i nie ma jak tego ciepła odebrać, czyli pompa szybko nagrzewa, a odbioru brak, no chyba, żebyś te grzejniki wystawił za okno.

Nie wiem jak Ci to lepiej wytłumaczyć

Gość Arturo72
Nie wiem skąd ty tyle nabiłeś postów, ale jak twoje tłumaczenie jest takie jak w tym wypadku, to ja dziękuję.

W twoim wypadku się nie wyłàcza, bo właśnie dlatego, że twoja podłoga jest wielkim akumulatorem, której nagrzanie długo trwa, stąd długa praca pompy. Gdy już się nagrzeje, to wtedy duża powierzchnia grzejna podłogi to ciepło odbiera. W grzejnikach, masz małą powierzchnię i nie ma jak tego ciepła odebrać, czyli pompa szybko nagrzewa, a odbioru brak, no chyba, żebyś te grzejniki wystawił za okno.

Nie wiem jak Ci to lepiej wytłumaczyć

Nie musisz nic mi tłumaczyć.

Czyli zbyt szybki odbiór ciepła spowodowany małą powierzchnia grzejnika. To powoduje wyłączenie sprężarki a później szybkie jej włączenie czyli taktowanie :)

Nie musisz nic mi tłumaczyć.

Czyli zbyt szybki odbiór ciepła spowodowany małą powierzchnia grzejnika. To powoduje wyłączenie sprężarki a później szybkie jej włączenie czyli taktowanie :)

Kończąc, bo już nie mogę, ty masz grzejniki, czy ja?

Ja mam grzejniki i w temperaturze na zewnątrz powiedzmy+7 Gdy mój t-cap nagrzeje tę wodę do na zasilaniu do 38st, a powrót do 35st, i sprężarka staje, to potem pompka jeszcze ją miele z pół godziny, zanim temperatura spadnie do 30st/C żeby ponownie pompa się załączyła. To gdzie ten szybki odbiór tego ciepła?

Szok.

Czynnikiem ktory odbiera cieplo od wody w podlogowce jest beton i to beton odbiera te cieplo z rurek szybko bardzo duzo ;)

A przy grzejnikach odbiornikeiem ciepla z wody jeat powietrze ktore odbiera to cieplo pomalu,malo,slabo i tule w temacie(chyba ze je wystawimy na -20 ;)

A dalsze przekazywanie ciepla z podlogowki do powietrza to juz inna bajka.

Co szybciej odda cieplo beton przykryty kafelkami czy anhydrytowa przykryta panelami ????

Gość Arturo72
Kończąc, bo już nie mogę, ty masz grzejniki, czy ja?

Ja mam grzejniki i w temperaturze na zewnątrz powiedzmy+7 Gdy mój t-cap nagrzeje tę wodę do na zasilaniu do 38st, a powrót do 35st, i sprężarka staje, to potem pompka jeszcze ją miele z pół godziny, zanim temperatura spadnie do 30st/C żeby ponownie pompa się załączyła. To gdzie ten szybki odbiór tego ciepła?

No właśnie, z uwagi tego, że masz małą powierzenie odbioru ciepła, szybko to ciepło zostaje oddane czyli szybko Ci nagrzewa i z tego względu sprężarka się wyłącza.

Nie wyłącza się przecież jak nie osiągnie odpowiedniej temp. powrotu tylko wtedy jak stwierdzi, że już jest na tyle nagrzane, że może dać na luz.

Edytowane przez Arturo72

No właśnie, z uwagi tego, że masz małą powierzenie odbioru ciepła, szybko to ciepło zostaje oddane czyli szybko Ci nagrzewa i z tego względu sprężarka się wyłącza.

Nie wyłącza się przecież jak nie osiągnie odpowiedniej temp. powrotu tylko wtedy jak stwierdzi, że już jest na tyle nagrzane, że może dać na luz.

Sluchaj jak ma mala powierzchnie odbioru to powiedz mi co mu szybko nagrzewa bo nie jarze? Pokój ?

Czy ty szybkim odbiorem nazywasz szybkie nagrzanie sie grzejnika z powodu wolnego oddawania przez niego ciepla do pomieszczenia?

No to gratuluje logiki

Gość Arturo72
Sluchaj jak ma mala powierzchnie odbioru to powiedz mi co mu szybko nagrzewa bo nie jarze? Pokój ?

Czy ty szybkim odbiorem nazywasz szybkie nagrzanie sie grzejnika z powodu wolnego oddawania przez niego ciepla do pomieszczenia?

No to gratuluje logiki

Wyobraź sobie grzejnik ścienny na całą ścianę o wym.6x3.

Porównaj go w wyobraźni do grzejnika ściennego o wym. 1x0,8.

Odbior ciepła przez powietrze będzie taki sam i powroty z tych dwóch grzejników będą takie same?

Dlatego grzejniki ścienne nie są zalecane do pompy ciepła.

Wyobraź sobie grzejnik ścienny na całą ścianę o wym.6x3.

Porównaj go w wyobraźni do grzejnika ściennego o wym. 1x0,8.

Odbior ciepła przez powietrze będzie taki sam i powroty z tych dwóch grzejników będą takie same?

Dlatego grzejniki ścienne nie są zalecane do pompy ciepła.

No właśnie sobie odpowiedziałeś. Przy tym dużym grzejniki odbiór tego ciepła będzie się odbywał dużą powierzchnią, więc to ciepło będzie odbierane i z tego względu nagrzewanie tej ilości wody będzie się odbywało dłużej niż przy małym grzejniku,z tego względu pompa będzie pracowała przy większym grzejniki dłużej niż przy mniejszym