cristoteles 10.02.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Nie wiem czy to takie oczywiste. Ja ma 7-8 cm wylewki cementowej i grzeje tylko w taniej taryfie. Temp. oscyluje ok. 22.4-23.2 st. W weekend kiedy pompa mogłaby iść samopas to sterownik pokojowy daje kaganiec na grzanie i pompa idzie max 14-16 godz, czyli w sumie tak jak w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.02.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Cienka wylewka to proszenie się o grzanie 24h/doba W domu nie tylko wylewka akumuluje ciepło. Ja mam anhydryt 5cm ( tak wyszlo ,że więcej nie można było) i grzeje tylko w nocy od 22-06 ( nie mam jeszcze okienka 2h w dzień) i nikt nie narzeka ,że zimno o 21. Dla przykładu temperatura od niedzielnego ranka spadła o 1,5 stopnia, po grzaniu z soboty na niedzielę było 24,2 (i było za gorąco ,żona otwierała okna pomimo rekuperacji i ogólnego zakazu , a dziś w nocy nie grzała bo za bardzo przekombinowałem z krzywą i się nie włączyła , i teraz przed włączeniem jest , 22,7 . Może jak by były mrozy po -15 trzeba będzie włączać i w dzień. Edytowane 10 Lutego 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Gdy słoneczko przygrzeje to podłoga nie oddaje ciepła a raczej je pobiera więc jak może przegrzać pomieszczenie. Ja grzeje do 7.00 mam w domu 23st podloga 25st jak jest pochmurny dzien to utrzymuje sie do 13tej 23st jak przygrzeje slonce to robi mi sie 24st . Chcesz powiedziec ze ta temperatura wzrosla mi do 24st z powodu slonca bo podloga o temp.25st nie oddala do pokoju nic? A wrecz pobrala od slonca? Chcesz powiedziec ze dobrze ze mam ta podloge rozgrzana do 25st.bo dzieki temu pochlonela energie sloneczna ? Jak by miala 10st to rozumiem ze w pokoju by mi sie zrobilo 30st od slonca? Ja zawsze sie uczylem ze temperatury daza do wyrownania i jak w pokoju mam 24st grzzeje slonce a podloga ma 25st to oddaje to do pokoju a nie pobiera z 24st.do 25st . No ale coz moze masz tok myslenia jak Arturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Nie wiem czy to takie oczywiste. Ja ma 7-8 cm wylewki cementowej i grzeje tylko w taniej taryfie. Temp. oscyluje ok. 22.4-23.2 st. W weekend kiedy pompa mogłaby iść samopas to sterownik pokojowy daje kaganiec na grzanie i pompa idzie max 14-16 godz, czyli w sumie tak jak w tygodniu. Jedno przeczy drugiemu. 1) piszesz że grzejesz tylko w II tar. 2)następnie piszesz że :W weekend kiedy pompa mogłaby iść samopas to sterownik pokojowy daje kaganiec na grzanie i pompa idzie max 14-16 godz. czyli w sumie tak jak w tygodniu. skoro idzie tak jak w tygodniu to pracuje 14---16 godz./doba . A to nie jest grzanie w II tar.bo II tar.to 10godz. Podsumowanie Ty grzejesz w II tar ( ale tylko w weekend) pozostałe dni tygodnia II tar + od 40% do 60% w I tar ( drogiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 10.02.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jedno przeczy drugiemu. 1) piszesz że grzejesz tylko w II tar. 2)następnie piszesz że :W weekend kiedy pompa mogłaby iść samopas to sterownik pokojowy daje kaganiec na grzanie i pompa idzie max 14-16 godz. czyli w sumie tak jak w tygodniu. skoro idzie tak jak w tygodniu to pracuje 14---16 godz./doba . A to nie jest grzanie w II tar.bo II tar.to 10godz. Podsumowanie Ty grzejesz w II tar ( ale tylko w weekend) pozostałe dni tygodnia II tar + od 40% do 60% w I tar ( drogiej) W g13 jest 13 godzin w zimie i 16 w lecie w najtańszej trzeciej taryfie ale jest tylko w tauron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jedno przeczy drugiemu. 1) piszesz że grzejesz tylko w II tar. 2)następnie piszesz że :W weekend kiedy pompa mogłaby iść samopas to sterownik pokojowy daje kaganiec na grzanie i pompa idzie max 14-16 godz. czyli w sumie tak jak w tygodniu. skoro idzie tak jak w tygodniu to pracuje 14---16 godz./doba . A to nie jest grzanie w II tar.bo II tar.to 10godz. Podsumowanie Ty grzejesz w II tar ( ale tylko w weekend) pozostałe dni tygodnia II tar + od 40% do 60% w I tar ( drogiej) No trop dobry Tylko trzymaj sie faktow i nie przekrecaj Napisal ze grzeje tylko w taniej a nie w drugiej,moze ma g13 a taam tania to 13godzin czyli w sumie juz prawie 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.02.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Gdy słoneczko przygrzeje to podłoga nie oddaje ciepła a raczej je pobiera więc jak może przegrzać pomieszczenie. Chcesz powiedzieć, że jak słońce świeci, a podłoga jest nagrzana, to ta podłoga nie oddaje ciepła? Ja wiem, że Ty w podłodze masz ponad 20cm i będziesz obstawał przy swoim, ale ja się bardziej skłaniam przy standardowe grubości, a za zaoszczędzone pieniądze na dodatkowe m3 betonu przeznaczyć na panele PV i mieć podłogę, która szybko reaguje na zmienne i grzać wtedy kiedy potrzeba, żeby mieć komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.02.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Ja grzeje do 7.00 mam w domu 23st podloga 25st jak jest pochmurny dzien to utrzymuje sie do 13tej 23st jak przygrzeje slonce to robi mi sie 24st . Chcesz powiedziec ze ta temperatura wzrosla mi do 24st z powodu slonca bo podloga o temp.25st nie oddala do pokoju nic? A wrecz pobrala od slonca? Chcesz powiedziec ze dobrze ze mam ta podloge rozgrzana do 25st.bo dzieki temu pochlonela energie sloneczna ? Jak by miala 10st to rozumiem ze w pokoju by mi sie zrobilo 30st od slonca? Ja zawsze sie uczylem ze temperatury daza do wyrownania i jak w pokoju mam 24st grzzeje slonce a podloga ma 25st to oddaje to do pokoju a nie pobiera z 24st.do 25st . No ale coz moze masz tok myslenia jak Arturo Gdybym teraz podłogę rozgrzał do 25 stopni (średniodobowe temperatury praktycznie cały czas powyżej zera) to w domu bym miał saunę. Moja podłoga ma 21,5 do 22,5 a w domu temperatura 22 do 23 stopni. Nie należy przy tym zapominać o zyskach bytowych. Jak przygrzeje słoneczko potrafi się chwilowo zrobić w okolicach 24 ale chyba podłoga nie ma nic do tego bo ma niższą temperaturę. W obecnych warunkach pompa chodzi około 3 do max 5 godzin na dobę. Najdłużej tej "zimy" chodziła ze dwa dni po 7 godzin ale wtedy temperatura średniodobowa wahnęła się poniżej -4 stopni. P.S. Tok myślenia nie ma tu nic do rzeczy. A jak ktoś ma wątpliwości jak nie raz już tu się zdarzało to zapraszam do siebie. Jakoś nikt do tej pory nie miał odwagi zweryfikować mojego "bazgrolenia" Edytowane 10 Lutego 2020 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 No trop dobry Tylko trzymaj sie faktow i nie przekrecaj Napisal ze grzeje tylko w taniej a nie w drugiej,moze ma g13 a taam tania to 13godzin czyli w sumie juz prawie 14 DOBRZE bądź czujny- tak napisał to fakt lecz ja odniosłem się do postu #10888 a tam nie widziałem G13 tak więc przyjąłem G12W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.02.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Gdybym teraz podłogę rozgrzał do 25 stopni (średniodobowe temperatury praktycznie cały czas powyżej zera) to w domu bym miał saunę. Moja podłoga ma 21,5 do 22,5 a w domu temperatura 22 do 23 stopni. Nie należy przy tym zapominać o zyskach bytowych. Jak przygrzeje słoneczko potrafi się chwilowo zrobić w okolicach 24 ale chyba podłoga nie ma nic do tego bo ma niższą temperaturę. W obecnych warunkach pompa chodzi około 3 do max 5 godzin na dobę. Najdłużej tej "zimy" chodziła ze dwa dni po 7 godzin ale wtedy temperatura średniodobowa wahnęła się poniżej -4 stopni. No więc ciągle siedzisz przy pompie i reagujesz na zmienną pogodę, bo nie wiesz ile masz w nocy grzać, żeby w dzień było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Gdybym teraz podłogę rozgrzał do 25 stopni (średniodobowe temperatury praktycznie cały czas powyżej zera) to w domu bym miał saunę. Moja podłoga ma 21,5 do 22,5 a w domu temperatura 22 do 23 stopni. Nie należy przy tym zapominać o zyskach bytowych. Jak przygrzeje słoneczko potrafi się chwilowo zrobić w okolicach 24 ale chyba podłoga nie ma nic do tego bo ma niższą temperaturę. W obecnych warunkach pompa chodzi około 3 do max 5 godzin na dobę. Najdłużej tej "zimy" chodziła ze dwa dni po 7 godzin ale wtedy temperatura średniodobowa wahnęła się poniżej -4 stopni. Tak jest u Ciebie to sie wypowiadaj za siebie . A u innych jest inaczej inni maja posloge 25st czy 27st. To nie mozesz takich teorii sypac ze jak grzeje slonce to podloga nie oddaje tylko pobiera. Tak uCiebie moze jest podobnie jak ktos nie ma podlogowki to tez ten beton moze pobrac ale zawsze gdy posadzka jest cieplejsza niz temp.w pokoju bedzie oddawala . A tak ma sporo osób szczegolnie grzejacych z przerwami. Moze jak bym u siebie grzal na okretke to moze faktycznie by starczylo 22st w podlodze zeby miec 23 reszte by zalatwily zyski tylko trzeba miec cieplutki dom Edytowane 10 Lutego 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 DOBRZE bądź czujny- tak napisał to fakt lecz ja odniosłem się do postu #10888 a tam nie widziałem G13 tak więc przyjąłem G12W Moze sie troche zle wyraził . Powinien nie pisac ze w sumie tak jak w tygodniu tylko mogl napisac ze prawie jak w tygodniu. A pewnie mu chodzilo o to ze puszczajac pompe samopas na a sobote niedziele wcale nie chodzi 24godziny tylko niewiele wiecej podobnie jak w tygodniu no moze przesadzil z tymi 16godzinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 10.02.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 DOBRZE bądź czujny- tak napisał to fakt lecz ja odniosłem się do postu #10888 a tam nie widziałem G13 tak więc przyjąłem G12W Ale g12W też nie napisał , mogłeś przyjąć g13 ..... bo bardziej pasuje. Ja też jadę na g13 ale w okienku dziennym teraz 13-16 grzeje mi się tylko cwu ustawiona na 42 stopnie i mi (ja +2 jak w domu jestem ) wystarcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeszcze jedno pytanko Czy w PC zawsze nadrzędną sprawą że taktuje jest temp. powrotu?-czy grzejąc harmonogramem od---do godz. PC też będzie kontrolować powrót? czy będzie grzała do zadanej godz. bez względu na powrót?-jeżeli powrót to parametr bezdyskusyjny i powrót przy OP to 5*C a przy OG 7---8*C. Nie wiem lecz aby zapobiec ( ograniczyć ) taktowanie na grzejnikach ustawić powrót na 3*C ,ustawić harmonogram lub krzywą dla temp. zewnętrznych. czy wtedy PC przy jednym starcie nie osiągnie zadanej temp. w domu? ( pomijając defrosty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.02.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Gdybym teraz podłogę rozgrzał do 25 stopni (średniodobowe temperatury praktycznie cały czas powyżej zera) to w domu bym miał saunę. Moja podłoga ma 21,5 do 22,5 a w domu temperatura 22 do 23 stopni. " Ale krzywą masz ustawioną zupełnie inną .. Chodzi na krzywej -15/36 i +15/27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Witam, Czy ktoś miał doczynienia z błedem H90? O co chodzi? Niewlasciwa komunikacja jednostki wewn z zewn Jesli sie wyswietlil jednorazowo to nic Nieprawidlowosc jak trwa minute po uruchomieniu Przyczyny: kable lub płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ale g12W też nie napisał , mogłeś przyjąć g13 ..... bo bardziej pasuje. Ja też jadę na g13 ale w okienku dziennym teraz 13-16 grzeje mi się tylko cwu ustawiona na 42 stopnie i mi (ja +2 jak w domu jestem ) wystarcza . Dobrze już nie drąż bo później znów będziesz płakał że cię osaczam. Jak ktoś ( Kowalski ) grzeje tanim prądem to musi mieć inną tar. niż G11 w związku z powyższym przyjąłem standardową która ma sob. i niedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.02.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeszcze jedno pytanko Czy w PC zawsze nadrzędną sprawą że taktuje jest temp. powrotu? -czy grzejąc harmonogramem od---do godz. PC też będzie kontrolować powrót? czy będzie grzała do zadanej godz. bez względu na powrót? -jeżeli powrót to parametr bezdyskusyjny i powrót przy OP to 5*C a przy OG 7---8*C. Nie wiem lecz aby zapobiec ( ograniczyć ) taktowanie na grzejnikach ustawić powrót na 3*C ,ustawić harmonogram lub krzywą dla temp. zewnętrznych. czy wtedy PC przy jednym starcie nie osiągnie zadanej temp. w domu? ( pomijając defrosty) Zawsze jak nie bedzie mogla utrzymac powrotu nizszego od zasilania o iles tam stopni ze 2 dokladnie niewiem Harmonogram nie ma nic do rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.02.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Zawsze jak nie bedzie mogla utrzymac powrotu nizszego od zasilania o iles tam stopni ze 2 dokladnie niewiem Harmonogram nie ma nic do rzeczy Czyli niezależnie od pracy PC czy harmonogram, czy krzywa i termostat zawsze bada powrót. Tak? Ogrzewając dom ( pomijając źródło ciepła) to powrót zawsze będzie chłodniejszy niż zasilanie. Ustawiając zasianie np.40*C a powrót 37*C jest mało prawdopodobne że PC będzie taktować . Prędzej dogrzeje dom i się wyłączy. Jeżeli ta różnica będzie większa 40*C i powrót 32*C ( czyli delta = 8 jest większe prawdopodobieństwo że PC zanim zdąży dogrzać dom zrobi ileś tam razy taktowanie. Edytowane 10 Lutego 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.02.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeszcze jedno pytanko Czy w PC zawsze nadrzędną sprawą że taktuje jest temp. powrotu? -czy grzejąc harmonogramem od---do godz. PC też będzie kontrolować powrót? czy będzie grzała do zadanej godz. bez względu na powrót? -jeżeli powrót to parametr bezdyskusyjny i powrót przy OP to 5*C a przy OG 7---8*C. Nie wiem lecz aby zapobiec ( ograniczyć ) taktowanie na grzejnikach ustawić powrót na 3*C ,ustawić harmonogram lub krzywą dla temp. zewnętrznych. czy wtedy PC przy jednym starcie nie osiągnie zadanej temp. w domu? ( pomijając defrosty) Zawsze nadrzędna jest temperatura powrotu i jeśli ta się zbliży na 3st/c, to na zasilaniu pompa sama podniesie jeszcze o 1st/c w stosunku do zadanej i jak ten powrót dalej będzie się zbliżał to się wyłączy. Harmonogram nic nie da, jedynie małej mocy pompa, taka która jest w stanie zejść z mocą na zasilaniu jak jej powrót wzrasta, ale tu prawie każdy ma przewymiarowane, bo się każdy zabezpieczał na ujemne temperatury, których już od dwóch lat nie ma. Można też, w przypadku grzejników podnosić temperaturę na zasilaniu, ale w tym przypadku każdy liczy złotówki, ewentualnie dokładanie grzejników, żeby zwiększyć powierzchnie grzejną, ale to dodatkowe koszty ( i ,,szpecą,,). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts